Γνωρίζατε για το Οpen Ηouse σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Για το Open House είχα ακούσει πριν κάποια χρόνια από φίλους αλλά δεν έτυχε ποτέ να παρακολουθήσω μια τέτοιου είδους ξενάγηση. Αρχές Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της συνάντησής μου με μελή της ομάδας Travel Bloggers Greece, και θέλοντας να συνοδεύσω μία φίλη από την Αθήνα σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης μας, όπως ο Λευκός Πύργος, και η Ροτόντα συνειδητοποιήσαμε πως εκείνο το Σαββατοκύριακο λάμβανε χώρα το Οpen Ηouse της Θεσσαλονίκης. Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός! Δύο φορές τον χρόνο, μία στην Αθήνα και μία στην Θεσαλονίκη, ανοίγουν τις πόρτες για το κοινό τους δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με σκοπό την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Οι πόλεις μετρατρέπονται σε ένα Μουσείο και οι εθελοντές του Open house ξεναγούν δωρεάν το κοινό στα κτίρια. 

open_house

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το Open House Greexe ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.


Open House Αθήνας: 1-2 Απριλίου 2017

Open House Θεσσαλονίκης: Νοέμβριος 2017 (Θα σας ενημερώσουμε για τις ακριβής ημερομηνίες για το 2017)


Εκείνη την ηλιόλουστη Κυριακή στα τέλη του Νοέμβρη είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στα πλαίσια αυτής της δράσης τον Λευκό Πύργο, τον Πύργο του ΟΤΕ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επίσης το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκεται και αυτό στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση από το Open House αφορά στην αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών κι έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους (ναι ήταν και τα παιδιά μαζί μας). Υπάρχει λίγη αναμονή έξω από κάποια κτήρια ή μνημεία αλλά μετά η ξενάγηση είναι σύντομη και περιεκτική. 

Open House Θεσσαλονίκη 2016-Λευκός Πύργος

open_house_2016
open_house_lefkos_pyrgos
open_house_lefkos_pyrgos_2

Για τον Λευκό Πύργο, σύμβολο της πόλης της Θεσσαλονίκης και την επίσκεψή μας σε αυτόν με τα παιδιά έχουμε γράψει στην Κυριακάτικη βόλτα μας στην πόλη

Open House Θεσσαλονίκη 2016- Πύργος του ΟΤΕ

open_house_pyrgos_OTE
open_house_pyrgos_OTE_2

Ο πύργος του ΟΤΕ με ύψος 76 μ. βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό κτήριο της πόλης που κτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας κατά την διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Κατασκευάστηκε το 1970 (φανταστείτε πόσο πρωτοποριακό κτίριο ήταν τότε) και ανακαινισμένος, πλέον, φιλοξενεί στον περιστρεφόμενο κατά 360° όροφό του το Cafe-εστιατόριο Skyline με θέα όλη την πόλη!

Open House Θεσσαλονίκη 2016-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

open_house_mouseio_modernas_tehnis

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. 

Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης. Αγαπημένο και εντυπωσιακό έκθεμα αυτό του Ζογκολόπουλου με τις Ομπρέλες που κινείται με νερό. Ο Γιώργος Ζογκολόπουλος έχει φτιάξει επίσης τις Ομπρέλες στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης αλλά και το μοντέρνο γλυπτό στην επάνω είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως στην συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εγνατία στην Πλατεία Συντριβανίου. 

openhouse_mouseio_modernas_tehnis_2
openhouse_mouseimodernas_tehnis_4

Ακόμη και μία σκάλα, που για άλλους είναι απλά το μέσο για να μεταφερθούν από έναν όροφο σε έναν άλλον, μπορεί να έχει ενδιαφέρον σε μια τέτοιου είδους ξεγάγηση και να την δούμε με μία άλλη ματιά. Την αρχιτεκτονική ματιά! 

openhouse_mouseio_modernas_tehnis_3

Μετά την ξενάγηση είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και τα έργα που φιλοξενούνται μόνιμα στο μουσείο. 

Επιλέξτε κι εσείς ποια κτίρια θα θέλατε να επισκεφτείτε και αφιερώστε το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Open House Athens. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!

Τα 100+ κτίρια που σας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε στα πλαίσια του Open House Athens στις 1-2 Απριλίου θα τα βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε και το πρόγραμμα με τους αντίστοιχους χάρτες. 

Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις γίνεται με την εξής διαδικασία:

  • Μελετάτε το πρόγραμμα
  • Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
  • Περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση.

*Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη.

Νομίζω πως θα είναι πολύ ξεχωριστές αυτές οι ξεναγήσεις και αξίζει να το δοκιμάσετε! 

Παράλληλες open δράσεις: Επιλέξαμε κάποιες από τις παράλληλες δράσεις για να αναφέρουμε. 

Αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου ενημερωθείτε και για το OPEN BIKE. Γνωρίστε 4 κτίρια στην πόλη πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο με ηλεκτρικό ποδήλατο.

To OPEN SCHOOL απευθύνεται σε σχολεία (δράση για την Παρασκευή 31 Μαρτίου) αλλά και σε οικογένειες που θα ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Κid A workshop το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Βγάλτε φωτογραφίες και συμμετέχετε στον διαγωνισμό OPEN PHOTO, είτε ασχολείστε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με τη φωτογραφία, ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες που τραβήξατε κατά τη διάρκεια του OPEN HOUSE Athens 2017, γράφοντας #sias_oha2017. (Συμμετοχές: 31 Μαρτίου-9 Απριλίου 2017)

Ώρα για την ψήφο σας στο OPEN VOTE για το βραβείο κοινού ΟΗΑ 2017! Ψηφίστε το κτίριο που σας άρεσε περισσότερο και βοηθήστε να αναδειχθεί το αγαπημένο κτίριο του Κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2017.

Και μετά απ΄όλα αυτά ένα σούπερ πάρτυ για να γιορτάσουμε το κλείσιμο της αυλαίας για το open house athens.

Αν σας άρεσε το άρθρο ή θέλετε να το γνωστοποιήσετε και στους φίλους σας που πιστεύετε πως θα τους ενδιαφέρει κοινοποιήστε το! Θα χαρούμε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας, αν τελικά συμμετάσχετε στην δράση!

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για μια ξενάγηση σε κτίρια των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας μας.Διαβάζοντας το κείμενο σου οδηγήθηκα και στις δράσεις που μας παραπέμπεις.Όποιος συμμετασχει στο open house Athens και πάρει μέρος στο open photo και ανεβασει φωτογραφίες του δημόσια μπορεί να είναι τυχερός και να κερδίσει μια από τις τρεις φωτογραφικές μηχανές που δίνουν ως έπαθλο.

  2. Εξαιρετική προταση Κατερίνα. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε φέτος γιατί ειχαμε ήδη κανονίσει για αυτό το ΣΚ δραστηριότητες. Αλλά τα επομενα χρόνια θα το κοιταω. Αλλωστε είναι τοσα αξιόλογα κτήρια που θα χρειαστεί να πάμε αρκετές φορες.

    • Καίτη οι φωτογραφίες είναι από την δική μου επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα για την Θεσσαλονίκη για το 2017 δεν έχει ανακοινωθεί. Όσο για την Αθήνα, μέσα στο κείμενο θα βρεις τα link που θα σε οδηγήσουν στo site του open house για να δεις αναλυτικότερα τα κτίρια αλλά και να κατεβάσεις το πρόγραμμα.

  3. Διάβασα πριν από καμιά εβδομάδα για αυτό, για τα κτίρια της Αθήνας, αλλά δεν βλέπω να ακολουθούν οι υπόλοιποι της οικογενείας (Αν και θα ήθελα κάποια στιγμή να πάω,μιας και κάποτε έλεγα πως ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας,οπότε θα αγγίξω κατά κάποιο τρόπο το όνειρο)!!Πάντως το βρήκα πολύ πρωτότυπο και υπέροχο το όλο εγχείρημα!!!

    • Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να πας με μία φίλη σου αφού είναι και ο καημός σου η αρχιτεκτονική. Αφιέρωσε μία μέρα στον εαυτό σου βρε παιδί μου χωρίς αυτό να συνεπάγεται με beate ή ψώνια και καφέ! Χιχι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης