ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το βιβλίο “Κάποτε στη Σαλονίκη” για τους πρόσφυγες της Σμύρνης

    “Κάποτε στη Σαλονίκη” είναι ο τίτλος ενός από τα βιβλία που διάβασα μέσα στις γιορτές. Και η αλήθεια είναι ότι ως σαλονικιά αυτός ο τίτλος και μόνο μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα διάβασα στην περίληψη ότι έχει να κάνει και με πρόσφυγες από τη Σμύρνη άνοιξα το βιβλίο και το ξεκίνησα αμέσως. Το τελείωσα σε λίγες μόνο μέρες, δεδομένου του μεγέθους του! Θα το σύστηνα ανεπιφύλαχτα για να το διαβάσετε και εσείς.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Η ιστορία του βιβλίου “Κάποτε στη Σαλονίκη”, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, εξελίσσεται μεταξύ του 1922 και του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα αλλά και στη Βιέννη. Η συγγραφέας Μεταξένια Κράλλη με πολύ ωραίο τρόπο προσθέτει σιγά σιγά τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο στην ιστορία της και θα μπλεχτούν απρόσμενα.

    Τα κεντρικά πρόσωπα, ο Αλμπέρτο, εβραίος της Θεσσαλονίκης και η Χριστίνα, που ήρθε από τη Μικρά Ασία, γνωρίζονται ενώ ακόμη πηγαίνουν στο σχολείο. Το μεταξύ τους ειδύλλιο γίνεται έρωτας κι ύστερα αγάπη δυνατή που κάνει τον χωρισμό, εξαιτίας της θρησκείας και της τότε κοινωνίας, δυσβάσταχτο. Τι θα γίνει τελικά στο τέλος της ιστορίας; Θα νικήσει η αγάπη; Τι ρόλο θα παίξει η κατάσταση της εποχής εκείνης; 

    Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε με έκπτωση και από εδώ.

    Το βιβλίο

    Η ΜΕΤΑΞΙΑ ΚΡΑΛΛΗ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται ως νομικός. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα μυθιστορήματά της “Μια φορά κι ένα καλοκαίρι”, “Η αγάπη φόβο φέρνει”, “Δεύτερη πράξη” και “Κάποτε στη Σαλονίκη” κ.α.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Τι άλλο έμαθα από την ανάγνωσή του

    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έμαθα για τον ρόλο της γυναίκας εκείνη την εποχή. Ελάχιστες γυναίκες σπούδαζαν κι ακόμη πιο λίγες ήταν αυτές που τελικά σταδιοδρομούσαν επαγγελματικά πάνω στις σπουδές τους. Οι υπόλοιπες το μόνο που έπρεπε να κάνουν, είτε το ήθελαν είτε όχι, ήταν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Στα 25 τους ήταν ήδη γεροντοκόρες και έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί ένας καλός γαμπρός έστω και με συνοικέσιο. 

    Λίγο πριν τελειώσω το βιβλίο θέλησα να ψάξω λίγο περισσότερο και να μάθω λίγες ακόμα πληροφορίες για σημεία και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που αναφέρονταν στο βιβλίο και η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλές λεπτομέρειες γι αυτά. Κάποια από αυτά είναι η στοά Χιρς, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το νεκροταφείο των εβραίων κ.α. Μου αρέσει όταν ένα βιβλίο μου δίνει απλόχερα και με ευχάριστο τρόπο νέες γνώσεις ή με αναγκάζει με τρόπο να ψάξω και να βρω εξτρά πληροφορίες για κάποια θέματα! Και το βιβλίο της κυρίας Κράλλη το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία! Δεν είναι τυχαίο πως ξυπνούσα και κοιμόμουν με το βιβλίο αυτό στα χέρια μου! 

    Διαβάστε περισσότερες προτάσεις για βιβλία ενηλίκων εδώ

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    1. ΑΥΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΤΙ Α ρ ι σ τ ο κ ρ α τ ι κ ο !!! ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Η ΤΥΧΕΡΗ ΣΑΣ!!
      Ευχαριστουμε παρα πολυ και Μ Α Κ Α Ρ Ι

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης