ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μπακαλιάρος με πατάτες στον φούρνο

    Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και εκείνη την ημέρα σε όλα τα ελληνικά σπίτια,  σύμφωνα με το έθιμο, το κύριο φαγητό θα είναι ο παστός μπακαλιάρος. Η πιο συνηθισμένη συνταγή είναι τηγανισμένες κροκέτες μπακαλιάρου με κουρκούτι, συνοδεία σκορδαλιάς. Υπάρχουν όμως κι άλλες συνταγές για όσους δεν τον προτιμούν τηγανιτό. Μια από αυτές είναι και η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα και είναι η συνταγή που έκανε η Μικρασιάτισσα μάνα μου, όχι μόνο την ημέρα της 25ης Μαρτίου αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μέρα της Σαρακοστής: Μπακαλιάρος με πατάτες στον φούρνο, ένα φαγητό φτιαγμένο με παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο. 

    bakaliaros_me_patates_2

    Ο παστός μπακαλιάρος και η διαδικασία του ξαλμυρίσματος

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να μαγειρέψουμε αυτό το φαγητό είναι να έχουμε αγοράσει τον παστό μπακαλιάρο από τις προηγούμενες μέρες, ώστε να έχουμε το χρονικό διάστημα να τον ξαλμυρίσουμε. Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο και τον ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό της βρύσης. Τοποθετούμε μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα ένα τρυπητό, τοποθετούμε σε αυτό τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα σκεπάζουμε μέχρι πάνω με νερό. Αυτό είναι το μυστικό του καλού ξαλμυρίσματος του παστού μπακαλιάρου! Το αλάτι μαζεύεται στον πάτο της κατσαρόλας, δεν έρχεται σε επαφή με τον μπακαλιάρο και έτσι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίζει γρηγορότερα. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες για ένα ολόκληρο 24ωρο. Στο τέλος της διαδικασίας του ξαλμυρίσματος δοκιμάζουμε αν όντως έχει ξαλμυρίσει και αν ναι, τον βγάζουμε από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει. Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο και οποιαδήποτε άλλα κοκκαλάκι υπάρχουν και τον κόβουμε σε τεμάχια. 

    Μπακαλιάρος με πατάτες στον φούρνο

    Υλικά:

     1 κιλό περίπου παστό μπακαλιάρο 

    4-5 πατάτες μεγάλες

    1 κρεμμύδι ξερό άσπρο

    1 σκελίδα σκόρδο

    3/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο

    ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ (ποσότητα κατά βούληση)

    αλάτι

    πιπέρι

    μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

    κουρκουμά (προαιρετικά)

    Εκτέλεση:

    Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Στο τηγάνι βάζουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο (εικ. 1, 2) και προς το τέλος τις πατάτες (εικ. 3). Μόλις σοταριστούν όλα ρίχνουμε και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε. 

    Εντωμεταξύ, σε χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε τον τεμαχισμένο μπακαλιάρο, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του (εικ. 4-5) και κατόπιν τον σοτάρουμε ελαφρά στο τηγάνι (εικ. 6).

    bakaliaros_me_patates_1
    bakaliaros_ston_fourno

    Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ τις σοταρισμένες πατάτες και το κρεμμύδι, βάζουμε την ντομάτα, τα κομμάτια του μπακαλιάρου, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 200° C για περίπου 40 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ώστε να ροδοψηθεί το φαγητό μας και να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα. 

    trapezi_25_Martiou
    Τραπέζι 25ης Μαρτίου με μπακαλιάρο στον φούρνο, γαρίδες, μυδοπίλαφο και τορτίγιες με λακέρδα (που θα σας δώσω σύντομα)

    Ανατρέξτε και σε άλλα σαρακοστιανά φαγητά με τα μυστικά τους!

    σουπιές στιφάδο, μυδοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί

    Και για να σας γλυκάνουμε:

    χαλβάς σιμιγδαλένιος και νηστίσιμη πάστα φλώρα


     

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη! 

    μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης