Ο νεός πύργος Pyramidenkogel και το πάρκο Minimundus στην Αυστρία.

Η μαμά Μαρία προτείνει δύο αξιοθέατα στην Αυστρία, όπου μπορείτε να τα επισκεφτείτε ακόμη και μαζί με τα παιδιά σας! Τα μέρη αυτά θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους! Πρόκειται για τον νέο πύργο Pyramidenkogel (Πυραμιντεκόγκελ) με την τεράστια τσουλήθρα κατάβασης και το πανέμορφο πάρκο Minimundus (Μινιμούντους) με μινιατούρες κτιρίων και μνημείων απ’ όλον τον κόσμο! 

Kathy & Callie

Περιοχή Carinthia στην Αυστρία

Στην περιοχή της Carinthia (Καρίνθιας) στη Ν. Αυστρία ο καιρός είναι τους περισσότερους μήνες πολύ καλός με τον ήλιο να λάμπει πολλές ώρες την ημέρα. Τα πεντακάθαρα νερά των 1.000 λιμνών και πάνω που έχει, είναι δελεαστικά για τον κάθε τουρίστα, ενώ οι ιαματικές και θερμές πηγές που διαθέτει κάνουν την περιοχή ελκυστική για όλους τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν ήσυχες διακοπές.

Φύγαμε από το Γκρατς κατευθυνθήκαμε προς την λίμνη Worthersse (Βέρτερ Ζέε). Η περιοχή αυτή της  Ν. Αυστρίας είναι ένας παράδεισος για τους Αυστριακούς, αλλά και για τους τουρίστες. Είναι μια περιοχή με ψηλά βουνά, που καταλήγουν σε όμορφες λίμνες με τυρκουάζ νερά. Η διαδρομή μας δεν ήταν μέσα από ορεινούς δρόμους, που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει, ώστε να απολαύσουμε τις ομορφιές της Αυστριακής φύσης. Πήραμε τον αυτοκινητόδρομο και φτάσαμε στη πρωτεύουσα της περιοχής, το Klagenfurt (Κλάνγκενφουρτ), που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης.

Klagenfurt!

Περάσαμε πολύ χαλαρές μέρες διακοπών και ξεκούρασης  στην  περιοχή αυτή και συγκεκριμένα στην πόλη  Klagenfurt που βρίσκεται  στη λίμνη Worthersse. Την εξερευνήσαμε, την απολαύσαμε και θελήσαμε πριν φύγουμε να επισκεφθούμε ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο που έχει πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Στους λόφους της λίμνης και πάνω από το χωριό Maria Worth, περίπου 20 χλμ. από το Klagenfurt βρίσκεται  ο πύργος-παρατηρητήριο Pyramidenkogel με θέα τη λίμνη, που για το 2010 (η ημερομηνία έχει σημασία) που τον επισκεφθήκαμε ήταν το ψηλότερο παρατηρητήριο.

Η ομορφιά της λίμνης Βέρτερ Ζέε (Worthersse) δεν περιγράφεται!

Η λίμνη Βέρτερ Ζέε (Worthersse) έχει μήκος 16,5 χ.μ. πλάτος 1.7 χ.μ. και βάθος 42-80 μ. Διακριτικά της λίμνης είναι το μπλε-πράσινο (τυρκουάζ) χρώμα της, η θερμοκρασία 25 C και το υψηλής ποιότητας νερό της. Πριν πολλά χρόνια γύρω από τη λίμνη ζούσαν φτωχοί αγρότες, αλλά στις αρχές του 19ου αιώνα η περιοχή, λόγω της κατασκευής του Αυστριακού σιδηροδρόμου που περνούσε από τη λίμνη, μετατράπηκε σε καλοκαιρινό καταφύγιο των Βιεννέζων και όχι μόνο γι αυτούς τελικά, αλλά και σε πληθώρα τουριστών χειμώνα καλοκαίρι. 

Pyramidenkoger Tower

Απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε την θέα της περιοχής από ψηλά, ήταν ο καλός καιρός και όντως εκείνη την ημέρα ήταν σύμμαχός μας, γιατί η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Από μακριά βλέπαμε τον πύργο να υψώνεται πάνω από τις κορυφές των δέντρων, σαν να μας  φανέρωνε  το στίγμα του και μας καλούσε να πάμε να τον δούμε και από κοντά.

Το πάρκινγκ του πύργου Pyramidenkogel. Φωτογραφία από την εξέδρα του πύργου

Πύργος Pyramidenkogel – GPS 46,6095291 – 14,1453799

Φτάσαμε σε ένα μεγάλο και άνετο πάρκινγκ με δωρεάν στάθμευση και αφού βγάλαμε τα εισιτήριά μας, ανεβήκαμε με το ασανσέρ στο τελευταίο πλάτωμα του πύργου. Η θέα ήταν εκπληκτική προς την πανέμορφη λίμνη με τα χωριουδάκια της, τις εκκλησιές, τις πολλές όμορφες βίλες και τα καταπράσινα γύρω βουνά της Κορινθίας. Οι εικόνες που βλέπαμε ήταν πανοραμικές, αφού η θέαση του τοπίου ήταν 360 μοιρών. Βέβαια όλα αυτά τα διακρίναμε καλύτερα από το παρατηρητήριο του πύργου και ήταν σαν να περπατούσαμε κι εμείς μέσα στα όμορφα δρομάκια τους. Το τοπίο μας μάγεψε με την ομορφιά του!

Με ένα μικρό αντίτιμο μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε από ψηλά πολλές λεπτομέρειες του τοπίου.

Πατήστε εδώ για να δείτε live τη θέα από το παρατηρητήριο

Το 1950 είχαν κατασκευάσει μια ξύλινη πλατφόρμα παρατήρησης σε σχήμα σταυρού με αρχικό σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη  των νεκρών των δύο  Παγκοσμίων πολέμων. Αργότερα, μεταξύ 1966-1968 κατασκευάστηκε ο πύργος Pyramidenkogel που ήταν ένας πύργος από χάλυβα και σκυρόδεμα. Ήταν ένα φουτουριστικό τουριστικό αξιοθέατο πολύ επισκέψιμο που έως και το 2008 είχε 5.000.000 επισκέπτες.

Ο παλιός πύργος Pyramidenkogel που εμείς είχαμε επισκεφθεί το 2010
Ο Χρήστος με την αναμνηστική φωτογραφία από τον υπέροχο τόπο της αυστριακής λίμνης και πάνω από τον πύργο Pyramidenkogel

Τον πύργο όμως που εμείς εκείνη την χρονιά ανεβήκαμε και απολαύσαμε από την τελευταία πλατφόρμα παρατήρησης το υπέροχο  γύρω  τοπίο της φύσης, τον κατεδάφισαν  και τη θέση του την πήρε ένας νέος μοντέρνος και πιο ψηλός πύργος.  Το 2013 εγκαινιάστηκε το νέο οικοδόμημα-πύργος το οποίο είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένα φύλλα ξύλου με ατσάλι, ύψους πλέον 100 μ.

Ο νέος πύργος-παρατηρητήριο Pyramidenkogel που κατασκευάστηκε το 2013

Σήμερα ο πύργος Pyramidenkogel κρατάει τα σκήπτρα του ψηλότερου πύργου παρατήρησης στον κόσμο, που  είναι φτιαγμένος από ξύλο. 

 Έχει δύο πλατφόρμες θέασης , την πρώτη σε ύψος 65 μ.  με το SkyBox  στον ένατο όροφο , σε ύψος 70 μ. που είναι καλυμμένος με τζάμια για  προστασία. Μπορείτε να ανεβείτε με τα σκαλοπάτια αλλά δεν σας το συνιστώ αφού είναι μόνο…440. Το ασανσέρ είναι ο καλύτερος τρόπος να ανεβείτε και φτάνει έως και τα 70 μ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου πύργου είναι ένα σπιράλ, που βρίσκεται στο κέντρο του και μπορείς μέσω αυτού να κάνεις τσουλήθρα και να  κατέβεις  τα ελικοειδή 120 μ., από την κορυφή του στο ισόγειο, με ταχύτητα 25 χλμ. μέσα σε 20 δευτερόλεπτα!

Πατήστε επάνω στο βίντεο και θα δείτε την κατεδάφιση του παλαιού και την ανέγερση του νέου πύργου Pyramidenkogel σε γρήγορο χρόνο

Στο ισόγειοτου πύργου υπάρχει εστιατόριο και φυσικά το απαραίτητο κατάστημα για να πάρετε τα αναμνηστικά σουβενίρ.  Μη νομίζετε βέβαια πως ξεχάσανε τη χαρά των παιδιών σας, γιατί υπάρχει και μια μεγάλη παιδική χαρά για να παίξουν και διασκεδάσουν. Ακόμα εάν έχετε μαζί σας και μικρά παιδιά υπάρχει και για αυτά λύση ώστε να απολαύσετε μόνοι σας το αξιοθέατο αφού υπάρχει και play house για τα μικρά σας.

Το χωριό Maria Worth με την πολυφωτογραφημένη εκκλησία του και το μικρό λιμανάκι του. Από τον πύργο Pyramidenkogel

Φύγαμε από τον πύργο γεμάτοι από τη μαγεία αυτού του τόπου και με εικόνες που από κανένα άλλο μέρος δεν θα μπορούσαμε να δούμε. Εικόνες μαγικές από την όμορφη λίμνη Worthersse με τα τυρκουάζ νερά και γεμάτες πράσινο από την απεραντοσύνη των δασωμένων τριγύρω βουνών. Μπορεί τότε ο πύργος να μην μας έκανε εντύπωση ως κατασκευή, νομίζω όμως πως  εάν επισκεπτόμασταν σήμερα τον νέο πύργο θέασης, ο θαυμασμός μας θα ήταν διπλός. Και για το υπέροχο φυσικό τοπίο που θα ξαναβλέπαμε, αλλά και για την νέα και μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή του.


Το θεματικό πάρκο Minimundus με μινιατούρες κτιρίων από όλο τον κόσμο!

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο άλλο αξιοθέατο της περιοχής Carinthia(Καρίνθια) της Ν. Αυστρίας, που είχαμε επιλέξει να επισκεφθούμε. και που ήταν το Minimundus. Βρισκόταν στο δυτικό μέρος της λίμνης Worthersse πολύ κοντά στην πόλη Klagenfurt όπου ήταν και το μέρος διαμονής μας στην περιοχή. Το θεματικό πάρκο Minimoundous είναι μέρος του μεγάλου πάρκου Europark του Κλάγκενφουρτ και έχει μινιατούρες από πολλά διάσημα κτίρια και μνημεία όλου του κόσμου! Το μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο του πάρκου είναι δωρεάν για όλους.

Γενική άποψη του πάρκου Minimundus στην περιοχή Carinthia της Ν. Αυστρίας

Συντεταγμένες του πάρκου Minimundus 46,6208635 – 14,2634558

Όλα τα μοντέλα-αντίγραφα κτιρίων είναι σε κλίμακα 1:25 και κατασκευασμένα με μεγάλη ακρίβεια και σχολαστικό τρόπο. Oι λεπτομέρειές τους είναι εκπληκτικές. Το Μινιμούντους διαθέτει 170 μίνι μοντέλα από 40 χώρες του κόσμου και κάθε χρόνο το πάρκο ανανεώνεται και συμπληρώνεται… Το προτείνω ανεπιφύλακτα και μη παραλείψετε έστω και μόνο εάν περάσετε από την περιοχή, παρέα με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας, να επισκεφτείτε το αξιοθέατο αυτό, γιατί είναι εξαιρετικό μέρος και συγχρόνως εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό για όλους. 

Ο Παρθενώνας, στην ακρόπολη των Αθηνών!!!
Η βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και η πλατεία της.
Τα δύο σημαντικά κτίρια της Βενετίας, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το κωδωνοστάσιο

Η πρώτη μικρογραφία κτιρίου τοποθετήθηκε το 1959 από μια φιλανθρωπική οργάνωση και έως σήμερα όλα τα έσοδα πηγαίνουν στο ίδρυμα αυτό.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα τουριστικά αξιοθέατα απ όλα τα μέρη του κόσμου, να δουν πως είναι κατασκευασμένα, να τα εξερευνήσουν και να δουν μέρη, μερικά από τα οποία δεν θα μπορέσουν ίσως ποτέ να δουν σε πραγματικό μέγεθος.

Η “ροδοκόκκινη πόλη” Πέτρα στην Ιορδανία λαξευμένη επάνω στους βράχους αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO από το 1985
Το Taj Mahal στην Ινδία (μαυσωλείο) που ανήγειρε ο αυτοκράτορας για να τιμήσει την αγαπημένη του γυναίκα που πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η Σαγκράδα Φαμίλια, η εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί(1852-1926). Αν και ημιτελής η εκκλησία είναι μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Ο τόπος είναι μοναδικός, ο κήπος γεμάτος λουλούδια με πλακόστρωτα δρομάκια να χάνεσαι ανάμεσά τους και να εξαφανίζεσαι νιώθοντας σαν τον Γκιούλιβερ,  στη χώρα των νάνων.

Τα μνημεία -μινιατούρες είναι όλα σχεδιασμένα ακόμα και με την πιο μικρή τους λεπτομέρεια σε ένα χώρο αξιοζήλευτα προσεγμένο
Το εθνικό πάρκο Mesa Verde στο Κολοράντο των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1906 για να διατηρήσει την αρχαιολογική κληρονομιά των ανθρώπων που έζησαν εκεί για πάνω από 700 χρόνια από το 600 έως το 1300 π.Χ.

TIP: Πρότασή μου να έχετε μπουκαλάκια με νερό μαζί σας, γιατί θα βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο πολλή ώρα. Τα δέντρα είναι λιγοστά, τα αξιοθέατα πολλά και το περπάτημά σας στα δρομάκια, έως ότου να τα δείτε όλα, κάνει τη σκιά των δένδρων πολυτέλεια.

Αρχίσαμε με μεγάλη διάθεση να τριγυρνάμε στα δρομάκια και να προσπαθούμε να βγάλουμε φωτογραφίες, όσο το δυνατόν περισσότερες! Ευτυχώς τα κτιριακά μοντέλα είχαν δίπλα τους και ταμπέλες με πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία, γιατί πολλά από αυτά για εμάς ήταν τελείως άγνωστα και θέλαμε να μάθουμε τι ήταν κι από ποια χώρα. Οι φωτογραφίες που είχαμε βγάλει και είχαμε την πρόνοια να συνοδεύονταν και από τις ταμπέλες με τις πληροφορίες του κάθε μοντέλου, ήταν αυτές που με βοήθησαν ώστε να βγάλω εις πέρας αυτή την ανάρτηση με όλες τις λεπτομέρειές της.

Ο βουδιστικός ναός του 9ου αι. Borobudur Temple στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. Από το 1991 είναι Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco
Ο Καθεδρικός ορθόδοξος ναός της του θεού Σόφιας στη Βουλγαρία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους καθεδρικούς στον κόσμο και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους.
Το Δημαρχείο Town Hall στις Βρυξέλλες είναι ένα αριστούργημα γοτθικής τέχνης από τον Μεσαίωνα

Και ενώ περιδιαβαίναμε ανάμεσα στα εκθέματα και διαβάζαμε τι και ποιό είναι το καθένα από τα αξιοθέατα , ένας θόρυβος ξαφνικά μας τράβηξε την προσοχή και όλοι κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Και τί να δούμε; Εκείνη τη στιγμή γινόταν “εκτόξευση πυραύλου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ  της Αμερικής” και… ήμασταν παρόντες! 

Ακρωτήριο Κανάβεραλ ΗΠΑ. Σόου με εκτόξευση πυραύλου

Και μετά τρέξαμε ως τον πύργο της Πίζας γιατί θα έπεφτε… και κάποιοι… τον κράτησαν.

Ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία. Είναι το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της πόλης με ακούσια σημερινή κλίση που υπολογίζεται περίπου στις 3,97 μοίρες

Περάσαμε μέσα στο πάρκο τρεις ώρες γεμάτες, παρατηρώντας το καθετί με προσοχή, χαζεύοντας σαν τα παιδιά τα τρενάκια-αντίγραφα (μίνι ηλεκτροκίνητα μοντέλα) που πηγαινοέρχονταν ανάμεσα μας ή και παρατηρώντας τα ιστιοφόρα πλοία και τα υπερωκεάνια που βρίσκονταν μέσα στις μικρές λίμνες του πάρκου. 

Όλο το Minimundus είναι μια απέραντη παιδική χαρά, με τα πάντα να κινούνται είτε είναι πλοία , τρένα, αυτοκίνητα ή πύραυλοι
Ο Τιτανικός”
Η μεγάλη “ρόδα” στο λούνα παρκ Prater της Βιέννης στην Αυστρία. Κατασκευάστηκε το 1897 και ήταν η μεγαλύτερη ρόδα από το 1920 μέχρι το 1985

Η πληροφορία που πήρα είναι, πως κάθε Τετάρτη το Minimundus παραμένει ως τις 11 το βράδυ ανοιχτό, ώστε να απολαύσειο επισκέπτης όλα τα αξιοθέατα και τη νύχτα, με φωτισμό.

Ο χώρος διαθέτει κι ένα όμορφο στέκι, για να απολαύσετε τον καφέ σας και να  ξεκουραστείτε. Εκεί δίπλα, μπορείτε να αγοράσετε και την φωτογραφία σας, ως αναμνηστικό από το Minimundus, γιατί σίγουρα θα σας έχουν φωτογραφήσει κατά την είσοδό σας στο πάρκο. 

Κατά της είσοδό σου στο πάρκο, ενώ είσαι ανυποψίαστος, οι φωτογράφοι σου βγάζουν αναμνηστική φωτογραφία την οποία στο τέλος μπορείς να αγοράσεις

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το θεματικό πάρκο με τις μινιατούρες κτιρίων της Αυστρίας μπορείτε να επιλέξετε από την κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ του Ανθομέλι , την ανάρτηση Το Minimoundous στο πάρκο Europark της Αυστρίας

Η περιήγησή μας στο Minimundus τελειώνει εδώ, αφήνοντας σε εμάς μια γλυκιά ανάμνηση για όλα αυτά που είδαμε και μετανιώνοντας συγχρόνως που δεν είχαμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε σε αυτή μας την ξενάγηση. Αυτό βέβαια μας δίνει το άλλοθι να ξαναπάμε και να δούμε όσα δεν είδαμε και δεν κάναμε! 

Πίσω μας το υπέροχο παλάτι της Βιέννης Belventere Palace Vienna

Δώστε περιθώριο στη ζωή σας να ταξιδέψει για να ονειρευτεί, να γνωρίσει, να μάθει, να χαρεί, να διασκεδάσει… Δώστε ευκαιρία και στα παιδιά σας να μάθουν πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής ! Όσο για εσάς να μην ακούσω την ατάκα, μα όχι τώρα, δεν μπορούμε, αργότεραή όταν μας δοθεί η ευκαιρία. Στη ζωή, μας δίνονται ευκαιρίες για όλα τα πράγματα. Απλώς εμείς πρέπει να τις διακρίνουμε και να τις  εκμεταλλευόμαστε! 

Εσείς αρπάζετε τέτοιου είδους ευκαιρίες; Αν, ναι… καλά σας ταξίδια!!

μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα πώς εσύ με έκανες να καταφέρω να συγκινηθώ μέσα από αυτή την κατατάλλα χαρούμενη ανάρτηση δεν ξέρω! Ισως γιατί θέλω να τα δω όλα και δεν με βλέπω να προλαβαίνω! Ισως γιατί φαντάστηκα την Μελίτα να τρέχει ανάμεσα από τα μίνι αξιοθέατα ή εμάς να κάνουμε τσουλήθρα στον πύργο! Οπως και να ναι όμως εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρω να πάω! Ευχαριστούμε για την ξενάγηση!

    • Το ότι είσαι ευσυγκινητη το ξέρω,αλλά το ότι συγκινηθηκες από ένα ταξίδι αυτό δείχνει και πόσο ευαίσθητη είσαι που νοιάζεσαι για την οικογένειά σου και θέλεις να της προσφέρεις τα πάντα. Έχεις όμως μπρο στα σου μέλλον και όπως λέω και στο κείμενο,οι ευκαιρίες πιάνονται από τα μαλλιά.Προσπάθησε να μη τις χάνεις!

  2. Τι ωραίο αυτό το μίνι πάρκο με τόσο σημαντικά αξιοθέατα από τόσες χώρες. Κι ο παρθενώνας μέσα είδα! Πολύ εκπαιδευτικό για τα παιδιά πράγματι κι όχι μόνο. Ωραία τα αξιοθέατα που μας παρουσιάσατε κ. Μαρία και οι φωτογραφίες πολύ φωτεινές, με ωραία ζωντανά χρώματα.

    • Ελευθερία μου, πράγματι είναι μια πρόταση για διακοπες στο εξωτερικό όπου και τα παιδιά θα περάσουν ομορφα,θα διασκεδάσουν και θα γνωρίσουν.Είναι μια πρόταση όπως και η λίμνη Garda στην Ιταλία που είναι από τις πρώτες επιλογές οικογενειακών διακοπών. Σ ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης