Βοηθώντας τα παιδιά να γράψουν δικές τους ιστορίες

Kathy

O Θάνος, ο γιος μου, είναι 9 χρονών και από μικρός φαινόταν να αγαπάει τις ιστορίες. Είχε καλό μνημονικό και αυτό φάνηκε και από το σχολείο καθώς δεν δυσκολευόταν καθόλου να μάθει απ’ έξω την ιστορία ή τα θρησκευτικά. Επιπλέον ήταν άσσος στις εκθέσεις καθώς συνήθως συνδύαζε την αλήθεια με τη φαντασία και το αποτέλεσμα ήταν «φαντασμαγορικό» για ένα μικρό παιδί της ηλικίας του. Για αγόρι μάλιστα μέχρι και σήμερα διαβάζει αρκετά βιβλία και είναι πάντα πολύ δεκτικός σε μια καινούργια ιστορία. Πρόσφατα ξεκίνησε να γράφει και ποιήματα στο σχολείο αφού η δασκάλα τους τους παρότρεινε να γράψουν επική και λυρική ποίηση. Ως μαμά, λοιπόν, που της αρέσει να ψάχνεται και να προσπαθεί να αναδείξει τα ταλέντα των παιδιών της, αναζήτησα από τους αγαπημένους εκδοτικούς οίκους βιβλία που θα βοηθούσαν ακόμα περισσότερο στο συγγραφικό ταλέντο του Θάνου αλλά και γιατί όχι και της Μαρίας. Φυσικά μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα και έτσι βρήκα και ακόμα ένα βιβλίο για το Μελιτάκι ώστε να αρχίσει να εξιστορεί τις πρώτες της ιστορίες. Βιβλία, λοιπόν, δημιουργικής γραφής και λόγου ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γράψουν ή να πουν τις δικές τους ιστορίες. Βιβλία που θα δώσουν ώθηση στην φαντασία τους και να τους βοηθήσει να «ανοίξει η γλώσσα τους» και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στον γραπτό και προφορικό λόγο. 

Βιβλία δημιουργικής γραφής και λόγου

vivlia_dimiourgikis_grafis (2)

Γράψε τις καλύτερες ιστορίες

Συγγραφέας: Κρίστοφερ Ετζ

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Αυτό το βιβλίο με ενθουσίασε! Με ενθουσίασε για την καινοτομία του, για την εικονογράφισή του, για τις ιδέες και τις προτάσεις του. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάποια ιστορία είναι ένα βιβλίο για να μάθει στα παιδιά να γράφουν ιστορίες. Ιστορίες μυστηρίου, περιπέτειας, τρόμου, φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας, κατασκοπείας, αγάπης ακόμη και ημερολόγια, σενάρια και θρίλερ! Ιστορίες σε σχέση με τα ζώα, τον αθλητισμό ή ιστορίες… κοκτέιλ.

Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο δημιουργικής γραφής για παιδιά που μπορεί να κάνει τα παιδιά, με τη δική μας βοήθεια ή τη βοήθεια των δασκάλων τους, να γράφουν όχι μόνο δικές τους ιστορίες αλλά και εμπνευσμένες εκθέσεις. Και μια και το μάθημα της έκθεσης δεν θα έλεγα ότι διδάσκεται όπως του αξίζει, τουλάχιστον στο δημοτικό, αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά! Το διάβασα κι εγώ η ίδια για να έχω άποψη και ήδη το δοκιμάσαμε με τα παιδιά σε μορφή παιχνιδιού αλλά και ως βοήθημα λεξιλογείου και κάποιες εκθέσεις τους.grapse_istories

Χαρακτηριστικό του είναι οι σελίδες με προτεινόμενο λεξιλόγιο για το κάθε θέμα με μορφή… αράχνης! Έτσι, αν θέλουν για παράδειγμα να περιγράψουν ένα τοπίο θα βρουν πολλά επίθετα για να το κάνουν και αν δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν ή να τελειώσουν την ιστορία τους θα βρουν κλασικές φράσεις για να χρησιμοποιήσουν αυτούσιες ή με παραλλαγές. 

Είμαι σίγουρη πως αυτό το βιβλίο θα το λατρέψουν παιδιά, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί!

Ξεφυλλίστε το εδώ!grapse_istories_3

Μικροί Παραμυθάδες – Οδηγός τεχνικών μυθοπλασίας για μικρά παιδιά. 

Συγγραφέας: Χαρά Κατσαρή

Εκδόσεις: Μίνωας

Οι Μικροί Παραμυθάδες απευθύνονται κυρίως σε δασκάλες νηπιαγωγείου καθώς περιέχουν τεχνικές και παιχνίδια που θα βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεναγηθούν στον συναρπαστικό κόσμο της αστείρευτης δημιουργικότητας και της φαντασίας χωρίς απαραίτητα να έχουν κατακτήσει τον γραπτό λόγο. Φράσεις αφόρμησης, δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για το παραμύθι μας, εύρεση πρωταγωνιστών και σύνταξη προτάσεων. 

Βρείτε το και εδώ!

vivlia_dimiourgikis_grafis

Παρόλο που το βιβλίο αυτό θα έλεγα ότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η Μελίτα που είναι πρωτάκι (δηλαδή 6) το τίμησε δεόντως και θα σας πω ακριβώς πως.  Συμπτωματικά η Κάλη έπαιζαν ήδη με την Μελίτα το εξής παιχνίδι. Έλεγαν η μία στην άλλη τρεις τυχαίες λέξεις και έπρεπε να σκαρφιστούν μια ιστορία περιλαμβάνοντας αυτές τις λέξεις. Με αυτό το βιβλίο λοιπόν το παιχνίδι τους πήρε ζωή με τις κάρτες εικόνων που περιέχει και έχουν ακριβώς αυτή την χρήση. Να βοηθήσουν τα παιδιά να χτίσουν τη δική τους ιστορία! Ένα βιβλίο δημιουργικής γραφής και λόγου (κυρίως) που πρέπει να έχουν όλα τα νηπιαγωγεία αλλά ακόμα και οι μαμάδες που ψάχνουν τρόπους να ιντριγκάρουν την φαντασία του παιδιού τους. 

vivlia_dimiourgikis_grafis (1)

Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια λέξεων, ρίξτε μια ματιά και σε αυτά τά τα αυτοσχέδια παιχνίδια:

Το παιχνίδι με τις λέξεις

Βρίσκω τα αντικείμενα που αρχίζουν από… (παιχνίδι για παιδιά)

Ταξιδεύοντας παρέα με τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Παίζοντας με τα γράμματα της αλφαβήτα

Αν θέλετε μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε και αυτό δωρεάν εκτυπώσιμο καθώς τα παιδιά λατρεύουν τις προκλήσεις (challenges!) 

O απόλυτος οδηγός για καλοκαιρινά παιδικά βιβλία (+εκτυπώσιμο)

Περιμένουμε με χαρά και τις δικές σας προτάσεις ή αναρτήσεις με ιδέες για παιχνίδια με στόχο τη δημιουργική γραφή ή την ανάπτυξη του προφορικού λόγου ώστε να τα ενσωματώσουμε στην ανάρτησή μας.

Κατερίνα