Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς-εκδήλωση

Την επόμενη Κυριακή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν επετειακή εκδήλωση προς τιμή του έργου του συγγραφέα Τάσου Αποστολίδη και του εικονογράφου Γιώργου Ακοκαλίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας των Κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου 2019 στις 7 το απόγευμα στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της χορωδίας της Αμερικάνικης Γεωργικής σχολής υπό τη διεύθυνση του
Κανάρη Κεραμάρη αλλά και του ”Arts & Quality of Life” με ομάδες χορού της Σχολής Χορού Ελένης Γουγουτσά. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Ανυπομονώ πολύ γι αυτή την εκδήλωση γιατί συμμετέχει και η κόρη μου στις ομάδες χορού! Η προετοιμασία των χορευτικών, οι εντατικές πρόβες οι ιδιαίτερες χορογραφίες της δασκάλας τους Χαράς Ζεχίρη αλλά και τα κοστούμια είναι κάτι διαφορετικό για τα κορίτσια και περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία εκείνη την ημέρα. Στην κατανόηση των χορογραφιών βοήθησαν εκτός από τις διηγήσεις της δασκάλας τους και τα ίδια τα κόμικς που δόθηκαν στα παιδιά με αφιέρωση μάλιστα των δημιουργών τους.

Κανείς δεν περίμενε ότι η τολμηρή αυτή κίνηση της μεταφοράς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη θα είχε τόση απήχηση στο αναγνωστικό κοινό ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους! Στα 35 χρόνια κυκλοφορίας, οι “Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς”, με συνεχείς επανεκδόσεις, ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο αντίτυπα!

Λίγα λόγια για την ιστορία πίσω από τα κόμικ

Τιμήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.

Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ”Πολιτισμός 2007-2013” με την παραγωγή: ”Dhe Duty of comedy”.

Η ”Λυσιστράτη” ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ”Παρθενώνα των βιβλίων”, το εμβληματικό αυτό έργο της Marta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας. Η ίδια κωμωδία κυκλοφόρησε με κινούμενα σχέδια, στα ελληνικά και αγγλικά, σε DVD.

Τέσσερις κωμωδίες δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, σε εφημερίδες, καθώς και στο ”Αερόστατο”, περιοδικό που διανέμεται σε μαθητές σχολείων της ομογένειας σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Αποσπάσματά τους υπάρχουν ακόμη σε σχολικά βιβλία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στον ”Μαραθώνιο ανάγνωσης” του 2012-2013, δέκα κωμωδίες διαβάστηκαν από 25.000 μαθητές, από 1.200 Δημοτικά σχολεία.

Σχολικοί, αλλά και επαγγελματικοί θίασοι, κατά καιρούς, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη που βασίζονταν στην κόμικς εκδοχή!

Έξι κωμωδίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά, ενώ και οι 11 πωλούνται ηλεκτρονικά στα ελληνικά και αγγλικά.

Με Υπουργική απόφαση, εδώ και πέντε χρόνια, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας.

Τα κόμικς, στα ελληνικά, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μεταίχμιο ενώ οι ξενόγλωσσες εκδόσεις από τους εκδοτικούς ΚΩΜΟΣ, ENDELECHEIA και ISTOS.

Η σειρά “Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς” περιλαμβάνει τις εξής κωμωδίες.

 • Όρνιθες
 • Ιππείς
 • Θεσμοφοριάζουσες
 • Σφήκες
 • Ειρήνη
 • Πλούτος
 • Αχαρνείς
 • Νεφέλες
 • Λυσιστράτη
 • Βάτραχοι
 • Εκκλησιάζουσες

Την αγαπημένη σειρά σε κόμικς μπορείτε να τη βρείτε και εδώ.

Αν αγαπάτε τα βιβλία, τον Αριστοφάνη, την μουσική τον χορό και φυσικά τα κόμικς τότε σας περιμένουμε!

Κι άλλα βιβλία για παιδιά αλλά και ενήλικες θα βρείτε στην κατηγορία Βιβλία του blog.

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης