5 μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης

“Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης “ είναι ο τίτλος της ανάρτησης μας σήμερα γιατί εκτός από τα βιβλία που θα σας προτείνω προς αυτή την κατεύθυνση θα σας δώσω και μερικές μικρές συμβουλές με βάση πάντα την προσωπική μου εμπειρία.

Πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και ζωντανό παράδειγμα ήμουν εγώ. Νομίζω, όπως σας το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, πως αν με δουν σήμερα οι φίλες μου από το λύκειο δεν θα με αναγνωρίσουν. Και όχι φυσικά όσον αφορά στην εμφάνιση αλλά στον χαρακτήρα. Η εφηβεία μου ήταν αρκετά έντονη. Όχι δεν ήμουν ούτε αιρετική, ούτε και επαναστάτρια με την έννοια της κατάρριψης κάθε οικογενειακής αξίας. Ωστόσο ήμουν ένα παιδί έκρυθμο που πίστευα ότι πέρα από αυτό που θεωρώ εγώ σωστό όλα τα άλλα είναι απλές οδοντόπαστες. Έντονο ταπεραμέντο εκ φύσεως με οδηγούσε πολλές φορές σε συγκρούσεις με τους φίλους μου για διάφορα θέματα αλλά κυρίως της ηθικής.

Ευτυχώς όμως η καλή βάση που είχα από την οικογένειά μου, η μεγάλη προσπάθεια της μαμάς μου να αντιμετωπίσει τις εκρήξεις μου αλλά και η ανοιχτομυαλιά που έχω, ως Υδροχόος, με βοήθησαν να δω τα πράγματα αλλιώς και να πιστεύω ακράδαντα ότι “Μπορείς να αλλάξεις”! Απλά θέλει αρκετή αυτογνωσία, επιμονή και υπομονή.

Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης

5 μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης 

Τip 1: Ακούστε τον εαυτό σας. Για να βελτιωθεί κάποιος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κάτι πάει στραβά. Ακούστε λοιπόν τον εαυτό σας και το ένστικτο σας για αρχή. Συνήθως μετά από μια “κακή” συμπεριφορά, νιώθουμε έντονα τις τύψεις ή το μυαλό μας δεν μπορεί να ησυχάσει. Κλαίμε, δεν το πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη βγήκε από μέσα μας και γενικά έχουμε μία αναστάτωση. Άρα το πρώτο βήμα προς την αυτογνωσία έχει επιτευχθεί. Ωστόσο αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά για να ωριμάσει και να αντιληφθούμε ακριβώς τι είναι αυτό που δεν πάει καλά. Οπότε θα χρειαστεί αρκετή υπομονή αλλά και να έχουμε πάρει την απόφαση να αλλάξουμε κάτι που μας ενοχλεί στον εαυτό μας. 

Tip 2: Ακούστε τους γύρω σας. Πολλές φορές ακούω να λένε, “δεν ακούω κανέναν”, “μα τι ήταν αυτό που μου είπε;” και άλλα τέτοια όμορφα, ειδικά από μαμάδες που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Σε αυτό, λοιπόν, εγώ θα έρθω να διαφωνήσω. Ακούστε! Ναι, ακούστε τους όλους! Αλλά να είστε σε θέση να φιλτράρετε αυτά που ακούτε, με γνώση και όχι με εγωισμό ή με βάση αυτό που σας συμφέρει και να κρατήσετε αυτά που πραγματικά μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Μήπως, λοιπόν, οι άλλοι έχουν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας σε κάποιον τομέα και εσείς ακόμα κοιτάτε το υπερπέραν; Για δώστε μια ευκαιρία στα λόγια των ανθρώπων γύρω σας!

Tip 3: Διαβάστε! Ωωω, το διάβασμα είναι τόσο καθοριστικό στη ζωή μας και δυστυχώς τα παιδιά στην εφηβεία έχοντας τόσα μαθήματα δεν το έχουν στην προτεραιότητά τους. Εκεί όμως είναι που χτυπάει η καρδιά της αλλαγής, της γνωριμίας με τον εαυτό μας και με άλλα τόσα σημαντικά πράγματα που θα μας καθορίσουν στο μέλλον ως ανθρώπους.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης τα γνώρισα κι εγώ εκεί κάπου στην εφηβεία με αρχηγό το “Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις” του Leo Buscalia που το θεωρώ ένα από τα κορυφαία βιβλία που κάθε παιδί θα έπρεπε να έχει διαβάσει. Εμένα προσωπικά με καθόρισε ως άνθρωπο και θεωρώ ότι δεν θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα αν δεν το είχα διαβάσει. Η αγάπη, φίλοι μου, είναι η βάση για όλα!

Φυσικά στην πορεία διάβασα πολλά βιβλία για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στους φίλους σου, πώς να κάνεις φίλους, πώς να κινείσαι στην κοινωνία και στο επαγγελματικό σου περιβάλλον. Και αργότερα ήρθαν τα εκπαιδευτικά και το πώς προσεγγίζεις τα παιδιά ως δάσκαλος, που ήταν και μέρος των σπουδών μου. Αργότερα ως μεταφράστρια ειδικεύτηκα αρκετά πάνω στα βιβλία αυτοβελτίωσης και πέρασα σε άλλο level… λίγο πιο μεταφυσικό! Νόμος της έλξης, σύμπαν, positive affirmations, εναλλακτική ιατρική κ.α. Και τέλος πέρασα στην κατηγορία γονείς που διάβασα πολλά είτε ως μεταφράστρια είτε ως γονέας. 

mikres_symvoules_aftoveltiosis
Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης
Βιβλία με συμβουλές αυτοβελτίωσης

Τα βιβλία που έχω να σας προτείνω σήμερα στην κατηγορία συμβουλές αυτοβελτίωσης αλλά το κεντρικό τους θέμα είναι διαφορετικό για αυτό πηγαίνετε σε αυτό που αφορά τις δικές σας ανάγκες:

Το δώρο του θυμού

Συγγραφέας: Arun Gandhi

Εκδόσεις: Διόπτρα 

To αγάπησα αυτό το βιβλίο για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι μικρό και χωράει παντού! Δεύτερον γιατί ο θυμός ήταν πάντα ένα από τα αγκάθια της εφηβικής μου ηλικίας. Και παρόλο που πλέον σήμερα έμαθα μέχρι ένα σημείο να τον κοντρολάρω (δεν έγινα και Γκάντι) μέσω αυτού του βιβλίου συνειδητοποίησα ότι ο θυμός είναι ένα αποδεκτό συναίσθημα! Ναι, κι όμως! Αρκεί να έχει μία ουσία και βάση και φυσικά να έχει ως στόχο την αλλαγή και το θετικό αποτέλεσμα και όχι μόνο την εγωιστική του πλευρά. Μεγάλες αλήθειες!

Τρίτος και τελευταίος λόγος, ότι το βιβλίο το γράφει ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, μια προσωπικότητα που ούτως ή άλλως θαυμάζω και μέσα από τα βιώματά του εγγονού βγαίνουν μαθήματα ζωής για όλους μας! 

Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης
Το δώρο του θυμού
5 μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης 7

Ζήσε τη στιγμή

Συγγραφέας: Gill Edwards

Εκδόσεις: Διόπτρα 

Το συγκεκριμένο βιβλία αρχικά με αποθάρρυνε. Το πρώτο μέρος είναι πολύ “μεταφυσικό” για τα γούστα μου… μιλάει για “τον χρόνο ροής” και το σύμπαν αλλά με μία γλώσσα που λίγο μου ξένιζε. Άλλωστε η Gill Edwards είναι ενεργειακή ψυχολόγος και έτσι δικαιολογείται ο λόγος της. Ωστόσο το δεύτερο μέρος γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένο και  με πιο απλά παραδείγματα περιγράφει το πώς μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή μας περισσότερο, να πιστέψουμε στα όνειρά μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε πολλού τομείς. Το φωσφόριζε μαρκαδοράκι πήρε φωτιά και όπως πάντα κράτησα αυτά που μου ταιριάζουν και μπορώ να υλοποιήσω στη δική μου ζωή, όπως το “Βλέπε τη μαγεία σε κάθε στιγμή”.

Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης
Ζήσε τη στιγμή
5 μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης 8

Η καλύτερη ευκαιρία είναι … ΤΩΡΑ!

Συγγραφέας: Ξένια Κούρτογλου

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μου αρέσουν τα βιβλία με συμβουλές αυτοβελτίωσης που “ένα κι ένα κάνουν δύο” και σίγουρα η κα. Κούρτογλου είναι αυτής της λογικής. Δεν χάνεται μέσα σε πολλή θεωρία και μπλα μπλα. Κι όσο κι αν το βιβλίο της είναι σχετικά μεγάλο, οι κατηγορίες της, οι τομείς που έχει συμπεριλάβει, οι ερωτήσεις που κάνει (τις οποίες πρέπει να απαντήσουμε εμείς για τον εαυτό μας) αλλά και τα παραδείγματα μέσα και από τα προσωπικά της βιώματα μας οδηγούν να “αδράξουμε τη μέρα” με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μας. Ένα βιβλίο που για όσους είναι αρχάριοι στον τομέας της αυτοβελτίωσης σίγουρα θα γίνει ο προσωπικός τους οδηγός. 

Συγγραφέας: Ίαν Μπρους / Τρέισι Γκόντριτζ

Εκδόσεις: Μίνωας

Το να γίνει κάποιος γονιός είναι συναρπαστικό, είναι ένα θαύμα της φύσης, το οποίο όμως εκτός από τη μεγάλη χαρά  που προσφέρει φέρνει και πολλές αλλαγές στη ζωή μας.  Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε γονείς και τους δίνει πληροφορίες, στρατηγικές αλλά και πρακτικές συμβουλές για να γίνουν καλύτεροι. Οι νέοι γονείς αλλά και οι γονείς που ακόμη το μωράκι τους είναι στην κοιλιά της μαμάς του, διανύουν μια περίοδο αλλαγών.

Στα βιβλία αυτά θα βρουν πολλές πρακτικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το πρώιμο δεσμό με το μωρό τους, τις συνήθειες του ύπνου και τη σωστή διατροφή (για τις μαμάδες) τη στήριξη της συντρόφου κατά την εγκυμοσύνη, τον ποιοτικό χρόνο (για τους μπαμπάδες) αλλά και πολλά άλλα. Αλλά κι όσοι από εμάς έχουμε μεγαλύτερα παιδιά ακόμα και παιδιά στην εφηβεία θα βρούμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μας. Νομίζω πως κάθε μαμά και κάθε μπαμπάς πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Το προτείνουμε και ως ένα πρωτότυπο δώρο για parents to be ή για νέους γονείς. 

Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσηςmikres_symvoules_aftoveltiosis (3)

Αυτοπεποίθηση για Αγόρια/για Κορίτσια

Συγγραφέας: Ελίζαμπεθ Χάρλει Μπρούερ 

Εκδόσεις: Μίνωας

Δύο υπέροχα βιβλία για να κάνουμε και τα αγόρια μας αλλά και τα κορίτσια μας να μεγαλώσουν έχοντας αυτοεκτίμηση. Έχοντας μόνο ένα παιδί και μάλιστα κορίτσι, δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορετικός τρόπος να ενθαρρύνουμε την αυτοεκτίμησή και την αυτονομία στα δύο φύλα. Φαντάζομαι όμως πως για να υπάρχουν δύο διαφορετικά βιβλία σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές ως προς την αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων. 

Τα βιβλία είναι σε πόκετ size και είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο που διαβονται εύκολα. Μπορείτε να ανατρέξετε στο κάθε κεφάλαιο ανά πάσα στιγμή. 

Μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης
mikres_symvoules_aftoveltiosis (4)
5 μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης 9

Αποκτήστε τα με έκπτωση:

Αυτοεκτίμηση για κορίτσια

Αυτοεκτίμηση για αγόρια


Tip 4: Να είστε ανοιχτοί στην θεραπευτική ιατρική. Αν αυτό που θέλετε να αλλάξετε είναι πιο σοβαρό και πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας τότε ανοίξτε λίγο τους ορίζοντες σας. Ο κατάλληλος γιατρός/ψυχολόγος/θεραπευτής/life coach είναι σίγουρα η λύση για πολλούς από εσάς. Μην διστάσετε ούτε λεπτό. Το έχω βιώσει κι εγώ με κοντινό μου άνθρωπο και οι απαντήσεις που παίρνεις (κυρίως από τον ίδιο σου τον εαυτό) για όλα αυτά που βιώνεις και δεν μπορείς να ελέγξεις ή να διαχειριστείς είναι ανεκτίμητης αξίας για την μελλοντική σας πορεία. 

Tip 5: Αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι. Τι ψυχοφθόρα η σημερινή κοινωνία που ψάχνει την τελειότητα μέσα από την ομορφιά, τις επαγγελματικές ή σχολικές επιδόσεις ή ακόμα και μέσα στην φιλία. Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι σας περιμένουν στη γωνία και με το πρώτο λάθος όλοι πέφτουν πάνω σας. Και τι κάνουμε εμείς τότε; Αμυνόμαστε και φυσικά αντιδράμε και πάμε πίσω οποιαδήποτε διάθεση για αυτοβελτίωση. Απενεχοποιηθείτε λοιπόν και αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι μεν αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι που μπορείτε να αλλάξετε και για τους γύρω σας αλλά κυρίως για εσάς.

Και μην ξεχνάτε, δεν ψάχνουμε την τελειότητα αλλά τον εαυτό που θα μας κάνει να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο. Γιατί αν δεν αγαπήσουμε εμείς πραγματικά τον εαυτό μας δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς

Φυσικά δεν είμαι ούτε ψυχολόγος, ούτε θεραπευτής ούτε τίποτα. Για αυτό φιλτράρετε ακόμα και τις δικές μου συμβουλές αυτοβελτίωσης. Είμαι μια γυναίκα, μαμά, κόρη και σύζυγος που θέλω να φτιάξω για μένα και την οικογένειά μου τον καλύτερό μου εαυτό… αυτόν που θα με κάνει να βιώνω την καθημερινότητά μου με αισιοδοξία, αγάπη, προσφορά, σεβασμό, γέλιο, εμπιστοσύνη, χαλάρωση και εκπλήρωση επιθυμιών. 

Κάλη 

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Callie
Callie
Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουμε τη διάθεση να βελτιωθούμε και να αφήσουμε πίσω μας τις αρνητικές πλευρές μας. Αν το αποφασίσουμε αυτό στ’αλήθεια, τότε θα τον βρούμε το δρόμο…Πολύ χρήσιμες οι μικρές σου συμβουλές 🙂
    Άλκηστη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Anthomeli Newsletter

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.

[revue_subscribe]
Διαβάστε Επίσης