Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

Kathy

Σήμερα σας προτρέπουμε να απολαύσετε και να εμπνευστείτε από την ανάρτηση του πατέρα μας που περιγράφει τη μετατροπή του παλιού σίδερου με κάρβουνα της προγιαγιάς μας σε ένα πολύ όμορφο vintage λαμπατέρ.


Φίλοι μου γεια σας! Όταν η Κατερίνα, η κόρη μου, είδε το σίδερο της προγιαγιάς της ανανεωμένο να φιγουράρει στο σαλόνι μας, δεν πίστευε στα μάτια της. Της άρεσε τόσο πολύ που μου πρότεινε να γράψω την διαδικασία της αναπαλαίωσής του, ώστε να το αναρτήσει στο Ανθομέλι και να το μοιραστεί μαζί σας και εγώ με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα αμέσως.    

Το χειροποίητο αυτό σίδερο που λειτουργούσε με κάρβουνα ήταν για πολλά χρόνια αφημένο σε ένα ράφι στο εργαστήριό μου και πάντα σκεφτόμουν πώς να το αξιοποιήσω καλύτερα, ώστε να μπορέσω να το βάλω και σε μια θέση στο σαλόνι μας. Είναι κληρονομιά της αγαπημένης  μου γιαγιάς και χρονολογείται από το 1930. Το σίδερο αυτό για μένα κρύβει πολλά συναισθήματα. Αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, τα όμορφα χρόνια των καλοκαιριών στο χωριό μου, αλλά και την ίδια τη γιαγιά μου που την υπεραγαπούσα και ήταν για μένα ό,τι πολυτιμότερο. Ήταν η πρώτη που ζητούσα όταν αρρώσταινα, ήταν η καλύτερη συντροφιά μου στα μικρά μου χρόνια, ήταν η γιαγιάκα μου! Πώς θα μπορούσα να το μετατρέψω ώστε να μην είναι στο εργαστήριό μου, αλλά στο σαλόνι μου; Να είναι κάτι από τα παλιά, αλλά να έχει και μια νέα διάσταση; Ώσπου μια μέρα, ενώ βρισκόμουν στο εργαστήριο μου και άκουγα το ραδιοφωνάκι  μου, ξαφνικά στο μυαλό μου έλαμψε μια φαεινή ιδέα! Ναι! Θα το μετέτρεπα σε ένα φωτιστικό που δεν θα έχανε τίποτε από το παρελθόν του, όμως θα μπορούσε να σταθεί  άνετα και στο σήμερα.  labater_palio_sidero_1

Και ξεκίνησα γεμάτος διάθεση να κάνω την αναπαλαίωση του. Το σίδερο είναι όλο από χυτοσίδηρο και έχει και τα ξύλινα μέρη του, που είναι το χερούλι και το κλείστρο του καπακιού.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Εξαρτήματα και υλικά για την αναπαλαίωση του παλιού σίδερου

 1. Καλώδιο διπλό (Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο με υφασμάτινη επένδυση)
 2. Διακόπτη  ρεύματος απλό ή με ροοστάτη για ρύθμιση της έντασης του φωτισμού
 3. Λάμπα μεγάλου μεγέθους διακοσμητική και ντουί
 4. Χρώμα χαλκού για όλες τις επιφάνειες με ρινίσματα σιδήρου νεφτιού με χρήση πινέλου
 5. Χρώμα κόκκινο σε σπρέι
 6. Σωλήνας με εξωτερικό σπείρωμα 10 mm
 7. Σιδηροσωλήνα  

 Εργαλεία και μέσα ανακατασκευής του παλιού σίδερου

 1. Δράπανο με τρυπάνια 10mm και 5 mm
 2. Κόφτη σωλήνα ή σιδηροπρίονο
 3. Σμυριδόπανο τριβείο
 4. Πόντα με κέντρο για σημάδεμα κέντρου οπής

Πώς να μετατρέψετε ένα παλιό σίδερο αντίκα σε λαμπατέρ

Κατά αρχήν έκανα διάτρηση οπών 10 mm με τον ίδιο νοητό άξονα στο ξύλινο χερούλι, στην βάση της μεταλλικής χειρολαβής και διαπέρασα και το χυτοσιδηρό καπάκι του σίδερου.palio_sidero_1

Προσοχή! Για να ανοίξετε την οπή των 10mm σε χυτοσίδηρο ή μέταλλο πρέπει πρώτα να ανοίξετε με το τρυπάνι μια τρύπα των 5-6 mm και μετά με το μεγαλύτερο τρυπάνι την τρύπα των 10 mm.

2) Κατόπιν σε βολικό σημείο στην βάση του σίδερου έκανα ακόμη μια οπή, ώστε να έχει διέξοδο το καλώδιο που θα έρχεται από το ντουί της λάμπας.palio_sidero_2

3) Έκοψα των δύο ειδών σωληνάκια στο μήκος που ήθελα στον τόρνο, ώστε να έχω το επιθυμητό ύψος όταν θα τοποθετούσα το ντουί και στη συνέχεια τη διακοσμητική λάμπα. Εσείς εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεταλλοπρίονο ή κόφτη σωλήνα.
palio_sideroΠροσοχή!
Το σωληνάκι με το σπείρωμα των 10mm πρέπει να είναι μεγαλύτερο κατά 5mm πάνω από τον σιδηροσωλήνα των 15mm, γιατί τοποθετείται ο μικρότερος μέσα στον μεγαλύτερο και γιατί πρέπει στη διαφορά να βιδωθεί το ντουί.palio_sidero_4

4) Διέλυσα το σίδερο και το έτριψα με το τριβείο του σμυριδόπανου.

palio_sidero_5

palio_sidero_65) Εν συνεχεία έβαψα το σίδερο με πινέλο στο χρώμα που είχα επιλέξει και ήταν το χρώμα του χαλκού.

6) Κατόπιν έβαψα τα ξύλινα μέρη της χειρολαβής και του κλείστρου, στο κόκκινο χρώμα της φωτιάς με σπρέι και τα τοποθέτησα στη θέση τους.

7) Φτάνοντας στην τελική φάση της ανακατασκευής ολοκλήρωσα την ηλεκτρολογικό μέρος, περνώντας τα καλώδια μέσα από τον μεταλλικό σωλήνα, συνδέοντάς τα με το ντουί, τον διακόπτη και την πρίζα.

8) Τέλος, βίδωσα αυτήν την ιδιαίτερη vintage διακοσμητική λάμπα που δίνει φως  χρυσοκίτρινο στην αντίστασή της, όταν ανάβει.sidero_fotistiko_2

Όπως καταλάβατε, έφαγε η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι που λέει και η παροιμία. Ήθελε τη δουλίτσα της η όλη αναπαλαίωση, όμως το αποτέλεσμα με δικαίωσε και το σίδερο, όπως το είχα φανταστεί, πήρε τη θέση του στο μπουφέ του σαλονιού μου. 

fotistiko_sidero_10

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας για τη μετατροπή αυτή. Εσείς έχετε κρατήσει παλιά χρηστικά αντικείμενα; Τα χρησιμοποιείτε ως διακοσμητικά ή τα έχετε μετατρέψει; Περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες στο info@anthomeli.com!