ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα

    Πριν τρεις εβδομάδες περίπου οργανώσαμε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Αθήνα. Η χαρά μου για το ταξίδι ήταν διπλή μιας και θα είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την αδελφούλα μου και την οικογένειά της. Για το τετραήμερο ταξίδι αυτό θα σας μιλήσω σε άλλες αναρτήσεις αλλά για την ώρα θα μείνω στην μονοήμερη εκδρομή που οργανώσαμε στην Αίγινα. Οι απόψεις όσων την είχαν επισκεφτεί ήταν αντικρουόμενες οπότε δεν μας έμενε παρά να την επισκεφτούμε για να έχουμε απόψη και εμείς. Έτσι Κυριακή, νωρίς το πρωί δώσαμε ραντεβού με την παρέα μας στο λιμάνι του Πειραιά απ’ όπου θα παίρναμε το καράβι για το νησί.


    Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια

    Η διαδρομή με πλοίο είναι μιάμιση ώρα περίπου. Το εισιτήριο για την Αίγινα ήταν περίπου 8 ευρώ το άτομο ενώ παιδιά ως 12 ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο. Στην Αίγινα μπορεί να πάει κανείς και με ιπτάμενο δελφίνι αλλά με ακριβότερο εισιτήριο

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε και από εδώ:



    Το πλοίο ήταν καθαρό και η δροσιά στο εσωτερικό του μας κράτησε στο σαλόνι όπου τα παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν διάφορα επιτραπέζια που είχαν στο σακίδιό τους. Οι γονείς κουβεντιάζαμε και η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε! Ίσα που πρόλαβα να βγω έξω λίγο πριν φτάσουμε στο λιμάνι για να βγάλω λίγες φωτογραφίες!


    Λίγα λόγια για το νησί

    Η Αίγινα είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί, ορεινό στο κέντρο με πλαγιές που κατηφορίζουν προς τη θάλασσα. Κατά την μυθολογία, ο Δίας αγάπησε τη νύμφη Αίγινα και απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό που βασίλευε στο νησί Οινώη (Αίγινα) και που αργότερα έγινε πατέρας του Πηλέα (πατέρας του Αχιλλέα) και του Τελαμώνα.

    Η Αίγινα έχει μακρόχρονη ιστορία από την αρχαιότητα ακόμη. Διέθετε ναυτικό και οχυρώσεις οι οποίες όμως κατεδεφίστηκαν μετά την υποταγή τους στους Αθηναίους το 455 π.Χ. Κατά την έναρξη των Πελοποννησιακών πολέμων οι Αθηναίοι άδειασαν το νησί και οι Αιγινήτες πρόσφυγες έκαναν χρόνια να επιστρέψουν στο νησί τους. Το 1828 ο Καποδίστριας εγκατέστησε στην Αίγινα την έδρα της κυβέρνησής του πριν την μεταφέρει έναν χρόνο αργότερα, στο Ναύπλιο, το οποίο έγινε και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.


    Aigina_2
    Aigina_1

    Στο λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού, την Αίγινα, σε καλωσορίζει το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δίπλα σε μία τεράστια άγκυρα όπου δεν παραλείψαμε να φωτογραφηθούμε. 

    Aigina_limani_1
    Ναός Αγίου Νικολάου
    Aigina_limani_2

    Το λιμάνι γραφικό με τα όμορφα βαρκάκια έδινε μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας! 

    Aigina_limani

    Βγαίνοντας από το λιμάνι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παϊτόνια, που μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή. Άλλα από αυτά ήταν σταματημένα περιμένοντας τους επόμενους τουρίστες για μία βόλτα ενώ άλλα βολτάρανε στους δρόμους του νησιού και ο ήχος από τα πέταλα των αλόγων μας έκανε να γυρνάμε το κεφάλι μας και να τα χαζεύουμε!

    Aigina_paitoni

    Αρχικά είχαμε σκεφτεί να πάρουμε όλοι μαζί το λεωφορείο και να πάμε στη μονή του Άγιου Νεκταρίου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, στην περιοχή της Παλαιοχώρας, μόλις 6 χλμ. από το λιμάνι. Αλλά λόγω του ότι ήμασταν πολλά άτομα και ο χρόνος που διαθέταμε δεν ήταν πολύς, αποφασίσαμε να νοικιάσουμε ένα μίνι βανάκι με το οποίο θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε ένα μεγαλύτερο μέρος του νησιού αλλά και να σταματήσουμε σε κάποια παραλία για μια βουτιά. 


    Το εισιτήριο για το λεωφορείο προς τον Αγ. Νεκτάριο κοστίζει 9.5€ ενώ η ενοικίαση αυτοκινήτου 30 ευρώ και ενός μίνι βαν 60 €.


    Άγιος Νεκτάριος

    Η αλήθεια είναι ότι η απόφασή μας να πάμε στην Αίγινα ήταν της τελευταίας στιγμής και με βρήκε απροετοίμαστη. Παραδέχομαι πως μόλις το προηγούμενο βράδυ βρήκα πληροφορίες για τον Άγιο Νεκτάριο, έναν από τους πιο πρόσφατους Αγίους της ορθοδοξίας μας. 

    Aigina_Agios_Nektarios_8

    Λίγα λόγια για τον Άγιο Νεκτάριο

    Θαυματουργός ο Άγιος Νεκτάριος, γεννήθηκε στη Θράκη και πέθανε στην Αίγινα το 1920. Αναγνωρίστηκε ως όσιος μετά θάνατον και ανακηρύχθηκε Άγιος το 1961, σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου και στις 3 Σεπτεμβρίου η ανακομιδή των οστών του.


    Aigina_Agios_Nektarios_2

    Η μεγάλη εκκλησία, η οποία ακόμη φτιάχνεται, είναι επιβλητική. Τα σκαλοπάτια στον αυλόγυρό της σε οδηγούν στο μέρος όπου υπάρχει ο τάφος του Αγίου Νεκταρίου αλλά και το κονάκι στο οποίο έμενε ο Άγιος. Στα σημεία αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

    Aigina_Agios_Nektarios_5

    Αν βάλει κανείς το αυτί του πάνω στο μαρμάρινο τάφο ακούει τα βήματα του Αγίου αλλά και σύντομα χτυπήματα από την μαγκούρα του.

    …Έκλεισα τα μάτια, έβαλα το αυτί μου και περίμενα υπομονετικά και παρόλο τον κόσμο έξω από το μικρό εκκλησάκι που μιλούσε ακατάπαυστα λες και ήταν σε κάποιο καφέ, κατάφερα να το ακούσω κι εγώ! Το ίδιο και ο μικρός μου που επιστρέφοντας είπε στους φίλους του πως κι εκείνος το άκουσε κι από τότε πιστεύει κι αυτός στον Άγιο Νεκτάριο! Τι σου είναι τα παιδιά!

    Aigina_Agios_Nektarios

    Ναός της Αφαίας

    Σε αυτό το σημείο θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε τον Ναό της Αφαίας. Εμείς δυστυχώς δεν τον είδαμε γιατί χάσαμε τη διασταύρωση και μετά φύγαμε για Αγία Μαρίνα. Άλλη μια φορά απροετοίμαστη αποδείχθηκα γι αυτό και δεν επέμενα να επιστρέψουμε. Όταν η παρέα είναι μεγάλη… δεν μπορείς να ακολουθείς μόνο την δική σου πορεία!


    Σ’ ένα ύψωμα πάνω από τον λόφο της Αγ. Μαρίνας είναι τα ερείπια του Ναού της Αφαίας, ενός από τους ωραιότερους ναούς της αρχαίας Ελλάδας! Είναι καλοδιατηρημένος, εξάστηλου δωρικού ρυθμού και χτίστηκε τον 6ο αι. π. Χ. από ασβεστόλιθο. Καθώς φαίνεται είχε καλυφθεί με γύψο και είχε χρωματιστεί. Από τους 32 κίονες σώζονται σήμερα οι 24.


    Η εκδρομή μας ήταν τόσο σύντομη που ναι μεν είδαμε αρκετά μέρη από το νησί, αλλά δεν το χορτάσαμε. Πιστεύω πως υπάρχουν ομορφιές αλλά και παραλίες που πρέπει να τις ανακαλύψετε! Καλό θα ήταν να κάνετε και μία τουλάχιστον διανυκτέρευση το λιγότερο ώστε να προλάβετε να τα δείτε όλα!

    Αγία Μαρίνα

    Στην Αγία Μαρίνα επιλέξαμε να καθίσουμε σε ένα παραλιακό ταβερνάκι-καφέ μπροστά στο κύμα. Η αμμουδιά στην παραλία είναι εξαιρετική και στην πλαζ υπάρχουν και αποδυτήρια. Οι ενήλικες της παρέας επέλεξαν καφεδάκι και κουβέντα, ενώ εγώ δεν έχασα την ευκαιρία να κάνω με τα παιδιά μία βουτιά στη θάλασσα. Ήταν πολύ καθαρή, ρηχή στην αρχή και βάθαινε σταδιακά προς τα μέσα. Την είχα πολύ ανάγκη αυτή τη βουτιά και πραγματικά την ευχαριστήθηκα! Ένιωθα ότι ως εκείνη την ώρα το θερμόμετρο στο κεφάλι μου είχε χτυπήσει κόκκινο και το δροσερό νερό μου έριξε την θερμοκρασία!

    Aigina_Agia_Marina_1
    Aigina_Agia_Marina_beach

    Στην Πέρδικα για φαγητό

    Φίλοι μας πρότειναν να φάμε το μεσημεριανό μας στην Περδίκα, το όμορφο λιμανάκι απέναντι από το νησάκι Μονή.


    Από την Πέρδικα μπορείτε να πάρετε καραβάκι για το νησί της Μονής, που απέχει μόνο 500 μ., το οποίο δεν κατοικείται, αλλά μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του.


    Aigina_Perdika_7
    Aigina_Perdika_6
    Aigina_perdika_4

    Ο ουρανός μαύρισε κι ένα μπουρινάκι του δεκάλεπτου ήρθε την ώρα που καθίσαμε στο ταβερνάκι. 

    Aigina_perdika_2

    Αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε και παραμείναμε κάτω από το στέγαστρο με θέα τις βάρκες να περιμένουμε την παραγγελία μας. 

    Aigina_perdika_5
    Aigina_fagito_7

    Τα παιδιά επέλεξαν μακαρονάδες αλλά εμείς ήπιαμε ένα ουζάκι συνοδεία θαλασσινών και ψαριών. Ένα νόστιμο ψάρι που θα βρείτε στην Αίγινα και λίγα ακόμη ελληνικά νησιά του Ν. Αιγαίου είναι η κατσούλα!

    Aigina_Katsoules
    τηγανιτή κατσούλα
    Aigina_perdika_3

    Το γεύμα ολοκληρώθηκε με γιαούρτι και σπιτικά γλυκά του κουταλιού!

    Aigina_fagito_6

    Βόλτα στην Αίγινα

    Η ώρα πέρασε τόσο γρήγορα κι εμείς έπρεπε να πάρουμε το προτελευταίο πλοίο από την Αίγινα προς τον Πειραιά. Λίγο πριν την αναχώρησή μας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη βόλτα στα στενά της πόλης της Αίγινας. 

    Aigina_volta (3)

    Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με μικρά καφενεδάκια, μαγαζιά με όμορφες βιτρίνες και φυσικά με τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. 

    Aigina_volta_2
    Aigina_volta_7

    Όμορφα κτίρια που σε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή!

    Aigina_xwra

    Εννοείται δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε αλλά και να αγοράσουμε τοπικά προϊόντα. Και σας διαβεβαιώνω πως ουδεμία σχέση έχει το αιγινήτικο φιστίκι (το σανφιστίκ, όπως το λέμε στα βόρεια) με αυτά που τρώμε συνήθως.


    Το νησί είναι γεμάτο από δέντρα φιστικιάς, ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που αντέχει στην ξηρασία και ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Αίγινα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στην Αίγινα καλλιεργείται κυρίως η κοιλαράτη ποικιλία και όχι η νυχάτη. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού αλλά και η σύσταση του εδάφους κάνουν τα φιστίκια της Αίγινας τα καλύτερα σε διεθνή επίπεδο γι αυτό και γίνονται μεγάλες εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες. Από το 1997 το φιστίκι της Αίγινας είναι προϊόν ΠΟΠ.


    Οι καταστηματάρχες, είτε είναι παραγωγοί, είτε όχι, είναι πρόθυμοι να δώσουν σε όλους να δοκιμάσουν απ’ όλα τα είδη τους. Φιστίκι αιγίνης με αλάτι ή χωρίς, υποβρύχιο, γλυκό του κουταλιού, παστέλι, ινδοκάρυδο, λικέρ, λουκούμια είναι λίγα από αυτά που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

    Προσωπικά, ξεχώρισα το λικέρ (το οποίο δυστυχώς δεν αγοράσαμε γιατί ταξιδεύαμε αεροπορικώς), τα φιστίκια ψημένα με αλάτι και τα λουκούμια βουκίτσες με φυστίκι αιγίνης στο κέντρο τους! Υπάρχουν ακόμη πολλά καλλυντικά είδη με βάση το φιστίκι αιγίνης, όπως κρέμες για τα χέρια ή το πρόσωπο κλπ.

    Aigina_sanfistic_1
    Aigina_sanfistic_4

    Κατά την επιστροφή μας το πλοίο είναι γεμάτο με αποτέλεσμα να παραμείνουμε στο κατάστρωμα για όλη τη διαδρομή. 

    Aigina_epistrofi_1

    Οι γλάροι μας κρατούσαν συντροφιά και αν και κουτσούλισαν τον γιο μου, δεν τους κρατήσαμε κακία! Χαχα! 

    Aigina_glaroi

    Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά είδαμε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα που αμφιβάλω αν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι αυτό που είδαμε εμείς με τα μάτια μας.

    Peiraias_iliovasilema
    Peiraias_iliovasilema (2)

    Η μέρα μας τελείωσε με την ευχή πολύ σύντομα να ξαναεπισκεφτούμε την Αίγινα για να δούμε, εκτός από τον ναό της Αφαίας, την Παλαιοχώρα αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.


    Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας  βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Αίγινας. Το όνομά του το πήρε από Βενετσιάνους ναυτικούς, χάρη στον ένα και μοναδικό κίονα που τον χρησιμοποιούσαν για προσανατολισμό.  Η χαρακτηριστική κολώνα που σώζεται σήμερα εκεί στην κορυφή ενός λόφου ανήκει σε ναό του Απόλλωνα που χτίστηκε περίπου στο τέλος του 6ου π.Χ αι. 

    Διαμονή

    Για τη διαμονή σας μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη τα καταλύμματα της Αίγινας. Εμείς προτείνουμε κάποια που μας άρεσαν στην πόλη της Αίγινας: Rastoni, Hotel Aegina. Επίσης, για μεγάλες παρέες ή παρεές με παιδιά προτείνουμε πάντα σπίτια ή διαμερίσματα. Δείτε τη Villa Eirine εδώ, και το ιδιαίτερο αυτό σπίτι με κρεβάτια μέσα σε αληθινές βάρκες.



    Booking.com


    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

     Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν, έχε γεια όμορφη Αίγινα. 

    Kathy

    Υ.Γ. Διαβάστε και για την Θάσο εδώ

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    1. τι ομορφη εκδρομη… Η Αίγινα μου έχει μείνει απωθημένο από “Θησαυρο της βαγιας” Μα δεν πηγατε στην Αφαια!!! Εγκληματικο… !! Δεν πειράζει ευκαιρια να ξαναπατε!! Υπεροχες εικονες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφοριες!! πολλα φιλια Κατερινα μου

    2. Εξαιρετική φωτογραφία και υπέροχη παρουσίαση! Η Αίγινα είναι πολύ όμορφη, την είχα επισκεφτεί πριν μερικά χρόνια και μείναμε στην Αγία Μαρίνα. Νομίζω είναι ένας όμορφος προορισμός για εκδρομούλα!

    3. Καταπληκτική παρουσίαση! ήρθε πάνω στην ώρα που αναζητούσα πληροφορίες για την Αίγινα, γιατί πρώτα ο Θεός θα την επισκεφτούμε σύντομα.
      Πολύ συγκινητικά τα όσα αναφέρεις για τον άγιο Νεκτάριο- έχω μια ανάλογη ανάμνηση από το προσύνημά μας ότνα ήμουν μικρή…

      Σε ευχαριστούμε πολύ
      καλο υπόλοιπο καλοκαίρι!
      Αλεξία

      υγ αναρωτιόμαστε αν αξίζει να πάρουμε μαζί μας το αυτοκίνητο στο νησί, αντί να νοικιάσουμε βανάκι- νομίζω πως είναι περίπου ίδια τα έξοδα ενοικίασης για μια ημέρα με τα εισητήρια μεταφοράς του αυτοκινήτου με το φέρρυ μποτ

    4. Για μονοημερη καταφερατε και ειδατε και κανατε πολλα πραγματα, μπραβο σας! Την Αιγινα τη λατρευω γιατι εχω υπεροχες αναμνησεις εκει. αλαλ το γεγονος ότι ειναι τοσο ευκολα προσβασιμη απο την Αθηνα, της εχει ριξςει την ποιότητα νομιζω :/

    5. Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου και με ξεσήκωσε να βάλω την Αίγινα στη λίστα των εκδρομών μου. Είναι αξιέπαινο πόσα μπορέσατε να κάνετε μέσα σε μια μερα και μάλιστα αφού είσασταν μια μεγάλη παρεα.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης