Αρχική ΤΑΞΙΔΙΑ Ελλάδα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα!

3
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα!

Όπως σας έγραψα, πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε οικογενειακώς τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Εκτός από την επίσκεψή μας στον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα, ήθελα το ταξίδι μας να περιλαμβάνει και κάτι πιο… εκπαιδευτικό. Άλλωστε είπαμε πως τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας και κάθε φορά αναζητάμε στα ταξίδια μας νέες εμπειρίες που θα θυμούνται και τα παιδιά αλλά γιατί όχι κι εμείς οι μεγάλοι! Έτσι, κάνοντας την αναζήτησή μου ανακάλυψα ότι στην Καλαμπάκα, όπου θα μέναμε, υπάρχει και μπορούμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται για ένα καινούριο μουσείο ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μπορείς αρχικά να μην ήταν γνωστό σε μένα αλλά αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο Ελλήνων τουριστών αλλά και τουριστών από το εξωτερικό! Εμείς μείναμε ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή μας εκεί, φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και δεν θα μπορούσαμε να μην σας το προτείνουμε. 

mousio_fisikis_istorias_meteoron_ke_manitarion_kalabaka

Η Καλαμπάκα είναι μια μικρή κωμόπολη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων. Δεν είναι μια πόλη που η ρυμοτομία της ή τα κτίριά της ενθουσιάζουν τον επισκέπτη, όμως οι βράχοι των Μετεώρων πάνω από αυτήν μοιάζουν σαν ψέμα! Μοιάζουν με μία ζωγραφιά που μέρα και νύχτα τραβούν το βλέμμα και την ψυχή σου σαν μαγνήτης κάνοντάς σε να θέλεις να τους επισκεφτείς. Εμείς όμως πριν κάνουμε πραγματικότητα αυτή την επίσκεψη είχαμε κι άλλα ενδιαφέροντα να δούμε στην πόλη. Ένα από αυτά ήταν να επισκεφτούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών

Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα, Τηλ.: 2432024959

Εισιτήρια εισόδου


mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (3)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών είναι βραβευμένο από το Trip Advisor!

Η επίσκεψη στο Μουσείο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μας! Ένα μουσείο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και συλλογές που το καθιστούν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.

Η ξενάγησή μας στο μουσείο έγινε μέσω μια ομαδικής ξενάγησης από τους υπεύθυνους του μουσείου. Τα εκθέματα είναι τόσα πολλά οπότε γίνεται μία επιλογή και επικεντρωθήκαμε σε συγκεκριμένα είδη μανιταριών αλλά και ζώων. Ωστόσο, ο επισκέπτης μπορεί να παραμείνει στον χώρο και να ξεναγηθεί και μόνος του με τη βοήθεια του συστήματος ξενάγησης, σε Ελληνικά και Αγγλικά, με QR κωδικούς που υπάρχουν δίπλα σε κάθε διόραμα (μουσειακές προθήκες-βιτρίνες) για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες. Γι αυτό φροντίστε να έχετε κατεβάσει από πριν μία QR εφαρμογή στο smartphone σας ή στο tablet και η επίσκεψή σας στο μουσείο θα γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα! 

Αλλά και σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποια άλλη πληροφορία, μην διστάσετε να ρωτήσετε το προσωπικό, το οποίο μας εντυπωσίασε με την ευγένειά του. Πολύ φιλικός και προσιτός ήταν όμως και ένας εκ των ιδιοκτητών του μουσείου, ο κος. Νίκος Πάλλας, που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε! Ήταν συμπαθέστατος και πολύ μετριόφρων, θα έλεγα σε σχέση με όσα έχει καταφέρει. Άνθρωπος με όραμα που έκανε πραγματικότητα ένα όνειρό του με στόχο όχι μόνο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τη μελέτη  και διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. 

Μουσείο Μανιταριών

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο του μουσείου όπου βρίσκεται η αίθουσα των μανιταριών. Αρχικά ο ξεναγός μας μίλησε για τα ειδικά σύμβολα που θα συναντούσαμε στην έκθεση τα οποία μας πληροφορούν για το αν κάποιο μανιτάρι είναι βρώσιμο ή όχι,τοξικό ή θανατιφώρο αλλά και για τη λευκή και μαύρη τρούφα που είναι τοποθετημένες σε ειδικές προθήκες δείχνοντας το πόσο σπάνιες και πολύτιμες είναι. 

lefki_troufa_mouseio_manitarion
Επάνω: Η πιο δυσεύρετη τρούφα του κόσμου, η λευκή, καρποφορεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο και φύεται σε δάση φυλλοβόλων δέντρων, βελανιδιάς και φουντουκιάς. Στην Ελλάδα τη βρίσκουμε στην Δυτική Μακεδονία.

Στην αίθουσα με τα μανιτάρια νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στο δάσος. Ανάμεσα σε φυτά και ζώα υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών και στις 3 φάσεις  ανάπτυξής τους! Αυτό ήταν κάτι που προσωπικά δεν γνώριζα! Υπάρχουν μανιτάρια που σε κάθε φάση ανάπτυξής τους είναι διαφορετικά στην όψη! Τα πιο όμορφα και παράξενα ή ακόμα και εντυπωσιακά είναι τα δηλητηριώδη μανιτάρια!

mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (2)
Κάτω αριστερά: Ο Αμανίτης ο μυγοκτόνος είναι ένα από τα γνωστότερα μανιτάρια. Η μορφή και το χρώμα του, κόκκινo καπέλo με άσπρες νιφάδες, έχει επικρατήσει ως την πιο χαρακτηριστική μορφή των μανιταριών. Όσο οικείο κι αν σας φαίνεται γιατί μοιάζει με τα μανιτάρια των εικονογραφιών των παραμυθιών, το συγκεκριμένο μανιτάρι είναι τοξικό και παραισθησιογόνο. Η ονομασία του ως Μυγοκτόνο, προέρχεται από την χρήση του, κατά το παρελθόν, ως εντομοκτόνο μετά την ανάμιξη του με γάλα.

Η συλλογή των μανιταριών του Μουσείου, που συνεχώς ανανεώνεται, είναι πολύ πλούσια και τα γλυπτά μανιτάρια είναι πιστά αντίγραφα των αληθινών σε χρώμα και σε μέγεθος και κατασκευασμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι ένα προς ένα! Στον ειδικό χώρο της έκθεσης τα μανιτάρια είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο ώστε ο επισκέπτης να βλέπει και το σημείο του οικοσυστήματος στο οποίο τα συναντάμε (σε λιβάδι, κοντά σε οξυά, δρυ, έλατο κλπ). Οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του μουσείου είναι τόσο καλοφτιαγμένες που σε συνδυασμό με το υπόλοιπο σκηνικό δημιουργούν ένα τοπίο που μοιάζει αληθινό! Μάθαμε μάλιστα πως είναι φιλοτεχνημένες στο χέρι από 18 Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους καλλιτέχνες

mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (4)

Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 7.500 είδη μανιταριών; 


Info: Όσο κι αν αγαπάτε τα μανιτάρια προσοχή κατά τη συλλογή τους. Δεν μπορούμε να πάμε στο δάσος και να μαζεύουμε μανιτάρια χωρίς να έχουμε τη γνώση για να κάνουμε κάτι τέτοιο! Χρειάζεται προσοχή! Ακόμη και το άγγιγμα ενός δηλητηριώδους μανιταριού μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή μας! Το μουσείο δέχεται πολλούς μανιταροσυλλέκτες που συμβουλεύονται τους ειδικούς για το είδος των μανιταριών που βρήκαν!


Στον ίδιο χώρο του μουσείου βρίσκεται το μικρό self service καφέ του μουσείου με θεσπέσια θέα προς τα Μετέωρα. Επίσης στον χώρο αυτό θα βρείτε και το μαγαζάκι με αναμνηστικά είδη αλλά και το delicatessen του μουσείου με τα προϊόντα που παράγει το μουσείο από μανιτάρια! Κατά την επίσκεψή σας στο μουσείο θα σας προσφέρουν για δοκιμή και διάφορα είδη μανιταριών αλλά και το πεντανόστιμο γλυκό κουταλιού από μανιτάρια!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών έχει πλέον το δικό του brand από προϊόντα μανιταριών και τρούφας που μάλιστα είναι τα μοναδικά προϊόντα μανιταριών που έχουν πιστοποίηση από το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του αντίστοιχου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Δείτε τo e-shop του μουσείου με μεγάλη ποικιλία προϊόντων από μανιτάρια και τρούφα.

mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (1)
Για τη δική μας δοκιμή θα σας μιλήσω σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μία μικρή αλλά σημαντική παρένθεση. Το Μουσείο οργανώνει μια εναλλακτική δραστηριότητα στη φύση, μοναδική στον κόσμο, ένα ομαδικό Κυνήγι Τρούφας! Αυτή κι αν είναι μια ξεχωριστή εμπειρία! Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα (labrador) με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση τρούφας, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα στους επισκέπτες. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο, δοκιμή μανιταροπροϊόντων και ένα ποτήρι κρασί της περιοχής και φυσικά το κυνήγι τρούφας στο δάσος! Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μαγείρεμα από chef μέσα στο δάσος μια υπέροχης μακαρονάδας με τρούφα σε ένα κενοτόμο σκεύος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ως και 50 ανθρώπων!


Περισσότερες λεπτομέρειες για το κυνήγι τρούφας μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.  

Για πληροφορίες, τιμές μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2432024959, ή στα email: [email protected] και [email protected] 


Νομίζω πως αυτή την εμπειρία θα ήθελα πάρα πολύ να τη ζήσω! Τι κρίμα που δεν γνώριζα γι αυτές τις δράσεις του μουσείου πιο πριν!

Το βίντεο μπορεί να σας προσφέρει μια μικρή γεύση της δράσης:

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (6)

Στο ισόγειο του Μουσείου υπάρχουν πολλά διοράματα (βιτρίνες μουσείου) με πάνω από 300 είδη ζώων τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο που να μοιάζουν σαν να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Η ακρίβεια και η λεπτομέρεια του φόντου, των φυτών αλλά και των άριστα και ποιοτικών εκθέματων μας ικανοποίησαν απόλυτα. 

mouseio_fisikis_istorias_meteoron (3)
mouseio_fisikis_istorias_meteoron (2)
mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (7)
mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (8)

Στη Συλλογή του Μουσείου είδαμε και μάθαμε για θηλαστικά και πτηνά. Ζώα που ζουν και στην κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κάποια από αυτά είναι σπάνια ενώ άλλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. 

Τα παιδιά μαθαίνουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα υπό εξαφάνιση και τονίζει την ανάγκη που έχουν για προστασία. 

mouseio_fisikis_istorias_aetos_kalampaka
Ασπροπάρης, το πουλί σύμβολο των Μετεώρων. Ταριχεύθηκε επί Βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας.
mouseio_fisikis_istorias_meteoron (1)
mouseio_fysikis_istorias_kalampakas

Μάθαμε για το πουλί σύμβολο των Μετεώρων, τον Ασπροπάρη, που απειλείται υπό εξαφάνιση. Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που συναντάμε στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου. Η παρατήρηση ενός Ασπροπάρη θεωρείται ευοίωνο σημάδι, ειδικά στις αρχές της Άνοιξης τότε που τα πουλιά έρχονται από το μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική. Με χαρά μας μάθαμε πως φέτος γεννήθηκε κι ένα μικρό αετόπουλο που έφυγε με τους γονείς του στην Αφρική δίνοντας ελπίδα για τη διατήρηση του είδους!

Οι δράσεις του μουσείου δεν σταματάνε!

  • Διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής μέσα στη φύση
  • Διοργανώνει σεμινάρια και συζητήσεις μανιταρογνωσίας
  • Με την καθοδήγηση ειδικών μπορείτε να κατασκευάσετε τα δικά σας γλυπτά-μανιτάρια, τα οποία μπορείτε να πάρετε μαζί σας, ως ενθύμιο.
  • Το μουσείο διαθέτει αίθουσες για εκδηλώσεις, εκθέσεις από καλλιτέχνες, σεμινάρια, διαλέξεις και πάρτυ. 
mouseio_fysikis_istorias_kai_manitarion (9)
Φύγαμε από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών με τις καλύτερες εντυπώσεις!! Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

Προτείνω ανεπιφύλακτα το μουσείο όχι μόνο για μεμονωμένες επισκέψεις αλλά και για επίσκεψη σχολείων. Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετέωρων αλλά μην παραλείψετε πρώτα να επισκεφτείτε το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων που βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Στην σύγχρονη αυτή αίθουσα προβολών μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μια καταπληκτική 3D προβολή  για τα Μετέωρα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ (καλό θα είναι να κλείσετε την ώρα της επίσκεψής σας για να δείτε την προβολή στα ελληνικά).


Σύντομα θα σας μιλήσω και για την εμπειρία μας από την επίσκεψη στα Μετέωρα. Αν πρόκειται να επισκεφτείτε την περιοχή μην παραλείψετε να διαβάσετε εδώ στο blog Ανθομέλι και άλλα σχετικά άρθρα μας:

Επίσκεψη στον μύλο των ξωτικών με τα παιδιά

Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα

Αν σας άρεσε το μουσείο και το άρθρο μας PIN IT!! 

kalampaka_meteora_museum

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απίστευτο Μουσείο!!! παραλίγο και να τα λέγαμε από κοντά ε;; χε χε χε
    Γενικά εμείς οι νότιοι δεν ανεβαίνουμε προς βορρά για εξερευνήσεις!! αυτό το ταξίδι όμως παρόλο που ήταν μεγάλο άξιζε τον κόπο!!!!

    • Το ίδιο ισχύει και για μας τους Βόρειους για τα νότια! χαχα! Αλλά νομίζω πως αν έχεις 2-3 ή 3-4 μέρες (ανάλογα με την περιοχή) και καλή οργάνωση μπορείς να δεις πολλά ωραία μέρη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ