ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το Πάσχα μας, την Πρωτομαγιά

    Πάσχα και Πρωτομαγιά δεν πέφτει συχνά μαζί!  Για να καταλάβετε, το προηγούμενο ήταν το 2005 και το επόμενο θα είναι το 2089!!! Έτσι, είπαμε κι εμείς να γιορτάσουμε αυτόν τον ιδιαίτερο συνδυασμό Πάσχα και Πρωτομαγιάς, κάπως διαφορετικά φέτος! Αν και χρόνια campers, κι αν εξαιρέσεις κάποιες χρονιές που πέρασα το Πάσχα ως έφηβη με την οικογένειά μου στο camping, Πάσχα δεν είχαμε ξανακάνει στο τροχόσπιτο! Οι τρελοί φίλοι μας, λοιπόν, μας ξεσήκωσαν και πήραμε την απόφαση να στήσουμε το τροχόσπιτο λίγο πιο νωρίς απ’ ότι συνηθίζαμε και να βρεθούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τις ημέρες του Πάσχα στο camping!

    Τα παιδιά κατενθουσιασμένα μετρούσαν τις μέρες που θα πηγαίναμε εκεί και η αλήθεια είναι πως η ιδέα να τους αφήσουμε στον παππού και στη γιαγιά το πρώτο Σαββατοκύριακο των σχολικών διακοπών τους, Κυριακή των Βαΐων, ώστε να μπορέσουμε να στήσουμε εμείς το τροχόσπιτο, δεν τους πολυάρεσε! Όχι βέβαια ότι περάσανε κι άσχημα μιας και πάλι γίνανε τρελοτουρίτσες στη Θεσσαλονίκη (θα σας δείξουμε σύντομα πώς περάσανε και που πήγανε παρέα με τον παππού και τη γιαγιά!).

    Η Μ. Εβδομάδα έφτασε! Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες! Πρωταρχικό μου νοιάξιμο ήταν η προετοιμασία και παρασκευή των τσουρεκιών παρέα με τη γιαγιά, τη Μ. Τρίτη. Η παραδοσιακή συνταγή των τσουρεκιών της για άλλη μια φορά μας έβγαλε ασπροπρόσωπους γιατί είχανε μεγάλη επιτυχία γι ακόμη μια χρονιά! Τη συνταγή σας την έδωσα στο Ανθομέλι και όσες φτιάξατε τα τσουρέκια σας με αυτήν,  μας είπατε πως μείνατε κατενθουσιασμένες.

    Παραδοσιακά τσουρέκια από το Ανθομέλι
    Παραδοσιακά τσουρέκια

    Μ. Πέμπτη το πρωί, όπως το λέει η παράδοση και το έθιμο, πανέτοιμοι με τα παιδιά, καθίσαμε στην κουζίνα για να βάψουμε τα αυγά μας. Τα παιδιά καταχαρούμενα ετοιμάστηκαν και πήρανε θέση! Κάποια αυγά επιλέξαμε να τα βάψουμε μόνο με χρώματα ζαχαροπλαστικής, άλλα με κηρομπογιές, ενώ κάποια άλλα, όπως αυτό του Ανθομέλι που φιλοτέχνησε η Μαρία, τα βάψαμε με μόνιμους μαρκαδόρους και χρώματα ζαχαροπλαστικής.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΑΦΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΘΟΜΕΛΙ ΕΔΩ

    pasxalina_avga
    Τα πασχαλινά μας αυγά
    pasxalina_avga_2
    Πασχαλινά αυγά με κηρομπογιές και χρώμα ζαχαροπλαστικής

    Κι αφού πλέον το βάψιμο των αυγών έλαβε τέλος, ανυπόμονοι και με ενθουσιασμό ξεκινήσαμε για τις διακοπές μας στο camping, μόνο οι τρεις μας αρχικά, αφού ο μπαμπάς μας είχε ακόμη δουλειά και θα ερχόταν την επόμενη μέρα. Κι εκεί κάπου τα έχασα τα παιδιά μου! Και τα ξαναβρήκα όταν επιστρέψαμε! Χα χα!

    Πλάκα κάνω εννοείται! Ήταν τόσο πολύ το παιχνίδι τους με τα άλλα παιδιά που δεν είχανε μυαλό παρά μόνο γι αυτό! Ξεδώσανε, τρέξανε, φωνάξανε, γελάσανε, τραγουδήσανε, χορέψανε, κάνανε τα πάντα καταχαρούμενα και ενθουσιασμένα αλλά κι εμείς βλέποντάς τα αισθανόμασταν ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή με το να ξεφύγουμε από την κλεισούρα του σπιτιού και να βρεθούμε στη φύση. Από την άλλη πλευρά όμως εμείς οι μεγάλοι, όχι ότι δεν ξεκουραστήκαμε, αλλά οι δουλειές στο τροχόσπιτο δεν τελειώνουν ποτέ όσο και να σας φαίνεται παράξενο (αυτές δεν μπορείς να τις αποφύγεις ειδικά τις πρώτες μέρες)!

    Παρόλο, όμως που βρισκόμασταν εκτός πόλης, ο εκκλησιασμός μας δεν μας έλειψε γιατί οι μέρες είναι μέρες κατάνυξης και προσευχής. Τα βράδια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής δεν παραλείψαμε να βρεθούμε στην εκκλησία του κοντινότερου χωριού. Τα παιδιά μου είναι σε μία ηλικία που τώρα αρχίζουν και κατανοούν τα γεγονότα των ημερών της Μ. Εβδομάδας και οι ερωτήσεις τους ήταν πάμπολλες! Κάποια πράγματα τους φαίνονταν καινούρια και άγνωστα και ήταν σαν να τα ζούσαν πρώτη φορά και κάποια άλλα γνωστά.

    Όταν είδαν στην εκκλησία τον εσταυρωμένο Χριστό και δίπλα του την Παναγία ο μικρός μου με ρώτησε “Μαμά, ο Ιωσήφ, δηλαδή ο πατέρας του Χριστού, γιατί δεν είναι εκεί;” και όταν προσκυνήσαμε τον επιτάφιο η κόρη μου με ρώτησε “Μαμά, γιατί παίρνουμε λουλούδια από τον επιτάφιο;”. Πολλές οι ερωτήσεις των παιδιών και φυσικά οι μέρες το καλούσαν για τις απαραίτητες απαντήσεις.

    Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την αγάπη, για τα πάθη του Χριστού και για την Ανάστασή του. Αυτό τους έκανε να περιμένουν με περισσότερη αγωνία πότε θα έρθει το βράδυ του Μ. Σαββάτου για την Ανάσταση του Χριστού, που θα παίρναμε το Άγιο φως και θα τσουγκρίζαμε επιτέλους τ’ αυγά που με τόσο κόπο είχαν βάψει!

    agio_fos
    Ανάσταση
    anastasi
    Τα πυροτεχνήματα μετά την Ανάσταση

    Αυτό που θα θυμάμαι από τις φετινές διακοπές του Πάσχα είναι πως το κρυουλάκι του το είχε εκεί στην ακροθαλασσιά! Μας ζάλισε αυτός ο καιρός, Μάη μήνα! Μια βροχή, μια ήλιο, μια κρύο, μια ζέστη! Και καλά οι ημέρες περνούσαν ευχάριστα και χωρίς ιδιαίτερο κρύο! Το αστείο μάλιστα ήταν πως εμείς οι μεγάλοι κρυώναμε με τα μπουφάν μας ενώ τα παιδιά ερχόταν κάθε μία ώρα μούσκεμα στον ιδρώτα! Κι άντε να αλλάζουν κάθε τόσο όλα τους τα ρούχα! Δεν μπορώ να πω όμως, το ευχαριστήθηκαν! Όταν νύχτωνε πέφταν στα κρεβάτια τους “τέζα” και την άλλη μέρα ήταν και πάλι ασταμάτητα.

    Το βράδυ, εμείς το θέλαμε το χειμωνιάτικο μπουφάν, γιατί θέλαμε να μένουμε έξω όσο πιο πολύ γίνεται ώστε να είμαστε με τους φίλους μας παρέα, να γελάμε, να μιλάμε και να χαλαρώνουμε. Σε αυτά τα κρύα βράδια, του έξω,  φέτος για πρώτη φορά έμενε μαζί μας σκεπασμένη με την κουβερτούλα και η δεκάχρονη κόρη μου, ενθουσιασμένη με την παρέα μας κι όλο να μας λέει “Μαμά, έτσι περνάτε εσείς οι μεγάλοι όταν εμείς κοιμόμαστε;” Φυσικά λίγο αργότερα την έπαιρνε ο ύπνος στην πολυθρόνα! Τι γλυκός αυτός ο ύπνος με τους ήχους από τις συζητήσεις των μεγάλων!

    Όταν αργά πια μπαίναμε μέσα στο τροχόσπιτο για ύπνο, η αναμένη σομπίτσα και οι κουβέρτες μας έκαναν το θαύμα τους. Είχε μια τέτοια θαλπωρή και ζεστασιά που το πρωί δεν σου έκανε κέφι να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι. Η απόλυτη ξεκούραση!

    camping
    Πάσχα στο κάμπινγκ

    Εμείς, βέβαια, δεν θα ξεχάσουμε την ξεκούραση και τη χαλάρωσή μας αλλά και τα παιδιά σίγουρα δε θα ξεχάσουν το απόλυτο παιχνίδι τους. Το ένα παιχνίδι διαδέχονται το άλλο και χωρίς διαβάσματα και σκοτούρες, το μυαλό τους ήταν μόνο στους φίλους τους. Και τι δεν παίξανε! Μήλα, σχοινάκι, ψείρες, κρυφτό, σπιτάκια, “ζούγκλα”! Πιο πολύ όμως τα ενθουσίασε το παιχνίδι με τα κρυμμένα πασχαλινά αυγά. Είναι ένα αγαπημένο τους πασχαλινό παιχνίδι, αυτό των κρυμμένων σοκολατένιων πασχαλινών αυγών, που τους οργανώνουμε κάθε Πάσχα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά όπως το παιχνίδι δεν είχε σοκολατένια αυγά! Τα σοκολατένια αυγά ήταν το έπαθλο!

    kinigi_pasxalinwn_avgwn

    Η φίλη μου, η Κλειώ, οργάνωσε ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών στο camping με ψεύτικα αυγά που τα ενθουσίασε τόσο, ώστε την άλλη μέρα οργάνωσαν ξανά τα δικά μου παιδιά ένα μίνι κυνήγι πασχαλινών αυγών για τους φίλους τους! (Τι ανθομελόπαιδα!)

    Και ξέρετε τι μου θύμισαν; Όταν τότε στο χωριό μου, στην ηλικία της κόρης μου πρέπει να ήμουν, που έπαιζα κι εγώ με τις φίλες μου ένα είδος κυνήγι “θησαυρού” στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς μου. Κρύβαμε χαρτάκια σε κρυψώνες που κάθε φορά αυτά μας έλεγαν πως θα οδηγηθούμε στο κρυμμένο αντικείμενο (προχώρα 3 βήματα, στρίψε δεξιά, κάνε 5 βήματα πίσω κλπ.). Τι όμορφες αναμνήσεις! Τέτοιες έντονες αναμνήσεις θέλω κι εγώ να έχουν τα παιδιά μου!

    pasxa_4
    Κυνήγι κρυμμένων πασχαλινών αυγών
    pasxa_3
    Κυνήγι κρυμμένων πασχαλινών αυγών

    Αλλά όπως λεει κι η παροιμία, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Την Κυριακή του Πάσχα εμείς δεν χορέψαμε τελικά αλλά… φάγαμε πλουσιοπάροχα. Εκείνα τα ουζάκια με τις ομελέτες μου και τους κρητικούς ντάκους με μους τυριού της φιλενάδας μου, στο μυαλό μου τα έχω ακόμη!

    pasxa

    Και αυτά ήταν τα προεόρτια… Γιατί Πάσχα χωρίς κατσίκι γίνεται; Δε γίνεται! Τέτοιο κατσίκι στην σούβλα σίγουρα… δεν έχετε φάει! Φυσικά δεν έλειψαν και τα καλοψημένα πεντανόστιμα  κοκορετσάκια αλλά τα υπόλοιπα κρεατικά, που ήταν κυρίως για τα παιδιά! 

    Παράλειψή μου θα ήτανε, αφού η Πρωτομαγιά ήταν την Κυριάκη του Πάσχα, να μην έκανα κι ένα Πρωτομαγιάτικο στεφάνι για το έθιμο! Τα παιδιά μάζεψαν λουλούδια κι εγώ τα στερέωσα επάνω στο στεφανάκι. Μπορεί το στεφάνι μας να μην είναι για βραβείο αλλά θα μας θυμίζει αυτή την όμορφη Πρωτομαγιά που περάσαμε όλοι μαζί.  

    first_of_May
    louloudia

    Η επιστροφή στο σπίτι μας επανέφερε στην πραγματικότητα όμως οι όμορφες αναμνήσεις που έχουμε είναι αυτές που θα μείνουν για πάντα αναλλοίωτες μέσα μας!

    Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους!

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    15 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και από εδώ ανθομελάκια μου!!Υπέροχο το Πάσχα στο κάμπινγκ!! Υπέροχο επίσης που είστε τόσο όμορφη παρέα εκεί με την Κλέλια!! όμορφες εικόνες γεμάτες άνοιξη!!Και του χρόνου με υγεία!!

    2. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Κατερίνα μου! Υπέροχες οι πασχαλινές σας διακοπές στο camping! Αυτά είναι τα ωραία…φύση, θάλασσα, καθαρός αέρας και ανέμελο παιχνίδι! Να περνάτε πάντα όμορφα! φιλιά και καλό μήνα φυσικά!

      • Ευχαριστούμε Μαράκι μου! Πράγματι αυτές οι διακοπές δεν συγκρίνονται! Ακόμη και κούραση είναι γλυκιά όταν βλέπεις τα παιδιά σου να μην θέλουν να φύγουν!

    3. Μα τι όμορφα περάσαμε! Πόσο χαίρομαι που ήμασταν εκεί όλοι μαζί!!! Ευτυχώς που το καλοκαίρι ςλιναι όλο μπροστά μας για να κάνουμε πολλές πολλές τρέλες ακόμη!

      • Να μαστε καλά καταρχάς κι όλα θα γίνουν! Και του χρόνου! Το σίγουρο είναι πως ήταν τέλεια και φορτώσαμε μπαταρίες για να βγει εύκολα και το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς!

    4. Τι τυχερά που είναι τα παιδιά που τα μαθαίνετε από μικρά στο κάμπινγκ!!Να είστε καλά να περνάτε πάντα τόσο όμορφα!Χρόνια Πολλά!!

      • Η αλήθεια είναι ότι έτσι έμαθα από μικρή κι εγώ. Τον άντρα μου το μύησα όταν ακόμη ήμασταν ζευγάρι και κόλλησε! Τα παιδιά μας δεν το αλλάζουν. Αν και δεν σου κρύβω ότι καθώς μεγαλώνουν θα ήθελα πολύ να έχουμε την οικονομική άνεση να πηγαίνουμε κάποιο ταξίδι και αλλού γιατί κακά τα ψέματα τα ταξίδια μας μαθαίνουν πολλά!

    5. Ότι σπείρεις,θα θερίσεις! Αυτό το μικρόβιο του κάμπινγκ μπήκε για καλά στο πετσί σας.Το ζήσατε όταν είσασταν μικρές μαζι μας και τώρα το ζείτε με τις δικές σας οικογένειες.Είναι πολύ όμορφα να ζει κανείς στη φύση,όταν μάλιστα έχει κοντά του και μια τόσο καλή παρέα.Χρόνια πολλά και να περνάτε πάντα τόσο όμορφα!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης