Ο Βυζαντινός Πύργος στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής

Kathy

“Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!», θα έχετε σίγουρα ακούσει του Βορειοελλαδίτες και κυρίως τους Θεσσαλονικείς να λένε! Η αλήθεια είναι ότι η Χαλκιδική έχει να προσφέρει ξεκούραστες διακοπές για όλες τα γούστα, για οικογενειακές διακοπές, για χλιδάτες διακοπές, για ξεκούραστες διακοπές, για ξέφρενες διακοπές. Η Χαλκιδική, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, βρίσκεται στην Β. Ελλάδα και χωρίζεται σε τρεις χερσονήσους, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος, το οποίο μπορούν να επισκεφτούν μόνο άντρες. Η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, το πρώτο και δεύτερο «πόδι» όπως ονομάζονται, είναι πολύ τουριστικές περιοχές και έχουν υπέροχες παραλίες! Μάλιστα ο καινούργιος δρόμος που επιτέλους από πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού διασχίζει το πρώτο πόδι φτάνοντας ως την Καλλιθέα υπόσχεται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Nea_fokea_halkidikis

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει την Χαλκιδική (και μιλάω κυρίως για το  πρώτο και δεύτερο πόδι) με μπάνιο, φαγητό ή ποτό. Λίγοι από εμάς πιστεύω, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, τη συνδυάζουν με τόπο όπου μπορούν να επισκεφτούν κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Κι όμως η Χαλκιδική έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπορεί στα μάτια μας να μην είναι τόσο σημαντικοί όσο ο Παρθενώνας ή η Βεργίνα, αλλά σίγουρα είναι πολύ αξιόλογοι και αξίζει να τους επισκεφτούμε.  Θέλοντας λοιπόν να σπάσω τις συνήθειες των τελευταίων χρόνων που αράζαμε σε μία παραλία και δεν το κουνούσαμε ρούπι από εκεί και λόγω των παιδιών που θέλω να μάθουν για τη γύρω περιοχή, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε σταδιακά όσο περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής μπορούμε.

Η επίσκεψή μας στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής (Φώκιες) ήταν μια σύντομη στάση που μας άφησε αρκετά εντυπωσιασμένους. Δεν πιστεύαμε ότι τόσο κοντά στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα χωριό με τόση ιστορία! Η Ν. Φώκαια αν και είναι ένα καινούργιο χωριό που ιδρύθηκε μόλις το 1924 από Μικρασιάτες έχει ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χρόνια.

Nea_fokea_pyrgos_4

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

nea_fokea_halkidiki_1Στην κορυφή του λιμανιού της, πάνω στον λόφο, δεσπόζει ένας βυζαντινός (μεσαιωνικός) πύργος ο οποίος είναι άριστα διατηρημένος στις επάλξεις.vizantinos_pyrgos_fokeaNea_fokea_pyrgos_3

Nea_fokea_pyrgos_2Έχει διαστάσεις 7Χ7 μέτρα και ύψος 17 μέτρα και είναι ο μοναδικός πύργος στην Χαλκιδική που διατηρείται μέχρι τις επάλξεις. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίσθηκε αν και επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για κτίριο του 1407. Γύρω από αυτόν υπήρχε οικισμός από τους προιστορικούς χρόνους. Στον Πύργο το 1821 είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς. Λέγεται μάλιστα πως συνδέονταν μυστικά και υπόγεια με τον Πύργο της ακτής Σάνη δίνοντας τη δυνατότητα διαφυγής σε περίπτωση επιδρομής από τη θάλασσα. Στους δύο πύργους υπήρχαν φρουροί που σε περίπτωση επίθεσης από τη θάλασσα αντάλλασσαν μηνύματα με φωτιές κι οι κάτοικοι προλάβαιναν να κρυφτούν.

Δίπλα στον Πύργο είναι χτισμένο το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων που χτίστηκε το 1868.nea_fokaia_halkidikis_4

Από τον λόφο όπου βρίσκεται ο Πύργος, η θέα προς το λιμάνι είναι υπέροχη, ιδιαίτερα αν την απολαύσετε κατά το ηλιοβασίλεμα.

Fokies_Halkidiki

Στην απέναντι πλευρά του κεντρικού δρόμου του χωριού αξίζει να κάνετε μία στάση στο Αγίασμα του Αγ. Παύλου.  

Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, Μακεδονικό τάφο, ο οποίος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος μήκους 10 μέτρων περίπου και πλάτους 80 εκ., ο οποίος οδηγεί στη μικρή και ανοιχτή δεξαμενή του Αγιάσματος. Στα δεξιά του Αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα που ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί όρθιος. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας. Στην αίθουσα υπάρχει μια μαρμάρινη κολόνα που θα έχει σχέση με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού.

agiasma_agiou_pavlou

agiasma_agiou_pavlou_2

Η αλήθεια είναι πως με τρόμαξε η στενότητα και η υγρασία του χώρου για να προχωρήσω πιο μέσα, ειδικά μαζί με τα παιδιά. Δεν διασχίσαμε παρά λίγα μόνο μέτρα. Ελπίζω εσείς να είστε λίγο πιο τολμηροί από εμένα.agiasma_agiou_pavlou_3

Άλλα αξιοθέατα είναι η παλιά βρύση στην πλατεία του χωριού, αφιερωμένη στον εποικισμό του 1925.

**Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου.


Συντεταγμένες GPS

Decimal Deg : 40.133631 , 23.403429 
Deg Min Sec : 40° 8′ 1,0716″N , 23° 24′ 12,3444″E


 

Γνωρίστε κι άλλα κρυμμένα μυστικά της Χαλκιδικής φέτος το καλοκαίρι!

Kathy