Παίζοντας με τα γράμματα της αλφαβήτα

Kathy

Είμαι της άποψης πως στα προνήπια και στα νήπια τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να μάθουν να διαβάζουν ή να γράφουν. Σκοπός της προσχολικής αγωγής δεν είναι αυτός. Ναι, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν οπτικά ή να γράφουν γράμματα και ίσως τις φωνές τους αλλά δεν χρειάζεται οι μαμάδες να αγχωνόμαστε για την ανάγνωση. Άλλωστε στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου οι περισσότεροι δάσκαλοι (τουλάχιστον αυτό συνέβη στο σχολείο των δικών μου παιδιών) ξεκίνησαν θεωρώντας ότι κανένα παιδί δεν γνωρίζει να συλλαβίζει. Ξεκινούν από το μηδέν!Ωστόσο αν το δικό σας παιδί βλέπετε ότι έχει μία θέληση και διάθεση να μάθει να διαβάζει περισσότερα απ’ ότι τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του μπορείτε να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο αλλά κατά τη γνώμη μου υπό τη μορφή παιχνιδιού. Σήμερα θα σας προτείνω ένα παιχνίδι με τα γράμματα της αλφαβήτας για παιδιά προσχολικής ηλικίας.Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης που μπορεί όμως να εξελιχθεί και σε ένα παιχνίδι λέξεων. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι από προνήπια έως ίσως και την πρώτη τάξη του δημοτικού. 

paizontas_me_tin_alphavita

1ος τρόπος παιχνιδιού «Μαθαίνω την αλφαβήτα»

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αντιστοιχήσουν τα παιδιά τα μικρά γράμματα του αλφάβητου με τα μεγάλα. 

Για να το παίξετε το παιχνίδι:

  1. Εκτυπώσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο που φτιάξαμε στο Ανθομέλι (χρωματιστό ή ασπρόμαυρο) με τα μικρά γράμματα του αλφάβητου.
  2. Γράψτε πάνω σε πλαστικά καπάκια (λευκά κατά προτίμηση), με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο, τα κεφαλαία γράμματα του αλφάβητου
paizontas_me_ta_grammata_tis_alphavita_1

Tip: Εάν δεν έχετε εκτυπωτή μπορείτε να σχεδιάσετε με τη βοήθεια των καπακιών κύκλους και να γράψετε τα γράμματα με έναν μαρκαδόρο.

2ος τρόπος παιχνιδιού: Σχηματίζω λέξεις

paizontas_me_ta_grammata_tis_alphvita_3

Εάν έχετε μαζέψει πολλά καπάκια μπορείτε να γράψετε κάποια γράμματα δύο και τρεις φορές ώστε να παίξετε σχηματίζοντας λέξεις ή το όνομα του παιδιού. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Οπότε πιείτε γάλα ΔΕΛΤΑ, μαζέψτε τα καπάκια, παίξτε με τα παιδιά κι όταν χορτάσετε το παιχνίδι μην ξεχάσετε να τα ανακυκλώσετε στους μπλε κάδους ή ακόμη καλύτερα να τα δώσετε για ανακύκλωση με σκοπό να αγοραστούν αναπηρικά καροτσάκια για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Είναι σίγουρο πως σε κάποιο σημείο εκεί γύρω στο σπίτι σας θα υπάρχει κάποιο σημείο συλλογής καπακιών γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πώς θα αποκτήσετε τα εκτυπώσιμα 

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας και ξεκλειδώστε το εκτυπώσιμο. Συμπληρώστε όνομα και μέιλ και πατήστε εγγραφή. Μην ξεχάσετε να μπείτε στο e-mail σας για να κάνετε και επιβεβαίωση εγγραφής! Μετά θα εξαφανιστεί το παρακάτω κουτάκι και θα πατήστε εκεί που λέει «Kλικ εδώ για κατέβασμα». Αμέσως θα λάβετε το εκτυπώσιμο στον υπολογιστή σας! Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα εκτυπώσιμα για τους συνδρομητές του newsletter μας από την κατηγορία εκτυπώσιμα. Με την εγγραφή σας στο newsletter του Ανθομέλι έχετε πρόσβαση σε όλα τα δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία που φτιάχνουμε για τους συνδρομητές μας. Επίσης, ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κι έτσι παραμένουμε σε επαφή! Σύντομα θα λάβετε και το επόμενο newsletter μας. (Τσεκάρετε και τα spam σας γιατί πολλές φορές μπορεί αυτόματα να μπαίνουν εκεί κάποια newletter ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας).


Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 8/9/2017. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα). Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη νέα συνεργασία του Ανθομέλι θα βρείτε εδώ.

Γίνετε μέλος της ομάδας Δέλτα moms club και επωφεληθείτε από μοναδικά προνόμια!