ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πως να οργανώσετε ένα οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό

    Και φτάνει η μεγάλη μέρα που επιτέλους παίρνετε την απόφαση να πραγματοποιήσετε ένα οικογενειακό ταξίδι με τα παιδιά σας στο εξωτερικό. Και λέω “επιτέλους” γιατί κακά τα ψέματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπεις τους γονείς με τα παιδιά τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, για λόγους που ξεκινούν από το οικονομικό και τελειώνουν στην παράξενη κουλτούρα του Έλληνα να μην αποζητάει ταξίδια σε άλλες χώρες.

    Αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Προς το παρόν μένουμε στη μεγάλη μας χαρά για το επικείμενο ταξίδι μας και για όλες αυτές τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε, ειδικά αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό, για να φτάσουμε στην πύλη του αεροδρομίου χαλαροί και έτοιμοι να διασκεδάσουμε. Πάμε, λοιπόν, να δούμε παρέα μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να οργανώσετε σωστά το ταξίδι σας αφού πάρετε τη μεγάλη απόφαση!

    Διαβάστε επίσης: Τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας

    Οργανώστε ένα οικογενειακό ταξίδι με παιδιά στο εξωτερικό

    Επιλογή προορισμού

    Επιλέξτε ένα family-friendly προορισμό και με αυτό εννοώ έναν προορισμό που να έχει δραστηριότητες ή αξιοθέατα που να ενδιαφέρουν τα παιδιά και να τους κάνουν να θέλουν να ταξιδέψουν πάλι σύντομα. Συνήθως οι μεγάλες πρωτεύουσες είναι μέσα στο top 5 των επιλογών για μια οικογένεια που θα ταξιδέψει πρώτη φορά στο εξωτερικό γιατί συνδυάζει σημαντικά αξιοθέατα που τα παιδιά αναγνωρίζουν, μουσεία για κάθε γούστο (π.χ. φυσικής ιστορίας), μεγάλα λούνα πάρκ ή εντυπωσιακά ενυδρεία, μεγάλα θεματικά πάρκα αναψυχής, ζωολογικούς κήπους και εντυπωσιακά πάρκα με λίμνες ή ποτάμια.


    Στην ταξιδιωτική κατηγορία του Ανθομέλι μπορείτε να βρείτε τις δικές μας προτάσεις για προορισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    Προτείνουμε: Βαρκελώνη, Βερολίνο, Παρίσι, Μιλάνο


    Επιλογή ημερομηνίας ταξιδιού

    Επιλέξτε σωστά τις ημερομηνίες ώστε και τα παιδιά να μη χάσουν πολλές μέρες από το σχολείο τους, για παράδειγμα κολλήστε το ταξίδι σας σε κάποιο τριήμερο. Αφού επιλέξετε τον προορισμό πρέπει να σκεφτείτε και πότε θα πάτε. Καλό θα είναι για να σας βγει και πιο οικονομικό το ταξίδι να έχετε μπροστά σας 2-3 μήνες μέχρι την αναχώρησή σας ώστε να βρείτε πιο budget επιλογές σε αεροπορικά και διαμονή.

    Επίσης είναι σημαντικό να μη χάσουν και τα παιδιά πολλές μέρες από το σχολείο τους. Αν είναι μικρά θα χάσουν τη μπάλα με τα μαθήματα αν είναι περισσότερες από τρεις και αν είναι μεγάλα δεν έχουν πολύ περιθώριο σε απουσίες. Και έστω κι αν τα τριήμερα είναι συνήθως πιο ακριβά, κυρίως όσον αφορά στα αεροπορικά, ίσως για την πρώτη σας φορά να είναι η πιο safe επιλογή.

    Tip: Αν το παιδί είναι πολύ μικρό μην το ενημερώσετε από πολύ νωρίς (αν αντέξετε φυσικά από τη χαρά σας) για το επικείμενο ταξίδι σας καθώς ο χρόνος μπορεί να του φανεί αιώνας. 

    Αεροπορικά εισιτήρια

    Κλείστε εισιτήρια αεροπορικά και έλεγξε τους περιορισμούς σε βαλίτσες, καρότσια και τυχόν μεγάλα αντικείμενα που πρέπει να πάρετε μαζί για το παιδί σας.  Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, η έρευνα για τις αεροπορικές και τους περιορισμούς της κάθε μίας ποικίλει! Αν το παιδί σας είναι κάτω από 2 ετών σας έχουμε ευχάριστα γιατί δεν πληρώνει εισιτήριο, αν όμως είναι άνω των 2 πληρώνει κανονικά και θα πρέπει να πληρεί όλους τους κανόνες που ισχύει για εσάς, όπως ο αριθμός των αποσκευών. Τσεκάρετε επίσης το τι ισχύει σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μαζί σας το καρότσι σας. 

    Τι πρέπει να κάνετε ΠΡΙΝ ταξιδέψετε αεροπορικώς με τα παιδιά σας

    Συμβουλές για να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια



    Διαβατήρια

    Τσεκάρετε τα διαβατήριά σας ή βγάλτε καινούργιο για το παιδί σε περίπτωση που ταξιδεύει για πρώτη φορά. Και εκεί που λες όχι άλλα έξοδα, έρχεται η ώρα του διαβατηρίου. Γιατί μπορεί εμείς οι ενήλικες να μπορούμε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης να ταξιδέψουμε με την ταυτότητά μας αλλά όχι τα μικρά παιδιά που δεν έχουν βγάλει ακόμα ταυτότητα*. Οπότε μην το αφήσατε για τελευταία στιγμή. Τα έξοδα είναι γύρω στα 80 ευρώ. Οπότε να ένας λόγος να κανονίσετε άμεσα και το επόμενο ταξίδι σας. Πλέον για ταξίδι σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κωνσταντινούπολη παιδιά από 12 ετών και άνω μπορούν να βγάλουν ταυτότητα και ταξιδεύουν με αυτή.

    *Από τον Ιούνιο του 2005 υποχρέωση για την απόκτηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας.


    Tip: Σκανάρετε τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τα επίσημα έγγραφα που θα πάρετε μαζί σας και στείλτε τα με e-mail στον εαυτό σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι! Εναλλακτικά μπορείτε να βγάλετε από μία φωτοτυπία και να τα έχουν μαζί τους όλα τα μέλη της οικογένειας στην τσάντα τους ή σε ένα ταξιδιωτικό εσωτερικό τσαντάκι, όπως αυτό που πάντα έχουμε στα ταξίδια μας μέσα από τα ρούχα μας.


    Κινητό τηλέφωνο στο ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό

    Ελέγξτε τις ισχύουσες χρεώσεις στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Τι χειρότερο να πας ένα ταξίδι και μετά να έχεις να πληρώνεις υπέρογκα ποσά για το κινητό σας τηλέφωνο. Ρωτήστε αν στην χώρα προορισμού σας μπορείτε να κάνετε και να δέχεστε τηλέφωνα με χρεώσεις που καλύπτονται από το πακέτο σας και φυσικά αφού μιλάμε για παιδιά… αν και πόσα MB μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στην τελική αγοράστε και ένα εξτρά πακέτο ή καινούργια κάρτα αν είστε σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης.

    Πιστωτικές κάρτες

    Ελέγξτε ότι οι κάρτες σας έχουν ένα decent ημερήσιο όριο, τσεκάρετε ότι ισχύουν παντού, ρωτήστε αν υπάρχουν περιορισμοί γιατί πόσα μετρητά να έχει ποια κανείς πάνω του στις μέρες μας που το πλαστικό χρήμα υπερτερεί!

    Πως να οργανώσετε ένα οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό

    Skip the line εισιτήρια για μουσεία και αξιοθέατα

    Κλείστε από πριν τα εισιτήρια σας για μουσεία και αξιοθέατα online. Πόσες ώρες μπορεί να περιμένει ένα παιδί σε μια ουρά για ένα εισιτήριο; Εντάξει, ξέρω εξαρτάται από την υπομονή και την ηλικία του. Έχετε όμως εικόνα από τις ατελείωτες ουρές στο Βατικανό, στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λούβρο ή στον Πύργο του Άιφελ; Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.

    Κλείστε από πριν τα εισιτήριά σας μέσα από τις πλατφόρμες του Ανθομέλι σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του είδους ώστε να πάτε σαν κύριοι μια συγκεκριμένη ώρα και να μπείτε κατευθείαν!

    Tip: Προσπαθήστε να μη φάτε όλο τον χρόνο σας σε μουσεία. Δεν είναι άσχημο, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά, να βιώσουν λίγο και την κουλτούρα της χώρας επισκεπτόμενοι π.χ. βιβλιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, καταστήματα, εστιατόρια ή fastfoodάδικα που να έχουν το άρωμα και το χρώμα αυτής της χώρας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιο μάθημα τοπικής κουζίνας ή να επιλέξετε πιο διαδραστικά μουσεία.

    Ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Τι προτείνουμε για πριν το ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό

    Όταν ενημερώσετε το παιδί σας για το ταξίδι, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεκινήσει ένα σύστημα αποταμίευσης ώστε να έχει και τα δικά του χρήματα στο ταξίδι. Ένα μικρό χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα θα το βοηθήσει να μαζέψει ένα μικρό ποσό, που θα έχει δικαίωμα να το ξοδέψει όπως θέλει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 

    Google and Pinterest forever: Σίγουρα πριν μερικά χρόνια, η οργάνωση ενός ταξιδιού δεν θα ήταν τόσο εύκολη αλλά και τόσο διασκεδαστική συγχρόνως. Μπείτε στο ίντερνετ μαζί με τα παιδιά σας, δείτε φωτογραφίες από τον προορισμό σας, κάντε όνειρα για τις φωτογραφίες που θα βγάλτε και τα μέρη που θα δείτε και κάντε μία λίστα για τα πράγματα που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε!

    Ψωνίστε ανάλογα: Επειδή δεν μπορώ να ξέρω πού θα πάτε για το πρώτο σας ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό και τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε, θέλω να σας συμβουλέψω να είστε προετοιμασμένοι αρκετά νωρίς. Τι χειρότερο να τρέχετε για ψώνια λίγο πριν το ταξίδι; Πολύ αγχωτικό! Δείτε τι ρούχα θα χρειαστείτε ή τι εξοπλισμό (π.χ. μπορεί να πάτε για σκι με τα παιδιά!) και προμηθευτείτε τα από νωρίς ώστε να μην αγχωθείτε. Άλλωστε τα παιδιά όλο και κάτι θα σας βγάλουν για την τελευταία στιγμή. Be prepared! 

    Ώρα για βαλίτσες! Καταρχάς αν δεν έχετε ξαναταξιδέψει με αεροπλάνο θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τις μικρές βαλίτσες καμπίνας ώστε να μην χρεωθείτε παραπάνω. Οπότε καλά σας έξοδα! Αν πάλι είστε έτοιμοι και ζητάτε συμβουλές πακεταρίσματος, είμαι η τελευταία που μπορώ να δώσω συμβουλές για το πώς θα πακετάρετε τις βαλίτσες σας. Aν είστε κι εσείς του “πάρε να ‘χεις να αλλάζεις”… με καταλαβαίνετε.

    Ενημερώστε τα παιδιά ότι ο χώρος της βαλίτσας είναι περιορισμένος και βοηθήστε τα να επιλέξουν τα κατάλληλα για την εποχή ρούχα. Σίγουρα θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια μαζί σας για περπάτημα και φυσικά 2-3 παραπάνω αλλαξιές από τις προκαθορισμένες γιατί άνθρωποι είμαστε και μπορεί να λερωθούμε (δεν μπορώ να βλέπω παιδιά με λερωμένα ρούχα! Τόσο κόπο κάνει στις μαμάδες να πάρουν 2 επιπλέον αλλαξιές!)

    • Μη ξεχάσετε να προτείνετε στο παιδί να έχει μαζί του και μια τσάντα πλάτης. Βολεύει πολύ κάθε μέλος της οικογένειας να έχει το δικό του. Κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορείτε να την έχει γεμάτη με παιχνίδια, βιβλία και media gadgets ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη χώρα προορισμού σας να έχει μέσα μερικά προσωπικά αντικείμενα και φυσικά το νερό του και ένα σνακ

    Το σακίδιο του τουρίστα στο ταξίδι του

    Διαμονή

    Φυσικά πριν από το ταξίδι πρέπει να φροντίσετε και να κλείσετε ένα family friendly κατάλυμα. Ξενοδοχείο, διαμέρισμα, ενοικιαζόμενο δωμάτιο, airbnb, η επιλογή είναι δική σας και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το badget σας.

    Πώς να επιλέξετε το ιδανικό οικογενειακό ξενοδοχείο



    Booking.com



    Πραγματικά δεν ξέρω αν με τις συμβουλές μου σας βοήθησα να ξεαγχωθείτε για το επικείμενο ταξίδι σας με τα παιδιά στο εξωτερικό ή να σας άγχωσα περισσότερο. Αυτό που ελπίζω όμως είναι να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι με την οικογένειά σας και να γυρίσετε πίσω φορτωμένοι όχι με υλικά αγαθά αλλά με υπέροχες αναμνήσεις και εικόνες που θα κάνουν την οικογένειά σας ακόμα πιο δεμένη και ευτυχισμένη! Καλό ταξίδι! 

    Κάλη 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης