Λαογραφική έκθεση στο σχολείο από δασκάλους και παιδιά

Kathy

Όταν οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι οικογένειές τους  συνεργάζονται αρμονικά μπορούν να καταφέρουν πολλά. Έτσι έγινε και στο σχολείο των παιδιών μου και πιο συγκεκριμένα στην τάξη του γιου μου, στήνοντας μια ολόκληρη λαογραφική έκθεση με αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλο υλικό από τα παλιά.laografiki_ekthesi_sxolieo

«Μαμά, στο σχολείο μας θα κάνουμε μαζί με το άλλο τμήμα της τάξης μου και τις δασκάλες μας μία έκθεση με παλιά αντικείμενα. Πρέπει το κάθε παιδί να φέρει κάποια παλιά αντικείμενα από το σπίτι του.», μου είπε ο γιος μου ένα μεσημέρι μετά το σχολείο.laographiki_ekthesi

Και εννοείται πως δέχτηκα να τον βοηθήσω. Έπρεπε όμως να έχουμε και την βοήθεια του παππού, ο οποίος λατρεύει τα παλιά αντικείμενα είτε κρατώντας κειμήλια της οικογένειάς του, είτε αγοράζοντας ενίοτε από αγορές στο εξωτερικό ή παλιατζίδικα, είτε ακόμη και αναπαλαιώνοντας κάποια από αυτά, όπως έκανε εδώ με το παλιό σίδερο κάρβουνου της γιαγιάς του μετατρέποντάς το σε vintage λαμπατέρ.  

laographiki_ekthesi_7

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

llaographiki_ekthesi_4Με μεγάλη μου χαρά τις επόμενες μέρες είδα πως κι άλλοι γονείς δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε όλη αυτή τη διοργάνωση. Κάθε γονιός, κάθε παππούς και γιαγιά δάνεισαν για λίγες μέρες αντικείμενα που υπήρχαν στα σπίτια τους με σκοπό να γίνει αυτή η λαογραφική έκθεση στον χώρο του σχολείου και να παρουσιαστούν σε όλα τα παιδιά αλλά και τους συγγενείς τους.

laografiki_ekthesi_22

laographiki_ekthesi_1

Ήταν μια πολύ ωραία ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για πολλά από αυτά τα αντικείμενα και την χρήση τους, κάποια από τα οποία έβλεπαν για πρώτη φορά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά του γιου μου που συμμετείχε σε όλο αυτό βάζοντας κι εκείνος το μικρό του λιθαράκι. Τα εκθέματα της έκθεσης ήταν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντητά και υφαντά, φορεσιές και εργαλεία, παλιά βιβλία, τσάντες, φωτογραφίες, κ.α.

laographiki_ekthesi_10laographiki_ekthesi_4laographiki_ekthesi_13

laografiki_ekthesi_26

laografiki_ekthesi_25Είναι όμορφο να γίνονται δράσεις και εκδηλώσεις στα σχολεία και η μάθηση να ξεφεύγει από τη στείρα αποστίθηση και τη βαρετή καθύλωση των παιδιών στα θρανία. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για μάθηση! Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!