Στο Μουσείο Μωχάμετ Άλι στην Καβάλα

Kathy

Η Καβάλα είναι αγαπημένη πόλη! Θυμάμαι πάντα με χαρά το πέρασμά μας από εκεί πριν ακόμη γίνει η Εγνατία οδός με κατεύθυνση προς την Ξάνθη στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Όσες φορές όμως και να την επισκέφτηκα δεν μπόρεσα να τη γνωρίσω όσο ήθελα. Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών μας με την Κάλη και τις οικογένειές μας στη Μουσθένη, την επισκεφτήκαμε με σκοπό να ανέβουμε στο Φρούριο αλλά δυστυχώς λόγω των ημερών δεν το προλάβαμε ανοιχτό. Όμως έβαλα στόχο μου στην επόμενη επίσκεψη να το επισκεφτώ. Αν σας πω ότι πάλι δεν το κατάφερα! Ο τρομερός καύσωνας του τριήμερου που ταξιδέψαμε προς τα εκεί μας αποθάρρυνε να ανέβουμε ως το φρούριο οπότε αρκεστήκαμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Μωχάμετ Άλι που βρίσκεται στη Χερσόνησο της Παναγίας στην αρχή της παλιάς πόλης. 

mouseio_mohamet_ali_kavala_1

Στον χάρτη βλέπετε το σημείο όπου βρίσκεται το μουσείο. Μπορείτε να το επισκεφτείτε είτε με τα πόδια, αφού το παρκάρισμα στο σημείο εκείνο είναι αρκετά δύσκολο, είτε με το δωρεάν τουριστικό τρενάκι της πόλης. Αν πάλι προτιμάτε, όπως εμείς, το αυτοκίνητό σας λίγη υπομονή με το παρκάρισμα τις ώρες αιχμής.


Το τρενάκι ξεκινά μπροστά από την Εθνική τράπεζα, στην κεντρική πλατεία και λειτουργεί κατά κύριο λόγο ώρες καταστημάτων. Κάνει το γύρω της παλιάς πόλης στην χερσόνησο.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

 

 

kavala_1

Από την κεντρική πλατεία της πόλης κατευθυνθήκαμε προς την χερσόνησο. Μπήκαμε στο ανηφορικό δρομάκι της οδούΎδρας, περάσαμε από το γνωστό σε όλους Ιμαρέτ και φτάσαμε στην πλατεία Μοχάμετ Άλι. Εκεί ο δρόμος τελειώνει και υπάρχει αδιέξοδο. Στην πλατεία, υπάρχει πάρκινγκ για αυτοκίνητα και χώρος για αναστροφή. Δεν ξέρω αν από εκεί βλέπει κανείς την καλύτερη θέα της πόλης αλλά σίγουρα μπορεί να δει όλο το λιμάνι και την πόλη της Καβάλας! Στο τέλος του δρόμου υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Φάρος της πόλης αλλά και το άγαλμα του Μοχάμετ Άλη πάνω στο άλογό του.

agalma_mohamet_ali

Μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου, έργο του Έλληνα γλύπτη κ. Δημητριάδη.

Στα δεξιά δεσπόζει ο Ιερός ναός ενώ στα αριστερά βρίσκεται το Μουσείο Μωχάμετ Άλι που δεν είναι άλλο από το σπίτι της οικογένειάς του οθωμανού στρατηλάτη. Υπήρξε ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και πατέρας του περίφημου Ιμπραήμ της ελληνικής επανάστασης.kavala_kimiseos_theotokou

mouseio_mohamet_ali_kavala

mouseio_mohamet_ali_3

Το μουσείο είναι μικρό και σχετικά άδειο. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να είναι περισσότερο διακοσμημένο με αντικείμενα εκείνης της εποχής. Προφανώς όμως μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο. Τα μόνα διακοσμητικά είναι οι εντοιχισμένες ντουλάπες, τα τζάκια, κάποια μικρο έπιπλα και οι σοφάδες. Ωστόσο είναι περιποιημένο, ωραία φωτισμένο και πολύ καθαρό. Μάλιστα στον δεύτερο όροφο για την προστασία του ξύλινου πατώματος σου δίνουν ποδονάρια.  mouseio_mohamet_ali_4

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπίτι της Καβάλας την εποχή εκείνη και θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Ο Μεχμέτ Αλή δεν γεννήθηκε αλλά μεγάλωσε σ’ αυτό το σπίτι από το 1787 και μετά. Το σπίτι έχει δύο ορόφους. Ο κάτω όροφος λειτουργούσε ως στάβλος και κουζίνα ενώ ο πάνω όροφος είχε τα ιδιαίτερα δωμάτια για το χαρέμι και τον ίδιο τον πασά. Η θέση του σπιτιού είναι σε τέτοιο σημείο που έχει θέα και από τις δύο πλευρές της χερσονήσου. Τώρα το πόση θέα μπορεί να έχει κανείς μέσα από καφασωτά παράθυρα αυτό είναι ένα άλλο θέμα!

Ήταν μια ευκαιρία για μένα να συζητήσουμε με τα παιδιά για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και κυρίως των μουσουλμάνων εκείνης της εποχής, για τα χαρέμια, για τους πασάδες, για τα χαμηλά έπιπλά τους ή ακόμη και τον τρόπο θέρμανσης. 

mouseio_mohamet_ali

mouseio_mohamet_ali_5


Το μουσείο λειρουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας: 10:00 – 14:00

Γενική είσοδος: 2,00 € | Εκπαιδευτικές εκδρομές- μαθητές- φοιτητές: 1,00 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: Είσοδος ελεύθερη

Στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού λειτουργεί καφέ και χώρος για συνεστιάσεις. 


cafe_mohamet_ali_2

kavala_mohamet_ali

cafe_mohamet_ali

Κι αφού ξαποστάσαμε και ήπιαμε το νεράκι μας στην αυλή του μουσείου περάσαμε απέναντι στο ιδιαίτερο καφέ  Μπρίκι για ένα απολαυστικό milkshake και να για να απολαύσουμε την πανέμορφη θέα στο λιμάνι της πόλης. kavala_hersonisos

Αποχαιρετήσαμε την όμορφη πόλη με την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα. Μην ξεχνάμε ότι θέλουμε αυτή τη φορά να πάμε και στο Φρούριο!! Πού θα πάει θα το καταφέρουμε! Ο δρόμος μας οδήγησε κάτω από το μεγαλειώδες υδραγωγείο με τις καμάρες που είναι χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της πόλης.

kavala_ydragogeio

Το συγκεκριμένο ταξίδι παρέα με τα παιδιά ολοκληρώθηκε με την παραμονή μας στη Σταυρούπολη Ξάνθης στο εκπληκτικό ξενοδοχείο Νέμεσις με το θεματικό πάρκο με τα ζώα και περιλάμβανε επίσκεψη στον Νέστο ελεύθερη ιππασία δίπλα στο ποτάμι αλλά και βόλτα στην Ξάνθη

H  Jeep Hellas ήταν δίπλα μας παραχωρώντας μας το εκπληκτικό jeep renegate για αυτές τις μέρες ώστε να ταξιδέψουμε με άνεση και ασφάλεια. Επισκεφτείτε τους και στο fb εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην αντιπροσωπεία AVC Jeep Αντωνέλης απ΄όπου παρέλαβα το αυτοκίνητο και πήρα το βάπτισμα του πυρός στην οδήγηση αυτόματου αυτοκινήτου, μια νέα εμπειρία για μένα!