Χειροποίητα διακοσμητικά από μαλλί (God’s eye)

Το Gods Eye ή Ojo de Dios, που σημαίνει το μάτι του Θεού,  είναι μια διακοσμητική γεωμετρική κατασκευή που μπορούν να φτιάξουν και τα παιδιά με λίγη από τη βοήθειά σας. Βασικά υλικά είναι τα μαλλιά πλεξίματος και τα ξυλάκια χειροτεχνίας.

godseyeΑπό τότε που ξεκίνησα το blogging ήθελα πάντα να γράψω μια ανάρτηση για μία κατασκευή που έφτιαχνα μικρή. Όταν προσπαθούσα να θυμηθώ πώς ακριβώς την έκανα δεν τα κατάφερνα και η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα ούτε πώς λέγεται για να την ψάξω. Τυχαία, λοιπόν, έπεσα πάνω σε κάποιες φωτογραφίες στο ίντερνετ! Επιτέλους! Μπορούσα να τη φτιάξω και μάλιστα παρέα με τα παιδιά μου! Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να βρω τα υλικά. Σειρά μου τώρα να την μοιραστώ μαζί σας κι αν έχετε διάθεση να την φτιάξετε κι εσείς!


geometrikes_kataskeves_me_mali_god's eye _1
Η συγκεκριμένη χειροτεχνία, για μένα προσωπικά, είναι ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό κι ένας τρόπος για να περάσουμε την ώρα μας με τα παιδιά δημιουργικά. Ωστόσο το Μάτι του Θεού ή Ojo de Dios, σύμφωνα με το wikipedia, έχει τις ρίζες του στους ιθαγενείς του Νέου Μεξικού στις Η.Π.Α. Αποτελεί μια χειροτεχνία που συνδυάζει το πλέξιμο με νήμα και ξύλο και η χρήση του ήταν κυρίως θρησκευτική. Πριν από κάποιες γιορτές ή θρησκευτικές τελετές, οι κάτοικοι έπλεκαν αυτό το όμορφο χειροτέχνημα σε διάφορα μεγέθη και με διάφορα χρώματα ώστε να τα προσφέρουν στους θεούς ως ένα είδος δώρου. Κάποιοι τα κρεμούσαν και έξω από τα σπίτια τους ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την ευλογία του Θεού. Οι τέσσερις άκρες του συμβόλιζαν τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα και όλο το χειροτέχνημα τη δύναμη της όρασης και την κατανόηση του άγνωστου και του ακατανόητου, δηλαδή των Μυστηρίων. Στις μέρες μας η χρήση του είναι κυρίως διακοσμητική και αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα για την απασχόληση των παιδιών.


geometrikes_kataskeves_me_mali_god's eye_2Υλικά:

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Μαλλιά πλεξίματος

Δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιου πάχους  ή ταιριαστών αποχρώσεων και ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσεύματα. Αν δεν θέλετε να κάνετε εναλλαγή χρωμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλλί πολύχρωμο.geometrikes_kataskeves_me_mali_god's eye_7

Γλωσσοπίεστρα ή κινέζικα ξυλάκια ή ξυλάκια χειροτεχνίας

Αν χρησιμοποιήσετε γλωσσοπίεστρα προτιμήστε τα λεπτά και μακριά. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα ξυλάκια που δεν χρησιμοποιήσατε από την τελευταία σας παραγγελία στο κινέζικο εστιατόριο ή ξυλάκια χειροτεχνίας που είναι το ίδιο λεπτά και μακριά αλλά ισόπαχα. Δεκτό να χρησιμοποιήσετε και κλαδιά που βρήκατε στη φύση.

Στικάκια θερμόκολλας με το πιστόλι τους ή κόλλα υγρή

Θα την χρειαστείτε για να κολλήσετε μεταξύ τους τα ξυλάκια ώστε να είναι σταθερά κατά το ξεκίνημα του «πλεξίματος».  Επίσης με την κόλλα μπορείτε να κολλήσετε μια θηλιά για να κρεμάσετε το διακοσμητικό σας. Αν δεν έχετε πιστόλι σιλικόνης χρησιμοποιήστε υγρή κόλλα αλλά σίγουρα θα αργήσει να σταθεροποιηθεί.

Ψαλίδι

Προαιρετικά:

Χάντρες, πούπουλα, κρεμαστά εξαρτήματα κορδόνια κλπ.

Εκτέλεση:

Για να ξεκινήσετε πρέπει να κολλήσετε με πιστόλι σιλικόνης δύο ξυλάκια μεταξύ τους. Η κατασκευή μπορεί να γίνει και χωρίς να τα κολλήσετε αλλά θα συναντήσετε περισσότερη δυσκολία στο ξεκίνημα της κατασκευής (εικ. 1).

Κρατώντας με το ένα χέρι την άκρη του μαλλιού κάνετε ένα Χ τυλίγοντας το υπόλοιπο μαλλί με το άλλο σας χέρι γύρω από τον ξύλινο σταυρό, όπως φαίνεται στην εικόνα 2.

Επαναλαμβάνετε το Χ αυτό δύο με τρεις φορές για να «σφίξει» ο σταυρός και μετά ξεκινάτε το «πλέξιμο». Περνάτε πάνω από το ξύλο, τυλίγετε γύρω από αυτό μισή φορά (από κάτω δηλαδή) και κατευθύνετε το μαλλί στο επόμενο ξυλάκι (αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού) για να  επαναλάβετε το ίδιο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα ξυλάκια. Έτσι το αποτέλεσμα μοιάζει με την εικόνα 3.

Στο φώτοτουτόριαλ που βλέπετε ξεκίνησα με πολύχρωμο μαλλί και αφού έπλεξα λίγο, το έκοψα και το ένωσα με ροζ μονόχρωμο μαλλί. (εικ. 4) Μετά έκανα το ίδιο για το ροζ τελειώνοντας έτσι το σχέδιό μου με το πολύχρωμο μαλλί. Φροντίστε να κρύβετε την θηλιά του ενώματος κάτω από το σχέδιο.

Όταν φτάσετε στο τέλος  κάνετε μια θηλιά γύρω από το τελευταίο ξύλο και κρύβετε το μαλλί που περισσεύει από την πίσω μεριά της κατασκευής (εικ. 5).

Για να μπορέσετε να κρεμάσετε την κατασκευή, κολλάτε μια θηλιά από μαλλί ή κορδόνι (εικ. 5) στο πίσω μέρος της μιας άκρης του ξύλινου σταυρού.geometrikes_kataskeves_me_mali_god's eye_6

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα διακοσμητικά όπως χάντρες, φουντίτσες, πούπουλα! Μπορείτε ακόμη να δέσετε τα Ojo de Dios σας μεταξύ τους και τα γίνει ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό για τον τοίχο.  Αφήστε την φαντασία σας αλλά και των παιδιών ελεύθερη και δημιουργήστε αυτά τα όμορφα διακοσμητικά.geometrikes_kataskeves_me_mali_god's eye_3

Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη ακόμη και για μικρά παιδιά φτάνει να τους έχετε έτοιμο τον σταυρό με τα ξυλάκια. Ίσως ανάλογα με την ηλικία τους και την εμπειρία τους στις κατασκευές χρειαστεί να τα βοηθήσετε λίγο στην εναλλαγή των χρωμάτων και στο τελικό δέσιμο.

Απολαύστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά φτιάχνοντας όμορφα διακοσμητικά!


Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 9/02/2016. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα). Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη νέα συνεργασία του Ανθομέλι θα βρείτε εδώ.


 Κατερίνα

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Διαβάστε Επίσης