ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Στην αναζήτησή προορισμού για το επόμενο ταξίδι στις αρχές του Δεκέμβρη έπεσαν πολλές ιδέες στο οικογενειακό “συμβούλιο” αλλά τελικά μας κέρδισαν τα Τρίκαλα και η Καλαμπάκα με τα υπέροχα Μετέωρα. Αποφασίσαμε η οικογενειακή μας εξόρμηση να μην επικεντρωθεί σε μία μόνο αλλά να συνδυαστεί με τη γύρω περιοχή και φυσικά να περιλαμβάνει και μια μεγάλη δόση από το πασίγνωστο χριστουγεννιάτικο πάρκο των Τρικάλων, τον Μύλο των Ξωτικών και με αυτό τον τρόπο θα δίναμε στο ταξίδι μας μια χριστουγεννιάτικη νότα.

    Περιμέναμε τις μέρες με αγωνία να περάσουν και να φτάσει το πολυπόθητο Σαββατοκύριακο και τα παιδιά έκαναν απίστευτη διαχείριση χρόνου εκείνη την εβδομάδα ώστε να μην έχουν να διαβάσουν κάτι εκείνο το τριήμερο κι έτσι να ταξιδέψουμε χωρίς άγχος και διαβάσματα. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή μεσημέρι, φτάσαμε στα Τρίκαλα μετά από περίπου δύομιση ώρες.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τρενάκι

    Παρκάραμε το αυτοκίνητό μας σε πάρκινγκ του κέντρου και κάναμε μία σύντομη βόλτα στον πεζόδρομο των Τρικάλων, χαζεύοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα καφέ που ήταν υπέροχα στολισμένα με λαμπάκια. Δύο ήταν οι στάσεις που θέλαμε οπωσδήποτε να κάνουμε πριν πάμε στον Μύλο των ξωτικών! Η μία στάση ήταν στην οδό Απόλλωνος με τις πολύχρωμες ομπρέλες και η άλλη στην κεντρική γέφυρα των Τρικάλων με φόντο τους καταρράκτες του Ληθαίου ποταμού που οδηγεί από τον πεζόδρομο στην κεντρική πλατεία. Εκεί ενημερωθήκαμε από info point για το σημείο αναχώρησης του μικρού τρένου που οδηγεί στον μύλο των ξωτικών. 

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά. Βόλτα στα Τρίκαλα
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά. Πως να πάτε

    Η επιλογή αυτού του τρόπου για να φτάσουμε στον Μύλο έγινε περισσότερο για εμπειρία και όχι από ανάγκη αφού είχαμε το αυτοκίνητό μας και το οποίο είχαμε ήδη παρκάρει. Επειδή όμως τα παιδιά μας είναι μεγάλη πλεον, η επιστροφή μας αλλά και η δεύτερη επίσκεψη στον Μύλο τη επόμενη μέρα έγινε με τα πόδια για να απολαύσουμε και τη διαδρομή. Η απόσταση από το κέντρο με τα πόδια είναι περίπου 15 λεπτά και το GPS του κινητού μας δεν μας άφησε ούτε να ψαχνόμαστε ούτε να χαθούμε. Η διαδρομή είναι μέσα από κατοικημένη περιοχή με σπίτια, καταστήματα και είχε πολύ κόσμο που έκανε την ίδια διαδρομή με μας οπότε αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο για να φτάσετε στο χριστουγεννιάτικο πάρκο των Τρικάλων δεν θα νιώσετε ότι βγαίνετε από το κέντρο της πόλης. 

    Εναλλακτικά η διαδρομή με το τρενάκι διαρκεί περίπου 15 λεπτά και κοστίζει 1 ευρώ/άτομο. Θα την πρότεινα μόνο για οικογένειες με μικρά παιδιά για μια ξεχωριστή εμπειρία επίσκεψης του Μύλου των Ξωτικών.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα

    Ο Μύλος των Ξωτικών, παρόλο που τα παιδιά μας είναι στην προεφηβεία, δεν μας απογοήτευσε διόλου! Άξια θεωρείται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας! Από την είσοδο ακόμα όλα ήταν στολισμένα και σε προετοίμαζαν για κάτι εντυπωσιακό. Και πραγματικά! Με το που μπαίνεις μέσα στο πάρκο δεν υπάρχει περίπτωση να μη σταματήσεις για να θαυμάσεις τον Μύλο Ματσόπουλου που δεσπόζει στο κέντρο του πάρκου, ντυμένο στα γιορτινά του και μπροστά σε αυτόν, το όμορφο καρουζέλ που θυμίζει παραμύθι. Όλα όμορφα φτιαγμένα, γιορτινά και παραμυθένια που δίκαια κατατάσσουν το πάρκο σε ένα από σημαντικότερα της Ελλάδας και μας κάνουν να το χαρακτηρίζουμε ως ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Μέρες και ώρες λειτουργίας:

    Το Πάρκο λειτουργεί όλες τις ημέρες από τις 30 Ιανουαρίου 2018 ως τις 6 Ιανουαρίου 2019 από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ

    Τιμή: Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν. Κάποιες δράσεις είναι δωρεάν ενώ κάποιες είναι επί πληρωμή. 

    Βρείτε στο site του Μύλου ποιες είναι οι δωρεάν δράσεις αλλά και ποιες είναι οι υπόλοιπες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εκεί αν και παρακάτω θα αναφέρω τις περισσότερες από αυτές μέσα από τη δική μας εμπειρία. 

    Tips εάν έχετε μικρά παιδιά:

    Για περισσότερη ασφάλεια κατά τη βόλτα σας στο πάρκο μπορείτε να παραλάβετε το δωρεάν αυτοκόλλητο «Ωχ Χάθηκα», από το Info Kiosk, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα, το επίθετο αλλά και το τηλέφωνο του ενήλικα συνοδού σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

    Μην ξεχάσετε να πάρετε από τον info kiosk στην είσοδο και το διαβατήριο (passport) των μικρών επισκεπτών. Πρόκειται για έναν χάρτη (σαν χάρτης χαμένου θησαυρού) για τα παιδιά. Ενώ κάνετε τη βόλτα σας στο πάρκο πρέπει να πάτε όλα τα σημεία που υπάρχουν στον χάρτη για να τους βάλουν εκεί μία σφραγίδα. Όταν μαζέψετε όλες τις σφραγίδες τους περιμένει μια μικρή έκπληξη!


    Ξεκινώντας την περιήγησή μας στον Μύλο των Ξωτικών και έχοντας μόνο μία ώρα στη διάθεσή μας αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα από τα περισσότερα σημεία του πάρκου ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση και να καταλήξουμε σε κάποια που θα μας άρεσαν περισσότερο για να τα επισκεφτούμε ξανά την επόμενη μέρα. 

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Η περιήγησή μας φυσικά ξεκίνησε από τον διάσημο πλέον αλευρόμυλο που μοιάζει με τεράστιο δώρο. Το ιστορικό διατηρητέο κεντρικό κτίριο του πάρκου ήταν παλιά αλευρόμυλος, και μάλιστα από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και πρωτοποριακός για την εποχή του σε βαλκανικό επίπεδο! Το κτίριο αλλά και η έκταση γύρω από αυτό δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο των Τρικάλων από τον ιδιοκτήτη του, Ματσόπουλο, και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και φυσικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μετατρέπεται στο Χριστουγεννιάτικο πάρκο του Μύλο των Ξωτικών.  

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Το ιστορικό κτίριο λειτουργεί ως μουσείο με διαδραστικές οθόνες ώστε να μάθετε τα πάντα γι αυτόν αλλά και την παρασκευή αλευριού.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Εκεί θα δείτε  να φτιάχνουν και θα δοκιμάσετε πεντανόστιμες καραμέλες, θα δοκιμάσετε λουκούμια σε απίστευτες γεύσεις, ιταλική πίτσα, ελβετικές σοκολάτες και σοκολατούχο γάλα! 

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Το φετινό θέμα του χριστουγεννιάτικου πάρκου των Τρικάλων είναι τα Χριστούγεννα στον Κόσμο. Στα μεγάλα βαγόνια κοντά στο σπίτι του Άη Βασίλη που ήταν στολισμένα ανάλογα με τη χώρα που εκπροσωπούν  περίμεναν τα παιδιά εκπλήξεις! Μπήκαμε στο βαγόνι της παγωμένης Ρωσίας, αλλά και της Κίνας με τους χρυσοκόκκινους δράκους της και φυσικά περάσαμε από το βαγόνι της Αυστραλίας που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα… το καλοκαίρι!! 

    Αν τα παιδιά σας είναι μικρά μην ξεχάσετε να πάτε και στο βαγόνι-ταχυδρομείο για να στείλετε το γράμμα τους αλλά και να κάνετε μαζί τους μία βόλτα με το όμορφο λευκό τρενάκι μέσα στο πάρκο. 

    Χριστουγεννιάτικο Fun Park – Μύλος Ξωτικών

    Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το πάρκο νωρίς το απόγευμα. Ήμασταν τυχεροί γιατί ο καιρός ήταν πολύ καλός για την εποχή. Μπορεί όταν άρχισε να νυχτώνει και μετά από μια γεμάτη μέρα να αρχίσαμε λίγο να κρυώνουμε αλλά τίποτα δεν μας πτοούσε. Έχοντας δύο παιδιά 10 και 12 ετών το σημείο στο πάρκο που μας τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν το Λούνα Παρκ και διασκεδάσαμε απίστευτα! Είχαμε καιρό να πάμε όλοι μαζί σε λούνα πάρκ! Η ρόδα, αν και μικρή, ήταν εντυπωσιακή και την ημέρα και τη νύχτα. Μαζί τους γίναμε κι εμείς παιδιά και ανεβήκαμε στα περισσότερα παιχνίδια! Αγαπημένο τους παιχνίδι τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια! Και φυσικά δεν τους αντισταθήκαμε ούτε κι εμείς! 

    *Στο ταμείο θα βρείτε και πακέτο εισιτηρίων που συμφέρουν περισσότερο από τα μεμονωμένα.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Φαγητό

    Το σίγουρο είναι ότι στον Mύλο των Ξωτικών δεν πρόκειται να πεινάσετε. Όλο και κάτι θα τσιμπολαγάτε και όλο και κάτι θα λιγουρεύεστε με τόσα που θα δουν τα μάτια σας. Στο ίδιο σημείο με το λούνα παρκ άλλα και σε άλλα σημεία διάσπαρτα στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί μικρά σπιτάκια-καντίνες. Χρωματιστές κρέπες με πραλίνα και τρούφες, σουβλάκια και χοντ ντογκ με καραμελωμένα κρεμμύδια, ζεστό κρασί ή σοκολάτα είναι λίγα από αυτά που μπορείτε να βρείτε.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολύ γευστικό και ικανοποιητικό σε ποσότητα. Όσο για τις τιμές αναμενόμενες! Τα τραπέζια και τα ψηλά σταντ σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις λίγο αργότερα τη βόλτα σου έχοντας ανακτήσει δυνάμεις.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Εκδηλώσεις στον μύλο των Ξωτικών

    Δίπλα στον Mύλο υπάρχει μια μεγάλη ανοιχτή σκηνή όπου εξελίσσονται διάφορα δρώμενα όπως θεατρικά, χορευτικά, face painting, μαγειρική για παιδιά κ.α.

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Η ανοιχτή θεατρική σκηνή του Μύλου των ξωτικών.
    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά
    Απολαυστικό χορευτικό υπό τους ήχους της Γαλάζιας Ραψωδίας του Gersuin.

    Διαβάστε επίσης την παλιότερη ανάρτηση της μαμάς Μαρίας για τον Μύλο των Ξωτικών και τα Τρίκαλα και εμπνευστείτε για έναν άλλο συνδυασμό προορισμών στη γύρω περιοχή. 

    Άλλες δραστηριότητες στο χριστουγεννιάτικο πάρκο

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Ενδιαφέρον έχουν για μικρά τα παιδιά ο παιδότοπος με τα playmobil που αντιπροσωπεύει τα Χριστούγεννα στην Αφρική, το facepainting, ο χώρος αναρρίχησης, το βαγόνι με τα παραμύθια. Ωστόσο χρειάζεται υπομονή γιατί τα Σαββατοκύριακα και φυσικά τις καθαρά εορταστικές μέρες ο κόσμος είναι πολύς. 

    Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

    Εάν πρόκειται να μείνετε παραπάνω από δύο μέρες στον Μύλο των Ξωτικών σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε στα Τρίκαλα το Κάστρο των Τρικάλων με το επισκέψιμο ρολόι του. Μόλις 20 λεπτά, από τα Τρίκαλα στην πόλη της Καλαμπάκας μπορείτε να επισκεφθείτε το το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών το οποίο είναι εξαιρετικό και φυσικά τα Μετέωρα

    Διαμονή στην Καλαμπάκα

    Για τη διαμονή σας προτείνω ένα υπέροχο διαμέρισμα που μείναμε στην Καλαμπάκα από το οποίο μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από τις παροχές, αλλά και από την φιλόξενη και ταυτόχρονα διακριτική συμπεριφορά των ιδιοκτητών. Η απόσταση είναι γύρω στα 17 χιλιόμετρα (περίπου 15-20 λεπτά). 


    Σας ευχαριστώ που είσαστε στην παρέα μας και φέτος τις γιορτές και φυσικά περιμένουμε και τις δικές σας εντυπώσεις σε σχόλιο κάτω από την ανάρτησή μας. 

    Κατερίνα 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης