Μουσικό όργανο και εξάσκηση στο σπίτι

Kathy

Ως καθηγήτρια μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια θεωρώ πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τους μαθητές μου είναι η μελέτη του μουσικού οργάνου στο σπίτι (στη δική μου περίπτωση του πιάνου). Όσο ευχάριστο μάθημα κι αν είναι η μουσική και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, άλλο τόσο δύσκολο είναι να κάνεις την πλειοψηφία των μαθητών να μελετήσουν (και όχι απλά να παίξουν) τα κομμάτια που έχουν για να μάθουν. Αυτό που με βοηθάει πολύ ώστε να θυμάμαι και εγώ και εκείνα τι τους βάζω κάθε φορά είναι να έχουν ένα τετράδιο ή ένα πεντάγραμμο καθηκόντων. Το χρησιμοποιώ και για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους μαθητές μου. Σε αυτό σημειώνω σε κάθε μάθημα αναλυτικά  τους τίτλους των κομματιών, τις σελίδες ή τον συνθέτη και κάποια σχόλια για το καθένα ώστε να θυμηθεί στο σπίτι τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει περισσότερο. Σημειώνω τις κλίμακες που έχει να παίξει και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να μην το ξεχάσει όπως για παράδειγμα την αγορά ενός βιβλίου. Πολλές φορές και όταν χρειάζεται, στην περίπτωση ειδικά που προσπαθώ να βάλω το παιδί σε συνεργασία με τους γονείς σε ένα πρόγραμμα διαβάσματος, φτιάχνω κι έναν εβδομαδιαίο πίνακα στο οποίο ζητάω να μου σημειώσει τις μέρες που διάβασε. Φέτος, λοιπόν, έφτιαξα εκτυπώσιμα πλάνα μαθήματος για να σημειώνω όλα αυτά πιο εύκολα, γρήγορα και ίσως πιο ξεκάθαρα. 

Αν είστε δάσκαλοι μουσικής μπορείτε να τα δώσετε στους μαθητές σας για να εκτυπώσουν ένα από αυτά πολλές φορές ώστε να έχετε 1 για κάθε μάθημα του σχολικού έτους και να τα κάνουν βιβλιοδεσία κι έτσι να φτιάξετε το προσωπικό σας μουσικό καθηκοντολόγιο! 

Αν είστε γονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών σας δεν χρησιμοποιούν κάτι αντίστοιχο αλλά εσείς πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το παιδί ή σας άρεσε πολύ κάποιο από τα δικά μας εκτυπώσιμα, μπορείτε να το δώσετε/προτείνετε στον δάσκαλο ή στη δασκάλα της μουσικής για να το συμπληρώνει σε κάθε μάθημα. 

music_lesson_planner


Tip: Χρησιμοποιήστε συνδετήρες ή αυτοκόλλητους χρωματιστούς σελιδοδείκτες για να γυρνάει ο μαθητής απευθείας στη σελίδα του βιβλίου που έχει για μελέτη και να μην χάνει χρόνο ψάχνοντας στις σελίδες του βιβλίου αφού τα κομμάτια δεν πάνε πάντα με τη σειρά που υπάρχουν στα βιβλία. Προσοχή όμως! Να μην ξεχνάει να τσεκάρει και το τετράδιο καθηκόντων για να διαβάζει και τις λεπτομέρειες που έχει σημειώσει ο δάσκαλος για το κάθε κομμάτι. 

Tip 2: Για τα μικρά παιδιά ένα αυτοκόλλητο ως επιβράβευση για κάθε κομμάτι που μαθαίνει είναι ό,τι καλύτερο. Προσωπικά, βάζω στόχο στους μαθητές μου έναν αριθμό αυτοκόλλητων ανάλογα με τη τάξη/επίπεδο και μόλις τον πετύχουν τους δίνω ένα μικρό συμβολικό δωράκι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πετυχαίνει αυτό το μικρό κόλπο! 


 

Πώς θα αποκτήσετε τα εκτυπώσιμα 

Τα συγκεκριμένα εκτυπώσιμα είναι δωρεάν και θα σταλούν σε όλους τους παλιούς και νέους συνδρομητές του newsletter ώστε να μπορούν να τα αποθηκεύσουν και εν συνεχεία να τα εκτυπώσουν. 

Με την εγγραφή σας στο newsletter του Ανθομέλι έχετε πρόσβαση σε όλα τα δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία που φτιάχνουμε για τους συνδρομητές μας. Επίσης, ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κι έτσι παραμένουμε σε επαφή! 

Αν λαμβάνετε ήδη τα newletter μας (τσεκάρετε και τα spam σας γιατί πολλές φορές μπορεί αυτόματα να μπαίνουν εκεί κάποια newletter ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας) τότε θα λάβετε το link για αποθήκευση και εκτύπωση στα επόμενα newsletter  μας.

Αν είστε νέος συνδρομητής και κάνατε σωστά την εγγραφή σας απλά περιμένετε το επόμενο newsletter μας. 

Πώς κάνω εγγραφή στο newletter

Αν δεν έχετε κάνει εγγραφή στο newsletter του Ανθομέλι, βρείτε το κουτάκι για το newletter στη δεξιά στήλη του blog (ή αν μας διαβάζετε από κινητό ρολάρετε προς τα κάτω για να το βρείτε), πληκτρολογήστε όνομα και e-mail τσεκάρετε το check box και πατήστε εγγραφή. Μην ξεχάσετε να μπείτε στο e-mail σας για να κάνετε επιβεβαίωση εγγραφής. Στη συνέχεια περιμένετε να σας στείλουμε το επόμενο newletter μας! Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία με την εγγραφή σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Πώς σας φάνηκαν; Ελπίζουμε να σας άρεσαν! Για οποιοδήποτε λάθος στο εκτυπώσιμο ή αν νομίζετε πως χρειάζεται να το βελτιώσουμε περιμένουμε τις προτάσεις σας στα σχόλια.

Διαβάστε στο Ανθομέλι άρθρα που σχετίζονται με την εκμάθηση της μουσικής:

Μουσική; Ώρα για μελέτη!

Συμβουλές για μικρούς μουσικούς (δ΄μέρος)-Εξάσκηση στο σπίτι

Διάβάστε το νέο μου guest post στο blog workingmama με τίτλο: 

Γιατί να επιλέξω τη μουσική ως εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί μου

Τα λέμε σύντομα!

Κατερίνα