ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μαθαίνοντας στα παιδιά τον πολλαπλασιασμό με παιχνίδι και κολπάκια!

     
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Ο πολλαπλασιασμός είναι μία γνώση που αποκτούμε στα πρώτα σχολικά χρόνια και μας χρησιμεύει σε όλη μας τη ζωή. Σε αυτή μου την ανάρτηση θέλησα να μαζέψω και να μοιραστώ μαζί σας κάποια links στα οποία θα βρείτε πληροφορίες, κολπάκια και παιχνίδια που πιθανότατα βοηθήσουν τα παιδιά σας ώστε να μάθουν καλύτερα την προπαίδεια ή να εξασκηθούν σε αυτή παίζοντας. Πάντα φυσικά με την δική σας υποστήριξη!
     
    Ο μικρός μου έφτασε στην δευτέρα δημοτικού φέτος! Η περσινή ήταν μαθησιακά μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά γι’ αυτόν, τους συμμαθητές του αλλά και για εμάς τους γονείς όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη τους χρονιά στο δημοτικό αλλά επειδή άλλαξαν τρεις δασκάλες μέσα σε ένα δίμηνο (η πρώτη πήρε άδεια για λόγους υγείας, η δεύτερη έμεινε έγκυος και η τρίτη… ας μην το συζητήσουμε καλύτερα) με αποτέλεσμα να έχουν πολλά κενά σε σχέση με την ύλη της δημοτικού. Παρολαυτά φέτος, με μπόλικη διάθεση για “δουλειά”, δασκάλα, γονείς και μαθητές βάλαμε τα δυνατά μας όχι μόνο για να βγάλουμε την φετινή ύλη αλλά και να αναπληρώσουμε τα κενά από την περσινή χρονιά!

    Όσοι έχετε παιδιά μεγαλύτερα ή στην ίδια ηλικία με τον γιο μου σίγουρα θα γνωρίζετε πως η δευτέρα είναι η τάξη που τα παιδιά μαθαίνουν όλη την προπαίδεια. Ήμουν από τις τυχερές μαμάδες γιατί τα παιδιά μου (μιλάω και για την μεγαλύτερη κόρη μου) είναι δυνατά στα μαθηματικά και την μάθανε γρήγορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποια παιδιά δε δυσκολεύονται! Ο μικρός μου τελείωσε όλη την προπαίδεια φτάνοντας και σε αυτήν του 12 (ναι, μαθαίνουν και αυτήν πλέον για όσους δεν το ξέρουν) κι έχει ακόμη μέλλον για να τις εμπεδώσει αλλά για αρχή τα πήγε εξαιρετικά! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συνεχή εξάσκηση για να γίνει κτήμα του. 

    Πάντως τι να πω! Με αυτό το “φορές” πολύ νευριάζω! Απορώ πώς τα μαθαίνουν τα άτιμα! Χαχα! Αντί να λένε “πέντ’ έξι τριάντα” λένε “πέντε φορές το έξι τριάντα”! Κατανοώ πως ο λόγος είναι να καταλάβουν την έννοια του πολλαπλασιασμού αλλά πώς να πεις τόοοσα κατεβατά με το “φορές”; 

    pollaplasiasmos_pechnidi_2

    Ας περάσουμε όμως στην ουσία και σε όσα βρήκα στο διαδίκτυο και θεωρώ χρήσιμα βοηθήματα για να μοιραστώ μαζί σας ώστε να βοηθήσετε και τα δικά σας παιδιά με τον πολλαπλασιασμό.

    Σύμμαχός μας η τεχνολογία, λοιπόν, αλλά και η μουσική! Ως μουσικός δεν θα μπορούσα να μην σας προτείνω να συνδυάσετε την μουσική με την προπαίδεια. Άλλωστε η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μαθηματικά, γιατί να μη συμβαίνει και το αντίθετο; 

    Ο Γιάννης Σταράκης χρησιμοποίησε γνωστές μελωδίες για να τραγουδάνε τα παιδιά σύμφωνα με αυτές την προπαίδεια του 3, του 4, του 6, του 7 και του 8 και να τις αποστηθίσουνε πιο εύκολα! Ο Τάσος Ιωαννίδης, επίσης, έχει γράψει πολλά παιδικά τραγούδια για την προπαίδεια!


    Μήπως αν φανταζόμασταν ότι οι πολλαπλασιασμοί δεν ήταν τόσοι πολλοί ξελαφρώναμε λιγάκι; Για διαβάστε τι έκανε η μαμά Μαρία σχετικά με αυτό: Συμβουλές από μία μαμά


    Η Φωτεινή μας μιλάει για την δική της εμπειρία με τα παιδιά της και προτείνει ένα domino.


    Πολλά κολπάκια έχει και η προπαίδεια του 9:

    Η Μαρία, μαμά blogger και μαθηματικός στο επάγγελμα, δίνει τις δικές τις συμβουλές και μας δίνει 3 μικρά κολπάκια για να κάνουμε την προπαίδεια του 9… παιχνιδάκι. 

    Το κόλπο της προπαίδειας του 9 με τα δάχτυλα που μας προτείνει η Μαρία μπορείτε να το δείτε κι εδώ σε βίντεο.

    Εγώ λοιπόν επειδή είδα ότι ο μικρός μου την ήξερε μεν αλλά καθυστερούσε (ίσως έκανε την πρόσθεση στο μυαλό του) έκανα τα δικά μου μαγικά και τώρα του φαίνεται πανευκολάκι!

    Οι δύο πρώτες σειρές (0x9=  0 και 1×9=  9) βγαίνουν εκτός, μιας και εννοείται ότι τις γνωρίζουν.
    Παρατηρούμε ότι όταν πολλαπλασιάζουμε το εννιά με έναν αριθμό το γινόμενο ξεκινάει με ένα αριθμό πιο κάτω. 
    ΔΥΟ φορές το εννιά ίσον ΔΕΚΑοχτώ (όπου δέκα είναι το 1 το οποίο είναι ένα αριθμός πιο κάτω από το 2 δηλαδή) 
    ΤΡΕΙΣ φορές το εννιά ίσον ΕΙΚΟΣΙεφτά (όπου 20 είναι το 2 το οποίο είναι ένας αριθμός πιο κάτω από το 3)
    Για να θυμούνται τον δεύτερο αριθμό του γινομένου τους λέμε ότι οι δύο αριθμοί του γινομένου έχουν άθροισμα εννιά. 
    Ελπίζω να το εξηγώ σωστά και να το κατανοήσετε πλήρως!

      0x9=  0
      1×9=  9
      2×9=18 (1+8=9)
      3×9=27 (2+7=9)
      4×9=36 (3+6=9)
      5×9=45 (4+5=9)
      6×9=54 (5+4=9)
      7×9=63 (6+3=9)
      8×9=72 (7+2=9)
      9×9=81 (8+1=9)
    10×9=90


    Αυτό που βοηθάει πάρα πολύ πάντως είναι οι συχνές επαναλήψεις. Όχι πάντα με μορφή άσκησης γραπτής ή προφορικής αλλά και σαν παιχνίδι. Μπορείτε για παράδειγμα να ρωτάτε το παιδί πολλαπλασιασμούς μέσα στο αυτοκίνητο ή ενώ στρώνετε το τραπέζι. Έναν ή δυο την φορά… μη φρικάρετε! 


    Αυτοσχέδια παιχνίδια προτείνουν οι ειδικοί εδώ.


    Η δασκάλα Γαλήνη προτείνει το τέτρις της προπαίδειας (με εκτυπώσιμο), το ντόμινο της προπαίδειας (με εκτυπώσιμο), το μέμο της προπαίδειας


    Αν και νομίζω ότι εδώ η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα μιας και στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε άπειρα online παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάσκηση του πολλαπλασιασμού!

    Εξάσκηση σε σε όλες τις πράξεις, (στις ανισότητες αλλά και στην ώρα)  μπορείτε να βρείτε κι εδώ.
    Παιχνίδι πολλαπλασιασμού με τους δρόμους
    Παιχνίδι πολλαπλασιασμού με τα σήματα
    Παιχνίδι πολλαπλασιασμού με τον τζαμοκαθαριστή


    Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν πως δεν έχει σημασία ποιος αριθμός είναι πρώτος ή δεύτερος στον πολλαπλασιασμό κι ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με όποια σειρά κι αν τους βάλουμε. Μήπως λοιπόν θα ήταν πιο εύκολο να πει 4 φορές το 8 παρά 8 φορές το 4; 

    Προπαίδεια του 4
    Προπαίδεια του 7
    Προπαίδεια του 8


    Πολύ χρήσιμο μας φάνηκε το καταπληκτικό εκτυπώσιμο μπρελόκ της προπαίδειας που έφτιαξε η Γαλήνη (λατρεύω το blog της παρεμπιπτόντως!) Το έχω πλαστικοποιήσει και το έχουμε πάντα κρεμασμένο στον πίνακα ανακοινώσεων στα δωμάτια των παιδιών. pollaplasiasmos_pechnidi_3

    Για το τέλος άφησα το καλύτερο! Όταν με το καλό μπούνε στον πολλαπλασιασμό διψήφιων μπορείτε να δοκιμάσετε και με αυτόν τον τρόπο… των κινέζων! Τώρα θα μπερδευτείτε… θα διευκολυνθείτε… δεν ξέρω. Κάντε πάντως μια προσπάθεια. Δείτε το εδώ από την Σίνα αλλά και σε βιντεάκι!

    Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα τα links που μοιράστηκα μαζί σας. 

    Αλήθεια τα δικά σας παιδιά πως τα πάνε με την προπαίδεια; Έχετε κάτι ακόμη να μας προτείνετε; 
    Kathy 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    15 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Σας ευχαριστώ κορίτσια τόσο για την αναφορά όσο και για την προσπάθειά σας να τα μαζέψετε όλα ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν την προπαίδεια εγκαίρως. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως νοιώθω όταν έρχονται παιδιά στο Λύκειο χωρίς να ξέρουν προπαίδεια. Και μπορεί να γίνει τόσο διασκεδαστικά. Θα συμφωνήσω ότι το να λένε τη λέξη φορές είναι περιττό και δυσκολεύει. Και μια τελευταία συμβουλή στις μαμάδες. Κρύψτε κάθε είδους κομπιουτεράκι μέχρι την τρίτη Γυμνασίου. Ακόμα και να μάθουν να κάνουν πράξεις από τη στιγμή που θα το πιάσουν στα χέρια τους τις ξεχνάνε.
      Φιλιά πολλά

      • Η γνώμη της ειδικού ήταν απαραίτητη! Ευχαριστούμε για την συμβουλή Μαρία αν και δεν νομίζω πως θα αντέξει κανείς χωρίς κομπιουτεράκι ως την γ γυμνασίου! Χαχα!

    2. Πονεμένη ιστορία η προπαίδεια! Πραγματικά έρχομαι αντιμέτωπη με παιδιά, ακόμα και Λυκείου που δεν την ξέρουν. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με την Μαρία: “όχι κομπιουτεράκι”!!! Σκοτώνει τον μαθηματικό λογισμό. Σε μια περίπτωση μαθητή μου (γυμνασίου)είχα αναγκαστεί να επιστρατεύσω ακόμα και τον άβακα για να του δώσω να καταλάβει ότι οι αριθμοί είναι απτοί και όχι κάποια τυχαία σύμβολα ζωγραφισμένα στην οθόνη! Οπότε the sooner the better!
      Πολύ παιχνιδιάρικα και ενδιαφέροντα τα όσα μας πρότεινες. Ότι πρέπει για “προπόνηση”!

      • Δεν το γνώριζα ότι είσαι εκπαιδευτικός Χριστίνα μου! Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Θα χαρώ αν έχεις να προσθέσεις κι άλλα links

    3. Πολύ χρήσιμη αυτή η συγκεντρωτική ανάρτηση περι πολλαπλασιασμου!!! Ίσως φιλιώσω με την προπαίδεια και πετάξω το κομπιουτεράκι!

    4. Ανήκω στις “τυχερές” γιατί και τα τρία μου παιδιά έχουν κλίση στα μαθηματικά (είναι το αγαπημένο μάθημα και της μικρής) και ποτέ δεν δυσκολεύτηκαν.(Τα αγόρια υστερούν λίγο στην γλώσσα και σιχαίνονται το μπλα-μπλα έ!!δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα).Οι συμβουλές σας είναι πολύ καλές και θα τις προωθήσω αλλού σε μαμάδες που υποφέρουν!!! Συμφωνώ και στο ΟΧΙ για το κομπιουτεράκι. Αλήθεια το ξέρετε ότι στις Πανελλήνιες και γενικά σε εξετάσεις δεν επιτρέπεται;;

    5. Πω πω τι με περιμένει και μάλιστα εις διπλούν! Αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, και εσείς τα μαζέψατε εδώ μια χαρά! Pin it λοιπόν, γιατί σε 3 χρονάκια θα το ψάχνω διακαώς! Εξαιρετική δουλειά κορίτσια! Μπράβο σας! Η δε κασετίνα Barcelona όλα τα λεφτά! Πολλά φιλάκια!!!

    6. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας και τα link!! Βρε παιδιά πάντως τα φορτώνουν από τόσο μικρά με τόσα πολλά… Και ειδικά στα μαθηματικά πάνε από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς τα παιδιά να προλαβαίνουν να τ’ αφομοιώσουν… Εχω τη μεγάλη μου κόρη στη Β’ Δημοτικού και ειδικά με την προπαίδεια είχα σηκώσει τα χέρια ψηλά… Ωρες ωρες αισθάνομαι ανίκανη να της τα μεταδώσω, κι έχω και πτυχίο στα οικονομικά πανάθεμά με, φανταστείτε να μη σκάμπαζα τίποτα…

      • Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία (ειδικά των μαθηματικών) είναι απαράδεχτα! Το έχω ακούσει κι από τους ίδιους τους δασκάλους. Γενικά όμως η ύλη έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά του δημοτικού κάνουν πλέον αυτά που εμείς κάναμε στο γυμνάσιο!

    7. Σας ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σας στις τραγουδισμένες προπαίδειες….Τα εφάρμοσα αρκετά χρόνια σε διάφορες τάξεις του δημοτικού και πάντα τα παιδιά (αλλά και οι γονείς) αισθάνονταν ότι έτσι η εκμάθηση γίνεται παιχνίδι και όχι βραχνάς…..

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης