Εύκολη αποστείρωση γυάλινων βάζων

Kathy

Η Άνοιξη και το καλοκαίρι ενδείκνυνται, ως εποχές, με την πληθώρα των φρούτων που βρίσκουμε στις αγορές, για να φτιάξουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ή ακόμη και κομπόστες. Για να μπορέσουμε όμως να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα την οποία θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε για πολλούς μήνες θα χρειαστούμε αρκετά αποστειρωμένα βάζα. Ο ένας τρόπος για να τα αποστειρώσουμε είναι με βράσιμο. Έτσι τουλάχιστον τα αποστείρωνε η μαμά μου όταν έφτιαχνε χυμό ντομάτας. Φέτος όμως η πεθερά μου με συμβούλεψε να αποστειρώσω τα βάζα στον φούρνο! Εύκολα και γρήγορα πράγματα!

Αποστείρωση γυάλινων βάζων στον φούρνο

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια πετσέτα και τοποθετούμε τα βάζα όρθια ή πλαγιαστά, ανάλογα με το μέγεθός τους, αλλά και τα καπάκια, τα οποία θα πρέπει να είναι καινούρια.

*Θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή στις λαϊκές αγορές με περίπου 1 ευρώ τα 10 καπάκια.


Ανάβουμε τον φούρνο στους 100°C και βάζουμε μέσα το ταψί με τα βάζα και τα καπάκια για περίπου 25′ -30′. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

 

apostirosi_vazwn

Τα βάζα και τα καπάκια πρέπει να είναι πλυμένα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων και στεγνά. 

Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε λίγο πριν να είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας (ή το γλυκό). Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο ένα βάζο, χωρίς να πιάσουμε στο εσωτερικό του με τα δάχτυλά μας, γεμίζουμε με την μαρμελάδα, κλείνουμε το καπάκι καλά και αναποδογυρίζουμε το βάζο πάνω στον πάγκο. (δηλαδή το καπάκι γίνεται βάση) Με αυτόν τον τρόπο κλείνει αεροστεγώς. 


Προσοχή πρέπει να είναι ζεστή η μαρμελάδα, ζεστό και το βάζο! 


Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ξανά με τα υπόλοιπα βάζα (Τα βγάζουμε από τον φούρνο ένα ένα).  Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για πολλούς μήνες! Αν όμως ανοιχτεί το βάζο και δεν τελειώσει το περιεχόμενό του τότε πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο. 

apostirosi_vazwn_2

Τα γυάλινα βάζα θα σας φανούν χρήσιμα και για συντήρηση φαγητών ώστε να μπορείτε να στέλνετε στα παιδιά σας σε περίπτωση που σπουδάζουν μακριά. 

Kathy