Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα οφέλη τους

Αν και παλιά πίστευα ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής ζωής, συνειδητοποίησα με τον καιρό ότι υπάρχουν αρκετές οικογένειες που δεν παίζουν επιτραπέζια, δεν επενδύουν χρήματα για την αγορά τους (για τους ίδιους ή τους άλλους) και ποτέ μα ποτέ δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίξουν επιτραπέζια με τους φίλους τους. Και χωρίς να θέλω να υποστηρίξω ότι ένα παιδί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ύπαρξη ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, αν κρίνω από εμένα, το παιχνίδι μαζί τους μου φέρνει στη μνήμη μου πολλοί ωραίες στιγμές ανεμελιάς, γέλιου και συνεργασίας. Ξέροντας, λοιπόν, εκ πείρας τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών φρόντισα να προμηθεύσω την κόρη μου με τα κατάλληλα κάθε φορά για την ηλικία της παιχνίδια και δεν έχασα γιατί έμαθε πολλά και φυσικά ζήσαμε όμορφες οικογενειακές στιγμές μέσα στο σπίτι που διαφορετικά μπορεί να μας είχε καταπιεί η τηλεόραση ή η ρουτίνα. Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών; 

ta-epitrapezia-pechnidia-ke-ta-ofeli-tous_4 (1)

ΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ

1.Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι διασκεδαστικά. Στα καταστήματα υπάρχει αφθονία επιτραπέζιων παιχνιδιών με υπέροχα γραφικά, όμορφα αξεσουάρ και ποικιλία θεμάτων.  Χτύπα το κουμπάκι, φόρεσε το στέμμα, πρόλαβε τον συμπαίκτη σου, κέρδισε χρήματα, πρόσεχε μην μπεις φυλακή… όλα έννοιες που τους εξιτάρουν και τους κάνουν να γελούν πολλές φορές με την καρδιά τους. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

2. Τα επιτραπέζια είναι εκπαιδευτικά.  Φυσικά εκτός από τα διασκεδιαστικά παιχνίδια υπάρχουν και αυτά που σου προσφέρουν γνώση, όπως πως να σχηματίσεις μια λέξη, πως να στήσεις έναν πύργο, πως να μετρήσεις τα λεφτά σου ή να διαβάσεις την κάρτα. Και το υπέροχο με τα επιτραπέζια είναι ότι ο ηλικιακός δείχτης που έχουν πάνω στο κουτί σας βοηθάει να διαλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι για την κατάλληλη ηλικία και έτσι να προσφέρετε στο παιδί σας την πρόκληση που χρειάζεται σε κάθε φάση της ζωής του. 

ta-epitrapezia-pechnidia-ke-ta-ofeli-tous3. Οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να δεθούν μεταξύ τους. Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να έχει λίγο τύψεις που πάλι βλέπετε όλοι μαζί τηλεόραση αντί να κάνετε κάτι πιο διασκεδαστικό ή αποδοτικό; Το επιτραπέζιο είναι η λύση που μπορεί να σας βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Βάλτε και τον μπαμπά στο κόλπο και καθιερώστε μια μέρα οικογενειακού παιχνιδιού ή μια μέρα “κλειστής τηλεόρασης”. Υπάρχουν πάρα πολλά οικογενειακά παιχνίδια και σίγουρα η εναλλαγή θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από το να παίζετε κάθε φορά το ίδιο. 

4. Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια των κανόνων και τους καλούς τρόπους σε ένα παιχνίδι. Και ενώ στην καθημερινότητα είναι πιο δύσκολο το “δεν πρέπει αυτό”και “δεν πρέπει εκείνο”, τα επιτραπέζια έχουν ένα μαγικό τρόπο να κάνουν τα παιδιά να πειθαρχούν και αυτό λέγεται “Κανόνες Παιχνιδιού”! Πρέπει να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους, να μην παίζουν για τους άλλους, να μην σηκώνουν την κάρτα του άλλου ή να διαβάζουν αντί για αυτόν. Η υπομονή είναι σημαντική σε ένα παιχνίδι ειδικά όταν συμμετέχουν μικρά παιδιά. Και φυσικά μαθαίνουμε με τον καιρό ότι δεν θυμώνουμε όταν χάνουμε!!! Σιγά και σταθερά θα δείτε (χωρίς καυγάδες φυσικά!) ότι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την έννοια του “χάνω”… αρκεί να το χειριστείτε έξυπνα και όμορφα. 

ta-epitrapezia-pechnidia-ke-ta-ofeli-tous_35. Τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει “δεν κλέβω” και φυσικά “είμαι δίκαιος”. Το πόσο δεν μου αρέσει να με κλέβουν σε ένα παιχνίδι δεν λέγεται. Και όχι δεν εννοώ να κάνω και λίγο τα στραβά μάτια σε ένα μικρό παιδάκι που ακόμα μαθαίνει ένα δύσκολο παιχνίδι αλλά την συνειδητοποιημένη απάτη. Καλύτερα να μην παίξω! Τα παιδιά με τον καιρό πρέπει να μάθουν ότι μια νίκη “κλεμμένη” δεν έχει αξία. Και φυσικά δεν λέω να τους τιμωρήσετε αν κλέψουν αλλά ίσως την επόμενη φορά να το ξανασκεφτούν διπλά αν για παράδειγμα αρνηθείτε να παίξετε μαζί τους. Η δικαιοσύνη άλλωστε είναι μια αρετή που πρέπει να γίνει κτήμα τους και γιατί όχι να ξεκινήσετε την εκμάθηση μέσω των επιτραπέζιων. Καιρός να συμφιλιωθούν και με την έννοια του “χάνω” 

6. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να κοιτούν μπροστά από την κίνηση, να κινούνται στρατηγικά και να προβλέπουν την κίνηση του συμπαίχτη τους… ικανότητες πολύ σημαντικές για τη ζωή τους. Με μία λέξη μπορείς να πεις ότι συνθέτουν την κριτική τους σκέψη.  Όσο μεγαλώνουν τα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορείτε να τους πάρετε γίνονται όλο και περίπλοκα και απαιτούν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη ζωή τους. Ειδικά αν τους αρέσουν τα παιχνίδια στρατηγικής μην μείνετε στις κλασσικές εταιρείες παιχνιδιών. Υπάρχουν αρκετές που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους επιτραπέζια και μπορούν να γίνουν και φοβερά εθιστικά (εντάξει, αυτό προσπαθήστε να το αποφύγετε). Ίσως η εύρεση ενός τέτοιου παιχνιδιού αποτραβήξει τα μεγαλύτερα και από την οθόνη του υπολογιστή.ta-epitrapezia-pechnidia-ke-ta-ofeli-tous (1)

Τι λέτε; Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα παιχνιδάδικο θα περάσετε και από τον διάδρομο των επιτραπέζιων; Είμαι σίγουρη! Ακόμα και ένα απλοϊκό επιτραπέζιο είναι σίγουρα καλύτερο από την 100η κούκλα ή το 100ο αυτοκινητάκι τους. Καλή σας διασκέδαση!


Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 9/10/2017. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα). Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη νέα συνεργασία του Ανθομέλι θα βρείτε εδώ.

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Γίνετε μέλος της ομάδας Δέλτα moms club και επωφεληθείτε από μοναδικά προνόμια!


Κάλη 

Y.Γ. Μερικά επιτραπέζια παιχνίδια – μικρά σε μέγεθος – μπορούν να γίνουν και σύντροφός σου σε ταξίδια ή εξόδους 

https://www.anthomeli.com/2016/04/ochi-allo-mama-varieme-pediko-kit-apascholisis-gia-exodous-ke-taxidia.html

 

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Αναδρομή στο 2020 λίγο πριν τη λήξη του

Σίγουρα το 2020 ήταν μια χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές όλων μας. Άλλους τους δυσκόλεψε οικονομικά και ψυχολογικά, άλλους τους πίκρανε παίρνοντας...

Διαβάστε Επίσης