ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Προτάσεις του Μήνα: Βιβλία ενηλίκων

    protaseis_vivlion_enilikon

    H αλήθεια είναι ότι τελευταία τα βιβλία τα αφήσαμε λίγο παραπονεμένα, ειδικά των ενηλίκων καθώς πριν αλλά και μέσα στις γιορτές ο χρόνος ήταν περιορισμένος για να διαβάσουμε και έτσι μαζεύτηκαν πολλά. Όμως τώρα είμαστε έτοιμες να σας δώσουμε τις προτάσεις μας για βιβλία ενηλίκων ώστε να έχετε ένα βιβλίo δίπλα στο κομοδίνο σας ή μέσα στην τσάντα σας και να σας συντροφεύει όταν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για εσάς. Πάμε να δούμε παρέα τις βιβλιοπροτάσεις μας από αγαπημένους εκδοτικούς οίκους. 

    Βιβλία Ενηλίκων

    Λιμός

    Συγγραφέας: Πάνος Αμυράς

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    limos_vivlio

    Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είχα συντροφιά μου ένα βιβλίο που από την πρώτη στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί η πλοκή του είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Εκτός αυτού βέβαια γιατί είναι γραμμένο και από έναν διακεκριμένο δημοσιογράφο-συγγραφέα τον Πάνο Αμυρά, που ήμουν εκ των προτέρων σίγουρη πως αυτό που θα διάβαζα θα ήταν συναρπαστικό. Είμαι λάτρης της ιστορίας και μου αρέσει να μαθαίνω γεγονότα από την αρχαία εποχή έως και σήμερα. Αυτό το σήμερα όμως είναι αυτό που ρουφάω περισσότερο. Ίσως γιατί τα γεγονότα τρέχουν και εγώ ως μαθήτρια του 1960-70 είχα μάθει πολύ λίγα. Η ευκαιρία μου είναι τα ιστορικά μυθιστορήματα τα οποία διαλέγω να έχουν και μια βάση αληθινών γεγονότων. Τι πιο ικανοποιητικό λοιπόν για μένα να αρχίζω να διαβάζω από τον δημοσιογράφο Πάνο Αμυρά γεγονότα της γερμανικής κατοχής μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματός του! Το ρούφηξα κυριολεκτικά και αν και τα γεγονότα ήταν δυσάρεστα για τις μέρες που το διάβαζα, κυριολεκτικά δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω. Ο τίτλος του μυθιστορήματος και η εξωτερική εικονογράφηση του βιβλίου από την αρχή ξεκάθαρα με παρέπεμπε στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και σίγουρα στην Αθήνα. Δεν έπεσα έξω. Ο Πάνος Αμυράς με έβαλε για τα καλά στην εποχή εκείνη τόσο από το κλίμα που επικρατούσε, τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο και ήταν αληθινοί χαρακτήρες, όσο και από την περιγραφή των κτιρίων, των δρόμων και των τοποθεσιών. Και αν και δεν είμαι από την Αθήνα, όμως επειδή την επισκέπτομαι συχνά, ήταν σαν να περπατούσα στους δρόμους της και να ζούσα και εγώ την εποχή εκείνη. Μαζί με τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος καρδιοχτύπησα, φοβήθηκα, συγκλονίστηκα από τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν τα χρόνια εκείνα. Συγκινήθηκα και ένοιωσα υπερήφανη όμως και από τις προσπάθειες που έκαναν σημαίνοντα αλλά και απλά πρόσωπα για να μαθευτεί η αλήθεια για τον λιμό που επικρατούσε τα χρόνια της κατοχής στην Αθήνα, το 1941.  

    Η υπόθεση έχει μια απίστευτη αστυνομική πλοκή με ήρωες που συνυπάρχουν με αληθινά ιστορικά πρόσωπα.  Μπλέκονται μαυραγορίτες, γερμανοί αξιωματικοί των Ες Ες, η δωσίλογη ελληνική κυβέρνηση, αξιωματικοί της Ασφάλειας και απλοί άνθρωποι που πλέχτηκαν στα δίχτυα όλων αυτών. Τα χρόνια δύσκολα, η πείνα μεγάλη, οι μέρες ύπουλες και μαύρες με πείνα και δυστυχία. Χίλια άτομα λένε πως πέθαιναν την ημέρα! Νέοι, γέροι, μικρά παιδιά, γυναίκες, άνδρες δεν άντεχαν την πείνα και το κρύο. Και πώς να αντέξει κανείς όταν δεν είχαν από πουθενά βοήθεια και τα τρόφιμα που έρχονταν ήταν πολύ λίγα. Κανείς δεν ήξερε τι διαδραματίζετε στην Ελλάδα. Από όλους ήταν ξεχασμένοι οι Έλληνες, Κάποιοι έπρεπε να δημοσιοποιήσουν το θέμα. Να το μάθουν οι σύμμαχοι, να το μάθει η Αμερική.

    Η πλοκή συναρπαστική και τα γεγονότα αποκαλυπτικά. Ένα μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσετε γραμμένο από την πένα του Πάνου Αμυρά, γεμάτο δράση και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

    Θα το βρείτε και εδώ


    Θα σε βρω

    Συγγραφέας: Teresa Driscoll

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    tha_se_vro_vivlio

    Υπέροχο βιβλίο για ενήλικες που τους αρέσει να διαβάσουν ρομαντικά ή ιστορικά βιβλία αλλά ταυτόχρονα έχουν κουραστεί από τα αστυνομικά θρίλερ, τα γεμάτα… αίματα! Αυτό το βιβλίο θα σας κρατήσει σε αγωνία από την αρχή ως το τέλος. Διαβάζοντάς το και τελειώνοντας το ένα κεφάλαιο ήθελα αμέσως να ξεκινήσω το επόμενο. Ίσως αν είχα χρόνο θα το τελείωνα σε 2 μέρες! Ταυτόχρονα όμως μου άρεsε τόσο πολύ που ήθελα να το διαβάσω αργά για να μην τελειώσει! Διαστροφή; Δεν ξέρω!

    Η Έλλα ταξίδευε με τρένο για δουλειά. Στο ίδιο βαγόνι ταξίδευαν μαζί της δύο, άγνωστα προς αυτήν, κορίτσια από την επαρχία που από τα λεγόμενά του κατάλαβε ότι πήγαιναν μόνες τους στο Λονδίνο για πρώτη φορά. Σε επόμενη στάση μπαίνουν και δύο νέοι που κρατάνε από μία μαύρη σακούλα. Τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους και οι νέοι λένε πως μόλις αποφυλακίστηκαν! Το ένστικτο της μάνας την κάνει να θέλει να προστατεύσει τα κορίτσια ειδοποιώντας με κάποιον τρόπο τους γονείς τους όταν ακούει πως δίνουν ραντεβού με τα αγόρια το ίδιο βράδυ στο Λονδίνο. Τελικά όμως δεν το κάνει και όταν τελικά μαθαίνει ότι μία από δυο εξαφανίζεται έχει αφόρητες τύψεις! Δεν λέω τίποτε άλλο, άλλωστε αυτά είναι μόνο η αρχή! Σας αφήνω να ανακαλύψετε μόνοι σας το τέλος! 

    Θα το βρείτε εδώ


    Ηygge (Χούγκα)

    Συγγραφέας: Mάικ Βάικινγκ

    Εκδόσεις: Μίνωας 

    https://www.instagram.com/p/BpWF0_WAZ1n/?utm_source=ig_web_copy_link

    Με απλή και προσιτή γραφή σαν να διαβάζεις ένα blog. 

    Μαθαίνεις για έναν άλλο λαό, τους Δανούς, την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους. Το διάβασα φευγαλέα στην αρχή αλλά μου έκανε τόση εντύπωση και πραγματικά ένιωσα πως κάποια πράγματα ήθελα να τα θυμάμαι και αργότερα. Γι αυτό το ξεκίνησα από την αρχή υπογραμμίζοντας με τον χάρακα-σελιδοδείκτη μου τα σημεία που μου έκαναν εντύπωση. 

    Αν και έχει πολλές ωραίες εικόνες πολλές φορές θέλησα να ολοκληρώσω την εικόνα που περιγράφει αναζητώντας στο ίντερνετ. πχ ποιο είναι το πουλόβερ hygga ή η deisign πολυθρόνα ή σειρές στην TV και τα τραγούδια που περιγράφονται μέσα. 

    Στο hygge feeling όμως βοηθάει και το κράτος και κατ’επέκταση ο τρόπο ζωής των Δανών,  το κλίμα της χώρας αλλά και το ότι έχουν νύχτα πολλές μέρες τον χρόνο. Οπότε μην αγχωθείτε αν δεν μπορείτε να προσαρμόσετε στη δική σας ζωή όλα όσα λέει. 2-3 είναι ιδανικά για να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο … ζεστή!  

    Διαβάστε επίσης και εδώ για να πάρετε μία γεύση του Σκανδιναβικού τρόπου ζωής. 

    Το βιβλίο θα το βρείτε και εδώ.


    Σε είδα

    Συγγραφέας: Clare Mackintosh

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    se_ida

    Το προηγούμενο βιβλίο της Mackintosh με είχε ενθουσιάσει! (Περισσότερα για το Σ’ άφησα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Αυτό το καινούριο βιβλίο της ξεχωρίζει επίσης για την πλοκή του αλλά και το πόσο ανατρεπτικό είναι! Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με πάρα πολύ αγωνία. Τίποτα δεν ξεφεύγει στην συγγραφέα, καμία λεπτομέρεια! Και κάθε τι πρέπει να το κρατάτε στο μυαλό σας! Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσετε από τα χέρια σας γιατί θα θέλετε να φτάσετε στο τέλος! Θα σας καθηλώσει!

    Η Ζόι Ουόκερ βλέπει τη φωτογραφίας της στις προσωπικές αγγλίες μια λονδρέζικης εφημερίδας και αποφασίζει να μάθει γιατί βρέθηκε εκί. Δεν υπάρχει εξήγηση: μόνο μια θολή εικόνα, ένα site κι ένα τηλέφωνο. Αναφέρει το θέμα στην οικγοένειά της αλλά όλοι συνηγορούν το ότι είναι κάποια που της μοιάζει. Γιατί όμως τις επόμενες μέρες εμφανίζονται κι άλλες φωτογραφίες άλλων γυναικών; Λάθος ή σύμπτωση;  

    Ξεφυλλίστε το εδώ

    Λάβετε μέρος στο βιβλιομαραθώνιο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και κερδίστε δώρα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ


     Το παράθυρο της Νεφέλης

    Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης

    Εκδόσεις: Μίνωας

    vivlia_enilikon (2)

    To βιβλίο αυτό το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μου άρεσε πάρα πολύ και πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το γράφει ένας άντρας. Αγγίζει βλέπετε ένα ευαίσθητο θέμα της αρπαγής ενός παιδιού και της ζωής του ως παιδί, έφηβη και ενήλικης, οπότε δυσκολεύτηκα να πιστέψω πόσο καλά προσεγγίστηκε η προσωπικότητά μιας γυναίκας από έναν άντρα. Το θέμα δύσκολο αλλά όχι τόσο ώστε να μην σε αφήσει να το διαβάσεις ή να σε επηρεάσει ψυχολογικά. Δεν θα σας πω αν τελικά έχει happy end ή όχι και αν τελικά δικαιώθηκε αυτό το παιδί αλλά θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας. 

    Μοναδικό μελανό σημείο για εμένα ότι στο μέσο του βιβλίου, το περιεχόμενο γίνεται αρκετά πικάντικο… γεγονός που για μένα προσωπικά χαμηλώνει λίγο το επίπεδο και το περιεχόμενο του βιβλίου. Οχι, τόσο από πουριτανισμό αλλά κυρίως γιατί σε βγάζει εκτός feeling και κάπου χάνεσαι για το τι βιβλίο τελικά διαβάζεις. Ωστόσο σε καμία περίπτωση να μην σας αποθαρρύνει αυτό από το να το διαβάσετε. 

    Το θα βρείτε εδώ


    Άλικες Σιωπές

    Συγγραφέας: Κλαίρη Θεοδώρου

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    alikes_siopes

    Ένα μυθιστόρημα που θα σας συνεπάρει. Πυκνογραμμένο, τρυφερό και συνάμα σκληρό, με πολλά ιστορικά στοιχεία για την περίοδο της δικτατορίας αλλά και του πολέμου λίγο μετά από αυτήν, αυτό το βιβλίο θα σας κάνει να μην θέλετε να σταματήσετε το διάβασμα.

    Θεσσαλονίκη 1935. Ένας έντονος έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους διαφορετικής κοινωνικής τάξης που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους (όπως κάθε έρωτας άλλωστε) αλλά και τις οικογένειές τους Τι θα γίνει στην συνέχεια; Θα είναι τόσο δυνατή η αγάπη τους ώστε να μείνουν μαζί ή θα γίνει κάτι που θα τους χωρίσει; Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας από το πρώτο κεφάλαιο ξέρουμε ότι το ζευγάρι χωρίζει άδικα και βίαια αλλά τι είναι αυτό που τους έφερε σε αυτό το σημείο; Πώς γνωρίστηκαν και τι θα γίνει στη συνέχεια; Α! Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας! 

     Ξεφυλλίστε το εδώ


    H νύχτα της Κασσιανής

    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    vivlia_enilikon

    Αυτό είναι το βιβλίο που διαβάζω αυτή την εποχή. Ένα βιβλίο χαρακτήρων που για εμένα έχει ένα χρώμα ρετρό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί όντως αναφέρεται σε μια παλιότερη εποχή, μια εποχή μετανάστευσης και δυσκολιών και από την άλλη γιατί και οι τρεις ήρωες είναι πονεμένοι. Η κοκκινομάλλα Κασσιανή, μια βιασμένη έφηβη που βλέπει κάθε φορά την αγάπη να απομακρύνεται από τα χέρια της, ο Ρωμανός που παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και προσπαθεί να βρει κι αυτός την αγάπη και ο Τζακ που τα λάθη του είναι τόσα πολλά που συνθλίβουν όσους βρίσκονται γύρω του…  μέχρι να τον συναντήσει η μοίρα. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που ως προσωπικότητα δεν ταυτίζομαι με κανέναν από τους ήρωες, δεν μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου και ανυπομονώ να δω την κατάληξη της ζωής του. Και όσο περνάνε τα χρόνια τόσο οι ανατροπές με εκπλήσσουν!

    Δεν θα σας μιλήσω για το τέλος γιατί δεν το ξέρω ακόμα αλλά σίγουρα θα σας πω ότι είναι βιβλίο για ανθρώπους που προσπαθούν να κατακτήσουν το φως της ζωής μέσα από την αγάπη. Η ζωή όμως δεν είναι πάντα σύμμαχός τους. 

    Βρείτε το εδώ


     Το Δάκρυ της Μάντισσας 

    Συγγραφέας: Γιώτα Γούβελη

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    vivlia_enilikon (1)

    Aααα, αυτό το βιβλίο το λάτρεψα και το διάβασα μονορούφι! Με δίδαξε, με ταξίδεψε, με έκανε να ονειροπολώ έρωτες δυνατούς και ανεκπλήρωτους. Ανεκπλήρωτους είπα; Ίσως ναι, ίσως όχι! Αυτό θα το αφήσω να το μάθετε μόνοι σας! Το βιβλίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία αλλά είναι τόσο όμορφα γραμμένο που δεν κολλάει στην ιστορία αλλά πλέκει τόσο όμορφα τα αληθινά γεγονότα με την μυθοπλασία που είμαι σίγουρη ότι θα αναρωτιέστε που τελικά είναι η αλήθεια και που το ψέμα σε όλα αυτά! Πωπω, θυμάμαι όταν το διάβασα που ήθελα να μιλάω συνέχεια για αυτό. Μέχρι και βιντεάκια στο instastories είχα κάνει γιατί έπρεπε κάπου να πω τον έρωτά μου με τον πρωταγωνιστή, χαχα! Μια ζωή, ένας έρωτας, ένας φόνος! Αρκεί να το πάρετε για να μάθετε αν τελικά η ιστορία μας θα έχει happy end ή όχι! 

     Βρείτε το εδώ


    Σύντομα θα σας έχουμε και άλλες προτάσεις βιβλίων για ενήλικες αλλά και παιδιά!

    Κατερίνα και Κάλη 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης