Ναύπλιο, στο επιβλητικό Παλαμήδι

Callie

Το Ναύπλιο το αγαπάμε πάρα πολύ οικογενειακώς. Για εμένα και τον Κώστα είναι ένας προορισμός που μας θυμίζει τα πρώτα μας ταξίδια ως ζευγάρι και για την Μελίτα είναι ο προορισμός που έχει συνδυάσει με τις καλύτερες φίλες της που πήγαμε όλοι μαζί. Κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε θέλουμε να το γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο και έτσι επιλέγουμε να δούμε και μια διαφορετική πτυχή του. Την τελευταία φορά, η επίσκεψή μας ήταν αφιερωμένη στο ιστορικό Ναύπλιο και έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Κάστρο του Ναυπλίου, το Παλαμήδι, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα/οχυρά στην Ελλάδα. 

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi

Η Μελίτα τότε ήταν σχεδόν 4 χρονών και παρά την ζέστη είπαμε να το τολμήσουμε. Ανεβήκαμε έως το πάρκινγκ με το αυτοκίνητο και από εκεί μπήκαμε στο κάστρο και περιπλανηθήκαμε στους χώρους του. Και όχι, αν με ρωτάτε, δεν ανεβήκαμε τα 999 σκαλοπάτια με τα πόδια (μούφα, είναι μόλις 857 -τολμήστε το!) καθώς θα χρειαζόμουν, εγώ τουλάχιστον, φορείο, χεχε! (Λέγεται ότι το 1000ο σκαλοπάτι έσπασε με το άλογό του ο Γέρος του Μωριά) Φυσικά βγήκαμε φωτογραφίες και η Μελίτα δεν παρέλειψε να ανέβει όλα τα σκαλιά και τα πεζούλια του κάστρου. 

Αφιέρωμα του Ανθομέλι στην Πελοπόννησο:

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (7)nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (3)nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (2)


ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ

Το Παλαμήδι είναι ένα φρούριο που χρονολογείται από το 1714. Αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής καθώς χτίστηκε σε χρόνο dt (μέσα σε 3 χρόνια) από τους Ενετούς και φυσικά η χρήση του ήταν καθαρά στρατιωτική καθώς βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον ομώνυμο λόφο και φυσικά έχει πλήρη θέα προς τον Αργολικό Κόλπο, δύο στοιχεία που από την μία το καθιστούσαν αόρατο στους εχθρούς αλλά συγχρόνως οι στρατιώτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. 

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (1)

Το 1715 μετά από πολιορκία των Τούρκων πέφτει στα χέρια τους, αφού πρώτα ανατινάζουν μέρος του φρουρίου. Το Παλαμήδι έμεινε υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι και την απελευθέρωση. Το 1822 όμως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Ο Στάικος Σταικόπουλος μαζί με μια χούφτα Έλληνες κατέλαβαν το Παλαμήδι από το ίδιο σημείο που χρόνια πριν το είχαν καταλάβει οι Τούρκοι από τους Ενετούς (δάσκαλε που δίδασκες!). Την επόμενη μέρα τελέστηκε δοξολογία στο παραμελημένο έως τότε βενετσιάνικο εκκλησάκι που τελικά πήρε το όνομα του Αποστόλου Ανδρέα που εκείνη την ημέρα ήταν η γιορτή του. 

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (8)

Οι περισσότεροι από εμάς όμως γνωρίζουμε το Παλαμήδι για άλλο λόγο. Για την φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Οντως, το 1834 το καθεστώς της Αντιβασιλείας φυλακίζει για 11 μήνες τον Κολοκοτρώνη μαζί με τον Πλαπούτα για εσχάτη προδοσία. Το κελί που λέγεται ότι έκτισε την ποινή του ο Κολοκοτρώνης είναι ένα μικρό μπουντρούμι, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι δεν ήταν όντως αυτό. Αντίθετα τον Κολοκοτρώνη διεκδικεί ο προμαχώνας «Μιλτιάδης», ο οποίος έως και 1926 αποτελούσε την πιο «βαριά» πτέρυγα των φυλακών. 

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (6)

Γενικά το κάρμα του κάστρου είναι αρκετά βαρύ καθώς για πολλά χρόνια αφότου πέρασε στα χέρια των Ελλήνων αποτελούσε χώρο εκτελέσεων και απαγχονισμών. 


 Εγώ φυσικά όλα τα παραπάνω σε εκείνη την φάση ούτε καν τόλμησα να τα πω στην Μελίτα. Ας πίστευε ότι ήταν κάστρο με πριγκίπισσες και ιππότες. Δεν πειράζει! Όταν θα ξαναπάμε ίσως να είναι η στιγμή να μάθει την πικρή αλήθεια… εντάξει  μέχρι να τα κάνει και στο σχολείο ας είναι και λίγο περιποιημένη! Εάν λοιπόν κι εσείς το επισκεφτείτε με τα παιδιά σας τότε ανάλογα με την ηλικία τους μπορείτε να αναφέρετε όσα από τα παραπάνω στοιχεία θέλετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον Kastrologo

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (9)


Info: Αν σας ρωτήσουν τα παιδιά σας τι σημαίνει Παλαμήδι, πείτε τους ότι ήταν το όνομα ενός ήρωα του Τρωικού Πολέμου, του γιατρού και αστρονόμου Παλαμήδη, τον οποίο όμως μετά το τέλος του πολέμου σκότωσε ο ίδιος ο Οδυσσέας. Και αν θέλουν κι άλλα, πείτε τους ότι ήταν αυτός που εφηύρε τα σταθμά και τα μέτρα, ορισμένα γράμματα της αλφαβήτου, τα ζάρια και σκέφτηκε και τη χρήση των νομισμάτων. Πωπω, πανέξυπνος για την εποχή του… χαλάλι το όνομα! 


 

Φυσικά μην παραλείψετε να θαυμάσετε την θέα προς το Μπούρτζι αλλά και ολόκληρο το Ναύπλιο. 

nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (4) nafplio_sto_epivlitiko_palamidi (5)

Για την διαμονή σας κάντε την αναζήτησή σας εδώ:

 


Booking.com

Για πείτε μου, εσείς έχετε πάει; Θα χαρώ να μάθω και τις δικές σας εντυπώσεις. 

Κάλη 


Δείτε κι άλλους όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα εδώ 

Και ακόμα περισσότερους ελληνικούς προορισμούς εδώ