Το βιβλίο «Κάποτε στη Σαλονίκη» για τους πρόσφυγες της Σμύρνης

Kathy
Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

«Κάποτε στη Σαλονίκη» είναι ο τίτλος ενός από τα βιβλία που διάβασα μέσα στις γιορτές. Και η αλήθεια είναι ότι ως σαλονικιά αυτός ο τίτλος και μόνο μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα διάβασα στην περίληψη ότι έχει να κάνει και με πρόσφυγες από τη Σμύρνη τότε άνοιξα το βιβλίο και το ξεκίνησα αμέσως. Το τελείωσα σε λίγες μόνο μέρες δεδομένου του μεγέθους του και θα το σύστηνα ανεπιφύλαχτα για να το διαβάσετε κι εσείς. Σήμερα μάλιστα θα δώσουμε μέσα από το blog, μετά από κλήρωση, δύο αντίτυπα σε δύο τυχερούς νικητές! 

Η ιστορία του βιβλίου «Κάποτε στη Σαλονίκη» (εκδόσεις Ψυχογιός) εξελίσσεται μεταξύ του 1922 και του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και τη Βιέννη. Η συγγραφέας, Μεταξένια Κράλλη με πολύ ωραίο τρόπο προσθέτει σιγά σιγά τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο στην ιστορία της και θα μπλεχτούν απρόσμενα. Τα κεντρικά πρόσωπα, ο Αλμπέρτο, εβραίος της Θεσσαλονίκης, και η Χριστίνα, που ήρθε από τη Μικρά Ασία, γνωρίζονται ενώ ακόμη πηγαίνουν στο σχολείο και το μεταξύ τους ειδύλλιο γίνεται έρωτας κι ύστερα αγάπη δυνατή που κάνει τον χωρισμό, εξαιτίας της θρησκείας και της τότε κοινωνίας, δυσβάσταχτο. Τι θα γίνει τελικά στο τέλος της ιστορίας; Θα νικήσει η αγάπη; Τι ρόλο θα παίξει η κατάσταση της εποχής εκείνης; 

Η ΜΕΤΑΞΙΑ ΚΡΑΛΛΗ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται ως νομικός. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα μυθιστορήματά της Μια φορά κι ένα καλοκαίρι, Η αγάπη φόβο φέρνει, Δεύτερη πράξη και Κάποτε στη Σαλονίκη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έμαθα για τον ρόλο της γυναίκας εκείνη την εποχή. Ελάχιστες γυναίκες σπούδαζαν κι ακόμη πιο λίγες ήταν αυτές που τελικά σταδιοδρομούσαν επαγγελματικά πάνω στις σπουδές τους. Οι υπόλοιπες το μόνο που έπρεπε να κάνουν, είτε το ήθελαν είτε όχι, ήταν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Στα 25 τους ήταν ήδη γεροντοκόρες και έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί ένας καλός γαμπρός έστω και με συνοικέσιο. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Λίγο πριν τελειώσω το βιβλίο θέλησα να ψάξω λίγο περισσότερο και να μάθω λίγες ακόμα πληροφορίες για σημεία και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που αναφέρονταν στο βιβλίο και η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλές λεπτομέρειες. όπως η στοά Χιρς, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το νεκροταφείο των εβραίων κ.α. Μου αρέσει όταν ένα βιβλίο μου δίνει απλόχερα και με ευχάριστο τρόπο νέες γνώσεις ή με αναγκάζει με τρόπο να ψάξω και να βρω εξτρά πληροφορίες για κάποια θέματα! Και το βιβλίο της κ. Κράλλη το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία! Δεν είναι τυχαίο πως ξυπνούσα και κοιμόμουν με το βιβλίο αυτό στα χέρια μου!