ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων

    Ενώ βρισκόμασταν στην πόλη Αβινιόν της Νότιας Γαλλίας και ο προορισμός μας ήταν η Βαρκελώνη, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη του δρόμου για να δούμε ένα μνημειώδες έργο που είχαμε ακούσει πως είναι και ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο της Ν. Γαλλίας. Ήταν η γέφυρα Pont du Gard (Ποντ ντι Γκαρντ) που την έχτισαν οι Ρωμαίοι μηχανικοί με την απλή τεχνολογία που διέθεταν πριν 2000 χρόνια. Η γέφυρα που έχει απομείνει μετά από τόσα χρόνια είναι ένα τμήμα του υδραγωγείου που έφερναν νερό για στον οικισμό της πόλης Νιμς. Το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό έργο επιβεβαιώνει τις αξεπέραστες κατασκευαστικές ικανότητες που είχαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη.

    Από το 1985 η Pond du Gard είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

    Ταξίδι στην Pont du Gard, Γαλλία

    Σε 25 λεπτά από την πόλη της Αβινιόν φτάσαμε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η γέφυρα Pont Du Gard. Η γέφυρα που αντικρίσαμε, που περνάει πάνω από τον ποταμό Gardon, μας έκανε να αναρωτηθούμε κάτι που και εσείς θα αναρωτηθείτε εάν βρεθείτε κάτω από αυτή. Γιατί ήταν απαραίτητο να χτιστεί ένα τόσο ογκώδες κατασκεύασμα. Μια γέφυρα τόσο επιβλητική και θεόρατη με τρεις σειρές αψίδων, που παρά το πέρασμα των χρόνων της κατασκευής της, αυτές παραμένουν αναλλοίωτες.

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Η Pont du Gard (Ποντ ντι Γκαρντ)

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Ένας ρομαντικός ταξιδιωτικός προορισμός στην Αβινιόν

    Γιατί κατασκευάστηκε η Pont du Gard (Ποντ ντι Γκαρντ);

    Η γέφυρα Pond du Gard κατασκευάστηκε για το υδραγωγείο που θα περνούσε πάνω από τον ποταμό Gardon ώστε να φτάσει το νερό στην πόλη Νιμς. Έχει ύψος 48,8 μ. πλάτος 6,4 μ. και μήκος 275 μ. Αποτελείται από τρεις σειρές καμάρες, 6 στο πρώτο επίπεδο, 11 στο μεσαίο και 47 στην κορυφή! Σχεδιάστηκε για τη μεταφορά νερού με τη δύναμη της βαρύτητας και μόνο. Έτσι, το νερό λόγω της βαρύτητας έτρεχε πάνω σε μια κατηφορική πορεία !!

    Η διαφορά του ύψους του υδραγωγείου από την αρχή που είναι η πόλη Uzers ως το τέλος που είναι η πόλη Nimes ήταν μόνο 12 μέτρα και το νερό έπρεπε να κάνει μια διαδρομή 50 χιλιόμετρα!! Η ευθεία απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι μόνο περίπου 20 χιλιόμετρα αλλά το υδραγωγείο χτίστηκε σε μια διαδρομή με στροφές περίπου 50 χιλιομέτρων! Φανταστείτε πόση κατασκευαστική ακρίβεια χρειαζόταν, ώστε το νερό να διανύσει αυτά τα χιλιόμετρα με τόση μικρή διαφορά ύψους!!!

    Η γέφυρα Pont du Gard που ήταν τμήμα του υδραγωγείου βρίσκεται κοντά στην πόλη Vers Pont du Gard στη Νότια Γαλλία. GPS A43.94618 B4.53353

    Κατασκευάστηκε από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατά το μέσον του 1ου μ. Χ. αιώνα και είναι ένα αριστούργημα της τεχνικής των Ρωμαίων. Σταμάτησε να λειτουργεί τον 4ο αι. λόγω έλλειψης συντήρησης. Είχε σταματήσει και η ροή του νερού λόγω απόφραξης από την συσσώρευση ορυκτών και συντριμμιών. Το υδραγωγείο λειτούργησε για πάνω από 500 χρόνια. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και ως δρόμος από τον οποίο περνούσαν πληρώνοντας διόδια!

    Skip the line εισιτήρια για τη γέφυρα Pont du Gard

    Οργανώστε την επίσκεψή σας στην Pont du Gard αγοράζοντας από εδώ το skip the line εισιτήριό σας, το οποίο περιλαμβάνει είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται η γέφυρα, εισιτήριο για το μουσείο και parking!

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Χάρτης που πήραμε από το Μουσείο που δείχνει τις πόλεις, τα αξιοθέατα, αλλά και τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ αυτών

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και για ένα άλλο μεγάλο κατασκευαστικό έργο των Ρωμαίων στην πόλη Beziers σε απόσταση μόλις 140 χλμ.: Η Διώρυγα του Νότου στη Γαλλία

    Από το πάρκινγκ ήδη που αφήσαμε το αυτοκινούμενο, μας εξέπληξε το μεγάλο πλήθος  των επισκεπτών. Περπατήσαμε έως τη γέφυρα παρέα με δεκάδες ανθρώπους, που άλλοι πήγαιναν για να θαυμάσουν την ιδιαίτερη αυτή γέφυρα και άλλοι για να δροσιστούν στα νερά του ποταμού κάνοντας το μπανάκι τους.

    Ναι, μάλιστα! Γιατί στο Pont du Gard εκτός του ότι μπορείτε  να απολαύσετε τη θέα από τη γέφυρα, μπορείτε να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού, να κάνετε μια βουτιά στα νερά από τα βράχια της ακτής, να κάνετε μία βόλτα με το κανό παρέα με τους φίλους σας  ή και μόνο να αναπαυτείτε στις αμμουδερές όχθες του ποταμού.

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Η μέρα ήταν πολύ ζεστή και ο κόσμος δροσιζόταν στα νερά του ποταμού κάτω από τη γέφυρα!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Γαλλική Ριβιέρα ή Κυανή Ακτή (Cote d’ Azur)

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Δεν έλειπαν και οι βουτιές στο ποταμό από τα βράχια της όχθης

    Ο ποταμός ήσυχος αλλά και βαθύς κυλούσε κάτω από τη θεόρατη γέφυρα και φάνταζε πολύ μικρός μπροστά στο θεόρατο έργο. Πιθανόν κατά το χειμώνα ο ποταμός να γίνεται ορμητικός οπότε η ανάγκη αυτή τους οδήγησε να κατασκευάσουν αυτή τη μεγάλη γέφυρα για να σώσουν το έργο της υδροδότησης της πόλης.

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Αξεπέραστες αναμνήσεις!

    Λέγεται πως χρειάστηκαν 54.000 τόνοι πέτρας για την κατασκευή της γέφυρας και έπρεπε να εργάζονται 1.000 άντρες ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των 3 ως 5 ετών, που χρειάστηκαν για να χτιστεί.

    Κάποιοι περπατούσαν κατά μήκος της γέφυρας του υδραγωγείου επάνω από τις πρώτες καμάρες. Εμείς δεν ανεβήκαμε και μετανιώσαμε γιατί η θέα από εκεί ψηλά θα ήταν μαγευτική. Όμως χάσαμε και την ευκαιρία να περπατήσουμε επάνω σε ένα έργο 2000 ετών! Θα ήταν εμπειρία μοναδική που ίσως δεν θα μας δοθεί άλλη φορά στη ζωή μας.

    Δεν ξέρω βέβαια πόσοι τολμούν να ανεβούν και να περπατήσουν στις επάνω καμάρες (ύψος 48 μ.) κατά μήκος του παλιού καναλιού, αλλά έχω διαβάσει πως εάν κάποιος είναι τολμηρός μπορεί να το επιχειρήσει.

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Διακρίνεται τον κόσμο που είχε ανεβεί επάνω στο πρώτο επίπεδο της γέφυρας;

    Τα πέτρινα τετράγωνα της γέφυρας που ζυγίζουν έως και 6τόνους, κόπηκαν με τόση ακρίβεια ώστε να ταιριάζουν το ένα πάνω στο άλλο και να μην χρειάζεται κονίαμα.

    Κατηφορίσαμε για να πάρουμε τον δρόμο προς τον επόμενο προορισμό μας, μέσα στον καυτό ήλιο του μεσημεριού, κάνοντας μια στάση κάτω από την αιωνόβια ελιά που και αυτή μαζί με τη γέφυρα είναι ένα πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο.

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Η υπεραιωνόβια ελιά στο δρόμο προς την Pont du Gard

    Διαμονή

    Για τη διαμονή σας στην περιοχή εκτός από την Avignon προτείνουμε τις πόλεις Nimes, Uzes και Orange. Βρείτε στον παρακάτω χάρτη τα καταλύματα της περιοχής.



    Booking.com

    Εάν βρεθείτε κάποια φορά και εσείς στην περιοχή αυτή σας προτείνω ανεπιφύλακτα τον προορισμό αυτό, γιατί αξίζει η επίσκεψή σας στη γέφυρα Pont du Gard, σε αυτό το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, να μπει στις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες.

    Εάν μπορείτε να πάρετε και τα παιδιά σας στα ταξίδια κάντε το. Τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής που θα τους βοηθήσουν στη ζωή τους όταν μάθουν και γνωρίσουν την ιστορία και την κουλτούρα των λαών, ώστε αργότερα να μπορέσουν και να έχουν τη δική τους κρίση.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Το ταξίδι μας στη Βαρκελώνη

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων
    Pont du Gard ένα μνημειώδες έργο που βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO ως ιστορικό μνημείο!

    Ημερήσια εκδρομή από την Αβινιόν

    Αν βρίσκεστε στην Αβινιόν μπορείτε να κλείσετε μία ημερήσια εκδρομή μέσω του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Get Your Guide για να επισκεφτείτε την Γέφυρα Pont du Gard και τις πόλεις Uzès & Nîmes. Περιλαμβάνει εισιτήρια εισόδου για την Pont du Gard την Arena of Nîmes. Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

    Ο χάρτης μας

    Περιμένουμε με χαρά τα σχόλιά σας και αν σας άρεσε αυτός ο προορισμός κοινοποιήστε τον και στους φίλους σας! 

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Pin it for later

    Η γέφυρα Pont du Gard (Ποντ Ντι Γκαρντ) βρίσκεται κοντά στην Αβινιόν. Ένα αξιοθέατο που αξίζει να το επισκεφτείτε στο ταξίδι σας στη Γαλλία.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εντυπωσιακό και να ανεβαίνατε θα ήταν αλλά και πόσα λεφτά να έχεις να μπαίνεις και να βλέπεις όλα τα μνημείο! Εϊναι και πολλά τα άτιμα! Πάντως φαίνεται εντυπωσιακό! Κάλη

    2. Ήταν όντως εντυπωσιακό, γιατί ήταν τεράστιο το έργο και κατασκευαστικά πολύ αξιόλογο! Χρήματα επιπλέον δεν χρειαζόμασταν γιατί τα πάντα πληρώνονται ( αξιοθέατο, μουσείο,πάρκινγκ) με το εισιτήριο εσόδου. Μόνο θάρρος χρειαζόμασταν!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης