Αρχική ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Βιβλία 13 κεριά στο σκοτάδι… φωτίζουν έναν δύσκολο δρόμο

13 κεριά στο σκοτάδι… φωτίζουν έναν δύσκολο δρόμο

4
13 κεριά στο σκοτάδι… φωτίζουν έναν δύσκολο δρόμο

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο “Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι” το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δω το όνομα του συγγραφέα. Όλοι γνωρίζουμε τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, αλλά προσωπικά δεν γνώριζα πως είχε γράψει τόσα πολλά βιβλία! Αυτό είναι το 13ο βιβλίο του και το δεύτερο, μετά το “Το σημάδι”,  που εκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και βραβευμένος ρεπόρτερ, με εξέπληξε ευχάριστα με αυτό το βιβλίο και είναι σίγουρο που θα με κάνει να γυρίσω προς τα πίσω και να διαβάσω και τα προηγούμενα μυθιστορήματά του.

Το δεύτερο που έκανα όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο ήταν να γυρίσω και να διαβάσω στο οπισθόφυλλο την περίληψη του βιβλίου. Ξεκίνησα να το διαβάζω καθισμένη στην πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι πίνοντας ταυτόχρονα τον πρωινό καφέ μου. Με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες! Παράτησα υπολογιστή και δουλειές για να το ευχαριστηθώ. Ήταν τέτοια η γραφή αλλά και η ιστορία του βιβλίου που κάθε φορά όταν το έπιανα στα χέρια μου, τις δύο μέρες που έκανα για να το τελειώσω, μπορούσα πολύ εύκολα να μπω και πάλι στην πλοκή χωρίς να χρειάζεται να γυρίσω πίσω στις σελίδες του για να θυμηθώ πού είχα σταματήσει.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ζωή ενός νέου άντρα που μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό σώθηκε από θαύμα αλλά δυστυχώς έχασε την όρασή του. Ποια ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασής του από τον ίδιο; Ποια ήταν η συμπεριφορά των κοντινών του ανθρώπων; Ποιοι τον βοήθησαν στον δύσκολο δρόμο που πήρε, χωρίς να το θέλει, σ΄εκείνη τη δύσκολη καμπή της ζωής του; Η ιστορία μας πάει πολλά χρόνια μετά το ατύχημα και δυστυχώς για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Άραγε οι αποφάσεις που παίρνει του βγαίνουν τελικά σε καλό; Πόσο θα τον αλλάξει όλη αυτή η ιστορία;

Αυτό που πραγματικά με συγκλόνισε σε αυτό το βιβλίο είναι το πόσο δύσκολο είναι να είσαι τυφλός. Δεν είναι πως δεν το γνώριζα αλλά σίγουρα αν δεν το έχεις ζήσει ή αν δεν έχεις κοντά σου κάποιον που να το περνάει σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Θυμήθηκα δύο τυφλούς συμμαθητές που είχα στο Γυμνάσιο και ένιωσα σαν να άκουγα και πάλι τον ήχο της μηχανής Μπράιγ με την οποία έγραφαν τα γραπτά διαγωνίσματα. Εντυπωσιάστηκα με όλα όσα διάβασα για την δύναμη αυτών των ανθρώπων, με το πώς κοιτάζουν τη ζωή κατάματα και το πόσο θετικά σκέφτονται. Τελικά πόσο μαγικός είναι κόσμος των τυφλών; Και πόσο δύσκολος πρέπει να είναι όχι μόνο λόγω του σκοταδιού που επικρατεί αλλά και γιατί η πολιτεία δεν μεριμνεί γι αυτούς. Την Κυριακή κάνοντας βόλτα με τα παιδιά μου στο κέντρο της πόλης παρατήρησα τον μικρό μου να περπατάει στα πλακάκια του πεζοδρομίου που είναι για τους τυφλούς. Κι ενώ προχωρούσαμε του εξηγούσα γιατί είναι έτσι αυτά τα πλακάκια κι έτσι φτάσαμε στο σημείο που έστριβε το δρομάκι αυτό. Στην στροφή εκείνη αν περπατούσε κάποιος τυφλός τότε σίγουρα θα έπεφτε πάνω σε μια κατεβασμένη τέντα ενός καφέ και στο τελευταίο τραπεζάκι του. Πόσα τέτοια παραδείγματα, Θεέ μου, θα μπορούσα να γράψω εδώ! Δεν έχουμε συνείδηση! Και φυσικά δεν υπάρχει και έλεγχος για τίποτε! 

Βρείτε το e-book του βιβλίου εδώ

Εκείνες τις μέρες που διάβαζα το βιβλίο έτυχε να έχω πάθει μια μόλυνση στο μάτι μου. Οι ενοχλήσεις ήταν έντονες και όταν έβαζα το φάρμακο τα μάτια μου θόλωναν για πολύ ώρα. Ήταν μάλιστα συγκλονιστικό να διαβάζω στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμα του συγγραφέα, πως αφορμή για να ξεκινήσει να το γράφει ήταν και μία δική του μόλυνση στα μάτια (πολύ χειρότερη από τη δική μου φυσικά) που του αφαίρεσε την όραση για 17 ολόκληρες μέρες! 

13_keria_sto_skotadi_2

Το μυθιστόρημα αυτό είναι γραμμένο μετά από μεγάλη έρευνα του συγγραφέα και είναι βγαλμένο από εμπειρίες ανθρώπων που ζουν τυφλοί αλλά είναι δυνατοί και αγαπούν την ζωή. Μήπως λοιπόν πρέπει κι εμείς όλοι να την αγαπήσουμε όσο δύσκολη κι αν είναι; Μήπως πρέπει να τη δούμε με θετικό μάτι; 

Θα κλείσω με κάτι που επίσης γράφει ο συγγραφέας στο σημείωμά του και του είπε ένας εκ γενετής τυφλός:

Μια φορά ένας τυφλός ρώτησε έναν σοφό:

-Υπάρχει, σοφέ μου τίποτα χειρότερο από το να χάσεις το φως σου;

Και ο σοφός απάντησε:

-Φυσικά υπάρχει! Να χάσεις τα όνειρά σου!

13 Κεριά στο σκοτάδι

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας συγκινήσει αλλά και θα σας κάνει να εκτιμήσετε αυτά που σας χάρισε η ζωή. 

Το blog Ανθομέλι σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνει διαγωνισμό με δώρα 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος “Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι” του Μένιου Σακελλαρόπουλου. 

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ