ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ταξιδεύοντας παρέα με τα παιδιά στο αυτοκίνητο

    Ταξίδι με παιδιά με το αυτοκίνητο! Ποιοι από εσάς δεν βαρυγκομάτε με τη σκέψη και μόνο μιας τρίωρης ή εξάωρης διαδρομής με παιδιά; Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις ώρες να περάσουν γρηγορότερα; Πάντως όχι βάζοντας επί 3/4/5 ώρες ένα φορητό dvd στο προσκέφαλο της πολυθρόνας μας να παίζει μία παιδική ταινία. Θέλετε να σας δώσω κάποιες ιδέες αλλά και μερικά δωρεάν εκτυπώσιμα παιχνίδια για να παίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας; Και δεν μιλάω για επιτραπέζια αλλά για παιχνίδια που θα τους κάνουν να ταξιδέψουν, να δουν, να μάθουν, να παρατηρήσουν, να ρωτήσουν!

    paidi_aftokinito (1)

    Για μένα το ταξίδι είναι μια εμπειρία που θα κάνει τα παιδιά μου να δουν και να μάθουν καινούρια πράγματα. Ακόμη και μια διαδρομή βαρετή για εμας μπορεί για εκείνα να είναι πηγή μάθησης και εξερεύνησης του κόσμου. Αυτό που προσπαθώ, ειδικά τώρα που μεγάλωσαν και δεν κοιμούνται όταν ταξιδεύουμε μέρα ή είναι σε υπερδιέγερση από τη χαρά τους, είναι να τους κάνω να συμμετέχουν στο ταξίδι με οποιοδήποτε τρόπο. Είτε πριν ξεκινήσουμε δείχνοντάς τους που θα πάμε ή πού θα μείνουμε, κάνοντάς τους να συμμετέχουν στην προετοιμασία, είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας μέσω διάφορων εκτυπώσιμων που τους ετοιμάζω.

    Εκτυπώστε την παιδική λίστα προετοιμάσιας ταξιδιού.

    Στα τελευταία μας ταξίδια στο Πήλιο, στη Μουσθένη, στα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια αλλά και στην Ξάνθη τα ταξίδια ήταν άνετα και ευχάριστα!  Η ώρα της διαδρομής πέρασε σαν νερό και για τα παιδιά αλλά και για εμάς και μάλιστα χωρίς εκνευρισμούς! Ας δούμε, λοιπόν, με ποιον τρόπο το πέτυχα αυτό:

    Σε αυτή μας την ανάρτηση θα είμαστε παρέα με το jeep® renegate, με το οποίο ταξιδέψαμε στο τελευταίο μας ταξίδι στην Καβάλα και στην Ξάνθη. Ευχαριστούμε την Jeep Hellas για την παραχώρηση του νέου μοντέλου renegate το οποίο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

    ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Μουσική

    jeep_renegate

    Ταξίδι χωρίς μουσική δεν γίνεται. Κάποιοι πιστεύουν πως την μουσική πρέπει να την επιλέγει ο οδηγός αλλά προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να είναι επιλογή όλων και να συμφωνούν. Κι αν υπάρχουν διαφωνίες…. τότε υπάρχουν και οι συμφωνίες! Έτσι θα ικανοποιηθούν όλοι! Αν το αυτοκίνητό σας έχει θήρα usb ή bluetooth μπορείτε να το συνδέσετε με ένα φλασάκι ή με το mp4 ή και με το κινητό σας και να ακούτε αγαπημένα τραγούδια όλης της οικογένειας που θα έχετε επιλέξει από πριν, ειδικά στις περιοχές που δεν έχουν καλό σήμα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. 

    Jeep Info: Η κονσόλα στο jeep® renegate που οδηγήσαμε διαθέτει οθόνη αφής με 3D γραφικά. Έχει ραδιόφωνο, μπορούσαμε να συνδέσουμε το κινητό μας τηλέφωνο, έχει σύστημα πλοήγησης με 3D χάρτες και δυνατότητα σύνδεσης με usb αλλά και με άλλες συσκευές μέσω AUX. Με την τεχνολογία Bluetooth® μπορείτε να ακούτε εύκολα και ασύρματα τη μουσική σας από οποιαδήποτε συσκευή μέσων ή διαδικτυακό ραδιόφωνο.

    Χάρτες της διαδρομής-GPS

    taxidi_paidia_xartis

    Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσατε να εκτυπώσετε έναν χάρτη της διαδρομής. Είναι ένας ωραίος τρόπος να παρατηρούν τις ταμπέλες των πόλεων που περνάμε και να μην αγωνιούν ρωτώντας κάθε τόσο “Μαμά, πότε φτάνουμε;” Εγώ σε κάθε ταξίδι μας, τελευταία, εκτυπώνω δύο χάρτες, τους πλαστικοποιώ και μετά τους δίνω από έναν ώστε να παρακολουθούν τη διαδρομή. Βοηθάει και στην Γεωγραφία αυτό! Μπορούν να τον κρατάνε ή να τον κρεμάσουν στο πίσω μέρος των καθισμάτων του οδηγού και του συνοδηγού. 

    Υπάρχει περίπτωση βέβαια το αυτοκίνητό σας να έχει σύστημα πλοήγησης ή έχετε φορητό GPS ή διαθέτετε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας. Αυτό δεν αποκλείει τον χάρτη για τα παιδιά φυσικά! Σίγουρα όμως τα πράγματα είναι ευκολότερα γιατί μπορούν να παρακολουθούν την πορεία και την ώρα άφιξης. 

    jeep_renegate_2

    Jeep Info: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας με το jeep® renegate χρησιμοποιούσαμε συνεχώς το σύστημα πλοήγησης. Η χρήση του είναι εξαιρετικά εύκολη, και φυσικά μπορούσαμε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, τον προορισμό μας και τον χρόνο για να φτάσουμε σε αυτόν όχι μόνο βλέποντας τους 3D χάρτες αλλά και μέσω των ηχητικών οδηγιών και φωνητικών εντολών.

    Αυτοσχέδια παιχνίδια για μέσα στο αυτοκίνητο

    Δαχτυλομαχίες

    paihnidia_sto_aytokinhto

    Τα παιδιά το ξέρετε πόση φαντασία έχουν! Κι όταν μάλιστα είναι στις καλές τους και δεν μαλώνουν μεταξύ τους τα αδέρφια… γίνονται τα καλύτερα παιδιά! Στο ταξίδι μας στην Ξάνθη ανακάλυψαν ή τουλάχιστον εγώ πρώτη φορά το είδα να το παίζουν, ένα καινούριο παιχνίδι! Δαχτυλομαχίες! Ζωγράφισαν στο εσωτερικό μέρος του αντίχειρά τους μία φιγούρα και μετά ξεκίνησαν τις μάχες! Ποιος από τους δύο αντίχειρες θα βρεθεί εγκλωβισμένος από τον άλλον;

    Παιχνίδι με λέξεις

    Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα μπορούσαμε να παίξουμε προφορικά στο αυτοκίνητο! Ένα από αυτά είναι το παιχνίδι με τις λέξεις

    Μαθαίνουμε πρόσθεση με τις πινακίδες των αυτοκινήτων

    Αν τα παιδιά έχουμε μάθει πρόσθεση μπορούν να εξασκηθούν στην πρόσθεση βλέποντας τις πινακίδες των προπορευόμενων οχημάτων. Μπορούν να προσθέσουν τους αριθμούς ή να συναγωνιστούν ποιο θα βρει πρώτο το άθροισμα. 

    Παιχνίδια παρατηρητικότητας για το ταξίδι με αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας εκτυπώσιμα

    Η αρχή έγινε με τα εκτυπώσιμα που βρήκα στο blog της Άσπας και της Γιούλης αλλά και σε άλλα ξένα blogs. Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν κι επειδή σε κάθε ταξίδι δεν θέλανε το ίδιο μου ζήτησαν να τους φτιάξω κι άλλα! Κι έτσι κι έκανα. Και μάλιστα σας τα δίνω με χαρά για να τα χρησιμοποιήσετε κι εσείς.

    Tip 1: Αγοράστε ένα ντοσιέ σεμιναρίου με κλιπ για το κάθε παιδί ώστε να κλιπάρουν επάνω τα εκτυπώσιμα, τους χάρτες ή λευκά Α4 για να ζωγραφίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Λειτουργεί ως ντοσιέ και τραπεζάκι ταυτόχρονα!

    Tip 2: Για τα εκτυπώσιμα παιχνίδια θα σας χρειαστούν μολύβια, στυλό ή μπορούν τα παιδιά να έχουν μαζί τους μία κασετίνα με ξυλομπογιές.

    paixnidia_gia_to_aftokinito
    Εδώ ένα ταξιδιωτικό scavenger hunt ή αλλιώς κυνήγι…. αντικειμένων!

    Εκτυπώσιμο 1 :Βρες τα μεταφορικά μέσα

    Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού άλλο τίποτε από μεταφορικά μέσα! Αυτοκίνητα, φορτηγά, μηχανάκια, τροχόσπιτα ακόμη και αεροπλάνα στον ουρανό ή πλοία αν ταξιδεύουμε κοντά στη θάλασσα. Πόσα από αυτά μπορούν να βρούνε τα παιδιά; Μπορούν να τσεκάρουν απλά ή αν θέλετε να διαρκέσει περισσότερο να γράφουν έναν αριθμό στο κενό τετραγωνάκι κάθε φορά που συναντάνε από ένα. Άραγε θα συμπληρώσουν τη λίστα ώσπου να φτάσουν στον προορισμό τους;

    Αποθηκεύστε και εκτυπώστε το

    car_game_1

     

    Εκτυπώσιμο 2: Ταξιδεύω-Παρατηρώ-Βρίσκω λέξεις που αρχίζουν από…

    Ένα εύκολο παιχνίδι που μπορεί κάλλιστα να παιχθεί και προφορικά. Τα παιδιά ψάχνουν να βρουν κοιτάζοντας από τα παράθυρα του αυτοκινήτου λέξεις που να αρχίζουν από τα 24 γράμματα του αλφάβητου. Εμείς για να το κάνουμε δυσκολότερο τους ζητούσαμε να γράφουν λέξεις από πράγματα πιο ιδιαίτερα που ίσως να μην συναντάνε συχνά σε διαδρομές με το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα στο Κ θα μπορούσαν να γράψουν “κιόσκι” ενώ στο Ε “εκκλησάκι”. 

    taxidi_me_paidia
    Ταξιδεύοντας παρέα με τα παιδιά στο αυτοκίνητο 12

    Αποθηκεύστε και εκτυπώστε 

    Παίξε με λέξεις ταξιδεύοντας

    Σακίδια-παιχνίδια και δραστηριότητες

    Σε παλιότερη ανάρτηση σας είχα πει για το παιδικό κιτ απασχόλησης για εξόδους και ταξίδια. Το κιτ μπορεί να είναι ένα κουτί/σακίδιο που θα έχετε στο αυτοκίνητό σας πάντα ή τουλάχιστον στα ταξίδια και θα περιέχει αντικείμενα που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά. Μπορεί ακόμη το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του να έχει το δικό σου σακίδιο απασχόλησης. Τι μπορεί να περιλαμβάνει; Μπλοκάκι-μπογιές-post it, mp3, μαγνητικά επιτραπέζια… Ααα όλα κι όλα! Αυτά τα έχω γράψει ήδη και θα τα βρείτε εδώ:

    Παιδικό κιτ απασχόλησης για εξόδους και ταξίδια

    Είχα διαβάσει σε ένα ξένο blog παλιότερα ότι η μαμά έφτιαχνε πριν τα ταξίδια ένα μαγικό βαλιτσάκι βάζοντας και τα παιδιά στο κόλπο. Τα παιδιά διάλεγαν τα παιχνίδια που ήθελαν να πάρουν μαζί τους και που χωρούσαν μέσα σε αυτό κι εκείνη επέλεγε λίγα ακόμη για να τους κάνει έκπληξη! Τα παιχνίδια έκπληξη άνοιγαν σε συγκεκριμένα σημεία του ταξιδιού. Δεν είναι ωραία ιδέα; 

    Φυσικά σε ένα ταξίδι με παιδιά και μάλιστα σε περίπτωση που ταξιδέψετε ξημερώματα, νύχτα ή είναι αρκετά μακρινό καλό θα είναι να φροντίσετε να έχετε μαζί σας:

    • Μαξιλάρια-κουβερτούλες
    • Σνακ-νερό
    • Σακούλες-Χαρτομάντηλα
    • Φαρμακείο

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

    Κι επειδή ακόμα και στην εποχή μας υπάρχουν γονείς που οδηγούν με τα παιδιά χωρίς να φοράνε ζώνες ούτε κι εκείνοι αλλά ούτε τα παιδιά τους θα ήθελα να τονίσω πως:

    • Τα παιδιά πρέπει να είναι στο αυτοκίνητο μόνο με καρεκλάκι ή booster (ως και την ηλικία των 12 ετών).  
    • Τα παιδιά δεν πρέπει να ταξιδεύουν ποτέ στο μπροστινό κάθισμα ακόμη κι αν φοράνε ζώνη. 
    • Τα παιδιά δεν πρέπει να τα έχουμε στην αγκαλιά μας (ακόμη και στο πίσω κάθισμα, ακόμη κι αν η διαδρομή είναι των 5 λεπτών) αφού λειτουργούν ως αερόσακος γι’ αυτόν που τα κρατάει σε περίπτωση σύγκρουσης. 

    Ταξιδέψτε ευχάριστα αλλά και με ασφάλεια και απολαύστε τις διαδρομές αλλά και τη διαμονή σας!  

    Kathy


    jeep_renegate_5

    Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Jeep Hellas για τη χορηγία του υπέροχου Jeep Renegade που μας οδήγησε με ασφάλεια στον προορισμό μας και που πρόσφερε έναν αέρα άνεσης και καινοτομίας στο ταξίδι μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην αντιπροσωπεία AVC Jeep Αντωνέλης απ΄όπου παρέλαβα το αυτοκίνητο και πήρα το βάπτισμα του πυρός στην οδήγηση αυτόματου αυτοκινήτου, μια νέα εμπειρία για μένα! 


     Pin it for later

    paidi_aftokinito_pinterest

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης