ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Σήμερα σας προτρέπουμε να απολαύσετε και να εμπνευστείτε από την ανάρτηση του πατέρα μας που περιγράφει πως μετέτρεψε το παλιό σίδερο με κάρβουνα της γιαγιάς του σε ένα πολύ όμορφο vintage λαμπατέρ. Ας δώσουμε τον λόγο στον μπαμπά Χρήστο:

  Φίλοι μου γεια σας! Όταν η Κατερίνα, η κόρη μου, είδε το σίδερο της προγιαγιάς της ανανεωμένο να φιγουράρει στο σαλόνι μας, δεν πίστευε στα μάτια της. Της άρεσε τόσο πολύ που μου πρότεινε να γράψω την διαδικασία της αναπαλαίωσής του, ώστε να το αναρτήσει στο Ανθομέλι και να το μοιραστεί μαζί σας και εγώ με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα αμέσως.    

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Το χειροποίητο αυτό σίδερο που λειτουργούσε με κάρβουνα ήταν για πολλά χρόνια αφημένο σε ένα ράφι στο εργαστήριό μου και πάντα σκεφτόμουν πώς να το αξιοποιήσω καλύτερα, ώστε να μπορέσω να το βάλω και σε μια θέση στο σαλόνι μας. Είναι κληρονομιά της αγαπημένης  μου γιαγιάς και χρονολογείται από το 1930. Το σίδερο αυτό για μένα κρύβει πολλά συναισθήματα.

  Αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, τα όμορφα χρόνια των καλοκαιριών στο χωριό μου, αλλά και την ίδια τη γιαγιά μου που την υπεραγαπούσα και ήταν για μένα ό,τι πολυτιμότερο. Ήταν η πρώτη που ζητούσα όταν αρρώσταινα, ήταν η καλύτερη συντροφιά μου στα μικρά μου χρόνια, ήταν η γιαγιάκα μου!

  Πώς θα μπορούσα να το μετατρέψω ώστε να μην είναι στο εργαστήριό μου, αλλά στο σαλόνι μου; Να είναι κάτι από τα παλιά, αλλά να έχει και μια νέα διάσταση; Ώσπου μια μέρα, ενώ βρισκόμουν στο εργαστήριο μου και άκουγα το ραδιοφωνάκι  μου, ξαφνικά στο μυαλό μου έλαμψε μια φαεινή ιδέα! Ναι! Θα το μετέτρεπα σε ένα φωτιστικό που δεν θα έχανε τίποτε από το παρελθόν του, όμως θα μπορούσε να σταθεί  άνετα και στο σήμερα.  

  Και ξεκίνησα γεμάτος διάθεση να κάνω την αναπαλαίωση του. Το σίδερο είναι όλο από χυτοσίδηρο και έχει και τα ξύλινα μέρη του, που είναι το χερούλι και το κλείστρο του καπακιού.

  Εξαρτήματα και υλικά για την αναπαλαίωση του παλιού σίδερου

  1. Καλώδιο διπλό (Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο με υφασμάτινη επένδυση)
  2. Διακόπτη  ρεύματος απλό ή με ροοστάτη για ρύθμιση της έντασης του φωτισμού
  3. Λάμπα μεγάλου μεγέθους διακοσμητική και ντουί
  4. Χρώμα χαλκού για όλες τις επιφάνειες με ρινίσματα σιδήρου νεφτιού με χρήση πινέλου
  5. Χρώμα κόκκινο σε σπρέι
  6. Σωλήνας με εξωτερικό σπείρωμα 10 mm
  7. Σιδηροσωλήνα  

   Εργαλεία και μέσα ανακατασκευής του παλιού σίδερου

  1. Δράπανο με τρυπάνια 10mm και 5 mm
  2. Κόφτη σωλήνα ή σιδηροπρίονο
  3. Σμυριδόπανο τριβείο
  4. Πόντα με κέντρο για σημάδεμα κέντρου οπής

  Πώς να μετατρέψετε ένα παλιό σίδερο αντίκα σε λαμπατέρ

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Κατά αρχήν έκανα διάτρηση οπών 10 mm με τον ίδιο νοητό άξονα στο ξύλινο χερούλι, στην βάση της μεταλλικής χειρολαβής και διαπέρασα και το χυτοσιδηρό καπάκι του σίδερου.

  Προσοχή! Για να ανοίξετε την οπή των 10mm σε χυτοσίδηρο ή μέταλλο πρέπει πρώτα να ανοίξετε με το τρυπάνι μια τρύπα των 5-6 mm και μετά με το μεγαλύτερο τρυπάνι την τρύπα των 10 mm.

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  2) Κατόπιν σε βολικό σημείο στην βάση του σίδερου έκανα ακόμη μια οπή, ώστε να έχει διέξοδο το καλώδιο που θα έρχεται από το ντουί της λάμπας.

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

  Ραφιέρα από παλέτες για οργάνωση στο εργαστήριο

  Μάθημα τεχνολογίας: Πώς να φτιάξεις έναν ηλεκτρομαγνητικό γερανό

  ΙΚΕΑ Hackers: To κρεβάτι Kura έγινε σπιτάκι για πριγκίπισσες

  Βήμα βήμα η κατασκευή ενός vintage διακοσμητικού τοίχου

  Όταν το παλιό γίνεται καινούργιο…

  Βιβλιοθήκη από το… ταβάνι και ένα γραφείο.

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  3) Έκοψα των δύο ειδών σωληνάκια στο μήκος που ήθελα στον τόρνο, ώστε να έχω το επιθυμητό ύψος όταν θα τοποθετούσα το ντουί και στη συνέχεια τη διακοσμητική λάμπα. Εσείς εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεταλλοπρίονο ή κόφτη σωλήνα.
  Προσοχή!
  Το σωληνάκι με το σπείρωμα των 10mm πρέπει να είναι μεγαλύτερο κατά 5mm πάνω από τον σιδηροσωλήνα των 15mm, γιατί τοποθετείται ο μικρότερος μέσα στον μεγαλύτερο και γιατί πρέπει στη διαφορά να βιδωθεί το ντουί.

  4) Διέλυσα το σίδερο και το έτριψα με το τριβείο του σμυριδόπανου.

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  5) Εν συνεχεία έβαψα το σίδερο με πινέλο στο χρώμα που είχα επιλέξει και ήταν το χρώμα του χαλκού.

  6) Κατόπιν έβαψα τα ξύλινα μέρη της χειρολαβής και του κλείστρου, στο κόκκινο χρώμα της φωτιάς με σπρέι και τα τοποθέτησα στη θέση τους.

  7) Φτάνοντας στην τελική φάση της ανακατασκευής ολοκλήρωσα την ηλεκτρολογικό μέρος, περνώντας τα καλώδια μέσα από τον μεταλλικό σωλήνα, συνδέοντάς τα με το ντουί, τον διακόπτη και την πρίζα.

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  8) Τέλος, βίδωσα αυτήν την ιδιαίτερη vintage διακοσμητική λάμπα που δίνει φως  χρυσοκίτρινο στην αντίστασή της, όταν ανάβει.

  Όπως καταλάβατε, έφαγε η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι που λέει και η παροιμία. Ήθελε τη δουλίτσα της η όλη αναπαλαίωση, όμως το αποτέλεσμα με δικαίωσε και το σίδερο, όπως το είχα φανταστεί, πήρε τη θέση του στο μπουφέ του σαλονιού μου. 

  Πώς να μετατρέψετε το παλιό σίδερο της γιαγιάς σε λαμπατέρ

  Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας για τη μετατροπή αυτή. Εσείς έχετε κρατήσει παλιά χρηστικά αντικείμενα; Τα χρησιμοποιείτε ως διακοσμητικά ή τα έχετε μετατρέψει; Περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες στο info[at]anthomeli.com!

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλέ τι τέλειο έγινε, σχεδόν αγνώριστο! Μπράβο τόσο για την ιδέα όσο και για την υλοποίηση Κατερίνα μου! Έχει και η μαμά μου ένα ίδιο, προίκα από τη μαμά της, όπως και κάτι άλλα παλιά αντικείμενα (πχ γουδί, μύλο) τα οποία βρίσκονται διακοσμημένα στην κουζίνα της! φιλάκια

   • Αυτά τα παλιά αντικείμενα έχουν ανεκτίμητη αξία και μας κρατούν δεμένους με το παρελθόν μας και τους δικούς μας ανθρώπους.Σ ευχαριστούμε.

  2. Έγινε υπέροχο,γεια στα χέρια σας!!!!Και εγώ έχω κάποια παλιά αντικείμενα,που περιμένουν και αυτά την κατάλληλη στιγμή για να μεταμορφωθούν σε καινούργια!Πάντως λατρεύω τα παλιά αντικείμενα,ειδικά αυτά που εκτός από όμορφα είναι και χρηστικά!Καλημέρα!!!!

   • Και για εμάς ήρθε η κατάλληλη στιγμή Ιωάννα για να μεταμορφωθεί το σίδερο. Όλα τα πράγματα περιμένουν αυτή τη κατάλληλη στιγμή και θέλουν και το χρόνο τους. Σου εύχομαι να κάνεις και εσύ τη μεταμόρφωση που επιθυμείς.

  3. Μπαμπά μου η αναπαλαίωση αυτή με ενθουσίασε! Συγχαρητήρια! Είμαστε πολύ περήφανες για σένα, για τις ιδέες σου και για την υλοποίησή τους. Βασικά εγώ ως ευσυγκίνητη δάκρυσα και λιγάκι με τις αναμνήσεις σου για την γιαγιά σου γιατί ξέρω πόσο αγαπούσες τους παππούδες σου. Σε φιλώ και εύχομαι να γεμίσεις αυτή την στήλη του Ανθομέλι με τις υπέροχες αναπαλαιώσεις σου και ανακατασκευές! Τελικά το Ανθομέλι είναι οικογενειακή υπόθεση! Κάλη

   • Πράγματι Κατερίνα, αυτά τα αντικείμενα που έχουμε κρατήσει από τα παλιά και από τους δικούς μας ανθρώπους είναι γεμάτα αναμνήσεις και δύσκολα τα αποχωριζόμαστε. Σ ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

  4. Μπράβο σας!! Εγινε πανέμορφο! Εχω ίδιο απο την γιαγιά μου φυλαγμένο! Βρίσκεται στην αποθήκη μας μαζι με ενα τηλέφωνο σιδερένιο με χρυσά περιστρεφόμενα νούμερα! Η ιδέα σας ήταν εξαιρετική! Πιάνουν τα χέρια σας και φτιάχνουν ομορφα πράγματα! ( δηλώνω τεράστια φαν των πινάκων σας)ευη

  5. Εύη σ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όπως εσύ έτσι και εμείς έχουμε ένα τέτοιο τηλέφωνο που μας έδωσε μια φίλη που το είχε ο πατέρας της στο μαγαζί του και ήταν τότε το μοναδικό τηλέφωνο της γειτονιάς. Τότε πήγαιναν όλοι σε αυτό το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους που ήθελαν. Φαντάζεσαι τι έχει …..ακούσει αυτό το τηλέφωνο;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης