Τι είναι η πινιάτα και πώς να φτιάξετε ένα ρόπαλο για πινιάτα

Για τις πινιάτες του Ανθομέλι σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές και φυσικά σας έχουμε δείξει και πολλά από τα υπέροχα σχέδια που έχουμε φτιάξει. Ωστόσο δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν το ξενόφερτο αυτό έθιμο όπως το “ρόπαλο για πινιάτα” για να την σπάσετε ή την μάσκα για να κλείσετε τα μάτια των παιδιών

Παρόλο που τo έθιμο τη πινιάτας συνδυάζεται πάντα με το Μεξικό και συγκεκριμένα με τους Αζτέκους, η αλήθεια είναι ότι ήρθε στην Λ. Αμερική μόλις τον 16 αι. Διάφορα είδη πινιατών συναντάμε ήδη από τον 14αι. στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ιταλία αλλά και στην Κίνα. Μπορεί σήμερα το σπάσιμο της πινιάτας να έχει χάσει τον θρησκευτικό του χαρακτήρα και να χρησιμοποιείται κυρίως για εορταστικούς λόγους (στο Μεξικό κυρίως τα Χριστούγεννα και σε γενέθλια) αλλά δεν παύει να έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο. 

welovepinatas_frozen

Το παιχνίδι της πινιάτας παίζεται ως εξής: 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Αφού φτιάξετε την πινιάτα και τη γεμίσετε με διάφορα γλυκά και μικροδωράκια, την κρεμάτε σε ένα ψηλό σημείο. Εάν δεν υπάρχει ένα σημείο στο σπίτι ή στην αυλή σας, μπορείτε να την κρεμάσετε σε ένα κοντάρι (ιδανικά με γάντσο στην άκρη) που θα κρατάνε ένας ή δύο άντρες (ανάλογα με το βάρος). 

Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, κλείνουμε διαδοχικά τα μάτια του κάθε παιδιού με μία μάσκα ή ένα μαντήλι και αφού κουνήσουμε την πινιάτα για να μην είναι σταθερή και να υπάρχει περισσότερο σασπένς, του λέμε να προσπαθήσει να την χτυπήσει με ένα ξύλινο ρόπαλο (στην Ελλάδα ενίοτε και με ένα σκουπόξυλο!)  

Εάν το παιδί είναι μικρό δεν χρειάζεται να του κλείσουμε τα μάτια. Απλά για να προλάβουν να χτυπήσουν όλα τα παιδάκια καλό θα είναι να έχετε καθορίσει από την αρχή το πόσες φορές μπορεί να χτυπήσει ένα παιδάκι. Για αρχή μία -δύο φορές είναι αρκετές. Εάν δεν σπάσει με τον πρώτο γύρο συνεχίζετε με τον δεύτερο …. και αν είναι τόσο γερές, όσο της Κατερίνας και στον τρίτο! 


Tip: Αν υπάρχουν διάφορες ηλικίες “μην αφήσετε” ένα μεγάλο παιδί να τη σπάσει πριν χτυπήσουν πρώτα όλα τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά! 


 pinata_ropalo

Η πινιάτα στις μέρες μας μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα ή σχέδιο και ενώ παλιότερα φτιαχνόταν από πηλό (γεγονός αρκετά επικίνδυνο) στις μέρες μας φτιάχνεται είτε από μπαλόνι είτε από σκληρό χαρτί (συνήθως χαρτόκουτο). Όσον αφορά στο εσωτερικό της και πάλι υπάρχει διαφορά με το παρελθόν και είναι λογικό. Στο Μεξικό τη γέμιζαν με φρούτα και γλυκά (ακόμα και σήμερα σε μερικές περιπτώσεις) ενώ πλέον τη γεμίζουμε με γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες αλλά και μικρά παιχνιδάκια. Εάν ωστόσο είστε σε εξωτερικό χώρο μπορείτε να φτιάξετε και μια πινιάτα-παγίδα γεμισμένη με αλεύρι ή νερό!!!

Μερικές ιδέες για το γέμισμα της πινιάτας είναι:

 • Σοκολάτες
 • Καραμέλες
 • Ζελεδάκια
 • Μπισκοτάκια
 • Σφυρίχτρες
 • Ξύστρες-Σβήστρες-Μολύβια
 • Μπαλόνια
 • Φουρφουράκια για πάρτυ
 • Αυτοκόλλητα- Αυτοκόλλητα τοίχου
 • Μικρά παιχνιδάκια
 • Μπαλίτσες
 • Βραχιολάκια-Κολιεδάκια- Δαχτυλιδάκια
 • Γιο-γιό
 • Σβούρες
 • Πλαστικά ζωάκια-φρούτα-λαχανικά
 • Πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο
 • Αυτοκινητάκια
 • Κουτάκια από παζλάκια
 • Σφραγιδούλες

Tip: Εάν θεωρείτε ότι δεν θα υπάρχει δίκαιη κατανομή, βάλτε απλά καραμέλες και ετοιμάστε ένα σακουλάκι με μικροδωράκια για κάθε παιδί!


Τα δύο πιο παραδοσιακά σχήματα για πινιάτα είναι ο γάιδαρος (κυρίως για πάρτυ) αλλά και αυτή που μοιάζει με αστέρι μιας και παραπέμπει στο αστέρι της Βηθλεέμ. 

welovepinatas_donkey

Όσο για το Ανθομέλι, μια από τις πινιάτες που φτιάξαμε τελευταία (και μπορούμε να σας δείξουμε γιατί οι άλλες είναι έκπληξη) ήταν, όπως είδατε και στις φωτογραφίες, μια πινιάτα frozen. Το πάρτυ της μικρής φίλης Μάιρας ήταν φοβερό με τη μαμά της Εύη να έχει δώσει ρέστα. Αν και το πάρτυ λόγω μεγάλου αριθμού καλεσμένου έγινε σε παιδότοπο, η εμφάνιση του candy bar ήταν άξια συγχαρητηρίων. Τα παιδιά κατευχαριστήθηκαν και χτύπησαν την πινιάτα από 2-3 φορές το καθένα!

welovepinatas_frozen


Συμβουλή προς animateur: Θα συμβούλευα όλες τις κοπέλες ανιματέρ που ενδεχομένως να μην ξέρουν το παιχνίδι της πινιάτας, να μην σκίζουν την πινιάτα πριν χτυπήσουν όλα τα παιδιά από 2 ή 3 φορές το καθένα. Ο λόγος που γίνεται η πινιάτα τόσο σκληρή είναι γιατί πρέπει να είναι έτσι! Το κόστος της είναι σχετικά μεγάλο (ειδικά εάν είναι χειροποίητη) και έτσι είναι κρίμα να μην έχουν δοκιμάσει να χτυπήσουν όλα τα παιδιά. Αν δεν ανοίγει με τίποτα γιατί τα παιδιά είναι μικρά, ζητείστε από τους μπαμπάδες να προσπαθήσουν ή έστω ζητείστε πρώτα την άδεια από τους γονείς για να την ανοίξετε με τα χέρια σας. Please!!! 


DIY ρόπαλο για το σπάσιμο της πινιάτας

Το ρόπαλο για το σπάσιμο της πινιάτας μας είχε προβληματίσει αρκετά μιας και δεν ξέραμε αρχικά με τι υλικό να το φτιάξουμε. Τελικά ο Κώστας μας έδωσε την λύση. Αγοράσαμε από τα υλικά οικοδομών ένα στειλιάρι (το ξύλο που φτιάχνουν τα τσεκούρια) και το ντύσαμε με όμορφες κορδέλες ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα ξύλο. Ο λόγος που δεν ακολουθήσαμε τον πατροπαράδοτο τρόπο με το χαρτί κρεπ (αυτό που διακοσμούμε τις πινιάτες) είναι ότι θέλαμε να μην χαλάει σε κάθε χρήση. Όντως οι κορδέλες έκαναν τη δουλειά τους και έτσι το κοντάρι μας το έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές και εμείς και οι φίλοι μας! Προσοχή όμως γιατί είναι σχετικά βαρύ… μην το φάει κανένα παιδάκι στο κεφάλι!

pinata_stick_anthomeli

‘Oσο για τη μάσκα, εκεί δεν έχω να σας πω πολλά γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά μας είναι μικρά και αν τους βάλουμε και μάσκα βλέπω να χτυπάνε για κανένα τρίωρο! Ωστόσο, κι ένα μαντήλι είναι αρκετό!

Ελπίζω να σας άρεσαν όλα όσα μάθατε για αυτό το ξενόφερτο έθιμο που όμως στις ημέρες μας αποτελεί το απόλυτο μέσο διασκέδασης σε ένα πάρτυ.


Εάν θέλετε κι εσείς να παραγγείλετε τη δική σας πινιάτα δείτε τα σχέδιά μας στο:

www.jamjar.gr/store/welovepinatas 

ή επικοινωνήστε μαζί μας στο

 welovepinatas.anthomeli@gmail.com

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Logo WeLovePinatas

Βρείτε μας επίσης στο facebook  We Love Pinatas handmade by anthomeli 

και στο instagram: We Love Pinatas 


 

Καλή συνέχεια! Την Παρασκευή πάλι μαζί σας με κατασκευή για το Πάσχα! 

 

Κάλη 

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Αναδρομή στο 2020 λίγο πριν τη λήξη του

Σίγουρα το 2020 ήταν μια χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές όλων μας. Άλλους τους δυσκόλεψε οικονομικά και ψυχολογικά, άλλους τους πίκρανε παίρνοντας...

Διαβάστε Επίσης