ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  To πάρκο στην Καρδίτσα που σου παίρνει τη λύπη

  Πριν λίγους μήνες με αφορμή τον γάμο των κουμπάρων μου επισκεφτήκαμε την λίμνη Πλαστήρα. Συνδυάζοντας τη δουλειά του Γιώργου με το ταξίδι, περάσαμε από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Όπως σας είπα όμως και σε προηγούμενη ανάρτηση, εγώ με τα παιδιά δεν χάσαμε την ευκαιρία να τριγυρίσουμε για λίγο στις πόλεις αυτές. Και μετά το Φρούριο των Τρικάλων, σειρά είχε το πάρκο Παυσίλυπο στην Καρδίτσα
  parko_pafsilipo_karditsa

  Είχα διαβάσει γι αυτό λίγο πριν το ταξίδι μας ψάχνοντας τι ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να δούμε σε τόσες λίγες ώρες στις πόλεις απ’ όπου θα περνούσαμε. Διάβασα πολλά θετικά σχόλια για το πάρκο Παυσίλυπο στο κέντρο της Καρδίτσας αλλά σκεφτόμουν μήπως υπερβάλουν τα άρθρα για την ομορφιά του πάρκου αυτού. Ένα ακόμη πάρκο θα είναι όπως πολλά από αυτά που υπάρχουν σε κάθε πόλη, είπα.Έκανα όμως λάθος! Γιατί το πάρκο Παυσίλυπο είναι το πάρκο που πραγματικά θα σας πάρει τη θλίψη. Είναι μια όαση στην πόλη της Καρδίτσας. 


  Το Πάρκο Παυσίλυπο ή Άλσος του Παυσίλυπου έχει έκταση 50 στρέμματα και σχεδιάστηκε το 1901. Τη δεκαετία  του ’90 το πάρκο αναπλάστηκε βάση αρχιτεκτονικής μελέτης, βραβευμένης σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1984, με στόχο να γίνει ένα σύγχρονο αστικό πάρκο. 


  Περπατώντας 5 περίπου λεπτά από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας με το χαρακτηριστικό συντριβάνι της φτάσαμε στο πάρκο.kadritsa_1


  Το συντριβάνι είναι έργο της γλύπτριας Νέλλας Γκόλλαντα. Είναι μια πυξίδα από ατσάλι με σύμβολα εμπνευσμένα από τον νεολιθικό πολιτισμό.


  Η πλατεία Ελευθερίας είναι αρκετά χαρακτηριστική γιατί περιβάλλεται από κτήρια ανάμεσα στα οποία υπάρχουν δρόμοι ή πεζόδρομοι που όλοι οδηγούν σε αυτή. Γύρω υπάρχουν πολλά καφέ και καταστήματα. 

  Το Πάρκο του Παυσίλυπου στην Καρδίτσα

  Στην είσοδό από την οποία μπήκαμε είδαμε τον ανδριάντα του Νικόλαου Πλαστήρα αλλά και το άγαλμα της μάνας που είναι επίσης χαρακτηριστικά για την πόλη της Καρδίτσας. karditsa_parko_pafsilipo_2

  Ο μπρούτζινος αδριάντας του έφιππου μαύρου καβαλάρη Νικόλαου Πλαστήρα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καρδίτσα, βρίσκεται στην είσοδο του Παυσίλυπου, στην Πλατεία Πλαστήρα, εκεί που πριν την ανάπλαση του πάρκου υπήρχε ένας τεράστιος ανθόκηπος και αποτελεί φόρο τιμής για τον ήρωα της Μ. Ασίας και αρχηγό της επανάστασης του 1922 αλλά και τρεις φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας. 
  karditsa_plastiras

  Το άλλο ορειχάλκινο άγαλμα, έργο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, είναι το άγαλμα της Μάνας που συμβολίζει την γυναίκα και ταυτόχρονα μάνα της Θεσσαλίας που βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι της για να δουλέψει σκληρά μαζί με τον άντρα της. Με θλίψη μας παρατηρήσαμε τους βανδαλισμούς που έγιναν σε αυτό με σπρέι, ευτυχώς όμως που δεν είναι το πρωτότυπο αλλά αντίγραφό του, αφού το πρωτότυπο βρίσκεται στο προαύλιο της Βουλής των Ελλήνων.karditsa_h_mana

  Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε στο πάρκο και να μην ενθουσιαστείτε! Νομίζω πως είναι το ίδιο όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Ήταν κρίμα που πριν λίγες ώρες είχε βρέξει και δεν είχαμε τον χρόνο να χαλαρώσουμε στα παγκάκια που υπάρχουν σε όλα τα μονοπάτια του ή έστω να παίξουν λίγο τα παιδιά στην παιδική χαρά. karditsa_parko_pafsilipo_1

  Τα παγώνια στο πάρκο Παυσίλυπο της Καρδίτσας

  Το καλύτερο όμως απ’ όλα και το ξεχωριστό που έχει αυτό το πάρκο είναι τα παγώνια που ζουν σε αυτό ελεύθερα. Κι όχι, δεν ψάχνεις για να τα βρεις! Είναι τόσα πολλά που τα βλέπεις παντού γύρω σου. karditsa_pagonia_pafsilipo_2 karditsa_pagonia_pafsilipo_3

  Τα καφέ είναι τα θηλικά πάγώνια ενώ τα μπλε είναι τα αρσενικά που έχουν και τις τεράστιες ουρές με τα πολύχρωμα μεγάλα πούπουλα. Όταν τα ανοίγουν θέλουν να δείξουν την ομορφιά και την υπεροχή τους στα θηλυκά την περίοδο του ζευγαρώματος. Δυστυχώς την εποχή που πήγαμε τους είχαν πέσει τα πούπουλα της ουράς και δεν θαυμάσαμε τα εντυπωσιακά χρώματά τους. 
  karditsa_pagonia_pafsilipo

  Περπατάνε μ’ εκείνο το παράξενο περπάτημά τους και πότε πότε τα ακούς να φωνάζουν. Ναι, ίσως για τους κατοίκους που μένουν εκεί γύρω να είναι κουραστικό να τα ακούνε, ειδικά το καλοκαίρι όπως μας είπανε, αλλά νομίζω πως τέτοια ομορφιά αξίζει να είναι δίπλα στο σπίτι τους! Η αλήθεια είναι πως για μας που γίναμε τουρίστες στην πόλη έστω και για λίγη ώρα τα παγώνια ήταν εξαιρετική “ανακάλυψη” ειδικά για τα παιδιά. 

  Το πάρκο ήταν πάρα πολύ καλά φροντισμένο, καθαρό, με πολλά παγκάκια, με κάδους και πάρκινγκ για ποδήλατα. Αν ποτέ βρεθείτε στην Καρδίτσα μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε! Αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα! Είναι σίγουρα πως θα σας πάρει την λύπη! (Παυσίλυπο, παύση+λύπη)karditsa_pagonia_pafsilipo_4

  Στους δρόμους της πόλης υπήρχαν ποδηλατόδρομοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών κυκλοφορούσαν με ποδήλατα. Πολλοί από αυτούς περνούσαν μέσα από το πάρκο. Άραγε περνούσαν για να κόψουν δρόμο ή απλά έκαναν τη βόλτα τους; Γιατί ξέρετε η Καρδίτσα είναι μαζί με τα Τρίκαλα, τη Λάρισα αλλά και την Αλεξανδρούπολη οι πόλεις τις Β. Ελλάδας που ενδείκνυνται για ποδηλασία ακόμη και στο κέντρο της πόλης. karditsa_podilata


  Στην Καρδίτσα οι ποδηλατόδρομοι καλύπτουν περίπου 14 χλμ, ενώ ο δήμος νοικιάζει ποδήλατα για μετακίνηση στο κέντρο της πόλης. Αν είστε επισκέπτης μπορείτε να εκδώσετε κωδικό online και να χρησιμοποιήσετε το σύστημα για μία ή για επτά μέρες, ενώ η πληρωμή γίνεται με πιστωτική. Το κόστος είναι απειροελάχιστο και η πρώτη μισή ώρα είναι δωρεάν.

  Για τα ποδήλατα του Δήμου Καρδίτσας ενημερωθείτε από εδώ


  Ελπίζω να σας άρεσε το πάρκο και την επόμενη φορά… ειδικά εάν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, να το επισκεφτείτε χωρίς δεύτερη σκέψη! Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, ας την αναδείξουμε με τις κοινοποιήσεις, τις φωτογραφίες μας, τις επισκέψεις μας! Visit Greece, είτε είσαι Έλληνας είτε είσαι ξένος! 

  Κατερίνα

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην Καρδιτσα λογω της δουλειας μου πηγαινα τουλαχιστον 2 με 3 φορες τον χρονο αλλα για το παρκο δεν ειχα σκουσει.Ειναι μια οαση στην πολη και λυπαμαι που δεν το ηξερα.Σιγουρα οταν ξαναβρεθω στην Καρδιτσα θα παω και περισσοτερο για να θαυμασω αυτα τα υπεροχα παγωνια.

  2. Καθε βδομάδα που πάω Καρδίτσα είναι στάνταρ η βόλτα μου στο πάρκο. Τα μικρά ξετρελένονται με τα παγώνια! Χαίρομαι πολύ που το βλέπω μέσα από τα μάτια μιας επισκέπτριας!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης