ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα

  Πριν λίγο καιρό κάναμε ένα οικογενειακό ταξίδι και επισκεφτήκαμε τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τα κάναμε μια ξενάγηση στα Μετέωρα με τα παιδιά. Εκτός από τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών που έδωσε στο τριήμερό μας εορταστική διάθεση, επισκεφτήκαμε στην Καλαμπάκα, όπου και μέναμε, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών αλλά και το Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων. Αυτή η προβολή ήταν και το ξεκίνημα της περιήγησής μας στα Μετέωρα η οποία έγινε με τους ειδικούς της Meteora Thones! Η εμπειρία μας στην περιοχή αξέχαστη και ειδικά για τα παιδιά που ήθελαν από καιρό να επισκεφτούν τα Μετέωρα για τα οποία είχαν μάθει στο μάθημα της Γεωγραφίας.

  Μπορείτε να κλείσετε το skip the line εισιτήριό σας για το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών πατώντας εδώ.

  Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

  Είτε επιλέξετε να κάνετε μια οργανωμένη ξενάγηση (tour) στα Μετέωρα, είτε να τα επισκεφτείτε μόνοι σας το σίγουρο είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να επισκεφτείτε το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων στην Καλαμπάκα. Είναι ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο 3D προβολών 105 θέσεων που άνοιξε το 2017. Οι 3D προβολές είναι εντελώς δωρεάν και η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό που παρουσιάζουν είναι καταπληκτική!

  Τα παιδιά αλλά και εμείς για μισή περίπου ώρα φορώντας 3D γυαλιά παρακολουθήσαμε τρεις προβολές για την Ιστορία των Μετεώρων και το πώς αυτά δημιουργήθηκαν. Είδαμε πώς ήταν η περιοχή πριν χρόνια και πώς με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν αυτοί οι βράχοι που δεσπόζουν στην περιοχή. Αλήθεια το ξέρατε πως πριν 25-30 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή των Μετεώρων υπήρχε μία λίμνη; Δεν θέλαμε να τελειώσει! Ήταν τόσο εντυπωσιακό να βλέπεις “δίπλα” σου να πετάει ο αετός και να σε οδηγεί ως την ψηλότερη κορυφή των βράχων αλλά και στα μοναστήρια που είναι χτισμένα πάνω σε αυτούς! 

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα. psyfiako_kentro_provolis_meteron_kalampaka
  Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

  Οι προβολές. για την ώρα, είναι οι παρακάτω αλλά απ’ όσο μας ενημέρωσαν θα εμπλουτίζονται κι άλλο ανά διαστήματα:

  Προβολή Μυθολογικού περιεχομένου Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά)
  Προβολή – Ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά)


  Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε πριν από την επίσκεψή σας στα Μετέωρα και όχι μόνο αν έχετε παιδιά!

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα. kalampaka_kentro_psyfiakis_provolis_meteoron
  Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

  Καλό θα είναι πριν την επίσκεψή σας να κλείσετε ένα ραντεβού ώστε πρώτον να μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμά του ταξιδιού σας χωρίς να χάσετε χρόνο και δεύτερον για να είστε σίγουροι πως την ώρα της προβολής που επιλέξατε θα γίνει η προβολή στα ελληνικά (υπάρχει και προβολή στα αγγλικά).


  Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 24320 77997 για να κλείσετε το ραντεβού σας δηλώνοντας και τη γλώσσα που θα θέλατε.

  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 17:00 

  Οι προβολές γίνονται ανά μία ώρα από 09:00 μέχρι 16:00

  Διεύθυνση: Π. Δημητρίου & Ν. Πλαστήρα, Καλαμπάκα (χάρτης)

  Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


  Επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετεώρων

  Θέλοντας μια πιο ξεκούραστη διαδρομή στα Μετέωρα και για τον Γιώργο που λόγω δουλειάς κάνει πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο αλλά και μια πιο εξειδικευμένη ξενάγηση έκανα έκπληξη στα μέλη της οικογένειά μου και έκλεισα το πρωινό της Κυριακής ένα tour με την ομάδα των Meteora Thrones για να μας ξεναγήσει στα Μετέωρα. 

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα. meteora_thones
  Meteora Thrones Travel Center

  Το πολυτελές βαν με οδηγό τον Χρήστο μας παρέλαβε από το airbnb διαμέρισμα που μέναμε στην Καλαμπάκα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Στην παρέα μας φυσικά και ο Nick, ο ξεναγός μας. Η ξενάγηση γίνονταν στα αγγλικά κυρίως γιατί στην παρέα υπήρχαν και αρκετοί ξένοι τουρίστες. Αν και εμείς δεν είχαμε πρόβλημα στο να καταλάβουμε όσα έλεγε πάντα μετέφραζε και στα ελληνικά για να καταλαβαίνουν και τα παιδιά (αν και με πολύ χαρά εκείνα μας έλεγαν ότι καταλαβαίνουν αρκετά ακόμη και στα αγγλικά!). Το βαν είναι πολύ άνετο, καθαρό, με μεγάλα πεντακάθαρα παράθυρα ώστε να μην χάνουμε καθόλου από τη θέα στη διαδρομή και το καλύτερο… είχε και wi fi! 


  Meteora Thrones

  Η Meteroa Thrones προσφέρει ξεναγήσεις στα Μετέωρα με πολυτελές βαν για ολιγομελή γκρουπ. Οργανώνει επίσης ημερήσιες εκδρομές προς τα Μετέωρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με λεωφορείο αλλά και τρένο. Φυσικά για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και η επιλογή των ιδιωτικών και VIP ξεναγήσεων


  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα megalo_meteoro
  Meteora_kastraki

  Η μέρα, αν και ήταν αρχές Δεκέμβρη, ήταν πάρα πολύ καλή και αυτό ανέβαζε ακόμα περισσότερο τη διάθεσή μας. Η ξενάγηση θα διαρκούσε 4 ώρες (9:00-13:00 περίπου) θα επισκεπτόμασταν τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν αλλά εσωτερικά θα βλέπαμε τα 3 από αυτά. 

  Καστράκι

  Φυσικά για να επισκεφτεί κανείς τα Μετέωρα περνάει πρώτα από το χωριό Καστράκι. Το μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες των βράχων έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCOΑν και δεν κάναμε στάση εκεί να σας πω πως το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σήμερα σώζονται λίγα ερείπια. Έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ταβέρνες, είδη λαϊκής τέχνης και εργαστήρια αγιογραφίας και airbnb καταλύματα. 

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα meteora_kastraki
  Πανοραμική θέα προς το Καστράκι

  Ανάβαση προς τα Μετέωρα

  Σε όλη τη διαδρομή ο ξεναγός μας μας έδειχνε και μας μιλούσε για την περιοχή και όλα όσα θα βλέπαμε. Νομίζω πως η επιλογή μας να κάνουμε αυτό το tour αποδείχτηκε πολύ καλή τελικά. Η διαδρομή έγινε χωρίς κούραση από μεριάς μας, χωρίς να χρειάζεται να σκεφτόμαστε σε ποιο μοναστήρι θα μπούμε, πού θα παρκάρουμε αλλά ούτε ακόμα και πόση ώρα θα διαθέσουμε στο καθένα από αυτά. Όλα ήταν προγραμματισμένα κι εμείς απλά απολαμβάναμε! 

  Τα Μετέωρα είναι το δεύτερο μεγάλο συγκρότημα ορθόδοξων μοναστηριών στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Η περιοχή επιλέχθηκε ως το σημείο που πίστευαν οι άνθρωποι ότι λόγω της τοποθεσίας θα βρεθούν πιο κοντά στον Θεό. Αρχικά ασκητές έμεναν σε κοιλότητες των βράχων των Μετεώρων αλλά με το πέρασμα των χρόνων χτίστηκαν τα πρώτα μοναστήρια τα οποία φυσικά μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν. Για μένα βλέποντας τα μοναστήρια από μακριά αλλά και από κοντά η απορία μου ήταν πώς κατάφεραν τόσα χρόνια πριν σε τόσο δύσβατη περιοχή να κτίσουν αυτές τις μονές! Οι μοναχοί σκάλισαν τρύπες, έμπηξαν δοκάρια, έκαναν σκαλωσιές και τελικά έφτασαν στις κορυφές των απόκρημνων βράχων εκεί που μόνο οι αετοί έφταναν! 


  Η είσοδος στις μονές είναι δωρεάν για τους Έλληνες αλλά για τους τουρίστες είναι 3 ευρώ. Εννοείται πως, όπως στα περισσότερα μοναστήρια, το ντύσιμο των επισκεπτών πρέπει να είναι σεμνό γι αυτό στην είσοδο για τις γυναίκες υπάρχουν φούστες ή υφάσματα με κορδόνι για να φορεθούν ως φούστα πάνω από το παντελόνι ενώ οι άντρες θα πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι. 


  Μεγάλο Μετέωρο

  Μεγάλο Μετέωρο είναι το πιο γνωστό όνομα για την αντρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τη μεγαλύτερη από τις έξι που λειτουργούν σήμερα της οποίας το χτίσιμο ξεκίνησε ο Όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης.

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μεγάλο Μετέωρο – Δεξιά στην εικόνα φαίνεται ο Πύργος όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει το δίχτυ με το οποίο μεταφέρουν ακόμα και σήμερα υλικά.
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μεγάλο Μετέωρο_η ανάβαση από τις σκάλες

  Η πρόσβαση σε αυτήν παλιότερα γίνονταν με ανεμόσκαλες αλλά και με δίχτυ από τον Πύργο αλλά ευτυχώς (ή δυστυχώς) για το γιο μου – ο οποίος ρώτησε αθώα πριν πάμε εκεί αν θα ανέβουμε στα Μετέωρα με δίχτυ ή με αναρρίχηση… (!) – η πρόσβαση στις μέρες μας είναι πολύ ευκολότερη και γίνεται με σκαλοπάτια. Για τη μεταφορά υλικών οι μοναχοί χρησιμοποιούν κι ένα είδος τελεφερίκ που συνδέει τη μονή με το απέναντι ύψωμα όπου βρίσκεται και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων. 

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μια γατούλα από τις τόσες που υπήρχαν εκεί έγινε φίλη μου και τα παιδιά δεν σταμάτησαν να τη φωτογραφίζουν!

  Στη μονή επίσης θα δείτε πως υπάρχει, ως μουσειακός χώρος, το σημείο που λειτουργούσε ως ξυλουργείο, το κελάρι, το μαγειρείο αλλά και η τραπεζαρία ενώ στη βιβλιοθήκη υπάρχουν βιβλία, εικόνες, άμφια, σπάνια χειρόγραφα και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

  *Σε πολλά σημεία αλλά και στο εσωτερικό των ναών δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση.

  Ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι τουλάχιστον 1,5 ώρα για να φτάσετε εκεί από το πάρκινγκ, να δείτε όλα τα παραπάνω, εν τάχει, και να επιστρέψετε στο σημείο όπου ξεκινήσατε. 


  Ωράριο λειτουργίας

  Θερινό ωράριο 9-5 (Τρίτες κλειστά)

  Χειμερινό ωράριο 9-4 (Τρίτη και Τετάρτη κλειστά)


  Μονή Βαρλαάμ

  Στην κορυφή ενός βράχου των Μετεώρων χτίστηκε η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ. Πήρε την πιο γνωστή ονομασία της από τον ασκητή-αναχωρητή Βαρλαάμ ο οποίος ήταν ο πρώτος που έμεινε εκεί. Οι όμορφοι περιποιημένοι κήποι με τα δέντρα και τα λουλούδια, ο χώρος με το δίχτυ και τον μηχανισμό του, το τεράστιο βαρέλι για το κρασί οι πανέμορφες τοιχογραφίες του ναού αλλά και η θέα είναι λίγα από αυτά που μας εντυπωσίασαν και μας έκαναν ακόμα μια φορά να θαυμάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που με τη βοήθεια του Θεού έφτιαξαν όλα αυτά πάνω στους τεράστιους βράχους.

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Η μονή Βαρλαάμ όπως φαίνεται από το Μεγάλο Μετέωρο.
  moni_varlaam_meteora (2)
  Ανάβαση πως την Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

  Παλιά η πρόσβαση στη μονή γίνονταν με σκαλωσιές και το δίχτυ το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για μεταφορά τροφίμων και υλικών για τη συντήρηση της μονής. Σήμερα μια γέφυρα συνδέει το σημείο του πάρκινγκ με τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη μονή. Η ανάβαση όμως σας προετοιμάζω πως είναι αρκετή!

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα moni_varlaam_meteora
  Ιερά μονή Βαρλαάμ. Μηχανισμός για το δίχτυ.
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα moni_varlaam_meteora
  Μονή Βαρλαάμ. Το δίχτυ.

  Ωράριο λειτουργίας

  Θερινό ωράριο 9-5 (Παρασκευές κλειστά)

  Χειμερινό ωράριο 9-3 (Πέμπτη και Παρασκευή κλειστά)


  Μονή Ρουσάνου

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα με τα παιδιά

  Αφού περάσαμε από τα βράχια που μοιάζουν με γυναίκα φτάσαμε στο καλύτερο σημείο των μετεώρων απ’ όπου μπορεί να δει κανείς αρκετά από τα μοναστήρια των Μετεώρων! Εγώ προτίμησα να μην σκαρφαλώσω στα βράχια. Οι μπότες μου, αλλά και όσα κουβαλούσα στους ώμους μου συν την φωτογραφική μηχανή στο λαιμό μου δεν μου το επέτρεπαν. Όμως οι υπόλοιποι το τόλμησαν! Και η υπέροχη θέα τους αποζημίωσε!

  Στη ιερά μονή Ρουσάνου δεν φτάσαμε από την αναμενόμενη οδό! Ο ξεναγός μας μάς επιφύλασσε μία έκπληξη! Λίγο πιο πέρα από το σημείο με τα βράχια ξεκινούσε ένα μονοπάτι που οδηγούσε στην Ιερά Μονή Ρουσσάνου.

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα
  Μονοπάτι προς την Ιερά Μονή Ρουσσάνου
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα meteora_rousanou
  Ιερά μονή Ρουσσάνου

  Οπότε, αφού και ο καιρός το επέτρεπε αντί να παρκάρουμε στο πάρκινγκ και να ανεβούμε όλα τα σκαλιά που θα μας οδηγούσαν στην είσοδο της μονή, ακολουθήσαμε το μονοπάτι, το στρωμένο με κιτρινοπορτοκαλιά φύλλα μέσα στο δάσος, για να φτάσουμε σχεδόν στην είσοδο της μονής.

  Ένα μεγάλο μπαλκόνι με την γαλανόλευκη και τη σημαία του Βυζαντίου να κυματίζουν ήταν ό,τι έπρεπε για λίγες ακόμη φωτογραφίες. Λίγα ακόμα σκαλοπάτια και μπήκαμε στην μονή. 


  Ώρες λειτουργίας

  Θερινό ωράριο: 9:00-18:00 Κάθε Τετάρτη κλειστό
  Χειμερινό ωράριο: 9:00-14:00 Κάθε Τετάρτη κλειστό  


  Λίγο πριν τελειώσει η βόλτα μας στα Μετέωρα σταματήσαμε σε ένα εκπληκτικό μέρος για φωτογραφίες γιατί η παρέα της Meteora Thrones φροντίζει ταυτόχρονα να μας πάει στα πιο πιο εντυπωσιακά view spots των Μετεώρων. Ένα από αυτά τα spots είναι το σημείο απ’ όπου πήραν τις εικόνες για τη σειρά Game of Thrones. Οι υπεύθυνοι της σειράς ζήτησαν να γίνουν κάποια γυρίσματα στα Μετέωρα αλλά δεν πήραν τελικά την άδεια. Έτσι, τα γυρίσματα έγιναν αλλού αλλά τους επιτράπηκε να τραβήξουν κάποια πλάνα από την περιοχή ώστε να μοιάζουν πως γυρίστηκαν εκεί.  

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα, meteora_game_of_thrones
  meteora_view_games of thrones
  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα

  Στα Μετέωρα άλλοτε υπήρχα 24 μοναστήρια. Σήμερα λειτουργούν μόνο τα έξι. Εκτός, λοιπόν, από τα τρία μοναστήρια που ανέφερα πιο πάνω και τα επισκεφτήκαμε εσωτερικά μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Ε, να μην μείνει κάτι ακόμη για μια επόμενη επίσκεψή μας στα Μετέωρα; Φύγαμε γεμάτοι εικόνες και γνώσεις από αυτόν τον ευλογημένο τόπο!  


  Γίνετε μέλος της ταξιδιάρικης ομάδας του Ανθομέλι “Ταξίδι με το Ανθομέλι” στο facebook!

  Φυσικά δεν λείπει και το Instagram “Travelling with Anthomeli”

  Ακολουθήστε μας στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook

  Και φυσικά στο Instagram Anthomeli


  Διαμονή

  Booking.com

  Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Meteora Thrones για την όμορφη αυτή συνεργασία. Η βόλτα μας στα Μετέωρα θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστη! 

  Pin this article

  Ξενάγηση στα Μετέωρα με Meteora Thrones. Δωρεάν προβολή 3D στην Καλαμπάκα, στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων Meteora_tour_greece

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε ποια από τις μονές η πρόσβαση είναι ευκολότερη για πιο μεγάλους ανθρώπους΄; Θα πάω το καλοκαίρι και θα έχω μαζί το μπαμπά μου. Αν έχει εκατό σκαλοπάτια δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει.

   • Από τη δική μου επίσκεψη δεν θυμάμαι 100% γιατί εμείς δεν είχαμε τέτοιο θέμα οπότε δεν το είχα προσέξει. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ διάβασα πως το μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου έχει την πιο εύκολη πρόσβαση. Τα υπόλοιπα έχουν σκάλες που οδηγούν στην είσοδο της μονής. Κάποια έχουν και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στις σκάλες.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης