ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Πόσες φορές δεν σπάμε το κεφάλι μας είτε πρόκειται να κάνουμε μια επιλογή για τα παιδιά μας, είτε για κάποιο δώρο τι βιβλίο να διαλέξουμε; Άραγε θα του αρέσει ή θα το βάλει στη βιβλιοθήκη για πάντα; Ειδικά εκεί γύρω στην ηλικία των 10-14 είναι ακόμη πιο δύσκολη η επιλογή! Εμείς αλλά κυρίως τα παιδιά μας διαβάσαμε αρκετά βιβλία το προηγούμενο διάστημα και σας σήμερα είμαστε έτοιμοι να σας προτείνουμε αγαπημένους τίτλους βιβλίων που κυρίως αφορούν μεγάλα παιδιά και εφήβους και πιο συγκεκριμένα από τις ηλικίες 8+ ως και την εφηβεία. Πάντα να ξέρετε πως η ηλικία είναι ενδεικτική και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του βιβλίου όσο παίζει η αναγνωστική ωριμότητα του κάθε παιδιού.

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Βιβλία για παιδιά δημοτικού- Εφηβικά βιβλία

    Ο άτλαντας των μύθων

    Συγγραφέας: Τσιάγκο τζα Μοράις

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Ηλικίες 8+

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θα το πρότεινα και για δώρο. Μεγάλο σε μέγεθος με πλούσιο υλικό και ωραία εικονογράφηση σε αφήνει να ανακαλύψεις στοιχεία διάφορων πολιτισμών. Μπορεί να μοιάζει λόγω της εικονογράφησης πως είναι για μικρά παιδιά αλλά κατά τη γνώμη μου είναι για μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού που γνωρίζουν ήδη την ελληνική μυθολογία αλλά και μπορούν να διαβάσουν με άνεση αφού τα γράμματα είναι αρκετά μικρά.


    Ταξίδι στο Διάστημα 

    Συγγραφέας: Katy Flint – Cornelia Li

    Εκδόσεις: Διόπτρα 

    Ένα μόνο θα σας πω γι αυτό το βιβλίο! Την ατάκα του 10χρονου γιου μου όταν το διάβασε. “Μαμά τέλειο αυτό το βιβλίο, τέτοια βιβλία θέλω να μου παίρνεις. Με μικρές μικρές αλλά χρήσιμες πληροφορίες για να μαθαίνω πολλά!”

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Το βιβλίο φυσικά είναι για τους πλανήτες. Έχει πολύ ενδιαφέρον και ξεχωρίζει ως έκδοση γιατί πράγματι, όπως σχολίασε ως παιδί ο μικρός μου, δίνει τις πληροφορίες σύντομα και με τέτοιον τρόπο που δεν είναι κουραστικές και πολλές για ένα παιδί. Είναι μια πολύ ωραία πρόταση για να καθίσετε με τα παιδιά και να γίνετε εσείς αυτοί που δεν γνωρίζουν πολλά για το διάστημα και τους πλανήτες και να σας τα μάθουν εκείνα! Εμείς το κάναμε και είχε πολύ ενδιαφέρον!

    Δώρο: Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε μια μακρόστενη αφίσα για το παιδικό δωμάτιό που φωσφορίζει στο σκοτάδι!


    Τα μυστήρια της Πενι Πέπερ – Το στοιχειωμένο κάστρο

    Συγγραφέας: Ουρλίκε Ράιλανς

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

    Ηλικία 7+

    Δεν ξέρω αν είναι η εικονογράφηση, τα χρώματα ή το περιεχόμενο του βιβλίου που έχει προκαλέσει αυτή την “φρενίτιδα Πέπερ” αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κοριτσίστικο δωμάτιο χωρίς να έχει κάποιο από τα βιβλία με τις περιπέτειες της Πένι Πέπερ. Και φυσικά ο χαμός αυτός, χτύπησε και την δική μας την πόρτα με την Μελίτα να έχει δει τα βιβλία στην βιβλιοθήκη της ξαδέρφης της και να θέλει και αυτή να τα διαβάσει.

    Ωστόσο για ένα παιδί 7-8 χρονών (δευτέρα δημοτικού) είναι λίγο οριακό καθώς και το λεξιλόγιο και τα ονόματα που υπάρχουν είναι αρκετά δύσκολα προς ανάγνωση αλλά και ο τρόπος παρουσίασης είναι λίγο χαοτικός καθώς είναι γραμμένο με τον γνωστό πλέον μοντέρνο τρόπο, ως μίξη κόμικ και μυθιστορήματος με αρκετές αλλαγές στην γραμματοσειρά.

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Για ένα παιδί όμως άνω των 8 ετών είναι ιδανικό. Σε αυτό το βιβλίο η Πένι Πέπερ με τους συμμαθητές της πηγαίνουν εκδρομή στο κάστρο Σλότερσταϊν, το οποίο είναι στοιχειωμένο. Και παρόλο που αρχικά κανείς δεν πιστεύει στα φαντάσματα, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Ποιος κρύβεται πίσω από την απάτη; Θα το ανακαλύψει η Πένι Πέπερ!

    Διαβάστε για την Πένι Πέπερ και εδώ:


    Το θεότρελο δεντρόσπιτο με τους 65 ορόφους

    Συγγραφέας: Αντι Γκριφιθς

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Ηλικία 9+

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Για την εμπνευσμένη αυτή σειρά σας έχουμε ξαναμιλήσει εδώ. Είναι το 5ο βιβλίο της σειράς του Γκρίφιθς σε συνεργασία με τον εικονογράφο Τερι Ντέντον. Σε αυτή τη σειρά βιβλίων πρωταγωνιστές, ως παιδιά, είναι ο συγγραφέας και ο εικονογράφος, δηλαδή ο Άντι και ο Τέρι. Τα δύο παιδιά έχουν ως σπίτι τους ένα δεντρόσπιτο με πολλούς ορόφους και σε κάθε νέο βιβλίο της σειράς προσθέτουν άλλους 13 ορόφους.

    Μια νέα περιπέτεια περιμένει τους μικρούς αναγνώστες σε κάθε βιβλίο. Σε αυτό μάλιστα το βιβλίο το καινούριο είναι πως στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας μπορούν να διαβάσουν μια καινούρια είδηση από το κανάλι Δεντρο TV  για να μάθουν ό,τι νεότερο συμβαίνει στο δεντρόσπιτο, γεγονότα και κουτσομπολιά. Είμαι σίγουρη πως θα “κολλήσουν” με αυτή τη σειρά και θα την αγαπήσουν όπως και τα δικά μου παιδιά!


    Ξαναπάτα like επιτέλους

    Συγγραφέας: Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη

    Εκδόσεις: Μίνωας

    Ηλικία: 11 +

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως Πάτα like επιτέλους ακολουθεί και το νέο της βιβλίο για παιδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία. Γραμμένο σε απλή γλώσσα κερδίζει αμέσως τα παιδιά αυτής της ηλικίας αφού το θέμα το οποίο ασχολείται είναι πολύ κοντά στην καθημερινότητά τους! Ίντερνετ, social media, tablet, insta stories και πολλά άλλα! Ιστορίες καθημερινής εφηβικής τρέλας δηλαδή! 

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους
    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους 10

    Πριν λίγους μήνες είχα τη χαρά να παρουσιάσω μαζί με την συγγραφέα Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη το πρώτο της βιβλίο στη Θεσσαλονίκη. Η κόρη μου περίμενε με πολύ ανυπομονησία το δεύτερο και όταν το πήρε στα χέρια της άρχισε κατευθείαν να το διαβάζει. 

    Σε αυτό το βιβλίο η Μπίλι μετά από 15 μέρες χωρίς wifi στις διακοπές της κι έχοντας συνειδητοποιήσει πως η ζωή είναι πιο όμορφη με πραγματικές επαφές και φιλίες κι όχι μόνο διαδικτυακές επιστρέφει στην καθημερινότητα. Όμως η τεχνολογία δεν σταματά και νέες εφαρμογές στο ίντερνετ αλλά και ομάδες την βομβαρδίζουν καθημερινά δυσκολεύοντας την καθημερινότητά της αφού δημιουργούνται συνεχώς παρεξηγήσεις και φασαρίες! Τι θα κάνει γι αυτό; 


    Πράκτορες του Πλανήτη-Πιράνχας στη στεριά

    Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη

    Εκδόσεις: Μεταίχμιo

    Ηλικίες 7+

    Πρόκειται μια καινούρια σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο είναι πολύ ιδιαίτερο γιατί περιέχει και έναν απόρρητο φάκελο με διάφορα μυστικά στοιχεία που κάνει το διάβασμα να μοιάζει περισσότερο παιχνίδι αφού τα παιδιά νιώθουν σαν μυστικοί πράκτορες. Η εικονογράφηση είναι ευχάριστη έγχρωμη, το layout των σελίδων χρωματιστό και χαρούμενο κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που τραβάει πολύ τα παιδιά. Επίσης το πρωτοποριακό είναι ότι περιέχει κωδικούς για λύσεις μυστηρίων με QR codes.

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Στον καιρό των μάγων

    Συγγραφέας Κρεσίντα Κάουελ

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Ηλικίες 12+

    Ένα βιβλίο φαντασίας και μεγάλα παιδιά και εφήβους, το δεύτερο της σειράς. Αν στα παιδιά σας αρέσουν τα βιβλία του Harry Potter σίγουρα θα τους αρέσει και ο Καιρός των Μάγων.

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Ο Ζαρ κατάγεται από φυλή Μάγων, αλλά δεν έχει μαγικές ικανότητες και θα κάνει τα πάντα για να τις αποκτήσει. Η Μάγια κατάγεται από φυλή Πολεμιστών, αλλά έχει στην κατοχή της ένα απαγορευμένο, μαγικό αντικείμενο, και θα κάνει τα πάντα για να το κρατήσει κρυφό. Όταν τα άστρα συγκρούονται, ο Ζαρ και η Μάγια θα πρέπει να ξεχάσουν τις διαφορές τους, για να καταφέρουν να φτάσουν στα μυστικά μπουντρούμια του κάστρου των Πολεμιστών…όπου ένα πλάσμα που είχε μείνει κοιμισμένο για εκατοντάδες χρόνια αρχίζει να ξυπνάει.


    Η Μπαλάντα της Ζηνοβίας

    Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου

    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

    Ηλικία: 12+Η

    Το βιβλίο έχει πάρει το Α’ βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της “Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία “Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων για παιδιά”. Στην ουσία πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά σχετικά με τη Ρωμαϊκή και Περσική Αυτοκρατορία. Η Ζηνοβία είναι η Βασίλισσα της Παλμύρας, μια πόλη της σημερινής Συρίας, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και θέλει να κατακτήσει με τα στρατεύματά της τη Ρώμη. Το βιβλίο μιλάει γι αυτή τη γυναίκα και τη πόλη της που τόλμησε να είναι ελεύθερη και φυσικά πλήρωσε και ακόμα πληρώνει το τίμημα της ελευθερίας της.

    Βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

    Ένα βιβλίο για παιδιά και νέους με λιτή ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Μαρηλίας Φωτιάδου, μικρά και καθόλου κουραστικά κεφάλαια, χωρίς πολλές σειρές κειμένου ανά σελίδα για να μην τους κουράζει, που θα τους διδάξει ιστορία χωρίς πληθώρα ονομάτων και ημερομηνιών, θα τους δημιουργήσει ίσως απορίες κάνοντάς τους να ψάξουν, να ρωτήσουν, να ερευνήσουν και να μάθουν περισσότερα γι αυτή τη γυναίκα θρύλο και την ιστορία της. 

    Θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας εντυπώσεις και τα σχόλια για αυτά τα βιβλία.

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης