ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παιδί και σκι: Οφέλη και συμβουλές

    Και ξαφνικά φέτος, χειμώνας 2018-2019 η Ελλάδα γέμισε χιόνια, τα παιδιά δεν πήγαν σχολείο για πολλές μέρες, οι δρόμοι έκλεισαν, οι άνθρωποι γκρίνιαξαν, τα παιδιά ζητωκραύγαζαν αλλά και τα χιονοδρομικά δούλεψαν, τα μαγαζιά εξοπλισμού ξεπούλησαν και όπως καταλαβαίνετε όπως πάντα το κάθε πράγματα έχει δύο όψεις. Το σίγουρο είναι ότι είτε ανήκετε σε αυτούς που δυσανασχετούν ή σε αυτούς που χαίρονται με το χιόνι, δεν μπορείτε να αρνηθείτε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βρήκαν την ευκαιρία να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα, το σκι! Και μέσα σε όλους αυτούς και οικογένειες και παιδιά που απόλαυσαν τις καταβάσεις τους, τα έλκηθρα, το snowboard και τους ζεστούς καφέδες με θέμα τις χιονισμένες πλαγιές του βουνού. Έτσι σήμερα, ορμώμενοι από όλα αυτά αποφάσισα να ξεθάψω μια ανάρτηση που είχα γράψει με τη βοήθεια του Κώστα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια αλλά λόγω μειωμένου όγκου χιονιού δεν έβγαλα ποτέ. Παιδί και σκι, λοιπόν, και όλες αυτές οι συμβουλές, τα tips και οι σημειώσεις που χρειάζεται να διαβάσει ένα γονιός που θα αποφασίσει φέτος να πάει για σκι το παιδί του. 

    Ήμουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού την πρώτη φορά που οι γονείς μου μας πήγαν για σκι. Ταξίδι στην Βουλγαρία, στο Παμπόροβο, που τότε ήταν στα χάι του. Με πούλμαν είχαμε πάει, και παραλίγο να μην πάμε δηλαδή καθώς ο οδηγός μπερδεύτηκε σε κάτι στενούς δρόμους στο βουνό, έχασε το δρόμο και με το παγωμένο έδαφος δεν μπορούσε ούτε όπισθεν να κάνει. Βουνό από τη μία, γκρεμός από την άλλη ζήσαμε μία περιπέτεια που τη θυμόμαστε και τώρα γελάμε αλλά τότε… ! Στο τέλος καλέσαμε ταξί να έρθει να μας πάρει στο ξενοδοχείο και ακόμα θυμάμαι πόσοι πολλοί άνθρωποι είχαμε στοιβαχτεί μέσα σε ένα ταξί! Τουλάχιστον 7 άτομα (μεγάλοι και παιδιά!) Ωστόσο, ενώ η αρχή του ταξιδιού ήταν αρκετά περιπετειώδης, τελικά η πρώτη μου εμπειρία στο σκι δεν ήταν και τόσο άσχημη. Είχαμε τον εξοπλισμό μας (γιατί πάνω απ’ όλα το στυλ), ο καιρός ήταν θαυμάσιος και φυσικά λόγω ηλικίας δεν μου φαινόταν και τόσο δύσκολο ή επικίνδυνο να κατεβαίνω παρέα με την φαμίλια μου τις βουνοκορφές!

    Η δεύτερη φορά που πήγαμε (μιας και είχαμε πάρει το “κολάι”) ήταν μετά από λίγο καιρό στο Πισοδέρι στην Φλώρινα όπου πάλι έσκισα τα βουνά στα δύο με την ταχύτητα φωτός που κατέβαινα την πλαγιά. Α, μου είχε καλαρέσει τότε το σκι και πραγματικά περνούσα υπέροχα με τα ξαδέρφια και την οικογένεια μου. Μήπως είχε επιτέλους μπει στη ζωή μου ένα νέο χόμπι;

    Μπα!!! Η τρίτη φορά που πήγαμε σε βουνό ήταν και η φαρμακερή καθώς η μαμά μου έσπασε το χέρι της (είχε πάγο ανάμεσα σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γλίστρησε) και έτσι τελείωσε άδοξα η καριέρα μου ως σκιέρ καθώς δεν ξαναπήγαμε ποτέ για σκι παρόλο που ο  μπαμπάς μου είχε προλάβει να κάνει και τις αγορές του (είπαμε πάνω απ΄όλα το στυλ!)

    Σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν ο Κώστας, ο άντρας μου, χρόνια πριν εγώ αρχίσω να οργώνω τις πίστες, ήταν όντως ένα παιδί που έκανε σκι. Όχι, όχι σαν εμένα, κανονικά και με τον νόμο. Υπήρχαν μάλιστα μέρες που με το ΟΚ των γονέων έκαναν κοπάνα με την παρέα του και με αρχηγό έναν γονιό ανέβαιναν στον Παρνασσό για να κάνουν σκι.  Έτσι, όταν γνωρίστηκα με τον Κώστα έκανε αρκετές  προσπάθειες να με μυήσει στον κόσμο του σκι ως ενήλικη πια, αλλά ομολογώ ότι είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως ή μάλλον όπως σας έχω ξαναπεί, δεν τα πάω καλά με τα σπορ! Κουράζομαι, απογοητεύομαι, τα παρατάω. Μέχρι την Αυστρία έφτασε η αρχοντιά μου για να μάθω σκι! Μετά Βουλγαρία και τέλος Καλάβρυτα όπου μια τεραστίων διαστάσεων βούτα και ένα πονεμένο γόνατο με ανάγκασε (άλλο που δεν ήθελα!) να σταματήσω τις προσπάθειες μια και καλή! Και όσο κι αν οι κουμπάροι μου προσπαθούν να με πείσουν ότι είναι μια υπέροχη εμπειρία και δραστηριότητα για να κάνει όλη η οικογένεια μαζί (αυτοί βλέπετε έμαθαν σκι όλοι μαζί σε μεγάλη ηλικία για να κάνουν μαζί με το παιδί τους!) εγώ πλέον αρνούμαι πεισματικά. 

    pedi_kai_ski

    Και μετά από όλες αυτές τις αναμνήσεις ας έρθουμε τώρα στο δια ταύτα. Αν με ρωτάτε αν η Μελίτα έχει κάνει σκι, η απάντηση είναι όχι. Οι δύο φορές που έχουμε πάει στα χιόνια μαζί της ήταν πολύ διασκεδαστικές μεν, αφού την πρώτη σκούπιζε το χιόνι από τα παπούτσια της (χαχα!) και δεν ήθελε να λερωθεί και την δεύτερη ψοφήσαμε στην κούραση να κάνουμε έλκηθρο, αλλά σκι δεν κάναμε (δείτε την εκδρομή μας στο Καρπενήσι εδώ). Ακόμα θυμάμαι όταν είχαμε πάει στην Αυστρία, τα μικρά παιδιά που σε οργανωμένα γκρουπ τα έπαιρναν οι δάσκαλοι μακριά από τους γονείς τους για να τους μάθουν σκι. Τότε το έβλεπα με θαυμασμό, τώρα θα δάγκωνα λίγο το χείλια μου από αγωνία. Ωστόσο, ο μπαμπάς της είναι σίγουρος ότι η Μελίτα θα μάθει σκι καθώς το έχει με τα σπορ! Θα δούμε όμως γιατί ακόμα δεν εδεήσαμε να πάμε. 

    Παιδί και Σκι

    Κι όσο κι εγώ ή η κόρη μου δεν έχουμε πείρα στο σκι, αποφάσισα με βοηθό και συμβουλάτορα τον άντρα μου που κάνει σκι από μικρό παιδί, να δούμε παρέα μερικά από τα οφέλη του σκι για τα παιδιά… αρκεί φυσικά να μην τα βάλετε με το ζόρι.  Το σκι είναι απολαυστικό μόνο όταν το θέλει κανείς. 

    • Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας συμβουλέψω είναι να μη ρίξετε το παιδί σας κατευθείαν στα βαθιά νερά. Τι εννοώ; Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα, καλό θα ήταν το παιδί να είναι έστω και λίγο εξοικειωμένο με τον περιβάλλοντα χώρο (από το διάβασμα βιβλίων έως και εκδρομές στο βουνό). Δεν μπορείτε ξαφνικά να το αφήσετε μόνο του σε ένα περιβάλλον που ενδεχομένως δεν του προσφέρει ασφάλεια. Επισκεφτείτε 1-2 φορές τα χιόνια χωρίς αναγκαστικά να κάνετε σκι ή αφήστε το αρχικά να θαυμάσει εσάς. Φυσικά αν νιώσει άνετο από την πρώτη στιγμή, τότε το θέμα αλλάζει. Κινηθείτε σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του και μην το πιέσετε. Αυτό φυσικά ισχύει για όλα τα σπορ! 

    Tip: Μια ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά το σκι είναι τα 5-6 χρόνια. Ωστόσο στο εξωτερικό και σε χώρες που έχουν χιόνια όλο τον χειμώνα ή που γονείς τους είναι πολύ εξοικειωμένοι ξεκινάνε και πολύ νωρίτερα από τα 3-5.

    • Μην περιμένετε να μάθει τέλειο σκι από την πρώτη μέρα. Μειώστε τις προσδοκίες σας και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά ή ακόμα χειρότερα με εσάς. Μπορεί να είναι παιδί (και σίγουρα μαθαίνουν πιο εύκολα) αλλά όπως κάθε σπορ χρειάζεται τον χρόνο του. Αυτό σημαίνει ότι εάν επισκεφτείτε τον προορισμό σας για μονοήμερη εκδρομή, δεν σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να κάνει 5-6 ώρες προπόνηση μέχρι να μάθει. Ιδανικά 1-2 ώρες μάθημα την ημέρα είναι αρκετές. Οι υπόλοιπες ζεστή σοκολάτα, παιχνίδι στο χιόνι, χιονάνθρωποι και έλκηθρο. 

    Tip: Ιδανικά -εάν όντως επιθυμείτε να μάθει σκι το παιδί σας- καλό θα ήταν να μείνετε στον προορισμό σας περισσότερες από μία ημέρα ώστε να κάνει 2-3 μέρες συνεχόμενες εξάσκηση. 

    • Όσον αφορά στην εκμάθηση, όσο καλό σκι κι αν ξέρετε εσείς, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε έναν δάσκαλο. Εντάξει, το σκι δεν το λες και οικονομικό σπορ αλλά σκεφτείτε να θέλετε το παιδί σας να γίνει μπασκετμπολίστας και να του κάνετε μάθημα εσείς επειδή απλά ξέρετε να σουτάρετε. Όλα χρειάζονται τον σωστό δάσκαλο. Εννοείται φυσικά ότι ο χώρος που θα κάνουν εκμάθηση στα παιδιά θα είναι ξεχωριστός και προστατευμένος. Και όσο κι αν ξέρω ότι το θέλετε (κι εγώ άλλωστε!), μην είστε δίπλα τους όλη την ώρα και φωνάζετε από τις “κερκίδες” δήθεν εμψυχώνοντάς τα. Μείνετε κοντά για κανένα μισάωρο και στη συνέχεια δώστε τους χώρο και χρόνο και ο δάσκαλος είναι σίγουρο ότι θα κάνει το καλύτερο

    pedi_kai_ski (3)

    Για τη διαμονή σας σε χιονοδρομικά κέντρα ή τη γύρω περιοχή κάντε την αναζήτησή από booking.

    Ρούχα για σκι

    Εντάξει όλοι εσείς που πάτε για καφέ και σας βλέπω με το τζιν σας επάνω στο χιονοδρομικό αλλά όλοι οι υπόλοιποι που πηγαίνετε για να παίξετε ή να χαρείτε το χιόνι δεν δέχομαι να μην έχετε τον σωστό εξοπλισμό! Εάν πιστεύετε ότι δεν θα πάτε δεύτερη φορά, μην διστάσετε να δανειστείτε ρούχα από κάποιον γνωστό σας αλλά σίγουρα μην αφήσετε το παιδί χωρίς σωστά ρούχα που να το προστατεύουν από το κρύο και την υγρασία. 

    • Επιλέξτε παντελόνι και μπουφάν αδιάβροχα (και όχι ολόσωμη φόρμα) ειδικά για σκι ώστε να μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ανάλογα με το που είναι (π.χ. στο καφέ να μπορεί να βγάλει το μπουφάν). Επιλέξτε φυσικά κατάλληλα ρούχα για σκι και σε καμία περίπτωση τζιν ή υφασμάτινα παντελόνια.
    • Ισοθερμικό κολάν και ισοθερμική μπλούζα είναι ιδανικά. Επιλέξτε με προσοχή το ισοθερμικό μπλουζάκι που θα αγοράσετε καθώς κάποια λειτουργούν απλά ως φανελάκι, οπότε θα χρειαστεί και επιπλέον μπλούζα/φλις ζακέτα από επάνω. 
    • Ειδικές κάλτσες και όχι τις απλές βαμβακερές.
    • Σκούφος (κατά προτίμηση χωρίς πολλές φούντες ώστε να έχει άνεση και να μην πέφτουν μπροστά στα μάτια του)
    • Γάντια (χουφτίτσες στην αρχή που κάνει χωρίς μπατόν και τα κανονικά αργότερα)
    • Αξεσουάρ/χρήσιμα: Γυαλιά και αντηλιακό 

    Tip: Ο στόχος είναι να κρυώνει ελάχιστα όταν θα ξεκινήσει αλλά να μην στάζει από τον ιδρώτα κατά το μάθημα. Προσοχή στις υπερβολές, Ελληνίδες μαμάδες!

    Πού θα βρω ρούχα για σκι;

    Εξειδικευμένο εξοπλισμό-ρουχισμό για σκι σε normal αλλά και plus sizes (γυναικείο, αντρικό και εφηβικό) μπορείτε να βρείτε και στο e-shop Asos.com. Μεγάλη γκάμα σε σχέδια αλλά και τιμές και είδη για όλη την οικογένεια που θα σας ενθουσιάσουν με τα σχέδιά τους.

    Μποτάκια για το χιόνι μπορείτε επίσης να βρείτε στο epapoutsia.gr.

    Extra suggestion: Shop now είδη για σκι από Cosmoport

    pedi_kai_ski (1)

    Πίστες για σκι στην Ελλάδα. 

    Και παρόλο που δεν μας λες και χώρα που μαστίζεται από το χιόνι όλο τον χειμώνα, έχουμε αρκετά χιονοδρομικά που μπορείτε να επισκεφτείτε. 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

    Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλάν 

    Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

    Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου 

    Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Γεροντοβράχου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου

    Χιονοδρομικό Κέντρο  Ζήρειας

    Χιονοδρομικό Κέντρο Μενάλου

    Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

    Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

    Χιονοδρομικό Κέντρο Χρυσό Ελάφι 

    paidi_kai_ski (4)

    Κόστος

    Δυστυχώς το σκι δεν είναι ένα φθηνό σπορ. Εκτός από την μεταφορά σας στο χιονοδρομικό και ενδεχομένως την διαμονή, το φαγητό και τους καφέδες, θα χρειαστεί επίσης να πληρώσετε:  

    • την είσοδο για να μπείτε στο χιονοδρομικό
    • την ενοικίαση του εξοπλισμού (αν δεν έχετε δικό σας)
    • Μαθήματα με δάσκαλο 

    Tip: Όταν θα νοικιάσετε τον εξοπλισμό, πάρτε οπωσδήποτε και κράνος και προσέξτε να ταιριάζουν απόλυτα οι μπότες στο πόδι του παιδιού. Τα μπατόν επίσης (ανάλογα και με τον δάσκαλο και την ηλικία του παιδιού μπορεί να μην χρειαστούν στα πρώτα μαθήματα)

    Ελπίζω να σας έδωσα  μια πρώτη εικόνα σε περίπτωση που επιθυμείτε κι εσείς να ξεκινήσετε σκι με τα παιδιά σας ως χόμπι. Και  μπορεί εγώ πλέον να μην με φαντάζομαι να σκίζω τις πίστες αλλά σίγουρα εσείς για να μας διαβάζετε σημαίνει ότι όλο και σας περνάει από το μυαλό. Οπότε τολμήστε το και καλή σας διασκέδαση!

    Κάλη 


    Y.Γ. Οι φωτογραφίες είναι του αγαπημένου μου φίλου Τάκη και τραβήχτηκαν κατά το ταξίδι μας στην Αυστρία το 2009. 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης