Οικογενειακό ταξίδι στο μαγευτικό Γαλαξίδι

Ξέρετε ποια είναι η παγίδα του να είσαι travel blogger; Ότι συνειδητοποιείς πως τελικά δεν ξεκουράζεσαι σε κανένα ταξίδι, ειδικά όταν είναι ένας καινούργιος προορισμός. Ωστόσο φέτος υπήρχε για εμάς μία εξαίρεση και αυτή ήταν το ταξίδι μας στο Γαλαξείδι. Είχα πολύ καιρό να χαλαρώσω… και να ξεκουραστώ μην σας πω. Αυτή η μικρή και όμορφη πόλη μας πρόσφερε γαλήνη, χαλάρωση, ομορφιά, οικογενειακές βόλτες και ηλιόλουστα καφεδάκια. Πώς λοιπόν να μην την αγαπήσω και να θέλω να επιστρέψω εκεί σύντομα. Αλήθεια εσείς έχετε πάει ποτέ οικογενειακό ταξίδι στο Γαλαξείδι; Αν όχι, τότε ελάτε μια βόλτα μαζί μας μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες που θα διαβάσετε παρακάτω.

galaxeidi (8)

Το μαγευτικό Γαλαξίδι

Το Γαλαξείδι θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή με τα μεγάλα και επιβλητικά του σπίτια. Καπετανόσπιτα που θυμίζουν τις δόξες που έζησε η πόλη αυτή στο παρελθόν. Όμως ευτυχώς δεν είναι μόνο τα «πλούσια» σπίτια που διακρίνονται αλλά σχεδόν όλα τα σπίτια της περιοχής. Παλιές κατοικίες μεν που διατηρούνται, με τη βοήθεια των κατοίκων, σε άριστη κατάσταση και έχουν μια ομορφιά και γραφικότητα που θα σας κάνει να χαθείτε στα στενά της πόλης και να μην θέλετε να βγείτε. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τους λίγους καλοδιατηρημένους οικισμούς της Ελλάδας. Εμείς φυσικά δεν παραλείψαμε να περπατήσουμε στα στενά της πόλης, και έχοντας και ως σύμμαχο τον καιρό, να απολαύσαμε ακόμα και τις μικρές ανηφοριές. Βγήκαμε φωτογραφίες, επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Μουσείο, ήπιαμε τον καφέ μας και απολαύσαμε από ψηλά τη θέα της πόλης. 

galaxeidi (3)
4[1]
3[1]
galaxeidi (10)
4[1]

Info: Χαρακτηριστικό πολλών σπιτιών είναι τα ακροκεράματα. Ορισμένα μάλιστα από αυτά έχουν τα αυθεντικά κομμάτια παλιών πλοίων διακοσμημένα στην είσοδό τους.  


galaxeidi (5)

Το Γαλαξείδι ανήκει στην κατηγορία των λιμανιών με μεγάλη ιστορία καθώς από τα μέσα του 18ου αι. οι ναυτικοί του γνώρισαν μεγάλη φήμη και φυσικά οικονομική ευρωστία.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
galaxeidi (6)
2[1]
galaxeidi (9)

Στο Γαλαξείδι ταξιδέψαμε με τη B-Class sports tourer της Mercedes-Benz. Tο είχα όνειρο να έχουμε ως οικογενειακό μας αυτοκίνητο μία B-Class και ευτυχώς δεν με απογοήτευσε. Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και μέγιστη άνεση για τον οδηγό, ευρύχωρος χώρος στο εσωτερικό αλλά και στο πορτ-μπαγάζ και φυσικά ασφάλεια στο δρόμο με το ηχητικό σήμα για επικείμενη πρόσκρουση και αυτόματη επέμβαση των φρένων σε ώρα ανάγκη! Ο καλύτερος λόγος για δράση και απόδραση εκτός πόλης. Λιτό εσωτερικά αλλά συγχρόνως με επιβλητική παρουσία χωρίς πολλές υπερβολές. Προσωπικά δεν απόλαυσα πολύ το χρώμα της (δείτε το κόκκινο εδώ!) αλλά σίγουρα είναι ένα αυτοκίνητο που έχει να σου προσφέρει πολύ περισσότερα από απλά μια καλή εμφάνιση. 

Να ευχαριστήσουμε φυσικά και την ΕΚΚΑ Hellas, όπου με πολλή χαρά μας παραχώρησαν ένα από τα αυτοκίνητα του στόλου τους και μας εξυπηρέτησαν κατά την παραλαβή και την παράδοση του αυτοκινήτου. 

galaxeidi (12)

Αν είστε λάτρεις της Mercedes μπορείτε να πάρετε και μία γεύση από το GLA 180 με το οποίο ταξίδεψε η Κατερίνα με την οικογένειά της στην Καστοριά!  


galaxeidi

Το Γαλαξείδι έχει δύο λιμάνια. Το πρώτο λιμάνι βρίσκεται στην Πλατεία της Αγοράς και ονομάζεται Πέρα Πάντα με τα ψαροκάικα, τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά από τη μία και φυσικά τα γραφικά ταβερνάκια και τις μοντέρνες καφετέριες από την άλλη. Στην πλατεία Αγοράς βρίσκεται επίσης μέσα σε έναν βράχο το φυσικό θολωτό σπήλαιο που οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν και ως ψυγείο καθώς η θερμοκρασία παρέμενε αρκετά χαμηλή στο εσωτερικό του.

galaxeidi (4)

Το δεύτερο λιμάνι ονομάζεται Χηρόλακας, ουσιαστικά είναι φυσική συνέχεια του πρώτου και σε συνδυασμό με τα γλυπτά και τις άγκυρες που θα βρείτε στη μικρή πλατεία αλλά και τα γραφικά σπίτια που υπάρχουν από αριστερά σίγουρα θα αποτελέσει το σκηνικό σας για όμορφες φωτογραφίες.

2[1]
1[1]

Αυτό που σε κερδίζει ωστόσο είναι το πυκνό άλσος που φέρνει δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι. Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε τον δρόμο παράλληλα με το άλσος είτε με τα πόδια ως βόλτα είτε με το αυτοκίνητο. Η πανοραμική θέα του Γαλαξειδίου θα σας καταπλήξει.

3[1]

H πόλη έχει επίσης δύο εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε (αν και την ημέρα και την ώρα που πήγαμε εμείς ήταν κλειστές). Ο Άγιος Νικόλας δεσπόζει στο καλύτερο σημείο της πόλης και είναι φυσικά ορατός από πολύ μακρυά. Να φανταστείτετέτοια ήταν η ανάγκη των κατοίκων για να φτιάξουν ένα ναό αφιερωμένο στον προστάτη τους που περίπου το 1800 πλήρωσαν ένα αστρονομικό ποσό στον Αλή Πασά για να τους επιτρέψει να τον χτίσουμε (φυσικά ως γνήσιοι Έλληνες κάναμε πολλά χρόνια να τον τελειώσουμε αλλά σημασία έχει ότι τελικά τον ολοκλήρωσαν).  Δεύτερη εκκλησία της πόλης, η Αγία Παρασκευή με το ηλιακό της ημερολόγιο*. Μια μικρή ρωγμή στον οροφή και το φως που μπαίνει σας οδηγεί σε μία χάραξη με σύμβολα που φανερώνει την ημερομηνία

7[1]

*Δημιουργός του ημερολογίου ο καπετάνιος Ηλίας Σκούρτης.

Σειρά έχει φυσικά το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου. Το Μουσείο ανακαινίστηκε τον Ιούνιο του 2004 και αποτελεί ένα στολίδι στην πόλη. Περιέχει συλλογές για το δημόσιο, ιδιωτικό βίο των κατοίκων, τη λατρείας τους και το ναυτικό εμπόριο. Επίσης θα βρείτε στοιχεία και αντικείμενα σχετικά με τα ταφικά έθιμα των αρχαίων κατοίκων της πόλης που παλιότερα ονομαζόταν Χαλείο. Περίοπτη θέση όμως έχουν κυρίως τα έργα ζωγράφων και οι ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, τα ακρόπρωρα, των ελληνικών καραβιών.

5[1]

Info: Μπορείτε επίσης να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (το οποίο εμείς δεν είδαμε γιατί όσο κι αν ψάξαμε δεν καταφέραμε να οδηγηθούμε εκεί (κάποια ταμπέλα έλειπε, χεχε!)


To βράδυ αυτή η πόλη είναι εξίσου μαγική καθώς τα φώτα μπροστά από το υπέροχα ανθισμένο άλσος δημιουργούν υπέροχους φωτισμούς στην θάλασσα. Φυσικά οι επιλογές σας όσον αφορά στο φαγητό είναι πολλές. Εμείς επιλέξαμε τον “Σκελετόβραχο” και δεν μείναμε καθόλου δυσαρεστημένοι! Μην παραλείψετε να ψάξετε και τις χήνες-μασκότ της πόλης αλλά μην τις πλησιάσετε και πολύ γιατί είναι ατρόμητες, χεχε! 

10[1]
9[1]
galaxeidi (2)

Info: Λίγα χιλιόμετρα μακρυά είναι οι Δελφοί, τους οποίους συστήνω ανεπιφύλακτα (και ως χωριό και ως αρχαιολογικό χώρο) αλλά και η Αράχωβα με τα μοντέρνα πλέον καφέ της και το χιονοδρομικό της. Αν έχετε μικρά παιδιά μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης το Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας (Vagonetto) όπου μπορείτε με τρενάκι να δείτε το «εσωτερικό της γης», 850 μέτρα κάτω από την γη, και να γνωρίσετε μέσω μιας οπτικοακουστικής παρουσίας, κέρινων ομοιωμάτων, φωνών και εκρήξεων όλη την ιστορία εξόρυξης του βωξίτη.


Διαμονή στο Γαλαξείδι

6[1]

Και φυσικά στο Γαλαξείδι ξέρετε που θα μείνετε γιατί μας εμπιστεύεστε και το ξέρουμε! Ganimede Hotel για ήρεμες, χαλαρές και συγχρόνως μέσα στη δράση διακοπές. Το αγαπημένο μας ξενοδοχείo βρίσκεται λίγο μέτρα από το λιμάνι Πέρα Πάντα και τις ταβέρνες και έτσι μένοντας εκεί είστε ετοιμοπόλεμοι για καφέ, φαγητό και βόλτες. Όμως το σημαντικότερο απ’ όλα δεν είναι η τοποθεσία τους αλλά το πρωινό του (εντάξει και τα δωμάτια είναι τέλεια και μάλιστα πολλά από αυτά βρίσκονται υπό ανακαίνιση!) Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Φωκίδος και η Χρυσούλα με την ομάδα της ετοιμάζει κάθε μέρα διαφορετικά χειροποίητα εδέσματα που έρχονται στο τραπέζι σας και να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνουν να ξαναφάτε πάλι το βράδυ και όχι το μεσημέρι όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα! Η φιλοξενία, τα άνετα δωμάτια (οικογενειακά και για ζευγάρια), το φανταστικό πρωινό, η τοποθεσία, η γεμάτη πράσινο αυλή και τα ζεστά χαμόγελα θα σας κάνουν σίγουρα να επιστρέψετε στο Γαλαξείδι.

galaxeidi (7)
Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Μπορείτε να κλείσετε τη διαμονή σας στο Ξενοδοχείο Γανυμήδης και από εδώ.


Info: Πριν κλείσω να σας πω ότι αν επισκεφτείτε το Γαλαξείδι κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τότε σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το Καρναβάλι, όπως η παρέλαση, το γαιτανάκι και τα Αλευρομουτζουρώματα ένα έθιμο που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και σίγουρα θα  διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.  Βρείτε την εκδήλωση στο fb εδώ


Να έχετε ένα όμορφο τριήμερο και φυσικά Καλή και Τρελή Αποκριά σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθείτε! 

Κάλη


Δείτε και άλλα ταξίδια στο Ανθομέλι:

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Γαλαξείδι είναι έτσι όπως το περιέγραψες.Μαγευτικό! Όποτε και όσες φορές το επισκεφθήκαμε περάσαμε υπέροχα και όσο και να φαίνεται μικρό όλο και κάτι άλλο γνωρίζεις κάθε φορά. Ας πούμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εκεί θέλω να πάω στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής για να δω το ηλιακό ημερολόγιο όπως και το θολωτό. Να μην πω πως θέλω να πάω να ανεβω και στο βαγονέτο! Ευχαριστω Κάλη για τις επί πλέον πληροφορίες σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Η γιαγιά μας η instagrammer: mama_maria_travels

Δεν ξέρω για τα δικά σας παιδιά αλλά τα δικά μας σίγουρα θα έχουν να διηγούνται πολλά αστεία περιστατικά με τη δική...

Spotify: τι είναι, πως λειτουργεί και 8 λόγοι για να το λατρέψεις

Πολλές φορές πίνω νερό στο όνομα των μαθητών μου στην εφηβεία, στην ανιψιά μου αλλά και στην κόρη μου, που δεν πάει...

Το κάστρο Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

Σε ένα λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου (Schwangau), στην περιοχή της Βαυαρίας στη Γερμανία, βρίσκονται δυο παλάτια-κάστρα. Το κάστρο Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein)...

Συνταγή για τα κεφτεδάκια και τα 12 μυστικά τους

Όσοι έχουν φάει από τα χεράκια μου κεφτεδάκια λένε πως δεν έχουν φάει καλύτερα και γευστικότερα από τα δικά μου. Λένε πως...

Διαβάστε Επίσης