ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God’s eye)

    Το God’s Eye ή Ojo de Dios, που σημαίνει το μάτι του Θεού,  είναι μια διακοσμητική γεωμετρική κατασκευή που μπορούν να φτιάξουν και τα παιδιά με λίγη από τη βοήθειά σας. Βασικά υλικά είναι τα μαλλιά πλεξίματος και τα ξυλάκια χειροτεχνίας. Πάμε παρέα να δούμε πως θα φτιάξουμε όμορφα χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί. Η συγκεκριμένη χειροτεχνία, για μένα προσωπικά, είναι ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό κι ένας τρόπος για να περάσουμε την ώρα μας με τα παιδιά δημιουργικά.

    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)

    Από τότε που ξεκίνησα το blogging ήθελα πάντα να γράψω μια ανάρτηση για μία κατασκευή που έφτιαχνα μικρή. Όταν προσπαθούσα να θυμηθώ πώς ακριβώς την έκανα δεν τα κατάφερνα και η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα ούτε πώς λέγεται για να την ψάξω. Τυχαία, λοιπόν, έπεσα πάνω σε κάποιες φωτογραφίες στο ίντερνετ! Επιτέλους! Μπορούσα να τη φτιάξω και μάλιστα παρέα με τα παιδιά μου! Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να βρω τα υλικά. Σειρά μου τώρα να την μοιραστώ μαζί σας κι αν έχετε διάθεση να την φτιάξετε κι εσείς!

    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)

    Το Μάτι του Θεού ή Ojo de Dios έχει τις ρίζες του στους ιθαγενείς του Νέου Μεξικού στις Η.Π.Α. Αποτελεί μια χειροτεχνία που συνδυάζει το πλέξιμο με νήμα και ξύλο και η χρήση του ήταν κυρίως θρησκευτική. Πριν από κάποιες γιορτές ή θρησκευτικές τελετές, οι κάτοικοι έπλεκαν αυτό το όμορφο χειροτέχνημα σε διάφορα μεγέθη και με διάφορα χρώματα ώστε να τα προσφέρουν στους θεούς ως ένα είδος δώρου. Κάποιοι τα κρεμούσαν και έξω από τα σπίτια τους ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την ευλογία του Θεού.

    Οι τέσσερις άκρες του συμβόλιζαν τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα και όλο το χειροτέχνημα τη δύναμη της όρασης και την κατανόηση του άγνωστου και του ακατανόητου, δηλαδή των Μυστηρίων. Στις μέρες μας η χρήση του είναι κυρίως διακοσμητική και αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα για την απασχόληση των παιδιών.


    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)
    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)

    Πως θα φτιάξετε God’s eye

    Υλικά

    Μαλλιά πλεξίματος

    Δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιου πάχους  ή ταιριαστών αποχρώσεων και ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσεύματα. Αν δεν θέλετε να κάνετε εναλλαγή χρωμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλλί πολύχρωμο.

    Γλωσσοπίεστρα ή κινέζικα ξυλάκια ή ξυλάκια χειροτεχνίας

    Αν χρησιμοποιήσετε γλωσσοπίεστρα προτιμήστε τα λεπτά και μακριά. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα ξυλάκια που δεν χρησιμοποιήσατε από την τελευταία σας παραγγελία στο κινέζικο εστιατόριο ή ξυλάκια χειροτεχνίας που είναι το ίδιο λεπτά και μακριά αλλά ισόπαχα. Δεκτό να χρησιμοποιήσετε και κλαδιά που βρήκατε στη φύση.

    Στικάκια θερμόκολλας με το πιστόλι τους ή κόλλα υγρή

    Θα την χρειαστείτε για να κολλήσετε μεταξύ τους τα ξυλάκια ώστε να είναι σταθερά κατά το ξεκίνημα του «πλεξίματος».  Επίσης με την κόλλα μπορείτε να κολλήσετε μια θηλιά για να κρεμάσετε το διακοσμητικό σας. Αν δεν έχετε πιστόλι σιλικόνης χρησιμοποιήστε υγρή κόλλα αλλά σίγουρα θα αργήσει να σταθεροποιηθεί.

    Ψαλίδι

    Προαιρετικά:

    Χάντρες, πούπουλα, κρεμαστά εξαρτήματα κορδόνια κλπ.

    Εκτέλεση

    Για να ξεκινήσετε πρέπει να κολλήσετε με πιστόλι σιλικόνης δύο ξυλάκια μεταξύ τους. Η κατασκευή μπορεί να γίνει και χωρίς να τα κολλήσετε αλλά θα συναντήσετε περισσότερη δυσκολία στο ξεκίνημα της κατασκευής (εικ. 1).

    Κρατώντας με το ένα χέρι την άκρη του μαλλιού κάνετε ένα Χ τυλίγοντας το υπόλοιπο μαλλί με το άλλο σας χέρι γύρω από τον ξύλινο σταυρό, όπως φαίνεται στην εικόνα 2.

    Επαναλαμβάνετε το Χ αυτό δύο με τρεις φορές για να «σφίξει» ο σταυρός και μετά ξεκινάτε το «πλέξιμο». Περνάτε πάνω από το ξύλο, τυλίγετε γύρω από αυτό μισή φορά (από κάτω δηλαδή) και κατευθύνετε το μαλλί στο επόμενο ξυλάκι (αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού) για να  επαναλάβετε το ίδιο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα ξυλάκια. Έτσι το αποτέλεσμα μοιάζει με την εικόνα 3.

    Στο φώτοτουτόριαλ που βλέπετε ξεκίνησα με πολύχρωμο μαλλί και αφού έπλεξα λίγο, το έκοψα και το ένωσα με ροζ μονόχρωμο μαλλί. (εικ. 4) Μετά έκανα το ίδιο για το ροζ τελειώνοντας έτσι το σχέδιό μου με το πολύχρωμο μαλλί. Φροντίστε να κρύβετε την θηλιά του ενώματος κάτω από το σχέδιο.

    Όταν φτάσετε στο τέλος  κάνετε μια θηλιά γύρω από το τελευταίο ξύλο και κρύβετε το μαλλί που περισσεύει από την πίσω μεριά της κατασκευής (εικ. 5).

    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)

    Για να μπορέσετε να κρεμάσετε την κατασκευή, κολλάτε μια θηλιά από μαλλί ή κορδόνι (εικ. 5) στο πίσω μέρος της μιας άκρης του ξύλινου σταυρού.

    Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God's eye)

    Μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα διακοσμητικά όπως χάντρες, φουντίτσες, πούπουλα! Μπορείτε ακόμη να δέσετε τα Ojo de Dios σας μεταξύ τους και τα γίνει ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό για τον τοίχο.  Αφήστε την φαντασία σας αλλά και των παιδιών ελεύθερη και δημιουργήστε αυτά τα όμορφα διακοσμητικά.

    Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη ακόμη και για μικρά παιδιά φτάνει να τους έχετε έτοιμο τον σταυρό με τα ξυλάκια. Ίσως ανάλογα με την ηλικία τους και την εμπειρία τους στις κατασκευές χρειαστεί να τα βοηθήσετε λίγο στην εναλλαγή των χρωμάτων και στο τελικό δέσιμο.

    Απολαύστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά φτιάχνοντας όμορφα διακοσμητικά!

     Κατερίνα


    Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 9/02/2016. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα).


    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης