Βρίσκω τα αντικείμενα που αρχίζουν από… (παιχνίδι για παιδιά)

Kathy

Καλημέρα!

Πρόσφατα ανακάλυψα, συμμαζεύοντας σε μια κούτα στη σοφίτα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (δώρο με κάποιο delivery) που προφανώς είχα φυλάξει για όταν θα μεγάλωναν λίγο τα παιδιά. Είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην παρατηρητικότητα σε συνδυασμό με το λεξιλόγιο, την χρήση του αλφάβητου και κυρίως με το αρχικό γράμμα των λέξεων. Παίζοντάς το με τα παιδιά είδα πόσο ενθουσιασμένα ήταν αλλά κι εγώ η ίδια πέρασα υπέροχα και σε αντίθεση με κάποια άλλα παιχνίδια δεν βαρέθηκα καθόλου! Είναι ένα παιχνίδι που τα παιδιά μπορούν να συναγωνιστούν ακόμα και τους μεγάλους!

Σκέφτηκα, λοιπόν, να σας προτείνω να φτιάξετε κι εσείς ένα παρόμοιο. Πως; Είναι πολύ απλό!

 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το υλοποιήσετε εύκολα εκτυπώνοντας εικόνες από το διαδίκτυο. Τα υπόλοιπα υλικά θα τα βρείτε εύκολα στο σπίτι!

Παίχτες:

Ιδανικά παίζεται με 2 παίχτες αλλά θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε με δυο ομάδες που αποτελούνται από περισσότερους παίχτες.

Ηλικία:

Οι ηλικίες που μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι είναι από 6 και άνω μιας και πρέπει να ξέρουν να γράφουν. Αν όμως θέλουν να συμμετέχουν και μικρότερα παιδιά μπορείτε να το παίξετε και προφορικά, προσαρμόζοντάς το ανάλογα (π.χ. χωρίς βαθμολογία), φτάνει τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίσουν το γράμμα από το οποίο ξεκινάει η λέξη (συνήθως από τα νήπια και άνω).

pechnidi_gia_pediaΘα χρειαστείτε:

  • Εικόνες από το διαδίκτυο τις οποίες μπορείτε ακόμα και να πλαστικοποιήσετε εις διπλούν (προτιμήστε πολύπλοκες εικόνες όπως δωμάτια σπιτιού με πολλά αντικείμενα ή τοπία γεμάτα με ζώα, φυτά ή άλλα αντικείμενα)
  • Χαρτιά (όσα και οι παίχτες)
  • Μολύβια (όσα και οι παίχτες)
  • Μια κλεψύθρα από κάποιο άλλο επιτραπέζιο ή ένα ρολόι ή το χρονόμετρο του κινητού σας. 

Όπως σας είπα αρχικά θα χρειαστεί να εκτυπώσετε μια εικόνα που περιέχει πολλά αντικείμενα εις διπλούν (μία για κάθε παίχτη). 

Για εικόνες μπορείτε να πληκτρολογήσετε στην αναζήτηση του google:

room drawing, nature scene drawing, drawings scenery, drawing zoo, drawing luna park, drawing beach scenes, drawing camping, school classroom drawing κ.α.

Επιλέξτε την πιο γεμάτη και πολύπλοκη ζωγραφιά για να υπάρχει μεγαλύτερο σασπένς στην αναζήτηση των αντικειμένων. Μπορείτε να εκτυπώσετε μια ασπρόμαυρη και να την χρωματίσετε ή μία έγχρωμη.

Πως παίζεται:

Κάποιος λέει την αλφαβήτα από μέσα του (όπως στο όνομα-ζώα-φυτά) και ο άλλος τον σταματάει σε κάποιο γράμμα.

Κάθε παίχτης ψάχνει στην εικόνα του να βρει όσο περισσότερα αντικείμενα μπορεί από το γράμμα αυτό μέσα στο συμφωνημένο χρόνο (π.χ. 5 λεπτά) και να τα γράψει στο χαρτί του. 

Τip: Δεκτές γίνονται φυσικά όλες οι συνώνυμες λέξεις. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να βρει από το γράμμα Π το ποτάμι ή όταν είναι η σειρά του Ρ να πει ρυάκι. 

Βαθμολογία:

Κάθε σωστή απάντηση είναι 5 βαθμοί αλλά αν οι δύο παίκτες βρουν την ίδια λέξη παίρνουν από 1 βαθμό. Κερδίζει ο παίκτης με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Ελπίζω να σας άρεσε και να δοκιμάσετε να το παίξετε με τα παιδιά σας. Θα χαρώ να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας. 

Παραλλαγή: Όσο έγραφα την ανάρτηση, η Κάλη με ενημέρωσε ότι συμπτωματικά έχουν και αυτοί το ίδιο παιχνίδι αλλά λόγο ηλικίας (για 3-5 χρονών) το παίζουν διαφορετικά. Ο κάθε παίχτης λέει τη λέξη ενός αντικειμένου που βλέπει στην εικόνα και ο άλλος πρέπει να βρει το αντικείμενο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Και όχι μην σας φαίνεται εύκολο. Οι εικόνες πολλές φορές είναι τόσο πυκνοζωγραφισμένες που όντως είναι δύσκολο να βρεις το αντικείμενο ειδικά αν είσαι μόνο τρία!