Ταξίδι στο Βερολίνο (α’ μέρος)

Το πρωινό σήμερα ήταν βαρύ. Η ομίχλη σκέπαζε τα πάντα και το ψιλόβροχο δεν έλεγε να σταματήσει. Η πρώτη μου κίνηση ήταν να ανάψω το τζάκι και να γεμίσω το φλιτζάνι μου με τον αγαπημένο μου ελληνικό καφέ. Ήταν το τέλειο σκηνικό πριν ξεκινήσω τη μέρα μου να περάσω το πρωινό μου, παρεούλα με το αγαπημένο μου Ανθομέλι. Πήγα στα ταξίδια του, την κατηγορία που τόσο αγαπάω και μου αρέσει πάντα να διαβάζω σε αυτό, ακόμα και παλαιότερες αναρτήσεις του. Διαβάζοντας πολλές από αυτές εν τέλει το μάτι μου σταμάτησε σε μια ανάρτηση που είχα κάνει για το Πόνσταμ και το ανάκτορο Σανσουσί στη Γερμανία. Πω πω τι μου θύμισε! Το μυαλό μου γύρισε κινηματογραφικά πίσω σε ένα ταξίδι μας στην Ευρώπη που είχαμε επισκεφθεί το Βερολίνο (Berlin) και οι αναμνήσεις μου ερχόταν σαν να τις ζούσα ξανά. Το Βερολίνο το έχουμε επισκεφθεί δυο φορές, αλλά για μένα είναι σαν να μη το έχω γνωρίσει ακόμα. Και πώς να το γνωρίσω όταν είναι τόσο μεγάλο και με πληθώρα αξιοθέατων και μουσείων που μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Ήμασταν έτοιμοι να δούμε θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, ανάκτορα που σήμερα χρησιμοποιούνται ως δημόσια κτίρια, το Νησί των Μουσείων (museum island) με το μουσείο Περγάμου, τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου (Berlinen Dom), το Πανεπιστήμιο, τη Βιβλιοθήκη, να θαυμάσουμε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, να περπατήσουμε στην Unter den Linden και να απολαύσουμε τη θέα του Βερολίνου από τον θόλο του Reichstag. Εξ άλλου μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, το Βερολίνο, ως πρωτεύουσά της πλέον, είναι η μεγαλύτερη πόλη σε έκταση και πληθυσμό, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Berolino_1
  Άποψη του Βερολίνου με τον υψηλότερο πύργο τον Fernsehturm       

Συγχρόνως, λοιπόν, με την αναλαμπή των αναμνήσεών μου ξεπήδησε από μέσα μου και η επιθυμία να καθίσω και να τις γράψω. Κάπως έτσι κάθε φορά ξεκινούν όλα, με ένα έναυσμα, με μια σπίθα. Όσο και να θέλω να αποτυπώσω τις εμπειρίες από τα ταξίδια μας, εάν η σπίθα δεν ανάψει δεν γίνεται τίποτα. Αυτό έγινε σήμερα! Η σπίθα άναψε και τα χέρια και το μυαλό μου πήραν φωτιά! Εάν θέλετε και εσείς να  διαβάσετε αυτά που είδα και έζησα στα ταξίδια μας στο Βερολίνο, δεν έχετε παρά να έρθετε μαζί μου σε αυτό το παζλ των αναμνήσεών, που σας διαβεβαιώνω πως θα τις γράψω έτσι που θα είναι ένας μικρός οδηγός για τα σημαντικότερα αξιοθέατα  στο μελλοντικό σας ταξίδι στην  όμορφη πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Και επειδή όπως σας είπα το Βερολίνο είναι μεγάλη πόλη και με διαφορετική κουλτούρα και ύφος στις περιοχές του, το χώρισα σε δύο μέρη ξενάγησης, στην Ανατολική και Δυτική Περιοχή, που βέβαια δεν αντιστοιχούν απόλυτα στην παλαιότερη διαίρεση της πόλης στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο.

Στο α΄μέρος αυτής της περιήγησής μας στο Βερολίνο θα ταξιδέψουμε στην Ανατολική περιοχή του Βερολίνου, όπου θα θαυμάσουμε κτίρια παλαιότερων χρόνων, ανάκτορα, εκκλησίες και Μουσεία. Με το σημαντικότερο το Μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum), ένα Μουσείο που πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο Βερολίνο.

Ανατολική περιοχή του Βερολίνου

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τη συνοικία Μίττε (Mitte) και είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Βερολίνου. Την εποχή της διαίρεσης της πόλης, η συνοικία Μίττε ανήκε στο Ανατολικό Βερολίνο. Θέλαμε να απολαύσουμε το Βερολίνο όπως ήταν πριν τον πόλεμο με τα αυθεντικά και ιστορικά  κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος  της Under den Linden, του πιο όμορφου και ονομαστού δρόμου της και τα πολλά μουσεία της. Εξάλλου είχαμε αφήσει το αυτοκινούμενο στο Πότσνταμ (Potsdam) και είχαμε έρθει στο Βερολίνο με το τρένο (το S-Bahn S7 πηγαίνει από το  Potsdam στο Βερολίνο και διαρκεί το ταξίδι περίπου 45 λεπτά) και ο σταθμός που κατεβήκαμε  βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή αυτή. Ο καιρός ήταν βροχερός και η ομπρελίτσα απαραίτητο αξεσουάρ. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία μας για ξενάγηση που η βροχή δεν μας ενόχλησε καθόλου. Εξάλλου μετά από λίγο είχε σταματήσει.  

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Gate)

Είναι σίγουρο πως όποιος βρεθεί στην Ανατολική περιοχή του Βερολίνου θα ξεκινήσει την περιήγησή του από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το σημαντικότερο και πιο διάσημο σύμβολο της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Η επιβλητική Πύλη  βρίσκεται στην πλατεία Παρίζερ (Pariser Platz) και είναι σήμα κατατεθέν και ορόσημο της ιστορικής διαδρομής του Βερολίνου. Η πλατεία σήμερα είναι γεμάτη κτίρια νέα, που όμως δεν εμποδίζουν τη θέα της Πύλης, κτίρια που στεγάζονται οι περισσότερες πρεσβείες. Κολλητά στην Πύλη δυο κτίρια με κολόνες την περιστοιχίζουν, που παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν οι φρουροί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αφού η Πύλη βρισκόταν στο Ανατολικό Βερολίνο και ήταν η είσοδός σε αυτό.

Σαράντα χρόνια έστεκε η Πύλη φρουρός της διαιρεμένης πόλης μέχρι το 1989, όταν έπεσαν τα σύνορα και κατεδαφίστηκε το τείχος. Ένα δέος μας συνεπήρε καθώς περπατούσαμε  ανάμεσα στους έξι κίονες! Σκεφτήκαμε πως το μνημείο αυτό άντεξε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, υπήρξε η ζώνη θανάτου που χώριζε την πόλη  και στέκεται τώρα ακόμα ακοίμητος φρουρός όλων. Περάσαμε πίσω από την Πύλη και βρεθήκαμε στο μνημείο με τους σταυρούς για τα θύματα του τείχους. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας εκείνα τα άσχημα χρόνια της διαίρεσης της πόλης, να περάσουν από το Ανατολικό Βερολίνο στη δυτική πλευρά! (το 1989 σκοτώθηκε ο τελευταίος που πυροβολήθηκε στο τείχος στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πυροβολήθηκαν στην απόπειρα δραπέτευσής τους από το Α. Βερολίνο). Ένα μνημείο που είναι μάρτυρας όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Berolino_Pili_Bradembourgou_1
Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Η θεά Νίκη επάνω σε ρωμαϊκό τέθριππο.

 1. Το σχέδιο κατασκευής της Πύλης σε νεοκλασικό ρυθμό με κίονες δωρικού ρυθμού βασίστηκε στα Προπύλαια των Αθηνών, που βρίσκονται στην είσοδο της Ακρόπολης. Επάνω του υπάρχουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.
 2.  Το μνημείο ανεγέρθηκε μεταξύ 1788- 1791. Στο επάνω μέρος του υπάρχει ένα γλυπτό ύψους 6 μ. που αναπαριστά ένα ρωμαϊκό τέθριππο που το οδηγεί η θεά Νίκη. Κατά τη γαλλική κατοχή το γλυπτό της Πύλης  με διαταγή του Ναπολέοντα μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Όμως ο 1814 επεστράφη και πάλι θριαμβευτικά στο Βερολίνο και ανακηρύχθηκε σύμβολο της Νίκης.
 3. Στον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία έγιναν ερείπια από τους βομβαρδισμούς. Το μόνο οικοδόμημα που έμεινε στα ερείπια της Pariser Platz ήταν η Πύλη του Βρανδεμβούργου,  η οποία αποκαταστάθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου και άνοιξε τις πύλες της για να ενωθούν οι δύο πλευρές, στις 22 Δεκεμβρίου 1989.
 4. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
 5. Κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου υπάρχει και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, εις μνήμη  των Εβραίων  που έπεσαν θύματα των ναζί. Αποτελείται από 2.711 γκρίζους μονόλιθους χωρίς να αναφέρονται ονόματα ή ημερομηνίες

Ράιχσταγκ ()

Ενώ βρισκόμασταν πίσω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου ξεχώριζε από μακριά ο θόλος του γερμανικού κοινοβουλίου, του Ράιχσταγκ (Reichstag). Δεν χάσαμε ευκαιρία και σε πολύ λίγο βρισκόμασταν μπροστά σε αυτό το εξαιρετικό κτίριο.  Για να πω την αλήθεια εκείνη τη στιγμή βρέθηκα αδιάβαστη και δεν γνώριζα και πολλά για αυτό. Ανέτρεξα αμέσως στις πληροφορίες μου και τότε διαπίστωσα πως δικαίως ήταν τόσος κόσμος στην ουρά για την είσοδό του σε αυτό. Ποιο ήταν το αξιοθέατο, εκτός του ότι είναι το κοινοβούλιο της Γερμανίας; 

Berolino_Raigstagk
Ράιχσταγκ ( Reichstag), Βερολίνο το Γερμανικό κοινοβούλιο.

Μα ο διαφανής  θόλος στο επάνω μέρος του κτιρίου που είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου του και είναι επισκέψιμος. Ο θόλος είναι κατασκευασμένος σε μοντέρνα γραμμή από γυαλί και ατσάλι. Με τα δύο ασανσέρ που λειτουργούν στο ισόγειο ανεβήκαμε στον θόλο και μετά με τους ελικοειδείς ανηφορικούς διαδρόμους που υπάρχουν στις πλευρές του ανεβήκαμε έως και την κορυφή του.  Είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή που μας άφησε άφωνους όταν είδαμε πως στο κέντρο του αιωρούνταν σαν σε χωνί κάτοπτρα που αντανακλούσαν το φυσικό φως προς όλες τις κατευθύνσεις δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρωματισμό σε ολόκληρο τον θόλο. 

Berolino_Raichstag_1
Ανεβαίνοντας τους ελικοειδείς διαδρόμους στον θόλο του Reichstag

Η επίσκεψή μας αυτή στο θόλο του Ράιχσταγκ θα μας μείνει αλησμόνητη ταξιδιωτική εμπειρία από το Βερολίνο αφού είχαμε και την τύχη να απολαύσουμε την πόλη του Βερολίνου από ψηλά καθώς και την εκπληκτική θέα που είχε προς το ποτάμι. Αυτά τα δύο στοιχεία θα πείσουν και εσάς πως δεν κάνατε άσχημα που περιμένατε τόσην ώρα στην ουρά. Ένας πραγματικά μοντέρνος τρούλος επάνω στο κτίριο του 1884 και  όμως τόσο απόλυτα ταιριαστός! Μην παραλείψετε να τον επισκεφθείτε!


Info: Η είσοδος στον θόλο είναι δωρεάν, αρκεί να κλείσετε μετά από αίτημά  σας  στο επίσημο site του Bundestag μέσω διαδικτύου για τη μέρα και την ώρα επίσκεψής σας. Καλύτερα να αποφύγετε την επίσκεψή σας τα σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον να είστε μισή ώρα πριν το ραντεβού σας. Η επίσκεψή σας μπορεί να γίνει μέχρι αργά το βράδυ! 

Κλείστε μία ξενάγηση για την Πύλη του Βραδενβούργου και τον θόλο του Ραιχσταγκ.


Berolino_Raichstag
 Το εσωτερικό του θόλου στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο Ράιχσταγκ.

 1. Το Ράιχσταγκ  είναι το κτίριο που στεγάζει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το 1933 από μια πυρκαγιά καταστράφηκε η κύρια αίθουσά του και το κτίριο δεν ξανακτίστηκε. Το 1999 αφού έπεσε το τείχος και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, το γερμανικό κοινοβούλιο μεταφέρθηκε από τη Βόννη, που ήταν η πρωτεύουσα της Γερμανίας στα χρόνια της διαίρεσης του κράτους, στο Βερολίνο.
 2. Οι Γερμανοί ονομάζουν το κοινοβούλιό τους Bundestag (Μπούντεσταγκ) από τη λέξη μπουντς που σημαίνει ομοσπονδιακός και αποφεύγουν να το αποκαλούν  Reichstag (Ράιχσταγκ)  από τη λέξη ράιχς και σημαίνει αυτοκρατορικός.
 3. Από το 1999 που εγκαινιάστηκε το Ράιχσταγκ ως σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί για να θαυμάσουν τον θόλο και αποτελεί το σύμβολο της διαφάνειας στη νέα Γερμανία.

Διαμονή:


Booking.com

// <![CDATA[ (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);
// ]]>


Ούντερ ντε Λίντεν (Under den Linden)

Η βροχή συνέχιζε αλλά παρόλα αυτά ο δρόμος Ούντερ ντε Λίντεν είχε γεμίσει κόσμο. Ήταν γεμάτος από νέους ανθρώπους, τουρίστες όλων των φυλών της γης, που κινούνταν αργά χαζεύοντας εδώ και εκεί και σταματώντας στις βιτρίνες των τουριστικών μαγαζιών. Περπατήσαμε και εμείς επάνω στα χνάρια της ιστορίας και απολαύσαμε τη δροσιά των δέντρων.  Η διάσημη αυτή λεωφόρος είναι διπλή για τα αυτοκίνητα, έχει όμως δένδρα στη μέση και πεζόδρομο με παγκάκια για τους πεζούς. Αυτά τα δένδρα είναι και όλη του η ομορφιά! Από τον 17ο αι. στον δρόμο είχαν φυτέψει  φιλύρες δηλ. φλαμουριές από τις οποίες πήρε το όνομά του, που σημαίνει «κάτω από τις φλαμουριές». Σήμερα οι φλαμουριές ανθίζουν και ο δρόμος αποκτά τη δική του μυρωδιά. Εξ άλλου και η Marlene Dietrich είχε τραγουδήσει κάποτε «Όσο τα δέντρα φλαμουριάς ανθίζουν  στο Under den Linden, το Βερολίνο θα είναι πάντα Βερολίνο». Είναι ένας από, τους διασημότερους δρόμους του Βερολίνου, ενώ παλαιότερα ήταν ο δρόμος που έβγαζε στο βασιλικό κυνηγότοπο. Έβγαινε ο βασιλιάς από το ανάκτορό του που ήταν σε αυτόν τον δρόμο και με το άλογό του κατευθυνόταν στο δάσος για κυνήγι στην περιοχή που σήμερα είναι το πάρκο Τίργκαρντεν (Tiergarten). Κατά τον 18 αι. έγινε ο κεντρικός δρόμος της πόλης και γέμισε με πολυτελή κτίρια.

Berolino_Ounter_nten_Linten
Πανοραμική άποψη της Unter den Linden. Μακέτα από την επίσκεψή μας στο μουσείο

Info: Στην αρχή της Unter den Linden υπάρχει το νέο μουσείο της Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα. 

Μπορείτε από εδώ να κλείσετε online το εισιτήριό σας. 

 


Πλατεία Μπέμπελ  (Bebel platz)

Περπατώντας επάνω στην Ούντερ ντε Λίντεν (Unter den Linden) φτάσαμε σε μια μεγάλη πλατεία. Ήταν η Μπέμπελ Πλατζ (Bebel platz). Είναι η πλατεία της Όπερας μια πλατεία που αντικατοπτρίζει το μεγαλείο της αρχαίας Ρώμης. Ήταν το κέντρο των τεχνών και των επιστημών. Πολλά εξαιρετικά και θαυμάσια κτίρια είναι χτισμένα γύρω από την πλατεία με σημαντικότερα την Κρατική Όπερα, τον Καθεδρικό St. Hedwig’s που χτίστηκε σύμφωνα με το Πάνθεον της Ρώμης και την Παλιά Βασιλική Βιβλιοθήκη που ανήκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ. Μια καταπληκτική μεγάλη πλατεία που πραγματικά τράβηξε το ενδιαφέρον μας, τόσο για το μέγεθός της, όσο και για τα υπέροχα κτίρια που έχει. 


Στις 10 Μαΐου 1943  οι ναζί με αρχηγό τον Γκαίμπελς έκαψαν στην πλατεία Μπέμπελ 20.000 βιβλία γραμμένα από συγγραφείς που θεωρούνταν εχθροί του Γ΄ Ράιχ. Σήμερα ως μνημείο στην πλατεία  για να θυμίζει αυτό το γεγονός είναι μια γυάλινη πλάκα στο έδαφος, που από εκεί αντικρίσαμε μια αίθουσα με άδεια ράφια. Ένα μνημείο με συμβολισμό. Δίπλα στο μνημείο υπάρχει μια ταμπέλα γραμμένη από τον ποιητή Χάνριχ Χάινε του 1820 που διαβάζει κανείς «Όπου καίγονται βιβλία στο τέλος θα καούν άνθρωποι».


Berolino_Gendarmenmarkt_platia
Η όμορφη Πλατεία Gendarmenmarkt του 17ου αι. με το υπέροχο άγαλμα του ποιητή Σίλερ στο κέντρο της, μπροστά στον Γερμανικό Καθολικό Ναό.

Στην πλατεία υπάρχει το υπέροχο κτίριο της  Αίθουσας των συναυλιών και αριστερά και δεξιά δεσπόζουν δύο  σχεδόν όμοιοι ναοί. Ο Γαλλικός και ο Γερμανικός καθεδρικός ναός. Εδώ τον Δεκέμβρη γίνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά που για να μπει κανείς μέσα σε αυτήν δίνει συμβολικά 1 ευρώ. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται και η Γκαλερί Λαφαγιέτ για όσους ενδιαφέρονται για ακριβά ψώνια. Ίσως όμως και συναντήσετε ένα από τα πολλά καταστήματα που πουλούν τον Ampelmann, και πάρετε ως αναμνηστικό το χαρακτηριστικό αυτό ανθρωπάκι, τον Γρηγόρη και τον Σταμάτη, που φιγουράρει στα φανάρια της πόλης.  

Πανεπιστήμιο Χούμπολτ (Huboldt Universitat

Στην άλλη πλευρά του δρόμου και απέναντι από την πλατεία Μπέμπελ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ.  Ένα εντυπωσιακό κτίριο που πραγματικά θαυμάσαμε, γιατί είχε κτιστεί ως ανάκτορο το 1754 για τον Πρίγκιπα της Πρωσίας. Είναι το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ένα από τα καλύτερα της Γερμανίας. Στο πανεπιστήμιο εργάστηκαν πολλοί φημισμένοι επιστήμονες, όπως οι δυο νομπελίστες Ρόμπερτ Κοχ, και Άλμπερτ  Αϊνστάιν. Αποφοίτησαν  δε από αυτό ο Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς και πολλοί άλλοι διάσημοι. Βέβαια σήμερα το Βερολίνο έχει και Νέο Πανεπιστήμιο αφού μετά τον πόλεμο όταν το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ βρέθηκε στον Ανατολικό Βερολίνο οι Βερολινέζοι του Δυτικού τομέα αναγκάστηκαν να χτίσουν ένα νέο πανεπιστήμιο.

Νέα Φρουρά  (Neue Wache)

Περπατώντας και απολαμβάνοντας όλα αυτά τα εξαιρετικά κτίρια και αφού πλέον η βροχή είχε σταματήσει φτάσαμε σε ένα σημαντικό μνημείο της γερμανικής πρωτεύουσας στον αριθμό 4 της Under den Linden. Είναι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Από το 1993 αφιερώθηκε στη μνήμη όλων των θυμάτων του πολέμου και της δικτατορίας. Από έξω έχει μια κλασική όψη με κίονες και αέτωμα αλλά όταν το πλησιάσαμε και μπήκαμε μέσα είδαμε έναν μεγάλο κενό χώρο με ένα μπρούτζινο μνημείο στο κέντρο επάνω σε μια γρανιτένια πλάκα. Το χαρακτηριστικό είναι πως  καίει μια άσβεστη φλόγα και η γρανιτένια πλάκα βρίσκεται πάνω από τις στάχτες ενός άγνωστου στρατιώτη, ενός μαχητή της αντίστασης και ενός αιχμαλώτου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Berolino_Nea_Froura_1
                             Neue Wache, η Νέα Φρουρά στο Βερολίνο.                                
Berolino_Nea_Froura
Η άσβεστη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στο Βερολίνο.          

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berlin Dom)

Η Ούντερ ντε Λίντεν πλέον είχε φτάσει στο τέλος της και είχαμε φτάσει στο ποτάμι. Πόσα αλήθεια υπέροχα κτίρια και μνημεία είχαμε δει! Πόση ιστορία έχει γραμμένη επάνω του αυτός ο δρόμος! Εξαιρετικά, και θαυμάσια αριστουργήματα της εποχής τους που παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστησαν από τον πόλεμο, σήμερα στέκουν εκεί για να συνεχίσουν να διαβάζουμε επάνω τους την ιστορία τους. Ήδη περνώντας από την γέφυρα του ποταμού βρεθήκαμε στο Νησί των Μουσείων. Πριν όμως από τα Μουσεία βρεθήκαμε στην πλατεία του Καθεδρικού ναού του Βερολίνου και των Βασιλικών ανακτόρων. Στα ανάκτορα δεν πήγαμε αλλά στον Καθεδρικό μπήκαμε και μάλιστα θαυμάσαμε τον υπέροχο τρούλο του, το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο και το υπέροχο τέμπλο του. Μας έκαναν εντύπωση τα λεπτοδουλεμένα ψηφιδωτά με του τέσσερις ευαγγελιστές αλλά και τα εντυπωσιακά παράθυρα στολισμένα με βιτρό που είχαν παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Ο τεράστιος και επιβλητικός αυτός ναός  είναι σήμερα ένα από τα σύμβολα του Βερολίνου. Και δίκαια! Γιατί ο ναός του 1747 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς, μένοντας μόνο ο μπροστινός πύργος, αλλά το 1963 ξανακτίστηκε. Εμείς δεν ανεβήκαμε στον τρούλο του, αλλά εσείς εάν θέλετε να απολαύσετε από ψηλά το Βερολίνο, μπορείτε να ανεβείτε με τα σκαλοπάτια έως επάνω. Προσοχή όμως είναι πολλά!

Berolino_Kathedrikos
Βερολίνο, ο καθεδρικός Ναός στο Νησί των Μουσείων.                    
Berolino_cathedricos
Το Τέμπλο του Καθεδρικού του Βερολίνου με το θαυμάσιο τέμπλο του ζωγραφισμένο με βιτρό παράθυρα.

Νησί των Μουσείων

Το Νησί των Μουσείων είναι ένα στενόμακρο νησάκι ανάμεσα στους παραποτάμους του ποταμού Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο. Εδώ εμφανίστηκαν οι πρώτοι οικισμοί στις αρχές του 13ου αι., εδώ χτίστηκαν τα πρώτα ανάκτορα και εδώ βρίσκονται σήμερα τα σημαντικότερα μουσεία του Βερολίνου. Το νησί είναι το λίκνο της ιστορίας της πόλης με τα πέντε Μουσεία να βρίσκονται επάνω στο νησί με βυζαντινές συλλογές, ευρήματα του ελληνικού και ρωμαϊκού αρχαίου πολιτισμού και θησαυρούς από πολιτισμούς της Ανατολής. Το Μουσείο Μπόντε (Bode Museum), το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum), το Νέο Μουσείο(neue museum), η παλαιά Εθνική Πινακοθήκη με τη μεγαλύτερη συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης και γλυπτικής του 20ου αιώνα, αλλά όμως την εξέχουσα θέση όλων αυτών την έχει το ξακουστό Μουσείο Της Περγάμου (pergamon museum)Δεν ήταν δυνατόν βέβαια να επισκεφθούμε όλα αυτά τα Μουσεία, αλλά η επιθυμία μας και πιστεύω των περισσότερων επισκεπτών στο Βερολίνο, ήταν να επισκεφθούμε το Μουσείο της Περγάμου. Εξ άλλου είναι το 1ο επισκέψιμο Μουσείο στη Γερμανία.


Skip the line εισιτήρια

Κλείστε τα εισιτήρια σας online για να επισκεφτείτε τα μουσεία που βρίσκονται στο νησί των μουσείων από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets. Εκμεταλευτείτε το πακέτο των 3 μουσείων μόνο με 18 ευρώ. Επισκεφθείτε και το μουσείο της Περγάμου μαζί με την εκπληκτική έκθεση 360 panorama Asisi με ακόμα 19 ευρώ! Το Πανόραμα μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο έτος 129 μ.Χ., και δείχνει την αρχαία πόλη της Περγάμου στη δυτική ακτή της Μικράς Ασίας. Ο Yadegar Asisi ανακατασκευάζει την πόλη όπως ήταν κατά την εποχή της Υψηλής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό την κυριαρχία του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.).

 

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσφορές για συνδυαστικές επισκέψεις σε μουσεία ή χρήση μέσων μεταφορών. Κάντε την αναζήτησή σας εδώ και εδώ (κάρτα Βερολίνου).


Berolino_Nisi_ton_mousion
 Το Νησί των Μουσείων σε μακέτα.
Berolino_Mousio_Bode
 Στο τελείωμα της άκρης του νησιού βρίσκεται το  Μουσείο Μπόντε με τον θαυμάσιο  τρούλο του.
Berolino_Spree
 Μπορείτε να πάρετε τα καραβάκια και να κάνετε τη βόλτα σας στον ποταμό Σπρέε.

Μουσείο Περγάμου (Pergamon Museum)

Κοσμοσυρροή έξω από το Μουσείο με ατελείωτες ουρές αναμονής, αλλά έχω να σας πω πως αξίζει να αφιερώσετε ώρες σε αυτό το Μουσείο. Θα δείτε συλλογές, έως και ολόκληρα τμήματα αρχαίων πόλεων από τη Μέση Ανατολή,που φυσικά μεταφέρθηκαν από Γερμανούς αρχαιολόγους μετά από ανασκαφές που έκαναν στην περιοχή (το συμπέρασμα δικό σας). Παρόλα αυτά το Μουσείο είναι εντυπωσιακό και δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να δει χιλιάδες εκθέματα ελληνιστικής και ισλαμικής τέχνης και ολόκληρα οικοδομήματα αρχαίων πόλεων της Ασίας.

Berolino_Mousio_Pergamou
Βερολίνο, το Μουσείο της Περγάμου

Έχει τρεις ανεξάρτητες συλλογές που είναι  το Μουσείο ελληνικών και ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Το πιο σπουδαίο έκθεμα του μουσείου είναι ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου που αποτελούσε κομμάτι του ναού του Δία, ενός μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος στην Πέργαμο, όπως και ένα κομμάτι από το Ναό της Νικηφόρου Αθηνάς. Ο βωμός της Περγάμου βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα και πραγματικά μας ενθουσίασε από το μέγεθός του και τα γλυπτά του και μας συγκίνησε γιατί είναι το μεγαλύτερο ακέραια σωζόμενο γλυπτό της Ελληνιστικής περιόδου, με μία ζωφόρο που συγκαταλέγεται  στα κορυφαία αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής.

Berolino_Mousio_Pergamoy_7
Ο βωμός της Περγάμου

Ο βωμός της Περγάμου μεταφέρθηκε από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας και από αυτόν πήρε και το όνομά του το Μουσείο. Η Πέργαμος κατά τους ελληνιστικούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ακμή ιδιαίτερα μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου και εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας χώρας της Μικράς Ασίας. Η πόλη απέκτησε δεκάδες δημόσια κτήρια και επιβλητικούς ναούς. Τότε χτίστηκε και ο Βωμός του Δία και ο ναός της Νικηφόρου Αθηνάς.


Berolino_Mousio_Pergamou_6

Η Γιγαντομαχία συμβολίζει αλληγορικά τη νίκη των θεών απέναντι στο σκοτάδι και το χάος με πραγματικό συμβολισμό τους αγώνες των αρχαίων Ελλήνων απέναντι στους βαρβάρους.

Berolino_Mousio_Pergamou_8
Το  ελληνιστικό γλυπτό της θεάς Αθηνάς από τον ναό της Νικηφόρου Αθηνάς στην Πέργαμο.

Εκτός από τον βωμό της Περγάμου εντύπωση βέβαια κάνει σε όλους και η τεράστια Πύλη της Ιστάρ του 6ου π.Χ αι. από τη Βαβυλώνα με τα γυαλισμένα μπλε τούβλα που την κοσμούν, όσο και η οδός που οδηγεί σε αυτήν με μοτίβα από τούβλα με σχέδια λιοντάρια. Εντυπωσιακό αλλά και συναρπαστικό συγχρόνως το όλο θέαμα με τα πολύχρωμα τουβλάκια, τα διακοσμητικά μοτίβα, αλλά και το μέγεθός του.

Berolino_Pili_Istar
 Η πύλη της Ιστάρ από τη Βαβυλώνα.
Berolino_Moysio_tis_Pergamou_3
Berolino_Mousio_Pergamou-10
Τα λιοντάρια και πολλά από τα γυαλιστερά αυτά τούβλα είναι αυθεντικά.

Μετά από τον βωμό της Περγάμου το πιο φημισμένο  έκθεμα είναι η Πύλη από την ρωμαϊκή αγορά της Μιλήτου που χρονολογείται από το 129 μ. Χ.  Η πύλη έχει ύψος 17 μ.  και είναι πολύ εντυπωσιακή, τόσο για το μέγεθός της όσο και για την λεπτομέρειά της. Στον τομέα αυτό θαυμάσαμε επίσης αγάλματα και προτομές Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στη Μίλητο, στη Σάμο και στη Νάξο.

Berolino_mousio_Pergamou_Agora_Militou
Η Πύλη της αγοράς της Μιλήτου σήμερα αποτελείται  60%  από αυθεντικά αρχαία μάρμαρα. Αφορμή για την ανέγερση της Πύλης ήταν η επίσκεψη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού στη Μίλητο.
Berolino_Mousio_Pergamou_2
Berolino_Mousio_Pergamou_5

Επίσης εντυπωσιακά είναι και τα τμήματα του ανακατασκευασμένου ανακτόρου από το αρχαίο βασίλειο της Ασσυρίας  του 12ο αι. π. Χ. όπως και τα τεράστια αγάλματα από τη Συρία, την Περσία και την Παλαιστίνη.

Berolino_Mousio_tis_Pergamou_4
Ανάγλυφες παραστάσεις από το ανάκτορο του Δαρείου στα Σούσα.

Η δική μου η εκτίμηση είναι πως το Μουσείο Περγάμου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξαιρετικά μουσεία της Ευρώπης. Είχα την τύχη βέβαια τότε να δω ολόκληρο το Μουσείο και με την πτέρυγα των ελληνικών και ρωμαϊκών  αγαλμάτων, που σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές είναι κλειστή λόγω ανακατασκευών.


Όταν μπείτε μέσα μην παραλείψετε να πάρετε τα ακουστικά σας με δωρεάν  ξενάγηση στα Ελληνικά (επιτέλους σε ένα μουσείο υπάρχει και ξενάγηση στα Ελληνικά), για να την απολαύσετε και βέβαια για να μάθετε. Μην παραλείψετε ακόμα να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά ώστε να περάσετε άμεσα, αλλιώς θα περιμένετε στην ουρά για ώρες. Σε αυτό σας βοηθάει και το Ανθομέλι που σε συνεργασία με την Tiqets σας προσφέρει τη δυνατότητα να κλείσετε online τα skip the line εισιτήριά σας και το σημαντικότερο να μην χρειαστεί να τα εκτυπώσετε αλλά να τα δείξετε μέσα από το smart phone σας! (Περισσότερα δείτε και εδώ)

Δείτε εδώ την διαθεσιμότητα σε skip the line εισιτήρια για το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.  

Alexander platz-Πύργος της τηλεόρασης (Fernsehturn)

Από το νησί των Μουσείων και μετά από τη βόλτα μας δίπλα στο ποτάμι φτάσαμε στην Αλεξάντερ πλάτζ, που ανήκε στην Ανατολική Γερμανία και πήρε το όνομά της προς τιμήν του τσάρου Αλέξανδρου Α’. Εξάλλου δεν ήταν δυνατόν να την παραλείψουμε, αφού ο Πύργος που βλέπαμε από μακριά, μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Η Πλατεία Alexander Platz, είναι μια μεγάλη πολυσύχναστη πλατεία χωρίς ενδιαφέρον όμως, με πολλά νέα κτίρια αφού είχε σχεδόν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πλατεία όμως υπάρχει το Κόκκινο Δημαρχείο (Rotes Rathaous), ένα όμορφο κτίσμα με κόκκινα τούβλα και το χαρακτηριστικό του ρολόι να σχίζει τον ουρανό,  όπως και το συντριβάνι με το άγαλμα του Ποσειδώνα. Το χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Πλατείας είναι ο Πύργος της Τηλεόρασης, ο Φέρνσετουρμ (Fernsehturm). Oι  Βερολινέζοι τον ονομάζουν και οδοντογλυφίδα,  αφού έως σήμερα είναι  το υψηλότερο κτίσμα του Βερολίνου, με ύψος 368 μ. και  με την κεραία της τηλεόρασης να βρίσκεται στην κορυφή του.

Berolino_Alexanter_platz
Το  Rotes Rathaous και ο Fernsehturm, στην Alexander Platz που χτίστηκε το 1969 από την κυβέρνηση του  Ανατολικού  Βερολίνου με σκοπό να γίνει το νέο σύμβολο της πόλης.

Την ώρα που φτάσαμε κοντά και στραβολαιμιάζαμε για να δούμε την κορυφή του δεν είχε μεγάλη ουρά αναμονής για να ανεβούμε έως και την κορυφή του. Δεν αποφασίσαμε όμως (είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μετανιώνω εκ των υστέρων γιατί δεν τα έκανα) και αρκεστήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην Αλεξάντερ Πλατζ. Όμως για εσάς που θα πάτε Βερολίνο έχω να σας πω πως είναι από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε για να απολαύσετε τη θέα του Βερολίνου από ψηλά, εάν δεν έχετε ήδη ανεβεί στον θόλο του Ράιχσταγκ ή στον τρούλο του Καθεδρικού ναού. Βέβαια ανάμεσα στις τρεις επιλογές αναμφίβολα κερδίζει ο θόλος του Ράιχσταγκ. Απλά εδώ μπορείτε να απολαύσετε και το καφεδάκι σας στην καφετέρια  και σε διάρκεια μισής ώρας, τόσο κάνει για να περιστραφεί 360ο, να απολαύσετε και τη θέα του Βερολίνου. Εάν είστε και τυχεροί και έχει και καλή ορατότητα μπορείτε να δείτε έως και 40 χλμ. μακριά.


Info: Στον περίφημο Πύργο της Τηλεόρασης, μπορείτε να ανεβείτε με ένα από τα δυο ασανσέρ έως και την καφετέρια μέσα σε 40 δευτερόλεπτα!  Για να ανεβείτε όμως στην καφετέρια και να μην περιμένετε τις ουρές αναμονής χρειάζεστε εισιτήριο το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets.

 


Μπορεί τα αξιοθέατα της Ανατολικής περιοχής του Βερολίνου να χώρεσαν σε μια ανάρτηση. Μπορεί όλα σχεδόν να βρίσκονται  επάνω σε έναν δρόμο στην Unter den Linden. Μπορεί να το νομίζετε λίγο, αλλά σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι και τόσο απλό να περπατήσετε και να ζήσετε αυτή την περιοχή γεμάτη ιστορία, γεμάτη από επιβλητικά κτίρια, γεμάτη από Μουσεία και από υπέροχους μεγάλους ναούς. Εμείς την περπατήσαμε και το ευχαριστηθήκαμε, αλλά είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας και είδαμε στο ταξίδι μας αυτήν μόνο την περιοχή. Τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού μας τις διαθέσαμε στην υπέροχη πόλη του Πόνσταμ  και στα ανάκτορα Σανσουσί, μια υπέροχη περιοχή ανάμεσα σε ποτάμια και λίμνες μόλις χλμ από την πόλη του Βερολίνου.  

Εάν εσείς θέλετε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε όσο περισσότερες γωνιές του Βερολίνου, έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας εάν θέλετε να μετακινηθείτε με τα πόδια. Το Βερολίνο όμως έχει ένα πολύ καλό δίκτυο μετρό το U-Bahn, που μπορείτε να το πάρετε και να κατεβαίνετε στις στάσεις των περιοχών που θέλετε.

Η άλλη επιλογή για να δείτε την πόλη και νομίζω είναι η καλύτερη είναι να πάρετε το hop on hop off λεωφορείο. Έτσι καθισμένοι αναπαυτικά στο επάνω μέρος του λεωφορείου θα δείτε τα πάντα, αφού το λεωφορείο περνάει από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του Βερολίνου, εσείς κατεβαίνετε σε όποια στάση θέλετε και παίρνετε και πάλι το επόμενο για να συνεχίσετε τη βόλτα σας.


Κλείστε online το hop on hop off λεωφορείο σας για μια γρήγορη ξενάγηση στο Βερολίνο.


Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Όποιον τρόπο και αν διαλέξετε εγώ σας εύχομαι καλή ξενάγηση και καλά να περάστε στο όμορφο Βερολίνο.

Σύντομα θα είναι έτοιμο και το δεύτερο μέρος της ανάρτησης από το ταξίδι μας στη Δυτική περιοχή του Βερολίνου.

Καλά ταξίδια και μη ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής για εσάς και για τα παιδιά σας.

Μαμά Μαρία

*Η ανάρτηση περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όπως πάντα κατατοπιστικότατη! Είχα πάει στο Βερολίνο το …2007 (!), Γενάρη μήνα, πολύ κρύο, καταφέραμε να δούμε λίγα πράγματα κυρίως του ανατολικού Βερολίνου.. έχω φωτογραφικό υλικό αλλά δεν έχω καταγράψει πού πήγαμε και τι κάναμε.. διαβάζοντας την περιήγηση σου ξαναθυμήθηκα αρκετά πράγματα.. είναι ωραίο το blogging τελικά γιατί σε ταξιδεύει πάλι στα μέρη που πήγες και κρατάς και αρχείο! (το επόμενο που πρέπει να κάνω είναι να “αποθηκεύσω” με κάποιο τρόπο τα posts μου για να μην χαθούν 🙂 )
  Περιμένουμε και το δυτικό! (να δω τι έχασα 😉 )

 2. daphnie και εγώ σε αυτό το ταξίδι,ας πούμε ανατολικό Βερολίνο, έχω αρκετά χρόνια που πήγα αλλά με βοηθάει πολύ η φωτογραφική μνήμη μου και το ότι προγραμματίζω εγώ το ταξίδι μας. Εχω διαβάσει προηγουμένως που θα πάμε, πως και τι θα δούμε. Οπότε όλα καταγράφονται στη μνήμη μου ήδη από πριν πολύ ξεκάθαρα. Πραγματικά ομως το Βερολίνο είναι πολύ μεγάλο και έχει πάρα πολλά να δει ο ταξιδιώτης. Όσο για το β μέρος εχω αρχίσει ήδη να το γράφω τώρα που πήρα φόρα. Εκείνο που μπορει να κάνεις τώρα που έ χεις ως οδηγό την ανάρτηση με τα μνημεία μπορείς να ονοματίσεις τις φωτογραφίες σου και έτσι και εσύ να έχεις ένα αρχείο φωτογραφιών με τα μέρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Ευωδιαστή εφηβεία

Το κορίτσι μου βρίσκεται στη μέση της εφηβείας του και κυριολεκτικά ανθίζει! Όχι ότι δεν το ήξερα ή δεν το έβλεπα αλλά...

Augsburg, η αυτοκρατορική πόλη στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

Το Augsburg (Άουγκσμπουργκ) είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας. Η ιστορία της είναι τεράστια. Ιδρύθηκε το 15...

Το Λουγκάνο και η σήραγγα Gotthard road tunnel στην Ελβετία

.Το ταξίδι μας στην Ελβετία έφτανε στο τέλος του. Μετά από τις τελευταίες μέρες που περάσαμε στην όμορφη Λουκέρνη, αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε...

10 μικροσυσκευές για την κουζίνα που με σώζουν καθημερινά!

10 μικροσυσκευές που έχω στην κουζίνα μου και χρησιμοποιώ καθημερινά για να μου διευκολύνουν τη ζωή.

Βιβλία ενηλίκων που αξίζει να διαβάσεις

Βιβλία ενηλίκων που αξίζει να διαβάσεις! Δες τα igtv βίντεο για τα βιβλία που διαβάσαμε, μας άρεσαν και φυσικά προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Διαβάστε Επίσης