ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ραφιέρα από παλέτες για οργάνωση στο εργαστήριο

    Καλημέρα φίλοι μας! Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο blog μια κατασκευή του πατέρα μας. Πρόκειται για μία ραφιέρα από παλέτες για την οργάνωση των μικροαντικειμένων και άλλων υλικών στο εργαστήριό του. Αυτό που με ενθουσίασε όταν μου είπε την ιδέα που είχε, είναι πως θα χρησιμοποιούσε γυάλινα βαζάκια αλλά και άδεια πλαστικά μπουκάλια προσαρμοσμένα πάνω στη ραφιέρα με έξυπνο τρόπο ώστε να μην πέφτουν! Γι αυτό του πρότεινα να φωτογραφίσει την κατασκευή και να τη μοιραστεί με όλους εσάς, εδώ στο Ανθομέλι. Πάμε να δούμε μαζί του όλα τα βήματα για την κατασκευή.

    Είναι γνωστό στον κύκλο μου ότι είμαι ζωγράφος, φιλότεχνος και πολυσχιδής γιατί έχω πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Στην προσπάθειά μου να βελτιώσω και να κάνω περισσότερο λειτουργικό τον χώρο όπου ζωγραφίζω ή κατασκευάζω τα έργα μου, ήταν αναγκαίο να κατασκευάσω μια μίνι ραφιέρα για να οργανώσω τα μικρά εξαρτήματα και κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιώ στην εργασία μου. Έψαχνα να βρω ξυλόβιδες ή καρφάκια και χανόμουν…  με αποτέλεσμα να ξαναγοράζω ορισμένα από αυτά εκ νέου. Την αφορμή την πήρα όταν εξασφάλισα τρεις παλέτες από τον γείτονα  μου. Πάμε να δούμε παρέα τον τρόπο δημιουργίας και τα μέσα που με βοήθησαν για την κατασκευή και την αποπεράτωση της.

    Εργαλεία

    ergalia

    Δράπανο, γωνιακή προέκταση, σφυρί, πένσα μολύβι, ορθή γωνία, πινέλο, κόφτη, ψαλίδι, ηλεκτροκατσάβιδο, μηχανικό κατσαβίδι. 

    Διαδικασία και φάσεις για την κατασκευή ραφιέρας από παλέτες

    Διαστάσεις ραφιέρας 

    Αρχικά έφτιαξα ένα σχέδιο σύμφωνα με τον χώρο όπου θα την τοποθετούσα. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το παρακάτω σκίτσο.

    Οι διαστάσεις αφορούν τον προσωπικό μου χώρο που είχα για εκμετάλλευση. Εσείς επιλέξτε τις δικές σας διαστάσεις.

    Δύο σανίδες πάνω-κάτω διαστάσεις: 37,5 * 8  εκ.

    Δύο σανίδες αριστερά-δεξιά διαστάσεις: 79,5 * 8 εκ.

    Σανίδες ράφια διαστάσεις: 35,5 * 8 εκ.

    rafiera_sxedio

    1) Έκοψα τις σανίδες από την παλέτα στις συγκεκριμένες διαστάσεις για τον χώρο που ήθελα να βάλω τη ραφιέρα μου.

    bazakia__organosi_exartimatwn_1

    2)  Αγόρασα  μικρά γυάλινα βαζάκια μπαχαρικών.

    3)  Έκοψα τον λαιμό και το κάτω μέρος πλαστικών μπουκαλιών νερού για να δημιουργήσω δυο ειδών ποτήρια, λαιμού και πάτου.  

    vazakia_boukalia

     4) Ξεχώρισα ξυλόβιδες και καρφιά  για τη σύνδεση των σανιδιών της ραφιέρας, όπως και  βύσματα για το τελικό κρέμασμα.

    montarisma rafieras

    5) Κατόπιν μοντάρισα τα κομμένα σανίδια, ώστε να έχω την τελική μορφή της κατασκευής μου. 

    Βαφή ραφιέρας

    vafi_rafieras

    Πριν βάψω τη ραφιέρα, καταρχήν καθάρισα με γυαλόχαρτο τις επιφάνειες, μετά τις πέρασα πρώτο χέρι με ένα λευκό πλαστικό ή με ένα γκρι ακριλικό αστάρι (primer) το οποίο παρέχει προστασία από διάβρωση και κατόπιν πέρασα  με πινέλο ή μικρό ρολό το χρώμα της επιλογής μου. 

    Τοποθέτηση βάζων πλαστικών ποτηριών και κουτιών

    bazakia__organosi_exartimatwn_2

    Τοποθέτησα τα βαζάκια, αφού πρώτα σταθεροποίησα τα  ασημίή άσπρα καπάκια τους στο σημείο επιλογής τους. 

    Τοποθέτησα τα πλαστικά ποτήρια νερού που έκοψα, αφού προηγήθηκε η τοποθέτηση των μπλε καπακιών με βιδάκι. 

    rafiera_apo_paletes (1)

    Κρέμασα στην τελική θέση τη ραφιέρα στον τοίχο με βύσματα.

     

    Τέλος γέμισα τα κόκκινα κουτάκια (που είχα ήδη) με εξαρτήματα και υλικά και έτσι όλα τα έχω στην ακτίνα του ματιού μου ώστε να μπορώ να τα βρίσκω εύκολα.

    Η παραπάνω κατασκευή έγινε σε κάτοψη σε σχήμα “πι” [ Π ] ώστε να κερδίσω χώρο και να έχω συγκεντρωμένα όλα τα είδη προς αποθήκευση.

    Όπως βλέπετε στα πλαϊνά έβαλα μεγάλα καρφιά για να κρεμάσω εργαλεία αλλά κυρίως κουβάρια από κορδόνια και σχοινιά τα οποία σκέπασα με διάφανη μεμβράνη ή με πάτους από πλαστικά μπουκάλια για να μην σκονίζονται.

    rafiera_apo_paletes (2)

    Σύντομα θα έχουμε και νέες αναρτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος, κατασκευές ή αναπαλαιώσεις που αποτελούν την ερασιτεχνική ενασχόληση μου. Ζητώ συγνώμη που σας εξέλαβα ως αρχάριους και σας ανέλυσα τα βήματα διεξοδικά,  εύχομαι η δική σας κατασκευή με τη βοήθειά μου να είναι χρήσιμη στο δικό σας εργαστήριο και να την ευχαριστηθείτε όπως εγώ. Καλή ευκολία φίλοι μου! 

    rafiera_apo_paletes (3)
    Ραφιέρα από παλέτες για οργάνωση στο εργαστήριο 11

    Δείτε εδώ κι άλλες κατασκευές από τον μπαμπά Χρήστο:

    Αναπαλαίωση συρταριέρας

    Εργαλεία για νέους και προσχωριμένους μοντελιστές

    Ανακατασκευή ξύλινου μπαούλου

    Αναπαλαίωση καρεκλών 

    Ένας δίσκος που έγινε… τραπέζι

    Ράφια κι άλλες κατασκευές για τον κήπο

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εντάξει… καλλιτέχνης! δεν έχω λόγια..
      αλλά αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση, γιατί έχω χρόνια να δω, είναι ο γραφικός του χαρακτήρας.. στοιχισμένα, όλα της ίδια..γραμματοσειράς! γιατί όλοι οι “παλιοί” γράφανε τόσο ωραία γράμματα και τώρα τέτοιους γραφικούς χαρακτήρες δεν συναντάς;
      οκ, άντε εμείς δεν γράφουμε πια.. υπάρχει κανένα σημερινό παιδί όμως που γράφει έτσι;;;
      (αφού σκέφτομαι όταν η μικρή μου αρχίσει να γράφει να την στείλω και γω στον..πατέρα μου για να μάθει να γράφει ωραία γράμματα!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης