ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εύκολη αποστείρωση γυάλινων βάζων

    Η Άνοιξη και το καλοκαίρι ενδείκνυνται, ως εποχές, με την πληθώρα των φρούτων που βρίσκουμε στις αγορές, για να φτιάξουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ή ακόμη και κομπόστες. Για να μπορέσουμε όμως να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα την οποία θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε για πολλούς μήνες θα χρειαστούμε αρκετά αποστειρωμένα βάζα. Ο ένας τρόπος για να τα αποστειρώσουμε είναι με βράσιμο. Έτσι τουλάχιστον τα αποστείρωνε η μαμά μου όταν έφτιαχνε χυμό ντομάτας. Φέτος όμως η πεθερά μου με συμβούλεψε να αποστειρώσω τα βάζα στον φούρνο! Εύκολα και γρήγορα πράγματα!

    Αποστείρωση γυάλινων βάζων στον φούρνο

    Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια πετσέτα και τοποθετούμε τα βάζα όρθια ή πλαγιαστά, ανάλογα με το μέγεθός τους, αλλά και τα καπάκια, τα οποία θα πρέπει να είναι καινούρια.

    *Θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή στις λαϊκές αγορές με περίπου 1 ευρώ τα 10 καπάκια.


    Ανάβουμε τον φούρνο στους 100°C και βάζουμε μέσα το ταψί με τα βάζα και τα καπάκια για περίπου 25′ -30′. 


     

    Εύκολη αποστείρωση γυάλινων βάζων
    Τα βάζα και τα καπάκια πρέπει να είναι πλυμένα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων και στεγνά όταν τα βάλετε στον φούρνο

    Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε λίγο πριν να είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας (ή το γλυκό). Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο ένα βάζο, χωρίς να πιάσουμε στο εσωτερικό του με τα δάχτυλά μας, γεμίζουμε με την μαρμελάδα, κλείνουμε το καπάκι καλά και αναποδογυρίζουμε το βάζο πάνω στον πάγκο. (δηλαδή το καπάκι γίνεται βάση) Με αυτόν τον τρόπο κλείνει αεροστεγώς. 


    Προσοχή πρέπει να είναι ζεστή η μαρμελάδα, ζεστό και το βάζο! 


    Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ξανά με τα υπόλοιπα βάζα (τα βγάζουμε από τον φούρνο ένα ένα). Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για πολλούς μήνες! Αν όμως ανοιχτεί το βάζο και δεν τελειώσει το περιεχόμενό του τότε πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο. 

    Εύκολη αποστείρωση γυάλινων βάζων
    Αποστείρωση βάζων από γυαλί στον φούρνο

    Τα γυάλινα βάζα θα σας φανούν χρήσιμα και για συντήρηση φαγητών ώστε να μπορείτε να στέλνετε στα παιδιά σας σε περίπτωση που σπουδάζουν μακριά. 

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Να σας πω εγώ βάζω τη μαρμελάδα όπως είναι ζεστή μέσα στο βάζο και το σφραγίζω.πριν τα έχω πλύνει καλά και τα έχω στεγνώσει να μην έχουν καθόλου υγρασία. Ότι είδα από γιαγιάδες και μαμά κάνω.Αλλά μια φουρνιά βάζα θα την κάνω φέτος!

    2. Ή να κουβαλάμε τα φαγητά των παιδιών όταν φεύγουμε διακοπές θα συμπληρώσω εγώ προκειμένου να αποφύγουμε τον τεράστιο πανικό από τσιπράγκαλα!! χα χα χα!!! Μπράβο σου Kathy για την σκέψη της συγκεκριμένης ανάρτησεις θα φανεί χρήσιμη σε πολλούς!!!

      • Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί αυτό με τα παιδικά φαγητά! Πιθανών γιατί έχουμε πλέον ξεφύγει από αυτή την ηλικία. Είναι όμως μια πιθανή λύση που θα ήταν καλύτερα όμως η μαμάδες να την δοκιμάσουν πριν φύγουν διακοπές!

    3. Αυτή τη μέθοδό αποστείρωσης δεν την ήξερα. Και πράγματι είναι πολύ εύκολη και θα την προ τιμήσω από την δική μου. Σ’ ευχαριστούμε Κατερίνα που την μοιράστηκες μαζί μας.

    4. Κι εγώ αυτή τη μέθοδο αποστείρωσης χρησιμοποιώ, αλλά τα αφήνω στους 100 για 15 λεπτά και είναι αρκετά.
      Πολύ λιγότερο μπελαλίδικη από το βράσιμο και αποστειρώνονται αποτελεσματικά.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης