Κωνσταντινούπολη, αξιοθέατα στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ

Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης της μαγευτικής αυτής πόλης με τα αμέτρητα μνημεία και αξιοθέατα ξεκινά από το 324 μ. Χ. όταν την ίδρυσε ο Μ. Κωνσταντίνος. Είναι η Πόλη των πόλεων, είναι η βασιλεύουσα, είναι η Ιστανμπούλ για τους Τούρκους, είναι η  Κωνσταντινούπολη της δικιάς μας καρδιάς. Όλη η ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι γραμμένη επάνω της με χρυσά γράμματα, έχοντας αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της που τα θαυμάζουμε έως και σήμερα. Δεκάδες αυτοκράτορες κάθισαν στον θρόνο της, Βενετοί, Γενουάτες, Άραβες, Οθωμανοί και όλοι άφησαν το στίγμα τους. Σήμερα η Κωνσταντινούπολη είναι ένα ζωντανό μουσείο που ο επισκέπτης της θέλει μέρες για να ξεναγηθεί στα μνημεία της, στις εκκλησιές της, στα τζαμιά της, στα παλάτια της, στα αξιοθέατά της. Αυτή η μοναδική πόλη του κόσμου των 15.000.000 κατοίκων (ο αριθμός ξεπερνάει τα 20.000.000 καθημερινά με τους τουρίστες) χωρίζεται από τον Βόσπορο, και ανήκει σε δυο ηπείρους, στην Ευρώπη και στην Ασία. Στην πόλη που επί 1.000 σχεδόν χρόνια ήταν η πλουσιότερη πόλη του χριστιανικού κόσμου και πρωτεύουσα του βυζαντινού κράτους, έχει χτιστεί από το 532 μ. Χ. μια από τις ωραιότερες εκκλησίες του κόσμου, η Αγιά Σοφιά που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Κωνσταντινούπολη είναι η άνοιξη. Η θερμοκρασία είναι σε τέτοια επίπεδα που οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα και στα μνημεία της υπέροχης αυτή πόλης γίνονται με ευχαρίστηση και άνεση. Οι κήποι των ανακτόρων της είναι ανθισμένοι, τα πάρκα της καταπράσινα, τα ηλιοβασιλέματα επάνω στη γέφυρα του Γαλατά είναι μαγευτικά και το γλυκό αεράκι του Βοσπόρου σε ταξιδεύει και αυτό με τον τρόπο του.

Αυτή την εποχή διαλέξαμε και εμείς για το οικογενειακό μας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Έχω ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη πολλές φορές, άλλοτε με ταξιδιωτικό γραφείο και άλλοτε για επαγγελματικούς λόγους. Αλλά από τότε που έκανα γαμπρό Κωνσταντινοπολίτη (είναι ο Κώστας ο άνδρας της κόρης μου της Κάλης) η επιθυμία μου ήταν να κάνουμε ένα ταξίδι μαζί του για να μας γνωρίσει την πόλη, όπως εκείνος ξέρει και να μας ξεναγήσει σε μέρη δικά του προσωπικά και ιδιαίτερα που ίσως ένας τουρίστας δεν θα πήγαινε ή ακόμα και δεν θα γνώριζε. ‘Ένας ακόμα λόγος ήταν πως αυτή την περίοδο θέλαμε να δουν και τα εγγόνια μου όλα τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης για τα οποία διάβαζαν στα σχολικά τους βιβλία, αλλά και να ταξιδέψουν στη βασιλεύουσα, την πόλη του Μ. Κωνσταντίνου και του Ιουστινιανού.

Κωνσταντινούπολη

Η ιδέα να κάνουμε αυτό το οικογενειακό ταξίδι, εμείς, η οικογένεια της Κάλης και η οικογένεια της Κατερίνας, συνολικά 9 άτομα, είχε πέσει στο τραπέζι μια βραδιά του χειμώνα συζητώντας για ταξιδιωτικούς προορισμούς. Συμφωνήσαμε αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη όλοι μας, η ιδέα αυτή να πραγματοποιηθεί και μάλιστα ορίσαμε και ημερομηνίες. Τόσο γρήγορα ταξίδι δεν είχαμε κλείσει ποτέ και μάλιστα κλείνοντας άμεσα και το ξενοδοχείο, φοβούμενοι μήπως την επομένη στιγμή αλλάζαμε γνώμη!

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.Booking.com

Έμενε μόνο να προγραμματίσουμε τη σειρά των επισκέψεών μας στα αξιοθέατα και στα μνημεία της Πόλης και ο κλήρος του προγραμματισμού έπεσε σε εμένα και στην Κατερίνα. Αφού διαβάσαμε ποια αξιοθέατα έπρεπε να δούμε και παίρνοντας πολλές συμβουλές για το πώς θα μετακινηθούμε από τον Κώστα, κάναμε το πρόγραμμα. Το πλάνο μας για το εξαήμερο ταξίδι μας ετοιμάστηκε και αποδείχτηκε απαραίτητο γιατί  ξέραμε πού θα κατευθυνθούμε κάθε μέρα, ποιο μεταφορικό μέσον θα πάρουμε και φυσικά είχαμε την υπόσχεση όλων πως θα προσπαθούσαμε να μην παρεκκλίνουμε και πάρα πολύ από αυτό. Κλείσαμε τα skip the line εισιτήριά μας (από το Ανθομέλι φυσικά) και στο τέλος το μόνο που μας έμενε ήταν η γλυκιά αναμονή των ημερών του ταξιδιού μας, που νομίζω πως έχει περισσότερο ενδιαφέρον ακόμα και από το τελικό ταξίδι.

Πανοραμική άποψη από τον Πύργο του Γαλατά. Στο βάθος διακρίνεται (από αριστερά προς τα δεξιά) η Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Η γέφυρα του Γαλατά ενώνει τις δύο όχθες της πόλης στον Κεράτιο κόλπο.
Οι νέες γέφυρες της Κωνσταντινούπολης στον Κεράτιο κόλπο.

Τις μέρες του ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη είδαμε τα περισσότερα αξιοθέατά της και ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές. Περπατήσαμε στη γραφική Γέφυρα του Γαλατά με τους δεκάδες ψαράδες της να ρίχνουν τα καλάμια τους στον Κεράτιο κόλπο, αλλά και στην πεζοδρομημένη και πάντα γεμάτη από κόσμο Ιστικλάλ στο Πέραν κάνοντας βόλτα με το γραφικό κόκκινο τραμ. Περιηγηθήκαμε στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ και απολαύσαμε την πανοραμική θέα της Κωνσταντινούπολης ανεβαίνοντας στον πύργο του Γαλατά. Κατεβήκαμε στα υπόγεια, τα γεμάτα μυστήριο της Βασιλικής Κινστέρνας, και φορέσαμε το μπλε κεφαλομάντηλο για να μπούμε στο Μπλε Τζαμί.

Συγχρόνως όμως ζήσαμε και στιγμές κατάνυξης με ανεβασμένο το θρησκευτικό μας αίσθημα αφού περάσαμε τις Άγιες μέρες του Πάσχα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, αλλά και σε άλλες εκκλησίες μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ταξιδέψαμε με τα καράβια της γραμμής στα Πριγκηπόνησα πηγαίνοντας στη Χάλκη και στη Θεολογική Σχολή, αλλά και στην Πρώτη. Όμορφες στιγμές  που τώρα που τις ξαναθυμάμαι ήδη τις νοσταλγώ.

Ο Πύργος του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη
Η είσοδος του Ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ
Το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ περιβάλλεται από υπέροχους κήπους
Το κόκκινο τραμ στον πολύβουο πεζόδρομο της Ιστικλάλ στο Πέραν

Περπατώντας στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ

Θέλουμε να σας τα πούμε όλα μέσα από το Ανθομέλι, όμως την πρωτοκαθεδρία την έχουν η Κάλη και η Κατερίνα. Εγώ αναζητώντας σε ποιο από όλα αυτά τα όμορφα μέρη θα μπορούσα να σας μεταφέρω με τη γραφή μου, αποφάσισα να σας πάρω μαζί μου και να ξεναγηθούμε στη συνοικία Σουλτάν Αχμέτ που είναι μια από τις πιο όμορφες και πιο ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αφού εκεί βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας και το Μπλε Τζαμί. Να μη παραλείψω να σας πω πως παρέα μας θα έχουμε και ως ξεναγούς σε αυτή μας τη βόλτα τα εγγόνια μου, Μαρία και Θάνο. Και ναι! Μη σας φαίνεται παράξενο, αλλά νομίζω πως αποδείχτηκαν οι καλύτεροι ξεναγοί για αυτά τα μνημεία στο ταξίδι μας, ξέροντας όλη την ιστορία των μνημείων και λέγοντάς μας μάλιστα παραλειπόμενα και θρύλους γι αυτά, που είχαν μάθει από τους δασκάλους τους.

Αγιά Σοφιά

Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη την αφιερώσαμε για να δούμε και να θαυμάσουμε τα δύο κυριότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τον ναό της Αγίας Σοφίας και το Μπλε Τζαμί που βρίσκονται στην πλατεία Σουλτάν  Αχμέτ η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον Σουλτάνο Αχμέτ Α’. Θέλαμε να είμαστε ξεκούραστοι για να μπορέσουμε να ξεναγηθούμε σε όλη την ιστορική περιοχή, όπως χαρακτηρίζεται η περιοχή γύρω από την Αγιά Σοφιά, η οποία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του Ιερού Παλατιού, του Ιππόδρομου και της βυζαντινής αγοράς. Είναι το μόνο μέρος της Κωνσταντινούπολης που κρατάει κάτι από την παλιά ζωή της και αυτή η παλιά Κωνσταντινούπολη από το 1985 έχει ανακηρυχτεί Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Αγιά Σοφιά
Η μεγαλειώδης Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη

Από τη στιγμή που αντικρίσαμε από μακριά τον ναό  μας καθήλωσε με το μέγεθός του. Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, είναι η απόδειξη της ακμής της βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 330 μ. Χ. έως και το 1453 μ. Χ. και ένα κτίσμα που στέκει εκεί ανά τους αιώνες κρατώντας την ορθοδοξία στην Ανατολή.  Όλοι μας νοιώσαμε μια χαρά και ιδιαίτερα τα εγγόνια μου, για την απόφασή μας να βρεθούμε εκεί, ώστε να μπορέσουμε να αντικρίσουμε με τα ίδια μας τα μάτια τον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, ό,τι πιο πολύτιμο έχει απομείνει στην Πόλη για εμάς τους Έλληνες.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ και με το τραμ και να κατεβείτε στη στάση Soultanagmet. Μην παραλείψετε να αγοράσετε την κάρτα που ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης την οποία και θα φορτώνεται με το ποσόν που θέλετε κάθε φορά. Προσοχή είναι απαραίτητη!

Η σειρά αναμονής για το εισιτήριο ήταν πολύ μεγάλη όμως εμείς ήδη είχαμε κλείσει εισιτήριο skip the line μέσω του Ανθομέλι και γνωρίζαμε εκ των προτέρων την ακριβή ώρα της επίσκεψής μας. Έτσι, περάσαμε απευθείας τον έλεγχο εισόδου*, ο οποίος ήταν έλεγχος αποσκευών, τσάντας, κινητών, φωτογραφικής μηχανής, αλλά και σωματικός και μπήκαμε στον περίβολο του ναού.

*Έλεγχοι εισόδου γίνονται σε όλα τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης αλλά και σε όλα τα εμπορικά της κέντρα.


Για skip the line εισιτήρια* για την Αγιά Σοφιά πατήστε εδώ.

*Θα λάβετε τα εισιτήρια μέσω e-mail ή sms. Δεν χρειάζονται εκτύπωση και μπορείτε να τα δείξετε στην είσοδο απευθείας από το smartphone σας.


Εδώ βλέπετε ένα μικρό μέρος της μακριάς ουράς αναμονής για τα εισιτήρια εισόδου στην Αγιά Σοφιά στην οποία πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα με υπομονή, αν δεν κλείσετε skip the line εισιτήρια εκ των προτέρων.

Η Αγία Σοφία βρίσκεται σε ένα χώρο ιδιαίτερης ομορφιάς με κήπους να την περιβάλλουν και παρότι είναι χτισμένη πάνω από 1.400 χρόνια διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ήδη ο Θάνος μας συγκέντρωσε, σαν ένας επαγγελματίας ξεναγός, σε κύκλο και άρχισε την ξενάγηση από το προαύλιο του ναού, με μεγάλη υπερηφάνεια ομολογώ για το κατόρθωμά του, για να μας προϊδεάσει για το τι θα δούμε όταν μπούμε μέσα.

Έτσι ξεκίνησε ο 10χρονος Θάνος να μας ξεναγεί στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης:

“Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, αλλά νομίζω πως πρέπει να σας πω λίγα λόγια για την Αγιά Σοφιά που έμαθα στο σχολείο και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Η Αγιά Σοφιά άρχιζε να χτίζεται το 532 μ. Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Ιουστινιανό. Ο αυτοκράτορας ήθελε μετά από τις καταστροφές που είχαν γίνει στη Κωνσταντινούπολη από τη στάση του Νίκα και είχε καταστραφεί μεγάλο μέρος της πόλης, να την ομορφύνει, γι αυτό θέλησε να χτίσει έναν ναό που να μην υπάρχει όμοιός του, να ζήσει στους αιώνες και να είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Αρχιτέκτονες ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος και στον ναό έδωσαν ένα νέο ρυθμό, τη βασιλική με τρούλο. Το χαρακτηριστικό της κατασκευής του ναού είναι πως ο τρούλος δεν στηρίζεται σε κολώνες και φαίνεται σαν να αιωρείται. Τα όνειρα του αυτοκράτορα για τον ναό ήταν μεγάλα και φοβήθηκε πως δεν θα μπορέσει να τα πραγματοποιήσει, γι αυτό ζήτησε τη βοήθεια όλων των κατοίκων της αυτοκρατορίας και τους ζήτησε να προσφέρουν χρήματα και αν δεν μπορούσαν, τότε να προσφέρουν μάρμαρα, ελεφαντοστό  ή άλλα πολύτιμα αγαθά που είχε ο τόπος τους. Ξέρετε πόσοι εργάτες εργάστηκαν για να τελειώσει ο ναός;  10.000 εργάτες δούλευαν χωρίς διακοπή επί 5 χρόνια! Ώσπου το 537 μ. Χ.  ο Ιουστινιανός εγκαινίασε τον καλύτερο ναό του κόσμου. Τόση ήταν η χαρά του, ο ενθουσιασμός και ο θαυμασμός του που μπαίνοντας μέσα και κοιτάζοντας ψηλά είπε τη γνωστή φράση σε όλους μας «Νενίκηκά σε Σολομώντα», επειδή μέχρι τότε ο καλύτερος ναός που είχε χτιστεί ήταν ο ναός του Σολομώντα.”

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι τόσο μεγάλος που οι άνθρωποι φαίνονται πολύ μικροί μπροστά στο μέγεθος αλλά και στο μεγαλείο της!

Περάσαμε από τη μεγάλη μπρούτζινη πόρτα και αρχίσαμε να περπατάμε στα χνάρια των αυτοκρατόρων και των βασιλιάδων, αφού αυτή την πόρτα μόνο ο βασιλιάς και οι αυλικοί του είχαν δικαίωμα να περνούν. Οι διάφορες χρωματιστές μαρμάρινες πλάκες που είναι χτισμένος ο ναός μαρτυρούν τις προσφορές των επαρχιών προς τον ναό, όταν ο Ιουστινιανός ζήτησε από όλη την αυτοκρατορία του να του δώσει ο καθένας ότι μπορούσε για να τον βοηθήσουν να χτίσει τον ναό, όπως μας είπε και ο Θάνος στην ξενάγησή του. Δεξιά μας στο βάθος είδαμε την πύλη από την οποία έμπαινε ο αυτοκράτορας επάνω στο άλογό του και όλη η συνοδεία του να τον ακολουθεί. Μπροστά στη μεγάλη πύλη κατέβαινε από το άλογο και αφού φορούσε τα άμφιά του έμπαιναν όλοι μαζί στον ναό για να εκκλησιαστούν.

Η ποικιλομορφία των μαρμάρων είναι εμφανής σε όλο τον ναό.

Συνεχίζοντας ο Θάνος την ξενάγησή του προς όλους εμάς που τον ακούγαμε με ενδιαφέρον μας είπε: Βλέπετε αυτή την πατημασιά από το πόδι του αλόγου και το σημάδι στην κολόνα; Όπως λέει ο θρύλος, εδώ ο Ιουστινιανός είχε πέσει από το άλογό του και άφησε το σημάδι του χεριού του επάνω στην κολόνα! Ακόμα εδώ βρίσκεται πάνω από τη βασιλική πύλη ένα από τα ωραιότερα ψηφιδωτά που έχουν σωθεί και είναι αυτό που ο Χριστός κάθεται στον θρόνο του με τον αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ τον Σοφό να γονατίζει μπροστά του.

Το εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας που σήμερα είναι Μουσείο

Όλοι μας νοιώσαμε δέος και μείναμε έκθαμβοι μπαίνοντας μέσα σε αυτό τον αχανή χώρο του ναού με τον χρυσοποίκιλτο τεράστιο τρούλο που φτάνει σε ύψος τα 56 μ. και το ότι δεν υπάρχουν κολόνες για τον στηρίξουν μας έδωσε την αίσθηση πως μπορούσαμε να φτάσουμε ως τα ουράνια. Οι μεγάλοι και μικροί πολυέλαιοι που κατεβαίνουν από ψηλά έδιναν ένα ιδιαίτερο γλυκό χρώμα και σε αρμονία με το άπλετο φως του ήλιου που έπεφτε από τα παράθυρα του τρούλου και του υπερώου δημιουργούσε μια όμορφη εικόνα στα μάτια μας.

Δεκάδες πολυέλαιοι φωτίζουν το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Στην αψίδα του ιερού ακριβώς μπροστά μας και ψηλά μέσα στην κόγχη η ψηφιδωτή παράσταση της ένθρονης Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου μας άφησε άφωνους με την ομορφιά της. Αυτή η αίσθηση της μεγαλοπρέπειας, το πλήθος των κιόνων, το ασυνήθιστο μέγεθος του μεγάλου τρούλου και τα ψηφιδωτά που αντικρίσαμε, μας έδωσαν και εμάς την εντύπωση, όπως λέγεται, πως αυτός ο ναός δεν έγινε από χέρια ανθρώπων, παρά μόνο από τον ίδιο τον Θεό!

Το ψηφιδωτό με τη Θεοτόκο να κρατάει τον μικρό Χριστό και να κάθεται στο Θρόνο της χρονολογείται από το 867 μ. Χ.

Με το κάλεσμα του Θάνου μέσα στο ναό κάναμε και πάλι τον γνωστό κύκλο μας για να συνεχίσει την ξενάγησή του:

“Στην Αγία Σοφία γίνονταν δοξολογίες όταν νικούσε ο στρατός του Βυζαντίου, αλλά και παρεκκλίσεις προς την Παναγία για να σωθεί η πόλη όταν κινδύνευε από τους εχθρούς. Μέσα στον ναό υπάρχει και η Πύλη του Μαρμαρωμένου Βασιλιά από την οποία έφυγε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και η Πύλη έκλεισε πίσω του για πάντα. Και όπως λέει ο θρύλος θα ανοίξει πάλι όταν η Πόλη θα γίνει δικιά μας! «Πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι».

Προς ανάμνηση! Η Κατερίνα και η Κάλη

Περπατώντας μέσα στον ναό της Αγιάς Σοφίας και θαυμάζοντας τη μεγαλοπρέπεια του ναού φτάσαμε ως και το σημείο όπου γίνονταν και οι στέψεις των αυτοκρατόρων! Το σημείο της στέψης είναι ένα σύμπλεγμα κύκλων στο δάπεδο από διάφορους χρωματισμούς μαρμάρων και λέγεται πως ήταν η θέση της στέψης των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Στον μεγάλο κύκλο στεκόταν ο αυτοκράτορας και στους μικρότερους γύρω από αυτόν οι αυλικοί του. Το σημείο αυτό ήταν ο βυζαντινός ομφαλός της γης, δηλαδή το κέντρο του κόσμου.

Με την προτροπή του Θάνου και πάλι έπρεπε να αναζητήσουμε και την κολόνα για να κάνουμε την ευχή μας. Ο πολύς κόσμος που είδαμε σε ένα σημείο του ναού και περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, μας έκανε να κατευθυνθούμε προς τα εκεί, με τον Θάνο βέβαια ξεναγό που ήξερε απ’ έξω όλους τους θρύλους να μας τους λέει ενώ προχωρούσαμε αργά.

“Δύο θρύλους ξέρω για αυτό το σημείο, είπε ο Θάνος και θα σας τους πω. Ο ένας θρύλος λέει πως ο Ιουστινιανός, επειδή πονούσε συχνά το κεφάλι του και ενώ βρισκόταν μέσα στο ναό, ακούμπησε το κεφάλι του επάνω στην κολόνα για να ηρεμήσει. Αμέσως, ως εκ θαύματος, ο πόνος του εξαφανίστηκε και οι πιστοί ακολουθώντας τον βασιλιά τους πήγαιναν και ακουμπούσαν το κεφάλι τους και προσεύχονταν ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Έτσι, δημιουργήθηκε ανά τους αιώνες αυτό το κοίλωμα. Ο άλλος θρύλος λέει πως οι βυζαντινοί πίστευαν πως μέσα στις κολόνες κυλά το δάκρυ της Παναγίας. Όταν κάποτε ένας αγαπημένος υπηρέτης της αυτοκράτειρας Θεοδώρας αρρώστησε βαριά, αυτή θέλησε να προσευχηθεί γι αυτόν βάζοντας τον αντίχειρά  της για να στηρίξει το κεφάλι της μέσα στην παλάμη της. Το χέρι της όμως κόλλησε και για να το βγάλει έκανε μια ολόκληρη περιστροφή του χεριού της.

Είτε πιστεύουμε στον έναν θρύλο, είτε στον άλλον, το έθιμο αυτό κρατάει έως και τις μέρες μας και έγινε πλέον συνήθεια όλοι οι επισκέπτες της Αγιά Σοφιάς να περνάνε από αυτό το σημείο και βάζοντας τον δικό τους αντίχειρα και κάνοντας μια περιστροφή μέσα στην τρύπα εύχονται να εισακουστεί και η δική τους ευχή.

Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας σε διάφορα σημεία υπάρχουν και εκπληκτικά ψηφιδωτά. Ένα από τα υπέροχα ψηφιδωτά του 10ου αι. είναι αυτό που απεικονίζει την Παρθένο Μαρία βρεφοκρατούσα και τους δυο μεγάλους αυτοκράτορες δίπλα της. Στο ένα της πλάι ο Μ. Κωνσταντίνος να της προσφέρει το ομοίωμα της πόλης  και στο άλλο πλάι της ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός να της προσφέρει  το ομοίωμα της Αγίας Σοφίας. Είχαμε διαβάσει για αυτό και θέλαμε να το δούμε, όμως δυστυχώς το ψηφιδωτό αυτό ήταν καλυμμένο την ημέρα της ξενάγησής μας για συντήρηση και δεν μπορέσαμε να το θαυμάσουμε.

Στο υπερώο όμως του ναού θαυμάσαμε και φωτογραφίσαμε ό,τι έχει μείνει σήμερα από το υπέροχο ψηφιδωτό της Δέησης που απεικονίζει τον παντοκράτορα Χριστό με τη Θεοτόκο και τον Ιωάννη  βαπτιστή.

Το ψηφιδωτό ¨Η Δέησις¨ του 13ου αι. μ. Χ.

Σε αυτό το σημείο βρήκε πάλι την ευκαιρία, ο «ξεναγός» μας, ο Θάνος, να μας πει λίγα λόγια για τα ψηφιδωτά:

“Η Αγία Σοφία ήταν μια εκκλησία που τη ζήλευαν όλοι για τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά της. Γι αυτό δέχτηκε πολλές καταστροφές και μάλιστα από τους ίδιους τους σταυροφόρους κατά την Δ’ Σταυροφορία που τη λεηλάτησαν. Ψηφιδωτά δεν θα δούμε πολλά, γιατί κατά την περίοδο της εικονομαχίας πολλά τα κάλυψαν με ασβέστη, αλλά και όσα μείνανε τα κατέστρεψαν οι Οθωμανοί Τούρκοι όταν κατέλαβαν την Πόλη το 1453. Πέρασαν όμως τόσα χρόνια από τότε και όπως είδαμε όλοι μας ακόμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και εγώ με την οικογένειά μου είχα την τύχη να τα δω όλα από κοντά και τους ευχαριστώ πολύ”, είπε με περηφάνια ελληνική ο Θάνος.

Τελειώνοντας την ξενάγησή μας στην Αγιά Σοφιά, στην μεγάλη αυτή εκκλησία των 1.400 χρόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θέλω να πω πως οι επεμβάσεις των μουσουλμάνων στο εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας είναι εμφανείς. Για να προσαρμόσουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί έχτισαν το Μιχράμπ, σε σημείο τέτοιο που να έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα, και αριστερά του έβαλαν το θεωρείο που έστεκε ο Σουλτάνος. Κατά τον 19ο αι. προστέθηκαν και κυκλικές καλλιγραφικές επιγραφές με επίχρυσα γράμματα  που κρέμονται από τον γυναικωνίτη και έχουν τις ονομασίες του Αλλάχ, του προφήτη Μωάμεθ, και των προφητών του. Φυσικά εξωτερικά μετά την άλωση της Πόλης τον 15ο αι., τον μεγαλοπρεπή ναό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τέμενος προσθέτοντας και τέσσερις μιναρέδες. Σήμερα ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι μουσείο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η Αγία Σοφία εντυπωσίασε τους μικρούς μας ταξιδευτές. Το όνειρο του Θάνου να μπει μέσα έγινε πραγματικότητα κι εμείς κάνοντας “παρέα” με Ασιάτες τουρίστες μάθαμε τα κόλπα των ταβανοσέλφι! Πως σας φαίνεται; Εμείς την αγαπήσαμε! Φυσικά πέρα από το χιούμορ έχουμε τόσα πολλά να σας πουμε να γράψουμε για την υπέροχη αυτή εκκλησία μας! Όλα όμως στην ώρα τους. Προς τι παρόν απολαύστε τα instastories μας. #ανθομελι #anthomeli #mombloggers #greekmom #greekbloggersunited #greekbloggerscommunity #greekwomenbloggers #greekmomsrock #istanbul #travelbloggersgreece #greektravelblogger #travelgram #travelogram #instatravel #travelgram #familytravel #familytravelbloggers #istanbulturkey #agiasofia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family bloggers/Travelbloggers (@anthomeli) στις

Φύγαμε όλοι από τον ναό με μια θλίψη μέσα στην καρδιά μας, και ήταν σαν να μη μας είχε φτάσει ο χρόνος, παρόλο που είχαν περάσει σχεδόν τρεις ώρες ξενάγησης. Τον δε Θάνο τον βγάλαμε σχεδόν με το ζόρι, γιατί έζησε ‘πραγματικά’ όσα μας είπε με τόσο όμορφο τρόπο και μάλλον σαν να είδα στο τέλος να σκουπίζει ένα δάκρυ που είχε κυλήσει από τα μάτια του. Το μόνο το οποίο πίστευε πως θα δούμε όταν βγήκαμε στην αυλή του ναού και απογοητεύτηκε όταν του είπαμε πως πλέον τώρα δεν υπάρχει, ήταν η κρήνη όπου ο βασιλιάς πλενόταν πριν μπει στο ναό της Αγίας Σοφίας με την υπογραφή ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ δηλαδή Πλύνε τα αμαρτήματά σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου, η οποία διαβάζεται και ανάποδα. Την απογοήτευσή του προσπάθησα να του την καλμάρω λέγοντας σε όλα τα εγγόνια μου και εγώ ένα θρύλο ή ακόμα και ίσως αλήθεια που είχα διαβάσει κάποτε:

Το τέλος, παιδιά, της Αγίας Σοφίας ήρθε με το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η εκκλησία θέλησε να διασώσει εκείνες τις μνήμες και τα χριστιανικά ιδεώδη και γι αυτό όταν έπεσε η πόλη, πήρανε όλα τα άμφια που φορούσε ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και έντυσαν με αυτά τον Πατριάρχη που ήταν και ο μοναδικός άρχοντας που έμεινε. Του φόρεσαν τη μήτρα που είχε ο βασιλιάς στο κεφάλι του και του έδωσαν και το σκήπτρο του. Από τότε, από το 1453,  όλοι οι πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας φορούν βασιλικά άμφια και κρατούν σκήπτρο, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως η χριστιανοσύνη ζει.

Πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Μαγεμένοι όλοι από την ξενάγησή μας στην Αγιά Σοφιά βγήκαμε στον μεγάλο και θαυμαστό κήπο στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ με το μεγάλο συντριβάνι στη μέση.

Η μοναδική Αγία Σοφία, ο υπέροχος ναός που έκτισε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός! Σήμερα είναι Μουσείο στην Κωνσταντινούπολη.
Για να μας θυμίζει το υπέροχο ταξίδι μας στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης
Πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Ευκαιρία, είπαμε, να βγούμε και μια οικογενειακή φωτογραφία για να μας μείνουν για πάντα αυτές οι στιγμές μέσα στη μνήμη μας. Ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα μεσημεριού και τα χαρούμενα πρόσωπά μας μαζί με την Αγιά Σοφιά από πίσω μας ήταν ό,τι καλύτερο βγάλαμε σε φωτογραφία στο ταξίδι μας αυτό!

Οικογενειακή φωτογραφία με φόντο την Αγιά Σοφιά – Κωνσταντινούπολη
Η Πλατεία Σουλτάν Αχμέτ πάντα είναι γεμάτη από χιλιάδες κόσμου

ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ (Blue Mosque)

Απέναντι από την Αγιά Σοφιά αντικρίσαμε το επιβλητικό Σουλτάν Αχμέτ τζαμί, το Μπλε Τζαμί, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ένα ιστορικό μνημείο και έναν από τους μεγαλύτερους λατρευτικούς χώρους των Οθωμανών. Το Μπλε Τζαμί συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Οι έξι όμορφοι μιναρέδες του τεμένους σκίζουν τον ουρανό και φαντάζουν σαν να θέλουν να τον τρυπήσουν. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε και η φωνή του μουεζίνη να καλεί τους πιστούς από το μπαλκόνι ενός μιναρέ για τη μεσημεριανή προσευχή. Το τζαμί έκλεισε για όλους τους επισκέπτες και μόνο οι μουσουλμάνοι μπορούσαν να περάσουν μέσα, αφού βέβαια έπλυναν τα πόδια τους στις κρήνες που χρησιμοποιούνται από τους πιστούς για αυτό τον σκοπό και βρίσκονται πριν την είσοδό του τζαμιού.

Το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί ή αλλιώς το Μπλε Τζαμί – Κωνσταντινούπολη.
Σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη πέντε φορές την μέρα ακούγεται η φωνή του μουεζίνη από τα μεγάφωνα πάνω από τους μιναρέδες της πόλης, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν.
Το Μπλε Τζαμί από την Πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Καθίσαμε όλοι κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστούμε, αλλά και για να περάσει η ώρα της προσευχής, ώστε να μπορέσουμε να επισκεφθούμε το Μπλε Τζαμί. Οι γλάροι και τα περιστέρια πετούσαν στον ουρανό πάνω από τους μιναρέδες και γύρω μας και μαζί με τους γραφικούς κουλουρτζήδες που πουλούσαν τα κουλούρια τους (σιμίτια) μέσα από τα μικρά κινούμενα χαρακτηριστικά κιόσκια τους δημιουργούσαν μια όμορφη εικόνα της Πόλης.

Περιμένοντας να μας φέρουν τα σιμίτια λίγη ξεκούραση ήταν απαραίτητη κάτω από το σκιερό δέντρο της πλατείας Σουλτάν Αχμέτ.

Αυτή τη στιγμή βρήκε την ευκαιρία και η δεύτερη «ξεναγός μας», η Μαρία  να πάρει τη σκυτάλη και να αρχίσει να μας μιλά για την ιστορία του Μπλε Τζαμιού. Ήταν και αυτή απόλυτα διαβασμένη και μας εντυπωσίασε με τις γνώσεις της:

Η Μαρία μας ξεναγεί στο Μπλε Τζαμί

“Το Μπλε Τζαμί χτίστηκε από το Σουλτάνο Αχμέτ τον Α΄ το 1610, περίπου 150 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς. Ήταν τόσο πολυέξοδη η κατασκευή που ο Σουλτάνος φορολόγησε πολύ βαριά τον λαό του για να μπορέσει να τελειώσει το έργο και να γεμίσει ξανά τα ταμεία του, γιατί τότε η οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή. Πήγαινε κάθε μέρα ο ίδιος και επέβλεπε το έργο και πλήρωνε ο ίδιος τους εργάτες κάθε Παρασκευή. Το Μπλε Τζαμί πήρε το όνομά του από τα μπλε κεραμικά πλακάκια που τα έφεραν από την πόλη Ιζνίκ της Τουρκίας και διακόσμησαν το εσωτερικό του. Τα υπερβολικά έξοδα δυσαρέστησαν τους υπηκόους του, αλλά θεώρησαν και ιεροσυλία το γεγονός, επειδή ο Σουλτάνος Αχμέτ Α΄ θέλοντας να ξεπεράσει στην αρχιτεκτονική ακόμα και το τέμενος της Μέκκας, που είναι ο πιο ιερός χώρος στον κόσμο για τους Μουσουλμάνους, κατασκεύασε στο  τέμενος έξι μιναρέδες. Για να καλυφθεί ο Σουλτάνος ή γιατί ίσως να είναι και αλήθεια, δικαιολογήθηκε πως όταν είχε δώσει εντολή να χτιστούν οι μιναρέδες στον αρχιτέκτονα, ενώ του είπε να κάνει τους μιναρέδες (altin) δηλαδή χρυσαφί, εκείνος παρανόησε ακούγοντας (alti) δηλαδή έξι και έτσι κατασκεύασε έξι μιναρέδες. Για να λύσει όμως το πρόβλημα ο Σουλτάνος και μετά την αντίδραση των πιστών του έστειλε τον αρχιτέκτονα στη Μέκκα και απλά πρόσθεσε έναν έβδομο μιναρέ στο τέμενος.

Βγάζοντας οι ξαδέλφες αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το Μπλε Τζαμί

Η ώρα είχε περάσει και το Τζαμί άνοιξε τις πύλες του και πάλι για το κοινό. Η είσοδος είναι δωρεάν, απλά πριν την είσοδο μας υποχρέωσαν, καθώς και όλες τις γυναίκες επισκέπτριες,  να καλύψουμε το κεφάλι μας με μια μαντήλα. Γι αυτό τον σκοπό υπάρχει χώρος όπου πήραμε τη μαντήλα και φυσικά πριν την είσοδό στο εσωτερικό του ναού φορέσαμε και τα ποδονάρια που μας έδωσαν, ώστε να μη λερωθούν τα βαριά χαλιά με τα οποία καλύπτεται όλο το τζαμί. Εννοείται πως περάσαμε και από έλεγχο. Έτσι, λοιπόν, εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα αξεσουάρ μπήκαμε στον ιερό χώρο των μουσουλμάνων στο Μπλε Τζαμί.

Προς ανάμνηση των μπλε κεφαλομάντηλων

Για να πω την αλήθεια η πρώτη εντύπωση που μου άφησε το εσωτερικό του τζαμιού δεν ήταν αυτό που περίμενα, ίσως γιατί πολλά μέρη του ήταν καλυμμένα για εργασίες. Μου έκαναν όμως εντύπωση τα πάρα πολλά βιτρό παράθυρα από τα οποία έμπαινε στο εσωτερικό του τζαμιού άπλετο φως και μαζί με τους φωτισμένους  χαμηλούς πολυέλαιους που έδιναν στον μεγάλο χώρο ένα όμορφο χρώμα. Ο χώρος της προσευχής χωρίζονταν με κιγκλίδωμα από τον υπόλοιπο ναό και σε αυτόν επιτρέπεται η είσοδος μόνο για άντρες μουσουλμάνους.

Το Μπλε Τζαμί στηρίζεται σε κολόνες εν αντιθέσει με την Αγιά Σοφιά που ο τρούλος της δεν έχει καμία στήριξη!

Τα χαρακτηριστικά μπλε πλακάκια που είναι καλυμμένοι οι τοίχοι τού πρόσθεταν και αυτά τον δικό τους ιδιαίτερο χρωματισμό. Τα σχέδια των πλακιδίων με δέντρα, άνθη και αφηρημένα σχέδια με αραβουργήματα και οι διάφοροι μπλε χρωματισμοί που είχαν τα πλακάκια και διακοσμούν τον θόλο, τα ημιθόλια και τους τοίχους, ήταν εξαιρετικά. Όμως παρόλο που προσπάθησαν να αντιγράψουν την Αγιά Σοφιά και να πάρουν λίγη από τη δόξα και την αίγλη της, νομίζω πως δεν τα κατάφεραν.

Το εσωτερικό από το Μπλε Τζαμί το διακοσμημένο με τα μπλε πλακίδια απ΄όπου πήρε και το όνομά του

Ιππόδρομος – Atmeydani

Είχε ήδη περάσει το μεσημέρι και εμείς βιαζόμασταν να πάμε και σε ένα άλλο αξιοθέατο της Περιοχής Σουλτάν Αχμέτ πριν κλείσει, στη Βασιλική  Κινστέρνα. Έπρεπε να περάσουμε όμως από τον Ιππόδρομο που φυσικά σήμερα απλά σηματοδοτείται από τον παραλληλόγραμμο χώρο που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ.

Πλατεία Ιπποδρομίου

Σήμερα είναι δημόσιος κήπος ονόματι Ατ Μεϊντανί (πλατεία των αλόγων), αλλά τα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν το στάδιο που έχτισαν οι Ρωμαίοι το 200 μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε από τον Μ. Κωνσταντίνο ως Ιππόδρομος για αρματοδρομίες. Αυτό το στάδιο κάποτε ήταν η καρδιά της Κωνσταντινούπολης για πάνω από 1.000 χρόνια, αλλά πολύ λίγα στοιχεία απομένουν σήμερα από το γιγάντιο αυτό στάδιο που λέγεται πως χωρούσε 100.000 άτομα! Ο Ιππόδρομος στα χρόνια του Ιουστινιανού έχει βαφτεί με αίμα.

Η Γερμανική Κρήνη στην περιοχή Ιπποδρομίου. Είναι δώρο του Γερμανού αυτοκράτορα Kaiser Wilhelm για την Γερμανοτουρκική φιλία, το 1898.

Η ιστορία σύμφωνα με τον πολυδιαβασμένο ιστορικά «ξεναγό μας» Θάνο έχει ως εξής:

“Το 532 μ. Χ. είχε ξεσπάσει μια διαμάχη ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες των αρματοδρομιών. Ο Ιουστινιανός ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, όταν η αυτοκράτειρα Θεοδώρα τον έπεισε να καταπνίξει την επανάσταση. Έστειλε λοιπόν μισθοφόρους και κατέπνιξαν την εξέγερση κατά την οποία καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό, αλλά στρατός έσφαξε περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στον Ιππόδρομο. Αυτό είναι το άσχημο γεγονός της βασιλείας του Ιουστινιανού, η Στάση του Νίκα και συνέβη σε αυτό το μέρος τώρα που περπατάμε. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που περπατώ επάνω σε αυτό το μέρος! “

Σήμερα από τον Ιππόδρομο παραμένει μόνο ο κεντρικός διάδρομος με τα μνημεία που διασχίζει την πλατεία. Από τα χρόνια ακόμα του Μ. Κωνσταντίνου αλλά και στους επόμενους αιώνες  ο κεντρικός διάδρομος του σταδίου διακοσμήθηκε με οβελίσκους και κίονες από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο οι οποίοι παραμένουν έως και σήμερα. Στην περιοχή αυτή της Κωνσταντινούπολης υπάρχουν έως σήμερα 3 στήλες:

  • Η  Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου που ανεγέρθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα τον  10ο αι μ. Χ.
  • Η  Στήλη των όφεων που πιθανολογείται πως είναι από το 479 π.Χ. και μεταφέρθηκε εδώ από τους Δελφούς.
  • Ο  αιγυπτιακός οβελίσκος του 1500 π. Χ. ο οποίος βρισκόταν έξω από το Λούξορ πριν τον φέρει ο Μ. Κωνσταντίνος στην Πόλη.

Σε μια στήλη που δεν έχει σωθεί βρίσκονταν τα χάλκινα άλογα που εκλάπησαν κατά την Δ’ σταυροφορία και μεταφέρθηκαν στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας.

Ο Αιγυπτιακός Οβελίσκος

Βασιλική Κινστέρνα (Basilica Cistern)

Είχαμε διαβάσει για τη Βασιλική Κινστέρνα αλλά δεν ξέραμε τι θα δούμε και γι αυτό φυσικά επιλέξαμε να την επισκεφθούμε. Πάλι και εδώ σειρά αναμονής αλλά ευτυχώς ήταν γρήγορη και πάλι έλεγχος στυλ αεροδρομίου. Κατεβήκαμε μια μεγάλη σκάλα όλοι μαζί και βρεθήκαμε σε ένα χώρο με ημίφως και πολύ μυστήριο. Μέχρι να συνηθίσουν τα μάτια μας από το φως στο σκοτάδι πέρασαν κάποια δευτερόλεπτα. Ένα χαμηλό καφεκόκκινο φως απλωνόταν από τους προβολείς που καθρεφτίζονταν στα υπόγεια νερά της δεξαμενής. Περιηγηθήκαμε στα υπόγεια της δεξαμενής ακούγοντας κλασική μουσική που ηχούσε απαλά στα αυτιά μας, αλλά και ακούγοντας τον ήχο του νερού που έτρεχε. 

Το εσωτερικό της Βασιλικής Κινστέρνας – Κωνσταντινούπολη


Μα τι ήταν η Βασιλική Κινστέρνα; Αχ βρε Θάνο να μην ξέρεις να μας πεις εσύ και εγώ τώρα θα πρέπει να βρω πληροφορίες! Ας είναι όμως! Αυτή τη φορά  θα σας πω εγώ λίγα λόγια για την ιστορία της Κινστέρνας. Αυτή η μεγάλη υπόγεια δεξαμενή χτίστηκε με εντολή του Ιουστινιανού το 532 μ. Χ.  για να καλυφτούν οι ανάγκες του παλατιού σε νερό.  Επί έναν αιώνα σχεδόν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Πόλης αγνοούσαν την ύπαρξη της Κινστέρνας. Ανακαλύφθηκε όταν είδαν τον κόσμο να προμηθεύεται νερό κατεβάζοντας τους κουβάδες τους από τις τρύπες στα υπόγειά της. Η στέγη της Βασιλικής Κινστέρνας στηρίζεται σε 336 κίονες, ύψους 8 μ. Η αρχική κατασκευή κάλυπτε 9.800 τ.μ. από τα οποία μόνο τα δυο τρίτα περίπου διακρίνονται σήμερα ενώ τα υπόλοιπα, κατά τον 19ο αι., χτίστηκαν με τούβλα.


Κλείστε online τα skip the line εισιτήριά σας για τη Βασιλική Κινστέρνα από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets πατώντας εδώ.


Η αλήθεια είναι πως δεν μπορέσαμε να μείνουμε και πολύ μέσα στην σπηλαιώδη και μυστήρια Κινστέρνα, γιατί δεν ευνοούσε ο χαμηλός φωτισμός, αλλά και η μυρωδιά της υγρασίας. Όμως φτάσαμε έως και το τελευταίο σημείο, ώστε να αποτυπώσουμε στη φωτογραφική μας το τεράστιο κεφάλι της Μέδουσας που βρίσκονταν μέσα στο νερό. Το μαρμάρινο αυτό κεφάλι μέδουσας ήταν μια από τις βάσεις δύο κιόνων που βρέθηκε όταν αποστραγγίστηκαν τα νερά. Σήμερα είναι αξιοθέατο και μάλιστα συνηθίζεται στο μέρος εκείνο να ρίχνουν νομίσματα. Ο βασικός όμως λόγος που δεν μας ενθουσίασε η βόλτα μέσα στους υπόγειους διαδρόμους της δεξαμενής, εξάλλου τι θα μπορούσαμε να κάνουμε  περισσότερο,ήταν πως μας τράβηξαν οι προβολείς και ο πολύς κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος σε ένα σημείο. Ήταν μια έξυπνη ιδέα των Τούρκων να προσελκύουν τους επισκέπτες παίρνοντας μαζί τους και μια αναμνηστική φωτογραφία ντυμένοι με ρούχα της εποχής των Σουλτάνων. Μπορούσαμε λέτε να αντισταθούμε; Δεν νομίζω!

Πρώτη η Κάλη και ο Κώστας, μετά τα εγγόνια, ακολούθησε η Κατερίνα και παρέσυραν και εμένα στο να βγάλουμε και εμείς αναμνηστικές φωτογραφίες. Αφού μας έντυσαν με ρούχα μιας άλλης εποχής από το βεστιάριό τους που επέλεγαν οι υπεύθυνοι μας έστηναν σε ένα σκηνικό και βάζοντάς μας να σταθούμε με διαφορετικές πόζες κρατώντας διάφορα αξεσουάρ, τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών τους άναβαν. Πανικός σας λέω!  Όμως τι ωραία που περάσαμε! Βλέπαμε ο ένας τον άλλο και γελούσαμε κριτικάροντας κιόλας αν μοιάζουμε στη Χουρέμ ή στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Οι φωτογραφίες που σας παραθέτω είναι για το λόγου το αληθές. Μια τέλεια φωτογραφική ανάμνηση που κάθε φορά όταν τη βλέπουμε ένα χαμόγελο θα πλανάται στο πρόσωπό μας.

Φύγαμε από τη Βασιλική Κινστέρνα  πλήρως ενθουσιασμένοι και γεμάτοι χαμόγελα για την εμπειρία που ζήσαμε, αλλά και για την επίσκεψή μας στο πιο ασυνήθιστο αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης. Μόλις βγήκαμε στο φως του ήλιου και μετά από τόση κούραση απολαύσαμε το παραδοσιακό τσάι σε ένα στεκάκι που βρισκόταν ακριβώς απέναντι κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου συζητώντας κάθε τι που είδαμε την πρώτη μέρα του ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη που θα την έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Η συνέχεια της μέρας μας επιφύλασσε κι άλλες εκπλήξεις και άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες.


Μέχρις αυτό το σημείο όμως ήταν οι δικές μου ταξιδιωτικές αναμνήσεις από την περιοχή αυτή της Κωνσταντινούπολης και παραδίδω τη σκυτάλη στις κόρες μου για να σας ταξιδέψουν και αυτές με τον δικό τους τρόπο σε άλλα μέρη της όμορφης Πόλης. Ελπίζω να σας ταξίδεψα και να σας ξενάγησα με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο σε όλα τα αξιοθέατα της Πλατείας Σουλτάν Αχμέτ και αν σας άρεσε σας περιμένουμε και πάλι να είστε μαζί μας έστω και νοερά και στις επόμενες αναρτήσεις μας από την όμορφη Πόλη.


Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

Κωνσταντινούπολη, η πόλη των πόλεων

Με τα παιδιά σε ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης


Μην αμελείτε να ταξιδεύετε. Ακόμα και το πιο μικρό ταξίδι είναι ένα ταξίδι με νέες εμπειρίες ζωής για εσάς και για τα παιδιά σας.

Μαμά Μαρία

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ όμορφη, αναλυτική και πλήρως κατατοπιστική η περιγραφή της Μαμάς Μαρίας, με τα ”παιδιά- ξεναγούς” να κλέβουν την παράσταση! Θεωρώ είναι βέβαιος τρόπος τα παιδιά να απολαύσουν το ταξίδι και με το παραπάνω, και να μη βαρεθούν! ΠΟλύ σας χάρηκα, μπράβο!!
    Ps Αγαπάμε Κωνσταντινούπολη!! Ολυμπιάννα από zoudia.gr

  2. Ολυμπιανα επειδη μετραει πολυ η γνωμη σου ως ψυχολόγος χαιρομαι διπλα που εχουμε την ιδια γνωμη για τα παιδια. Πρεπει σε ενα ταξιδι να τους δινουμε κινητρα ωστε να το απολαυσουν να μαθουν και να το ζησουν με τον δικο τους τροπο Σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια και με βρισκεις απολυτως συμφωνη Αγαπαμε Κωνσταντινουπολη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Διαβάστε Επίσης