Αρχική ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Βιβλία Γνωρίζετε τι σημαίνει STEM;

Γνωρίζετε τι σημαίνει STEM;

0
Γνωρίζετε τι σημαίνει STEM;

Αλήθεια ξέρετε τι σημαίνουν τα αρχικά SΤΕΜ; Παλιότερα νόμιζα πως STEM είναι μάρκα παιχνιδιών! Το είχα συνδυάσει βλέπετε με κάποια  παιχνίδια του γιου μου με τα οποία κατασκεύαζε ρομπότ. Τελικά, όμως, το ακρωνύμιο STEM είναι τα αρχικά από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά)! Το STEM είναι ένα ολόκληρο σύστημα εκπαίδευσης με το οποίο τα παιδιά εισάγονται βιωματικά στις φυσικές επιστήμες , αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα των μηχανών, τα μαθηματικά γίνονται πιο ελκυστικά γι αυτά και μαθαίνουν να αναζητούν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα από πολύ μικρή ηλικία. Επειδή όμως δεν βρισκόμαστε στην Αμερική, απ’ όπου ξεκίνησε αυτό το σύστημα εκπαίδευσης STEM το 2011, αλλά στην Ελλαδίτσα μας, όπου το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά κέντρα ή ιδιωτικά σχολεία, μπορούμε να εισάγουμε και μόνοι μας τα παιδιά σε αυτή την κατεύθυνση είτε με τα παιχνίδια είτε με τα βιβλία STEM που κυκλοφορούν. Πριν λίγο καιρό ο γιος μου πήρε στα χέρια του τα νέα βιβλία STEM των εκδόσεων Ψυχογιός. Η αλήθεια είναι πως ως τώρα συναντούσαμε βιβλία δραστηριοτήτων για πολύ μικρότερες ηλικίες. Τα συγκεκριμένα βιβλία όμως, απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια των τάξεων του δημοτικού σχολείου (8+) και έχουν πολύ ενδιαφέρον!

vivlia_drastiriotiton_stem

Εκτός φυσικά από τις δραστηριότητες που περιέχουν δίνουν και σημαντικές πληροφορίες για πολλά θέματα σχετικά με τα STEM. Σπαζοκεφαλιές, λαβύρινθοι, διαφορές, χρωμάτισμα, κρυπτόλεξα, ζωγραφική/σκιτσάρισμα είναι κάποιες από τις δραστηριότητες των βιβλίων. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα τα βρουν ενδιαφέροντα! Τα βιβλία αυτά είναι πολύ οικονομικά και αξίζει να τα αγοράσετε ή να τα επιλέξετε ως ένα ένα λίγο διαφορετικό δώρο!

BIBΛΙΑ STEM

Βιβλίο δραστηριοτήτων για την Επιστήμη -Ξεφυλλίστε το

vivlia_stem (5)

Η Επιστήμη δεν είναι μόνο δοκιμαστικοί σωλήνες και πειράματα, αλλά η προσπάθειά μας να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, μαθαίνοντας από αυτόν. Η γνώση αυτή προέρχεται από πειράματα που θα μας δώσουν αποδείξεις! 

Βιβλίο δραστηριοτήτων για την Τεχνολογία -Ξεφυλλίστε το

Τεχνολογία είναι η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης από μηχανικούς και επιστήμονες με σκοπό να βελτιώσουν τα πράγματα γύρω μας. Εφευρέσεις όπως τα κινητά αλλά και… οι μεντεσέδες στις πόρτες μας έχουν αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. 

vivlia_stem (3)

Βιβλίο δραστηριοτήτων για τη Μηχανική -Ξεφυλλίστε το

vivlia_stem (1)

Μηχανική είναι ο τρόπος να μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί. Οι μηχανικοί σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν μηχανές. Αυτές μπορείς να είναι από μια απλή οδοντόβουρτσα μέχρι και μια ανεμογεννήτρια! 

Βιβλίο δραστηριοτήτων για τα Μαθηματικά -Ξεφυλλίστε το

vivlia_stem (2)

Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αριθμοί και πράξεις αλλά μέρος της καθημερινής μας ζωής. Μοτίβα, μοίρασμα με φίλους, πληρωμές αλλά ακόμα και συνταγές! Το συγκεκριμένο βιβλίο νομίζω ότι είναι βατό και για ηλικίες 6+ με λιγη βοήθεια από ένα μεγαλύτερο αδερφάκι ή τους γονείς.

Ο γιος μου τα παίρνει και μαζί του όταν βγαίνουμε έξω για να μπορεί να απασχολείται μόνος του, με την μεγαλύτερη αδερφή του ή με τους φίλους του. Ακόμη, μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο ταξίδι! Προσωπικά, τους παροτρύνω να διαβάζουν και αυτά που γράφουν τα βιβλία για το κάθε θέμα (ανά δισέλιδο) για να μαθαίνουν και κάτι καινούριο κι όχι μόνο να κάνουν τις δραστηριότητες. 


Ένα ακόμα ιδιαίτερο και πρωτότυπο βιβλίο που μας ενθουσίασε είναι το Επίσημο Εγχειρίδιο του Αστροναύτη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Και παρόλο που τα παιδιά μας δεν έχουν δείξει ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάστημα, αυτό το βιβλίο είναι μαγικό, σας λέω. Ο τρόπος που είναι γραμμένο (σε συνεργασία με την UK Space), η αστεία εικονογράφισή του αλλά και τα ρεαλιστικά στοιχεία που δίνει, κάνει το επάγγελμα του αστροναύτη να φαίνεται τόσο ελκυστικό. Αν λοιπόν τα παιδιά σας είναι άνω των 6-7 ετών και έχουν τρέλα με το διάστημα και την αστροναυτική, αυτό το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα. (Αγοράστε το από εδώ) 

gnorizete_ti_simainei_stem (3)

 


gnorizete_ti_simainei_stem (2)

Αν έχετε μικρότερα παιδιά τότε η Κάλη έχει να σας προτείνει μια πιο ήπια και βιβλιοδιασκεδαστική εισαγωγή στη φιλοσοφία STEM πάλι από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τα παρακάτω βιβλία STEM.

Η μελλοντική μηχανικός Ρόζι (αγοράστε το από εδώ), ο αρχιτέκτονας Ιγκι (αγοράστε το από εδώ) και η Εϊντα η επιστήμονας (αγοράστε το από εδώ) έχουν τόσα κοινά αλλά και τόσες διαφορές από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Θα μπορέσουν να δώσουν στους γύρω τους να καταλάβουν ότι το να σου αρέσει κάτι τόσο πολύ αλλά και το να διαφέρεις τελικά από το σύνολο δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται; Και με ποιον τρόπο; 

Τα αγαπήσαμε πολύ αυτά τα βιβλία καθώς παρόλο που η Μελίτα δεν είναι του STEM αλλά του πιο καλλιτεχνικού (προς το παρόν τουλάχιστον) χαίρομαι να βλέπει ότι δεν  υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι μάλιστα πολύ περήφανη που η νονά της, η Φλώρα, είναι πολιτικός μηχανικός και κάνει μια τόσο δύσκολη, για τα μάτια της Μελίτας (και τα δικά μου δηλαδή), δουλειά! 

Βρείτε παραδείγματα της καθημερινότητάς σας και βοηθήστε τα παιδιά να μην μάθουν να βάζουν ταμπέλες σε αντρικά ή γυναικεία επαγγέλματα. Επίσης είναι σημαντικό και για τους γονείς να μάθουν να “ακούνε” την κλίση των παιδιών τους και να τους καθοδηγούν με βάση τα ταλέντα τους ή τα ενδιαφέροντά τους ώστε να είναι πιο πιθανό στο μέλλον να κάνουν μια επαγγελματική επιλογή που θα τα κάνει ευτυχισμένα. 

Κάλη 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ