ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Αλήθεια, έχετε φτιάξει ποτέ μπισκοτόσπιτα; Είναι τέλεια ιδέα για να περάσετε δημιουργικό χρόνο τα παιδιά ή να οργανώσετε τα Χριστούγεννα ένα απόγευμα με φίλους για να τα φτιάξετε παρέα. Θα σας δείξω με φωτογραφίες και βιντεάκια πώς να φτιάξετε μπισκοτόσπιτα και πώς θα κολλήσετε τα μπισκότα με κόλλα καραμέλας. Σας προτείνω 2 τρόπους για να τα διακοσμήσετε με λευκό γλάσο (royal icing) και γλάσο βανίλιας.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω μπισκοτόσπιτα με τα παιδιά. Καλά δεν είμαι και ζαχαροπλάστης! Μαμά είμαι που προσπαθώ να κάνω τα Χριστούγεννα των παιδιών λίγο μαγικά δημιουργώντας οικογενειακές παραδόσεις και όμορφες αναμνήσεις. Φέτος, υποσχέθηκα στην κόρη μου πως για τα γενέθλιά της θα της ετοίμαζα ένα πάρτυ χριστουγεννιάτικο. Μια από τις δραστηριότητες του πάρτυ μας, για την οποία μάλιστα είχα προϊδεάσει τους καλεσμένους στην χριστουγεννιάτικη πρόσκληση που είχα φτιάξει, ήταν το στόλισμα μικρών μπισκοτόσπιτων φτιαγμένων από μπισκότα τύπου πτι-μπερ. 

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο
  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Διαβάστε ακόμα: 3 εύκολες γλυκές συνταγές για παιδιά

  Αλλά υπάρχει περίπτωση με 15 παιδιά στο τραπέζι να γίνει δουλειά; Πώς να καταφέρουν μόνα τους να τα φτιάξουν ταυτόχρονα το καθένα το σπιτάκι του; Το αυγογλάσο αλλά και το γλάσο βανίλιας που είχα αρχικά σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν αργούσε να στεγνώσει κατά τις δοκιμές μου. Μονόδρομος ήταν η κόλλα καραμέλας. Για να αποφευχθούν όμως οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία εκείνη την ημέρα, ανασκούμπωσα τη μαμά μου και φτιάξαμε ένα σπιτάκι για κάθε παιδί από την προηγούμενη.

  Έτσι, στο πάρτυ, τα παιδιά είχαν μόνο να κάνουν τον στολισμό τους. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να λιώνω το γλάσο βανίλιας ώστε να κολλάνε τα υλικά τους και φυσικά να τα καθοδηγώ και να τα ενθαρρύνω. Ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία και τα παιδιά έβαλαν την φαντασία τους να δουλέψει και έφτιαξαν μικρά έργα τέχνης. Πάμε να δούμε παρέα όλη τη διαδικασία. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό! Τα βιντεάκια μας θα σας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο!

  Δείτε εδώ το χριστουγεννιάτικο πάρτυ μας: Χριστουγεννιάτικο πάρτυ

  Tip: Σημαντικό είναι, ειδικά αν θέλετε να φτιάξτε πολλά σπιτάκια να έχετε γύρω σας όλα τα υλικά σας.  

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο
  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Κάθε σπιτάκι χρειάζεται 10 μπισκότα πτι-μπερ για να γίνει. Μπορούμε ως βάση να χρησιμοποιήσουμε ένα χάρτινο ή πλαστικό πιάτο. Το σπιτάκι θα κολλήσει εκεί αλλά και τα υλικά του στολίσματος θα πέφτουν μέσα στο πιάτο και όχι πάνω στο τραπέζι. 

  Υλικά για τα μπισκοτόσπιτα

  • μπισκότα πτι-μπερ 
  • κόλλα καραμέλας (βλ. παρακάτω οδηγίες)
  • βανίλια υποβρύχιο
  • χρωματιστά κας-κας 
  • χρωματιστή τρούφα
  • άχνη
  • καραμέλες
  • πουράκια μπισκότο-σοκολάτα
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια ή γκοφρετούλες ή και ζαχαρόπαστα για να φτιάξετε δεντράκια, γλειφιτζούρια κλπ.

  Πώς να φτιάξετε κόλλα καραμέλας από ζάχαρη

  Ακολουθεί η καρτέλα συνταγής για την κόλλα καραμέλας. (Μπορείτε να την εκτυπώσετε πατώντας print ή να την αποθηκεύσετε πατώντας save)

  [yumprint-recipe id=’37’]

  Πώς να φτιάξετε μπισκοτόσπιτα με πτι-μπερ

  Οι κινήσεις σας για όλη την παρακάτω διαδικασία πρέπει να είναι γρήγορες και συγκεκριμένες (τακ-τακ-τακ που λέω κι εγώ)

  • Πρώτα κάνουμε τη βάση (αυλή σπιτιού) με 4 μπισκότα. (Α)
  • Μετά βάζουμε 1 μπισκότο κάτω και με άλλα δύο όρθια δημιουργούμε ένα ανάποδο Π. Μετά μένει ένα ακόμη ώστε να κλείσει το σπίτι (τοίχοι σπιτιού). (Β)
  • Βουτάμε από τη μία πλευρά το σχήμα (Β) που φτιάξαμε στην καραμέλα και το κολλάμε στη βάση με τα 4 μπισκότα. (Α)
  • Ολοκληρώνουμε το “χτίσιμο” με 2 μπισκότα για σκεπή. (Γ) Πρώτα τα κολλάμε πάνω στο σπίτι (Β) και ενώνουμε στο επάνω μέρος χωρίς κόλλα. Αφού στερεωθεί βάζουμε με την κουτάλια κι εκεί λίγη κόλλα. 
  • Η διαδικασία είναι αρκετά απαιτητική και θέλει προσοχή λόγω της καραμέλας που καίει γι αυτό πρέπει να γίνει μόνο από κάποιο ενήλικα.  

  Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο τις παραπάνω οδηγίες. 

  Διακόσμηση μπισκοτόσπιτων

  Ακολουθεί το πιο ωραίο μέρος της διαδικασίας δηλαδή το στόλισμα των σπιτιών. Βασικό συστατικό η βανίλια (το γνωστό υποβρύχιο) το οποίο μαλακώνουμε σε μπεν μαρί.


  Το γλάσο βανίλιας μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε τα κέικ σας.


  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Μετά με ένα κουτάλι το ρίχνουμε πάνω από σκεπή ή στην βάση (αυλή) των σπιτιών και πασπαλίζουμε αμέσως με τρούφα ή κας-κας γιατί μετά θα στεγνώνει εξωτερικά και δεν θα κολλάνε. Τα διάφορα καραμελάκια μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε σε φετούλες και να τα κολλήσουμε αφού πρώτα τα βουτήξουμε στην βανίλια (λειτουργεί ως κόλλα). Το ίδιο κάνουμε και με τα πουράκια ή όποιο άλλο υλικό θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για στόλισμα. 

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Τα Χριστουγεννιάτικο πάρτυ γεμάτο ζαγαροπλαστική δημιουργικότητα θα το βρείτε εδώ.

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Δείτε εδώ κι ένα ακόμα σοκολατόσπιτο αλλά και τα χειροποίητα πτι-μπερ που έφτιαξα πέρυσι και τα διακόσμησα με λευκή σοκολάτα και κουβερτούρα. Η Κάλη με την κόρη της έφτιαξαν αυτό το υπέροχο μπισκοτόσπιτο.

  Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

  Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα στραγγιστήρι χειρός για να δώσουμε ακόμη περισσότερο την αίσθηση του χιονισμένου σπιτιού. Δεν χρειάζεται πολύ ποσότητα για να μη σκεπάσουμε τα χρώματα. 

  Τα μπισκοτόσπιτα είναι έτοιμα για δωράκι ή διακόσμηση ή απλά… για φάγωμα!

  Κατερίνα

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πωπω τι πολλά που φτιάξατε! Μου άρεσαν πάρα πολύ και θεωρώ πώς αυτή η εκδοχή με τα μπισκότα πτι-μπερ είναι σαφέστατα πιο εύκολη!!! Καλή συνέχεια στις διακοπές σας, να περνάτε τέλεια! φιλάκια πολλά

  2. Έγιναν πανέμορφα!!! Η διαδικασία ήταν άκρως διασκεδαστική και νομίζω την κατα-ευχαριστήθηκαν τα παιδιά!!! Όσο για τη φωτογράφιση τι να πω… δεν έχω λόγια!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης