ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα…

  Πριν λίγες μέρες ταξιδέψαμε οικογενειακώς στην λίμνη Πλαστήρα για τον γάμο της νονάς του γιου μας. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί κάνοντας όμως δύο αρκετά σύντομες στάσεις για τη δουλειά του Γιώργου στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Ωστόσο, εγώ και τα παιδιά δεν χάσαμε την ευκαιρία να γίνουμε τουρίστες και στις δύο πόλεις έστω και για λίγες ώρες. Στα Τρίκαλα, αν και η βόλτα μας ήταν σύντομη, καταφέραμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από την ομορφιά της θεσσαλικής πόλης. Διασχίσαμε τον πεζόδρομο Ασκληπιού, περάσαμε πάνω από τον Ληθαίο ποταμό, μέσω της γέφυρας Ληθαίου και φτάσαμε στην κεντρική πλατεία. Από εκεί, μετά από 10-15 λεπτά γρήγορου περπατήματος φτάσαμε στο βυζαντινό Φρούριο των Τρικάλων

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα...

  Ταξίδι στα Τρίκαλα

  Το ταξίδι μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η διάθεση όλων μας ήταν τρομερά ανεβασμένη μιας και λόγω της δουλειάς του μπαμπά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είχαμε πολύ καιρό να βρεθούμε οικογενειακώς, πόσο μάλλον να ταξιδέψουμε οικογενειακώς! Ο καιρός ήταν βροχερός και όλες μου οι ελπίδες για τουρισμό στις πόλεις που θα σταματούσαμε είχαν αρχίσει να γκρεμίζονται. Τελικά όμως ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί όχι μόνο δεν έβρεξε καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας αλλά και ο καιρός ήταν πολύ πιο μαλακός απ’ ότι τον περιμέναμε. 

  Φτάνοντας στα Τρίκαλα παρκάραμε το αυτοκίνητο και χωριστήκαμε. Ο μπαμπάς για δουλειά και η μαμά με τα παιδιά τουρίστες στην πόλη. Αν και οι τουρίστες είναι στο μυαλό μας ως άνθρωποι που είναι χαλαροί, εγώ εκείνη την ώρα ήμουν σε εγρήγορση γιατί έπρεπε να προλάβω να δούμε με τα παιδιά όσο μπορούσαμε περισσότερα αξιόλογα και ενδεικτικά σημεία της πόλης μπορούσαμε. Ο χρόνος που είχαμε στην διάθεσή μας ήταν περίπου 1 ώρα γι αυτό έπρεπε να βιαστούμε! 

  Πεζόδρομος Ασκληπιού

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - πεζόδρομος Ασκληπιού

  Από το σημείο όπου ξεκίνησα, οι συνεργάτες του άντρα μου με συμβούλεψαν να ακολουθήσω την πορεία του πεζόδρομου και από την πλατεία να περπατήσω ως το φρούριο. Έτσι και κάναμε φυσικά! 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - πεζόδρομος Ασκληπιού

  Ο πεζόδρομος των Τρικάλων είναι εξαιρετικός, με πολλά καταστήματα αλλά και όμορφα καφέ. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - πεζόδρομος Ασκληπιού

  Αυτό που σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή, μπαίνοντας ακόμη στη πόλη είναι η χρήση των ποδηλάτων. Τα Τρίκαλα είναι μια επίπεδη πόλη και έχοντας το αβαντάζ των ποδηλατόδρομων, μικροί, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοί της κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους. 

  Στο τέλος του πεζόδρομου και λίγο πριν περάσουμε τον δρόμο ώστε να διασχίσουμε την γέφυρα του Ληθαίου, σταματήσαμε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου για να βγάλουμε λίγες φωτογραφίες . 

  Ξεκινήσαμε από το ορειχάλκινο σύμπλεγμα του γλύπτη Α. Καραχάλιου, το οποίο αναφέρεται στη θυσία των επονιτών και φέρει την επιγραφή:

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - πεζόδρομος Ασκληπιού

  «Εδώ στις 18 Απρίλη 1944, οι καταχτητές κρεμάσανε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Γάτσα Στέργιο, Μπριάζη Γιάννη, Στεργιόπουλο Κώστα, Σύρμπα Κώστα, Τσανάκα Αποστόλη. Απόσπασμα από το γράμμα του Κώστα Σύρμπα στον πατέρα του. Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος γιατί δεν θ’ ακούσει τις καμπάνες της ελευθερίας. Αντίο. Ζήτω η Ελευθερία. Κώστας. Ήτανε γραφτό να πεθάνω Απρίλη».

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - πεζόδρομος Ασκληπιού

  Το συντριβάνι λίγο πιο πέρα εντυπωσίασε τα παιδιά και δεν παραλείψαμε να το φωτογραφίσουμε!

  Γέφυρα Ληθαίου στα Τρίκαλα

  Η γέφυρα του Ληθαίου είναι φτιαγμένη από μέταλλο και ενώνει τον πεζόδρομο με την κεντρική πλατεία της πόλης. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς και είναι πραγματικά εντυπωσιακή με τα όμορφα ξύλινα παγκάκια κατά μήκος της! Δεξιά και αριστερά της η θέα είναι απίστευτη!

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου
  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου
  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου

  Ο ποταμός Ληθαίος με τις 10 γέφυρες (μισές από τις οποίες είναι για πεζούς) και τους καταρράκτες του, τα δέντρα στις όχθες του, τις μικρές και μεγάλες ξύλινες φωλιές για τα πουλιά είναι πανέμορφος! Τα παιδιά δεν ξέρανε τι να πρωτοφωτογραφίσουν! Νομίζω πως αν είχαμε περισσότερο χρόνο κι αν τα κάγκελα και τα παγκάκια δεν ήταν βρεγμένα από την βραδινή βροχή θα μπορούσαμε να καθίσουμε εκεί για ώρες αλλά και να περπατήσουμε στις όχθες του

  “Να έρθεις το βράδυ να βγάλεις φωτογραφίες στο ποτάμι!”, μου είπε ένας κύριος που περνούσε από εκεί βλέποντάς με άλλοτε να φωτογραφίζω το τοπίο κι άλλοτε να ποζάρω στον φακό της κόρης μου που ενθουσιασμένη με την φωτογραφική που της χάρισε η γιαγιά της προσπαθούσε να μάθει να βγάζει όμορφες φωτογραφίες. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου


  Κεντρική Πλατεία στα Τρίκαλα

  Η ώρα περνούσε και χρόνος δεν υπήρχε. Περάσαμε τον δρόμο και φτάσαμε στην όμορφη πλατεία, όπου μας καλωσόριζε το ρολόι αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών, του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Ελλάδα. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - κεντρική πλατεία

  Το καταπληκτικό πάρκο του Μύλου των Ξωτικών βρίσκεται στα Τρίκαλα και θα λειτουργεί από τις 26 Νοεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου. Η μαμά Μαρία είχε γράψει για την επίσκεψή στα Τρίκαλα και τον Μύλο των ξωτικών εκεί αλλά και η Κάλη που τα επισκέφτηκε, ετοιμάζει ανάρτηση για να σας ξεσηκώσει!

  Διαβάστε ακόμα:

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα!

  Στον Μύλο των Ξωτικών με τα παιδιά

  Μια ξεχωριστή ξενάγηση στα Μετέωρα

  Τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας

  Βυζαντινό Φρούριο των Τρικάλων

  Όπως προανέφερα, στόχος μας ήταν να πάμε στο βυζαντινό φρούριο των Τρικάλων για να θαυμάσουμε τη θέα από το παλιό ρολόι που δεσπόζει σε αυτό.

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο
  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Απ’ ότι μας είπανε μπορούσαμε να πάμε εκεί μέσα από τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, Βαρούσι και Μανάβικα λέγονται οι περιοχές, αλλά προτίμησα να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο. Σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του κάστρου. Ως ένα σημείο μπορείς να ανέβεις με το αυτοκίνητο. Μάλιστα υπάρχει κι ένα μικρό πάρκινγκ για αυτοκίνητα. Αν θέλεις μπορείς να μπεις με το αυτοκίνητο μέσα στο φρούριο αλλά εκεί δεν μπορείς να παρκάρεις παρά μόνο να κάνεις επί τόπου στροφή στο αδιέξοδο και να κατηφορίσεις και πάλι προς τον κεντρικό δρόμο. Εμείς από τη στιγμή που ήμασταν με τα πόδια ανεβήκαμε από τα σκαλιά και μπήκαμε από την είσοδο μέσα στα τείχη. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Ανεβαίνοντας τα σκαλιά που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία φτάσαμε σε ένα ανοίχτωμα. Εκεί θα είναι έτοιμο λίγο πριν τις γιορτές ένα νέο αναψυκτήριο. Η θέα προς την πόλη είναι εκπληκτική. Τα ψηλά δέντρα με τα χρυσοπράσινα βρεγμένα φύλλα ήταν σαν όνειρο!

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο
  trikala_frourio_4

  Κοιτώντας ψηλά φαινότανε το ρολόι. Εγώ όμως προτίμησα να κοιτάξω χαμηλά, στα νερά της βροχής στο πλακόστρωτο και να το φωτογραφίσω από εκεί. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Περνώντας ακόμη μια μεγάλη μεταλλική καγκελόπορτα λίγο πιο πάνω, φτάσαμε στο σπιτάκι με τις πληροφορίες. Οι υπεύθυνοι μας συμβούλεψαν να ανέβουμε από τις ξύλινες και ασφαλείς σκάλες του ρολογιού που δεσπόζει μέσα στο φρούριο ως τον τελευταίο όροφό του. Οι σκάλες σε οδηγούν ως και στο επίπεδο των δεικτών του ρολογιού και πραγματικά αξίζει τον κόπο να ανεβείτε κι εσείς αν ποτέ βρεθείτε εκεί! Στους τρεις ορόφους του ρολογιού υπάρχει μόνιμη έκθεση με φωτογραφικό υλικό με θέμα την πόλη, το φρούριο αλλά και το ρολόι. 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο
  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Η θέα απ’ όλα τα επίπεδα του ρολογιού είναι εκπληκτική! Παρά τον ιδιαίτερο καιρό καταφέραμε να δούμε όλη την πόλη. Ήταν όμως κρίμα που δεν λειτουργούσαν τα κυάλια! 

  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο
  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το πόσο ψηλά φτάσαμε στο ρολόι. Βρεθήκαμε τόσο κοντά στους δείκτες του!


  Λίγα λόγια για το ρολόι στο βυζαντινό φρούριο

  Το πρώτο ρολόι στο φρούριο κατασκευάστηκε επί της Οθωμανικής περιόδου το 1648. Η καμπάνα του, που σήμερα δεν υπάρχει καθώς το ρολόι λειτουργεί μηχανικά, ζύγιζε 650 κιλά ενώ το γλωσσίδιό της, που υπάρχει μέσα στην έκθεση στο παλιό ρολόι, 25 κιλά. Όταν το συρματόσχοινο της καμπάνας κόπηκε η καμπάνα κατέρρευσε καταστρέφοντας όλη την ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στους ορόφους του ρολογιού. Να τονίσω πως ο πύργος του ρολογιού που υπάρχει σήμερα χτίστηκε το 1936 στην θέση του παλιού. Συνολικά, το ύψος είναι 26,60μ. και η διάμετρος των καντράν είναι 1,60μ.


  Για λίγες ώρες στα Τρίκαλα... - γέφυρα Ληθαίου-βυζαντινό φρούριο

  Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να δούμε και το υπόλοιπο φρούριο ούτε το αμφιθέατρο σε αυτό Λίγη ακόμη ώρα την χρειαζόμασταν είναι η αλήθεια. Αλλά να μην είμαι αχάριστη… είδαμε αρκετά σε ελάχιστο χρόνο. Ίσως αυτό να έγινε για καλό για να πάμε κι άλλη φορά να δούμε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα των Τρικάλων.

  Στα Τρίκαλα αξίζει να δείτε

  Το Τζαμί, το μόνο που σώθηκε στην πόλη από την περίοδο της Οθωμανικής περιόδου, είναι  μοναδικό στο είδος του και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά και το κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κλιάφα.

  Αν βρεθείτε στα Τρίκαλα προτείνουμε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Μπορείτε να επισκεφτείτε:

  Για την ώρα σας αποχαιρετώ αλλά θα επανέλθω σύντομα οπότε ας μην χαθούμε! Μην ξεχνάτε τους διαγωνισμούς μας που τρέχουν και σας χαρίζουν δώρα! 

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα Τρίκαλα είναι πανέμορφα! Τυχαία βρέθηκα πριν χρόνια και εντυπωσιάστηκα από τον ποταμό που διατρέχει την πόλη! του δίνει πολύ.. ευρωπαϊκό αέρα! 🙂

  2. Δεν έχω πάει ποτέ στα Τρίκαλα και κάθε Χριστούγεννα μου υπόσχονται πως θα πάμε στο Μύλο των Ξωτικών αλλά τελικά κάτι γίνεται και δεν πάμε!!Ελπίζω φέτος να είναι η τυχερή μας χρονιά!

  3. Εντάξει, όλα τα προλάβατε και μας έχετε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες. Είδα και τη Μαρία να βγάζει τις δικές της φωτογραφίες, πολύτιμος βοηθός φαντάζομαι. Έχω πάει παλαιότερα Τρίκαλα Ελάτη Περτούλι, αλλά θα ήθελα να ξαναπάω φυσικά, γιατί όχι; Τώρα θα είμαι και πιο ενημερωμένη στο τι να αναζητήσω στην περιοχή.

  4. Πραγματικα ηταν μια πολυ ομορφη περιγραφη ενος ταξιδιωτη που εκατσε μια ωρα στην ομορφη πολη μου τα Τρικαλα. Σας ευχαριστω για τα ομορφα λογια σας και τις πολλες υπεροχες φωτογραφιες σας. Ευχομαι να μας ξαναερθετε γιατι εχει και αλλα στολιδια η μικρη μου πολυ.

  5. Παρόλο που έχω πάει στα Τρίκαλα πολλές φορές δεν είχα ανεβει ποτέ στο κάστρο. Την επομενη φορά θα πάω, γιατί με ξεσήκωσες με τις φωτογραφίες σου και τις πληροφορίες σου. Ήταν μια πολύ εν δια φέρουσα ανάρτηση και αυτοί που θα επισκεφθούν τα Τρίκαλα ίσως τα Χριστούγεννα για τις εκδηλώσεις στο Μύλο των ξωτικών δεν θα πρέπει να παραλείψουν να επισκεφθούν και το κάστρο της πόλης.

  6. Λοιπόν, Κατερίνα εγώ στα Τρίκαλα έχω πάει και όντως είναι νομίζω μία από τις αγαπημένες μου πόλεις στην Ελλάδα. Καθαρή, περιποιημένη και απόλυτα φιλική προς τους πολίτες της. Ωστόσο οι φωτογραφίες σου κάνουν την διαφορά μιας και είναι υπέροχες! Μπράβο ρε συ!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης