Πώς να οργανώσετε ένα ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό

Και φτάνει αυτή η μεγάλη μέρα που επιτέλους παίρνετε την απόφαση να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι με τα παιδιά σας στο εξωτερικό. Και λέω “επιτέλους” γιατί κακά τα ψέματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπεις τους γονείς με τα παιδιά τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για λόγους που ξεκινούν από το οικονομικό και τελειώνουν στην παράξενη κουλτούρα του Έλληνα να μην αποζητάει ταξίδια σε άλλες χώρες. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Προς το παρόν μένουμε στη μεγάλη μας χαρά για το επικείμενο ταξίδι μας και για όλες αυτές τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε, ειδικά αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό, για να φτάσουμε στην πύλη του αεροδρομίου χαλαροί και έτοιμοι να διασκεδάσουμε. Πάμε, λοιπόν, να δούμε παρέα μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να οργανώσετε σωστά το ταξίδι σας αφού πάρετε με τη μεγάλη απόφαση!

pos-na-organosete-ena-taksidi-ta-paidia-sto-eksoteriko
  • Επιλέξτε ένα family-friendly προορισμό και με αυτό εννοώ έναν προορισμό που να έχει δραστηριότητες ή αξιοθέατα που να ενδιαφέρουν τα παιδιά και να τους κάνουν να θέλουν να ταξιδέψουν πάλι σύντομα. Συνήθως οι μεγάλες πρωτεύουσες είναι μέσα στο top 5 των επιλογών για μια οικογένεια που θα ταξιδέψει πρώτη φορά και αυτό γιατί συνδυάζει σημαντικά αξιοθέατα που τα παιδιά αναγνωρίζουν, μουσεία για κάθε γούστο (π.χ. φυσικής ιστορίας) ή εντυπωσιακά ενυδρεία, μεγάλα θεματικά πάρκα αναψυχής, ζωολογικούς κήπους και εντυπωσιακά πάρκα με λίμνες ή ποτάμια.

Στην ταξιδιωτική κατηγορία του Ανθομέλι μπορείτε να βρείτε τις δικές μας προτάσεις για προορισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προτείνουμε: Βαρκελώνη, Βερολίνο, Παρίσι, Μιλάνο


  • Επιλέξτε σωστά τις ημερομηνίες ώστε και τα παιδιά να μη χάσουν πολλές μέρες από το σχολείο τους (κολλήστε το σε κάποιο τριήμερο). Αφού επιλέξετε τον προορισμό πρέπει να σκεφτείτε και πότε θα πάτε. Καλό θα είναι για να σας βγει και πιο οικονομικό το ταξίδι να έχετε μπροστά σας 2-3 μήνες μέχρι την αναχώρησή σας ώστε να βρείτε πιο budget επιλογές σε αεροπορικά και διαμονή. Επίσης είναι σημαντικό να μη χάσουν και τα παιδιά πολλές μέρες από το σχολείο τους. Αν είναι μικρά θα χάσουν τη μπάλα με τα μαθήματα αν είναι περισσότερες από 3 και αν είναι μεγάλα δεν έχουν πολύ περιθώριο σε απουσίες. Και έστω κι αν τα τριήμερα είναι συνήθως πιο ακριβά (κυρίως όσον αφορά στα αεροπορικά) ίσως για την πρώτη σας φορά να είναι η πιο safe επιλογή.

Tip: Αν το παιδί είναι πολύ μικρό μην το ενημερώσετε από πολύ νωρίς (αν αντέξετε φυσικά από τη χαρά σας) για το επικείμενο ταξίδι σας καθώς ο χρόνος μπορεί να του φανεί αιώνας. 


  • Κλείστε εισιτήρια αεροπορικά και έλεγξε τους περιορισμούς σε βαλίτσες, καρότσια και τυχόν μεγάλα αντικείμενα που πρέπει να πάρετε μαζί για το παιδί σας.  Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, η έρευνα για τις αεροπορικές και τους περιορισμούς της κάθε μίας ποικίλει! Αν το παιδί σας είναι κάτω από  2 ετών σας έχουμε ευχάριστα γιατί δεν πληρώνει εισιτήριο, αν όμως είναι άνω των 2 πληρώνει κανονικά και θα πρέπει να πληρεί όλους τους κανόνες που ισχύει για εσάς, όπως ο αριθμός των αποσκευών. Τσεκάρετε επίσης το τι ισχύει σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μαζί σας το καρότσι σας.   • Τσεκάρετε τα διαβατήριά σας (βγάλτε καινούργιο για το παιδί). Και εκεί που λες όχι άλλα έξοδα, έρχεται η ώρα του διαβατηρίου. Γιατί μπορεί εμείς οι ενήλικες να μπορούμε σε αρκετές ώρες της Ευρώπης να ταξιδέψουμε με την ταυτότητά μας αλλά όχι τα παιδιά. Οπότε μην το αφήσατε για τελευταία στιγμή. Τα έξοδα είναι γύρω στα 80 ευρώ και για κάτω των 14 μπορείτε να βγάλετε διαβατήριο με ισχύ 3 ετών. Οπότε να ένας λόγος να κανονίσετε άμεσα και το επόμενο ταξίδι σας. Πλέον σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κωνσταντινούπολη παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να βγάλουν ταυτότητα και ταξιδεύουν με αυτή.

Tip: Σκανάρετε τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τα επίσημα έγγραφα που θα πάρετε μαζί σας και στείλτε τα με e-mail στον εαυτό σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι! Εναλλακτικά μπορείτε να βγάλετε από μία φωτοτυπία και να τα έχουν μαζί τους όλα τα μέλη της οικογένειας στην τσάντα τους ή σε ένα ταξιδιωτικό εσωτερικό τσαντάκι, όπως αυτό που πάντα έχουμε στα ταξίδια μας μέσα από τα ρούχα μας.


  • Ελέγξτε τις ισχύουσες χρεώσεις στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Τι χειρότερο να πας ένα ταξίδι και μετά να έχεις να πληρώνεις υπέρογκα ποσά για το κινητό σας τηλέφωνο. Ρωτήστε αν στην χώρα προορισμού σας μπορείτε να κάνετε και να δέχεστε τηλέφωνα με χρεώσεις που καλύπτονται από το πακέτο σας και φυσικά αφού μιλαμε για παιδιά… αν και πόσα MB μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στην τελική αγοράστε και ένα εξτρά πακέτο. 

Tip: Ελέγξτε ότι οι κάρτες σας έχουν ένα decent ημερήσιο όριο, τσεκάρετε ότι ισχύουν παντού, ρωτήστε αν υπάρχουν περιορισμοί γιατί πόσα μετρητά να έχει ποια κανείς πάνω του στις μέρες μας που το πλαστικό χρήμα υπερτερεί!


pos-na-organosete-ena-taksidi-ta-paidia-sto-eksoteriko
  • Κλείστε από πριν τα εισιτήρια σας για μουσεία και αξιοθέατα online. Πόσες ώρες μπορεί να περιμένει ένα παιδί σε μια ουρά για ένα εισιτήριο; Εντάξει, ξέρω εξαρτάται από την υπομονή και την ηλικία του έχετε εικόνα από τις ατελείωτες ουρές π.χ. στο Βατικανό, στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό ή στον Πύργο του Άιφελ. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Κλείστε από πριν τα εισιτήριά σας μέσα από τις πλατφόρμες του Ανθομέλι σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του είδους ώστε να πάτε σαν κύριοι μια συγκεκριμένη ώρα και να μπείτε κατευθείαν!

Tip: Όταν ενημερώσετε το παιδί σας για το ταξίδι, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεκινήσει ένα σύστημα αποταμίευσης ώστε να έχει και τα δικά του χρήματα στο ταξίδι. Ένα μικρό χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα θα το βοηθήσει να μαζέψει ένα μικρό ποσό που θα έχει δικαίωμα να το ξοδέψει όπως θέλει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 


  • Google and Pinterest forever: Σίγουρα πριν μερικά χρόνια, η οργάνωση ενός ταξιδιού δεν θα ήταν τόσο εύκολη αλλά και τόσο διασκεδαστική συγχρόνως. Μπείτε στο ίντερνετ μαζί με τα παιδιά σας, δείτε φωτογραφίες από τον προορισμό σας, κάντε όνειρα για τις φωτογραφίες που θα βγάλτε και τα μέρη που θα δείτε και κάντε μία λίστα για τα πράγματα που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε!

Tip: Προσπαθήστε να μη φάτε όλο τον χρόνο σας σε μουσεία. Δεν είναι άσχημο, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά, να βιώσουν λίγο και την κουλτούρα της χώρας επισκεπτόμενοι π.χ. βιβλιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, καταστήματα, εστιατόρια ή fastfoodάδικα που να έχουν το άρωμα και το χρώμα αυτής της χώρας.


  • Ψωνίστε ανάλογα: Επειδή δεν μπορώ να ξέρω που θα πάτε για το πρώτο σας ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό και τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε, θέλω να σας συμβουλέψω να είστε προετοιμασμένοι αρκετά νωρίς. Τι χειρότερο να τρέχετε για ψώνια λίγο πριν το ταξίδι; Πολύ αγχωτικό! Δείτε τι ρούχα θα χρειαστείτε ή τι εξοπλισμό (π.χ. μπορεί να πάτε για σκι!) και προμηθευτείτε τα από νωρίς ώστε να μην αγχωθείτε. Άλλωστε τα παιδιά όλο και κάτι θα σας βγάλουν για την τελευταία στιγμή. Be prepared! 
  • Ώρα για βαλίτσες! Καταρχάς αν δεν έχετε ξαναταξιδέψει με αεροπλάνο θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τις μικρές βαλίτσες καμπίνας ώστε να μην χρεωθείτε παραπάνω. Οπότε καλά σας έξοδα! Αν πάλι είστε έτοιμοι και ζητάτε συμβουλές πακεταρίσματος, είμαι η τελευταία που μπορώ να δώσω συμβουλές για το πώς θα πακετάρετε τις βαλίτσες σας (αν είστε κι εσείς του “πάρε να ‘χεις να αλλάζεις” με καταλαβαίνετε). Ενημερώστε τα παιδιά ότι ο χώρος της βαλίτσας είναι περιορισμένος και βοηθήστε τα να επιλέξουν τα κατάλληλα για την εποχή ρούχα. Σίγουρα θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια μαζί σας για περπάτημα και φυσικά 2-3 παραπάνω αλλαξιές από τις προκαθορισμένες γιατί άνθρωποι είμαστε και μπορεί να λερωθούμε (δεν μπορώ να βλέπω παιδιά με λερωμένα ρούχα! Τόσο κόπο κάνεις στις μαμάδες να πάρουν 2 επιπλέον αλλαξιές!)
  • Διαμονή. Φυσικά πριν από το ταξίδι πρέπει να φροντίσετε και να κλείσετε ένα family friendly κατάλυμα. Ξενοδοχείο, διαμέρισμα, ενοικιαζόμενο δωμάτιο, airbnb, η επιλογή είναι δική σας και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το badget σας.Booking.com


Tip: Μη ξεχάσετε να προτείνετε στο παιδί να έχει μαζί του και μια τσάντα πλάτης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορείτε να την έχει γεμάτη με παιχνίδια, βιβλία και media gadgets ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη χώρα προορισμού σας να έχει μέσα μερικά προσωπικά αντικείμενα και φυσικά το νερό του και ένα σνακ


Πραγματικά δεν ξέρω αν με τις συμβουλές μου σας βοήθησα να ξεαγχωθείτε για το επικείμενο ταξίδι σας με τα παιδιά στο εξωτερικό ή να σας άγχωσα περισσότερο. Αυτό που ελπίζω όμως είναι να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι με την οικογένειά σας και να γυρίσετε πίσω φορτωμένοι όχι με υλικά αγαθά αλλά με υπέροχες αναμνήσεις και εικόνες που θα κάνουν την οικογένειά σας ακόμα πιο δεμένη και ευτυχισμένη! Καλό ταξίδι! 

Κάλη 


Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 09/11/2018. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα). Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη συνεργασία του Ανθομέλι θα βρείτε εδώ.


Διαβάστε περισσότερες αναρτήσεις σχετικές με την οργάνωση του ταξιδιού σας παρακάτω:

https://www.anthomeli.com/2016/07/ti-prepi-na-kanete-prin-taxidepsete-aeroporikos-ta-pedia-sas.html
https://www.anthomeli.com/2018/04/symvoules-gia-na-vreite-fthina-aeroporika-eisitiria.html
https://www.anthomeli.com/2016/07/sakidio-enos-tourista-sto-taxidi-tou.html
https://www.anthomeli.com/2013/07/blog-post_16-6.html
https://www.anthomeli.com/2012/03/blog-post_04-2.html
https://www.anthomeli.com/2018/06/mousia-choris-anamoni-stis-oures-ton-tamion.html
https://www.anthomeli.com/2012/03/blog-post_04-2.html
https://www.anthomeli.com/2018/02/ksenodocheia-filika-pros-tin-oikogenei.html
https://www.anthomeli.com/2017/08/xenagithite-stin-ellada-tin-prosopiki-sas-xenago-clio-muse.html
https://www.anthomeli.com/2017/08/taxidevontas-parea-ta-pedia-sto-aftokinito.html
https://www.anthomeli.com/2017/11/ta-taxidia-ine-prika-gia-ta-pedia-mas.html

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης