ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Βενετία η βασίλισσα των νερών

  Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τη Βενετία και σίγουρα θα γραφτούν και άλλες ακόμη για την ομορφιά αυτής της πόλης, τη βασίλισσα των νερών. Η Βενετία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας, είναι χτισμένη πάνω σε 118 νησάκια, που χωρίζονται από 150 κανάλια και ενώνονται με περισσότερες από 400 γέφυρες. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα ζωντανό μουσείο με δεκάδες αξιοθέατα που συγκινεί όλους όσους την επισκέπτονται και δεν είναι και λίγοι. Η Βενετία προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 20.000.000 τουρίστες! Κάποιοι λένε πως η λέξη Venetia προέρχεται από το λατινικό Veni Etiam, που σημαίνει έλα ξανά και ξανά. Ίσως και να έχουν δίκαιο, αφού όσες φορές και έρθει κάποιος πάντα θα βλέπει άλλα πράγματα, καινούργιες ομορφιές και θα ζει νέες εμπειρίες.

  Περιεχόμενα Απόκρυψη

  Ταξίδι στη Βενετία

  Για εμάς που ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο η Βενετία δεν είναι μόνο ένας απλός ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά είναι η πόλη έναρξης των ταξιδιών μας, όταν επιλέγουμε να μεταβούμε στην Ευρώπη με πλοίο και γι αυτό την έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές. Επομένως και μόνο από τις εμπειρίες μου αυτές δικαιούμαι να σας κάνω μια ξενάγηση και να πάρετε μια μικρή έστω γεύση από αυτή τη μοναδική, μαγευτική πόλη! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και αφήστε το νου σας να ταξιδέψει μέσα από τα λόγια μου και τις φωτογραφίες μας.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Περνώντας το πλοίο έξω από το Βενετία για να πάει στο λιμάνι βλέπουμε μια άλλη Βενετία από αυτήν που συνήθως έχουμε δει σε φωτογραφίες.

  Η είσοδος στη Βενετία με το πλοίο είναι θεαματική

  Ήδη, ενώ το πλοίο έμπαινε στην κλειστή λιμνοθάλασσα της Βενετίας, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν ακουμπισμένοι στις κουπαστές του πλοίου για να απολαύσουν από μακριά την πόλη της Βενετίας και να την φωτογραφίσουν. Πλοία, βάρκες, μικρά και μεγάλα σκάφη πηγαινοερχόντουσαν διασχίζοντας το κανάλι, όπως σε έναν δρόμο τα αυτοκίνητα. Με τη σειρήνα του το πλοίο, ενώ έμπαινε στο μεγάλο θαλάσσιο δρόμο προς το λιμάνι, στο Canale della Giudecca, μας ειδοποιούσε πως έφτανε στον προορισμό του. Εκείνη την ώρα όσοι επιβάτες είχαν μείνει μέσα στο πλοίο ανέβηκαν και αυτοί στο κατάστρωμα με τη λαχτάρα να μην χάσουν την πανοραμική άποψη της πόλης.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Φυσικά τα κρουαζερόπλοια και τα μεγάλα πλοία της γραμμής δεν μπαίνουν στο μεγάλο κανάλι

  Στριμωγμένοι προσπαθούσαμε να βρούμε μια θέση ανάμεσα σε όλους για να απολαύσουμε την όμορφη και μαγευτική αυτή πόλη αλλά και για να την αποτυπώσουμε σε μια φωτογραφία από ψηλά. Η πλεύση του πλοίου ήταν αργή και εμείς είχαμε άνεση χρόνου, όχι μόνο να βγάλουμε φωτογραφίες και από τις δύο πλευρές του καναλιού, αλλά και να θαυμάσουμε την πόλη που απλωνόταν στα μάτια μας απλόχερα.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Ο Ναός του San Giorgio Maggiore επάνω σε ένα μικρό που συναντάς στην είσοδο του πλοίου στη Βενετία

  Καθώς το μεγάλο πλοίο έπλεε προς το λιμάνι βλέπαμε γύρω μας να υπάρχει μια μεγάλη κίνηση σκαφών χωρίς να «μποτιλιάρονται» και σκεφτόμασταν πώς είναι δυνατόν μικρά και μεγάλα πλοιάρια, φορτηγίδες, βαπορέτα, σκάφη, τουριστικά, ταχύπλοα, μαούνες, όλα αυτά βαλμένα θαρρείς με τάξη να κινούνται στη θάλασσα χωρίς πρόβλημα; Και τότε διακρίναμε πως στη θάλασσα υπήρχαν πάσσαλοι που έδειχναν και καθόριζαν ποιο θαλάσσιο δρόμο θα ακολουθήσει το καθένα από αυτά.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Οι θαλάσσιοι δρόμοι της Βενετίας

  Οι περισσότεροι επισκέπτες της Βενετίας, επιλέγουν να μείνουν στο Mestre, την πόλη έξω από τη Βενετία, διότι τα καταλύματα είναι φθηνότερα. Εξ άλλου και οι περισσότεροι Βενετσιάνοι έχουν επιλέξει το Mestre ως τόπο διαμονής τους, γιατί δεν αντέχουν πλέον το υψηλό κόστος ζωής, τα υγρά σπίτια, τη μη φυσιολογική ζωή και φυσικά τις χειμωνιάτικες πλημμύρες.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Πανοραμική φωτογραφία της Βενετίας από το κατάστρωμα του πλοίου καθώς μπαίνει στο λιμάνι της πόλης.

  Η χαρά μας απερίγραπτη, όπως και ο ενθουσιασμός μας που θα είχαμε μερικές μέρες στην διάθεσή μας να περπατήσουμε στα μαγευτικά σοκάκια της Βενετίας, να επισκεφθούμε κάποια από τα μουσεία και τις εκκλησίες της και αυτή τη φορά να κάνουμε και μια μίνι κρουαζιέρα στα δύο όμορφα νησάκια της, το Murano (Μουράνο) και το Burano (Μπουράνο). Από το Mestre πήραμε τον δρόμο που οδηγεί στη Βενετία τον S11 και μέσω της γέφυρας, Ponte della Liberta, μήκους 4 χλμ., που είναι και η μοναδική πρόσβαση στην πόλη, φτάσαμε στην πλατεία Piazzale Roma. Στο σημείο αυτό είναι και ο τερματικός σταθμός του τρένου για όσους επιλέξουν ως μέσον μεταφοράς το τρένο. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο πάρκινγκ των αυτοκινήτων Park Banchina Ghiaia, για όσους θέλουν να έρθουν με το αυτοκίνητό τους.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Το μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων στο λιμάνι της Βενετίας GPS 45.431782 12.310615

  Διαβάστε επίσης: Τα νησιά Μπουράνο και Μουράνο της λιμνοθάλασσας της Βενετίας

  Ξενάγηση στη Βενετία

  Από εδώ ξεκινάνε όλα! Ξεκινάει η ομορφότερη βόλτα στη Βενετία, βόλτα που τόσο πολύ όλοι μας ονειρευτήκαμε να κάνουμε. Οι επιλογές για τη βόλτα αυτή είναι μόνο δύο!  Είτε να ξεκινήσετε με τα πόδια, είτε να πάρετε ένα πλεούμενο ως μέσο μεταφοράς!

  Χάρτης

  Στον χάρτη που φτιάξαμε μπορείτε να δείτε όλα τα αξιοθέατα της Βενετία αλλά και της γύρω περιοχής που αναφέρουμε στα άρθρα μας.

  Βόλτα στη Βενετία με τα πόδια

  Εάν θέλετε να έχετε ως μέσον ξενάγησης τα πόδια σας στα σοκάκια της Βενετίας, πρέπει να έχετε καλά παπούτσια, νερό (ζητείστε non gassata εάν θέλετε να είναι χωρίς ανθρακικό), φωτογραφική μηχανή και πολλή διάθεση γιατί ο δρόμος είναι μακρύς… Είναι μια υπέροχη εμπειρία να περπατάτε ανάμεσα στα κανάλια, να ανεβοκατεβαίνετε τις μικρές γεφυρούλες που τα ενώνουν και να βλέπετε από κοντά την καθημερινότητα των Βενετσιάνων.

  Αν θέλετε να κάνετε μια πρωτότυπη ξενάγηση με τα πόδια στη Βενετία μόνοι σας μπορείτε να αγοράσετε ένα Self-Guided Highlights Scavenger Hunt & Walking Tour. Χρησιμοποιώντας το smartphone σας ως οδηγό, λύστε γρίφους και δείτε τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Εξερευνήστε τη Βενετία περπατώντας, παίζοντας και μαθαίνοντας. Και προσοχή να έχετε καλά φορτισμένο το κινητό ή να διαθέτετε powerbank!

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Αξέχαστη η βόλτα στη Βενετία!!!

  Βόλτα στη Βενετία εν πλω

  Ο καλύτερος όμως τρόπος για τη βόλτα σας στη Βενετία είναι να πάρετε το βαπορέτο ή αλλιώς θαλάσσιο λεωφορείο, αρκεί να βγάλετε εισιτήριο διαρκείας, γιατί είναι πιο φθηνό, αλλά και γιατί θα έχετε την ευχέρεια να ανεβοκατεβαίνετε στις στάσεις για την ξενάγησή σας στα αξιοθέατα. Μετά όταν κουραστείτε από την πεζοπορία, μπορείτε και πάλι να μπείτε σε ένα βαπορέτο και να κατευθυνθείτε σε όποιο προορισμό θελήσετε.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η διαδρομή του Μεγάλου Καναλιού έχει ως αφετηρία την Piazzale Roma

  Οι διαδρομές στη Βενετία είναι «ένας λαβύρινθος» και έχει ο καθένας τη δυνατότητα να επιλέξει τη δική του διαδρομή. Εμείς για να μην μπλεχτούμε σε αυτόν τον λαβύρινθο, αποφασίσαμε πως για την ξενάγησή μας στα αξιοθέατα της Βενετίας, η διαδρομή με το βαπορέτο της γραμμής στο Μεγάλο Κανάλι (Grande Canal) θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Επιλέξαμε την διαδρομή 1 και ανεβήκαμε στο βαπορέτο που κινείται αργά και μας έδωσε την ευκαιρία με το ίδιο εισιτήριο να ανεβοκατεβαίνουμε στις στάσεις και να περιηγούμαστε στην περιοχή που έχουμε επιλέξει. Σε όλο το μήκος του μεγάλου καναλιού που έχει μήκος 3,8 χλμ. υπάρχουν 18 στάσεις.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Τα σπίτια στη Βενετία είναι βυθισμένα στο νερό και οι βάρκες είναι “τα αυτοκίνητά” για τις μετακινήσεις τους.

  Ταξιδέψτε ως τη μαγευτική Cinque Terre: Ταξιδιωτικές αναμνήσεις από την Ιταλική Ριβιέρα

  Βόλτα στη Βενετία με τη γόνδολα

  1. Η γόνδολα παλιά ήταν το μόνο μεταφορικό μέσον στη Βενετία, σήμερα όμως το χρησιμοποιούν μόνο οι τουρίστες. Είναι ένα πολυτελές μεταφορικό μέσον, ακριβό και καλό θα είναι πριν ανεβείτε να κάνετε μια συμφωνία για την τιμή με τον γονδολιέρη. Ο δήμος της Βενετίας επέβαλλε πλαφόν στις τιμές για τη βόλτα με τη γόνδολα. Έως τη δύση του ήλιου 62 ευρώ για βόλτα 50΄. Μετά τις 8 μ.μ. 80 ευρώ. Συνήθως όμως οι γονδολιέρηδες ζητάνε 100 ευρώ.
  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η ιδανική ώρα για βόλτα με τη γόνδολα είναι πριν σκοτεινιάσει, τότε που ο ήλιος πάει να γύρει και έχει φύγει η ώρα της κάψας.

  Ωστόσο, στην πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Tiqets βρήκαμε κάτι ακόμη πιο οικονομικό, απλά θα μοιραστείτε τη βόλτα σας και με άλλους τουρίστες (max 5 άτομα): Βόλτα με Γόνδολα στη Βενετία με 28 ευρώ. Αν θέλετε κάτι πιο ρομαντικό και μάλιστα τις απογευματινές ώρες τότε προτείνουμε βόλτα με γόνδολα ενώ ακούτε live ιταλικά τραγούδια και δείπνο σε εστιατόριο μετά το τέλος της βόλτας.

  Υπάρχουν και άλλα μέσα μεταφοράς στη Βενετία που είναι:

  1.Τα ξύλινα πλοιάρια που είναι τα θαλάσσια ταξί. Είναι μέσον γρήγορο, πρακτικό, ακριβό, για οποιανδήποτε μετακίνηση, αλλά απαραίτητο εάν θέλετε να πάτε στο αεροδρόμιο από τη θάλασσα.

  2.Το Traghetti που είναι γόνδολες που διασχίζουν το Μεγάλο Κανάλι και αρκετοί τουρίστες τις χρησιμοποιούν γιατί είναι φθηνό μέσο μεταφοράς.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Στη φωτογραφία το ένα κανάλι συναντά το άλλο με διακοσμητικό στοιχείο τις δύο διαφορετικές γέφυρες

  Ξενάγηση στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας (Grande Canal)

  Ξεκινήσαμε, λοιπόν, για τη μεγάλη διαδρομή του βαπορέτου στο κανάλι που είναι από την Pazzale Roma έως και την Piazza San Marco. Η φωτογραφική μας μηχανή πήρε φωτιά από την πρώτη στιγμή, αφήστε δε εμάς που πηγαίναμε από την μια πλευρά στην άλλη και πολλές φορές ανάμεσα από τα κεφάλια των επιβατών να προσπαθούμε να βγάλουμε τις φωτογραφίες και μάλιστα να θέλουμε να είναι και καλές! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τι να πρωτοδεί; Τι να πρωτοφωτογραφίσει; Απίστευτες στιγμές, μέχρι να καταλάβουμε πως θα μπορούσαμε να ξανακάνουμε και πάλι την διαδρομή μέχρι να τη χορτάσουμε αφού είχαμε κόψει εισιτήριο 3 ημερών.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η πιο όμορφη και αντιπροσωπευτική φωτογραφία κατ΄εμέ από όλες τις φωτογραφίες που βγάλαμε στα ταξίδια μας στη Βενετία.

  Κάρτα μαζικής μεταφορά στη Βενετία

  Σας συμφέρει για τις μετακινήσεις σας και το Venice public trasportation pass (αγορά μέσω του link) που κοστίζει 9,99 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει:

  • 1.Απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ACTV vaporetti και λεωφορεία) στην πόλη της Βενετίας
  • 2.Απεριόριστη χρήση των θαλάσσιων λεωφορείων και λεωφορείων στο Lido, τα νησιά της λιμνοθάλασσας και την ηπειρωτική χώρα (Mestre, Marghera)
  • 3.Απεριόριστη χρήση του τρένου R και RV στον δήμο της Βενετίας (μόνο εάν έχει επιλεγεί η επιλογή Εισιτήριο 1 ημέρας + Trenitalia)

  Προτείνουμε την κρουαζιέρα Venice Hop On Hop Off Cruise που μπορείτε να κλείσετε ακόμη και πριν το ταξίδι σας.

  Μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια

  Αν θέλετε μεταφορά από Βενετία προς τα αεροδρόμια Marco Polo πατήστε εδώ και για Treviso Airport πατήστε εδώ. Venice

  Βενετία, μια και μοναδική!

  Αυτή η πόλη από την πρώτη ματιά μας μάγεψε, μας γαλήνεψε και σκεφτόμουν πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει άλλον τόπο στον κόσμο που να της μοιάζει. Αυτό που αισθανόμασταν και ζούσαμε ήταν απερίγραπτο. Βρισκόμασταν και πάλι στη Βενετία, στο όνειρο της ζωής μας και βλέπαμε και ζούσαμε σε μια πόλη όπως ήταν παλιά, γιατί λίγα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 200 χρόνια. Η Βενετία καταφέρνει και ζει παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένη σε λασπώδεις όχθες και συχνά πλημμυρίζει. Οι εκτιμήσεις λένε πως η μοναδική αυτή πόλη βυθίζεται μερικά εκατοστά ανά δεκαετία. Μάρτυρας γι αυτήν την εκτίμηση είναι πως τα υπόγεια έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν και η καθημερινότητα για τους Βενετσιάνους κρύβει πολλά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά οι τουρίστες δεν πτοούνται, αντιθέτως την επισκέπτονται όλο και περισσότεροι πριν ένα μεγάλο μέρος της βρεθεί κάτω από το νερό.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Το Μεγάλο Κανάλι (Grande Canal) της Βενετίας

  Το βαπορέτο άρχισε να κινείται μέσα στο κανάλι, ενώ δίπλα μας μικρά και μεγάλα πλοιάρια σκίζανε το νερό, πάντα με τάξη. Ο κόσμος πολύς και επάνω στο βαπορέτο, αλλά και μέσα στα δρομάκια της Βενετίας. Πριν περάσουμε την γέφυρα Scalzi, την πρώτη γέφυρα του καναλιού, είδαμε στα δεξιά μας να δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία San Simeone Piccolo του 18ου αι. που το σχέδιό της βασίζεται στο Πάνθεον της Ρώμης. Η πρώτη μας στάση είναι η στάση San Stae που πήρε το όνομά της από την εκκλησία San Stae, μια μπαρόκ εκκλησία στην οποία δίνονται πολλές συναυλίες.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η εκκλησία San Stae στο Μεγάλο κανάλι

  Κατεβήκαμε από το βαπορέτο για να κάνουμε μια περιήγηση στα όμορφα στενά δρομάκια της περιοχής, έως ότου το ξαναπάρουμε και πάλι για τη συνέχεια της βόλτας μας στο μεγάλο κανάλι. Υπάρχουν όμορφοι πεζόδρομοι με περιποιημένα σπίτια, στέκια κρυμμένα στις γειτονιές και πολύ καλόγουστα μαγαζάκια με διακοσμητικά είδη. Ο ταχυδρόμος τους κυκλοφορεί με το ποδήλατο και στα κανάλια είναι “παρκαρισμένες” οι ιδιωτικές βάρκες των κατοίκων, αντικαθιστώντας τα αυτοκίνητα τους. Εξ άλλου σε μια πόλη του νερού ακόμα και τα σκουπίδια τους φορτώνονται στις μαούνες.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Ένα θαλάσσιο ταξί στα κανάλια της Βενετίας

  Η γοτθική εκκλησία Santa Maria Gloriosa dei Frari

  Πάμπολλες εκκλησίες με τα ψηλά τους καμπαναριά όλες με τέτοιο εσωτερικό διάκοσμο, θαρρείς πως βρίσκεσαι σε μουσείο, βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στα στενοσόκακα. Μια από αυτές που επισκεφθήκαμε ήταν και η βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι που στο εσωτερικό της έχει έργα τέχνης, όπως την “Ανάληψη της Παναγίας” του Τιτσιάνο του 1518 και το υπέροχο ρετάμπλ “Η Παναγία και το Θείο Βρέφος” του Τζοβάνι Μπελίνι του 1488. Το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας έχει ύψος 83 μ. και είναι το ψηλότερο καμπαναριό μετά από αυτό του Σαν Μάρκο.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η γοτθική εκκλησία Santa Maria Gloriosa dei Frari
  Η εκκλησία Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία στο εσωτερικό της χάριν των έργων τέχνης που διαθέτει. Αξίζει την επίσκεψή σας

  Μια άλλη εικόνα της Βενετίας

  Όμως μπορώ να ομολογήσω πως δεν είναι όλα όμορφα στη Βενετία. Αν τύχει και απομακρυνθείτε από τον τουριστικό χώρο θα δείτε μια εικόνα εγκατάλειψης με υγρά σπίτια και πολλές φορές και ερειπωμένα! Θα συναντήσετε γειτονιές που είναι άδειες, γιατί τις εγκατέλειψαν οι κάτοικοι και εγκαταστάθηκαν στα προάστια και στις γειτονικές πόλεις, λόγω του ότι τα σπίτια τους ήταν υγρά και χρειάζονταν επιδιόρθωση, αλλά και γιατί τον χειμώνα έχει πολλές πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά όμως για τον επισκέπτη και αυτά τα ερειπωμένα στενάκια έχουν μια γοητεία και ένα μυστήριο.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Παρ΄όλη την ερήμωση και την εγκατάλειψη των σπιτιών όσοι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους προσπαθούν να τα ομορφύνουν με τα λουλούδια στα μικρά τους μπαλκονάκια.

  Ιστορικά στοιχεία για την Βενετία

  Η Βενετία κατοικήθηκε από τον 10 αι. και έγινε ανεξάρτητη Βυζαντινή επαρχία Κατά τον Μεσαίωνα οι δόγηδες, την κάνανε ισχυρή δύναμη και η επιρροή τους επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, φθάνοντας ως την Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη και ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου από τον 13ο αι. έως και τον 17ο αι. Τότε ο τεράστιος πλούτος της μετατράπηκε σε μοναδικά έργα τέχνης και κτίρια. Η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίζεται από την Γοτθική τεχνοτροπία, ωστόσο έχει αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία. Ονομάστηκε «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» και κατακτήθηκε το 1797 από τον Ναπολέοντα. Τελικά το 1866 προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Η Βενετία είναι η γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741). Ο Βιβάλντι συνέθεσε πάνω από 600 κοντσέρτα, πολλά για βιολί, ενώ οι «οι τέσσερις εποχές» συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα κομμάτια της κλασσικής μουσικής. Σήμερα η Βενετία έχει αναλάβει ένα νέο ρόλο και μετατρέπει τα μέγαρα της πόλης σε μουσεία,ξενοδοχεία, καταστήματα, καθώς και τις εκκλησίες σε μουσεία, αφού έχει αναλάβει και την συντήρηση των έργων τέχνης που υπάρχουν σε αυτές.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Και αυτά τα σημεία τα αφημένα στη διάβρωση των νερών έχουν τη δική τους μαγεία, τουλάχιστον …για τους τουρίστες.

  Η περίφημη γέφυρα του Ριάλτο – Ponte di Rialto

  Το επόμενο βαπορέτο ήρθε σύντομα στη στάση και ξεκινήσαμε και πάλι τη διαδρομή μας μέσα στο Μεγάλο Κανάλι, ώσπου στην πρώτη μεγάλη στροφή του καναλιού, εμφανίστηκε μπροστά μας η γέφυρα του Ριάλτο, η πιο δημοφιλής γέφυρα της Βενετίας που κατασκευάστηκε το 1591 και για 300 χρόνια ήταν ο μόνος τρόπος για να περάσεις το μεγάλο κανάλι από τη μια πλευρά στην άλλη με τα πόδια. Κανένας επισκέπτης δεν φεύγει πιστεύω από τη Βενετία χωρίς να φωτογραφηθεί σε αυτό το τοπίο.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η περίφημη γέφυρα του Ριάλτο - Ponte di Rialto
  Η διάσημη γέφυρα Ριάλτο της Βενετίας

  Η Βενετία είναι ένα μαγικό παραμύθι, μια μαγεία, ένα όνειρο!

  Οι γονδολιέρηδες οδηγούν τα πλεούμενα τους με δεξιοτεχνία και αυτή η εικόνα της γέφυρας με τη γόνδολα είναι αυτή που όλοι μας την έχουμε συνδέσει με τη Βενετία και όλοι μας την έχουμε ονειρευτεί. Οι γόνδολες με οδηγό τους γονδολιέρηδες ντυμένοι με ριγέ μπλούζες κωπηλατούν αργά κάνοντας τους επιβάτες τους να απολαμβάνουν την πιο ρομαντική βόλτα της ζωής τους.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η περίφημη γέφυρα του Ριάλτο - Ponte di Rialto. Γόνδολα
  Η πιο ρομαντική βόλτα στη Βενετία!!!

  Οι γόνδολες είναι βαμμένες όλες μαύρες σύμφωνα με ένα διάταγμα του 1562, προκειμένου να μη μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ανάλογα με τη γόνδολα που έχει στην κατοχή του, εάν κάποιος ήταν πλουσιότερος από τον άλλον.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η βόλτα με μια γόνδολα είναι μια μικρή πολυτέλεια, αλλά είναι τόσο ρομαντική που αξίζει να την πραγματοποιήσετε.

  Μια επίσκεψη στη λίμνη Γκάρντα θα ενθουσιάσει εσάς και τα παιδιά σας: Ταξίδι στη λίμνη Garda και στα θεματικά πάρκα της

  Η διαδρομή “La volta” στο μεγάλο κανάλι

  Η διαδρομή μας με το βαπορέτο μετά από τη Γέφυρα του Ριάλτο συνεχίστηκε σε έναν ευθύ θαλάσσιο δρόμο, γνωστό και ως «Λα Βόλτα». Τα μέγαρα κατά μήκος του καναλιού είναι πολλά, έχουν κτιστεί μεταξύ του 13ου και 18ου αι. από πλούσιες Βενετσιάνικες οικογένειες και είναι επάνω τους αποτυπωμένη η μακραίωνη ιστορία της πόλης. Η θέα ήταν μαγευτική.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Μετά τη γέφυρα Ριάλτο το μεγάλο κανάλι μας έδωσε εικόνες απείρου κάλλους

  Πανέμορφα παλιά κτίρια, δεξιά και αριστερά του καναλιού, με μπαλκόνια γεμάτα γλάστρες, αλλά και πολλά στέκια και εστιατόρια στον παραλιακό πεζόδρομο για να απολαύσεις τη θέα του καναλιού πίνοντας το ποτάκι σου. Είναι το πιο όμορφο τοπίο της πόλης και όλο το σκηνικό θυμίζει σαν να είναι βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Τα μέγαρα που βρίσκονται κατά μήκος του μεγάλου καναλιού είναι αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα

  Και στις δύο πλευρές του μεγάλου καναλιού υπάρχουν πάνω από 170 κτήρια, τα περισσότερα από τα οποία κτίστηκαν από τον 13ο μέχρι τον 18ο αι. Οι οικογένειες της Βενετίας ξόδευαν τεράστια ποσά προκειμένου να επιδείξουν τον πλούτο τους χτίζοντας τα μέγαρα αυτά που ονομάζονταν palazzo. Τα περισσότερα από αυτά βρέχονται απευθείας από τα νερά του καναλιού, οπότε ο μοναδικός τρόπος να τα δει κανείς και να τα φωτογραφήσει είναι μόνο όταν βρίσκεται επάνω σε ένα βαπορέτο.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Η χαρακτηριστική Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική

  Όσο κινείται κανείς κατά μήκος του μεγάλου καναλιού με το βαπορέτο δεν μπορεί να περάσει από τη μία πλευρά στην απέναντι πλευρά. Αυτό γίνεται μόνο με τις τέσσερις γέφυρες που υπάρχουν σήμερα, ενώ μέχρι τον 19ο αι. υπήρχε μόνο ένα πέρασμα, η γέφυρα Ριάλτο.

  Η εμπορική συνοικία της Βενετίας

  Στη στάση Ca Rezzonico κατεβήκαμε και πάλι για να ξεναγηθούμε στην πιο εμπορική συνοικία και την πιο πολυσύχναστη συνοικία της πόλης. Ενωθήκαμε και περπατήσαμε με τους ντόπιους Βενετούς και τους τουρίστες ανάμεσα στους πάγκους της αγοράς, καθώς και στην ψαραγορά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής ήταν πως στις όχθες ενός καναλιού βρισκόταν η πλωτή αγορά, όπου βάρκες φορτωμένες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά πουλούσαν την πραμάτεια τους στους περαστικούς, αλλά και στους Βενετσιάνους. Μια όμορφη ιδιαίτερη εικόνα της καθημερινής ζωής της Βενετίας.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Ακόμα και η πλωτή αγορά φρούτων και λαχανικών στη Βενετία είναι αξιοθέατο.

  Η συλλογή της Peggy Guggenheim

  Στη στάση Accademia, όπου και η τρίτη γέφυρα του καναλιού Ponte dell΄ Accademia, κατεβήκαμε και πάλι για να επισκεφθούμε την Πινακοθήκη της Ακαδημίας, με έργα ζωγράφων από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, αλλά την τελευταία στιγμή μας κέρδισε η Μοντέρνα Τέχνη και επιλέξαμε να πάμε στο Palazzo Venier dei Leoni (18° αι.) για να δούμε την συλλογή των έργων της Peggy Guggenheim, της Αμερικανίδας εκατομμυριούχου συλλέκτριας και εμπόρου τέχνης. Η μεγάλη συλλογή έργων της βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, αλλά και στη Βενετία η συλλογή της είναι πολύ μεγάλη αφού στο μουσείο υπάρχουν 200 πίνακες και γλυπτά.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η συλλογή της Peggy Guggenheim
  Μοντέρνο έργο τέχνης στην είσοδο του μουσείου της Peggy Guggenheim.

  Το κτίριο όπου στεγάζεται η συλλογή έργων είναι ημιτελές, γιατί ενώ προοριζόταν να έχει 4 ορόφους, τελικά χτίστηκε μόνο το ισόγειο και αγοράστηκε το 1949 από την Peggy Guggenheim. Το Μουσείο είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μουσεία-αξιοθέατα της Βενετίας και είναι το καλύτερο μέρος της πόλης για να δείτε μοντέρνα τέχνη.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών. Η συλλογή της Peggy Guggenheim
  Στο μπαλκόνι του μουσείου της Peggy Guggenheim απολαμβάνοντας τη θέα του Μεγάλου Καναλιού

  Κάρτα Βενετίας

  Όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη έτσι και για το ταξίδι σας στη Βενετία μπορείτε να προμηθευτείτε την Venice Card. Οι κάρτες αυτές είναι πολύ συμφέρουσες γιατί σας δίνουν είσοδο σε βασικά αξιοθέατα. Αν λοιπόν προσθέσετε τα ποσά των αξιοθέατων που θέλετε να επισκεφτείτε και δείτε και την τιμή της κάρτας θα δείτε πως συμφέρει πραγματικά!

  Αφού θαυμάσαμε στο εσωτερικό τους πίνακες της συλλογής μοντέρνας τέχνης πολλών καλλιτεχνών, όπως Πικάσο, Ντε Κίρικο, Νταλί, Μιρό, Σαγκάλ και πολλών άλλων, βγήκαμε στον πλακοστρωμένο κήπο του κτιρίου και είδαμε και μια μεγάλη συλλογή γλυπτών. Στο όμορφο δένδρο της αυλής αφήσαμε και εμείς το αποτύπωμά μας όπως συνηθίζεται από όλους τους επισκέπτες να αφήνουν γραμμένη την άποψή τους. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας που θα μας θυμίζουν αυτή την εμπειρία μας και πήραμε από την στάση το βαπορέτο για την συνέχεια της βόλτας μας.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η συλλογή της Peggy Guggenheim
  Στην αυλή του Μουσείου της Peggy Guggenheim τη γεμάτη με έργα τέχνης

  Fast track εισιτήρια μπορείτε για να δείτε τη συλλογή της Peggy Guggenheim θα βρείτε εδώ στην πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Tiqets.

  Η μπαρόκ εκκλησία Santa Maria della Salute

  Σε λίγο η διαδρομή μας στο Μεγάλο Κανάλι τελείωνε και δεξιά μας βλέπαμε «ως μεγάλη κυρία στο κατώφλι του σαλονιού της» να δεσπόζει το επιβλητικότερο κτίριο της Βενετίας, η μεγάλη μπαρόκ εκκλησία η Σάντα Μαρία ντε λα Σαλούτε. Στο εξωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν τα εντυπωσιακά γλυπτά των τεσσάρων Ευαγγελιστών, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν μοναδικά αριστουργήματα και θρησκευτικοί πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως του Τιτσιάνο αλλά και πανέμορφα γλυπτά.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η εκκλησία Santa Maria della Salute
  Η μπαρόκ εκκλησία Santa Maria de la Salute

  Η εκκλησία Santa Maria della Salute χτίστηκε το 1630 ως ανάμνηση της απαλλαγής της πόλης από την επιδημία, εξ ου και το όνομά της salute που σημαίνει σωτηρία. Ολοκληρώθηκε μετά από 57 χρόνια το 1687.

  Η θαυμάσια πλατεία του Αγίου Μάρκου – Piazza San Marco

  Επόμενη στάση του βαπορέτου η Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Όλοι συνωστιζόμασταν για να κατεβούμε και να περιηγηθούμε στην πασίγνωστη πλατεία με έμβλημα το καμπαναριό της και για να θαυμάσουμε δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δόγηδων. Η πλατεία μπροστά από το ναό, είναι η μόνη που ονομάζεται piazza, οι άλλες ονομάζονται campo, είναι πάντα πλημμυρισμένη από τουρίστες, αλλά και από περιστέρια.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η πλατεία του Αγίου Μάρκου - Piazza San Marco
  Η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, “το κομψότερο δωμάτιο Της Ευρώπης”

  Από τη Βενετία μπορείτε να επισκεφθείτε και τη Βερόνα. Απέχει μόνο 120 χλμ. Ξεναγηθείτε μέσω του Ανθομέλι στη: Βερόνα, η πόλη του έρωτα

  Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου

  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς αντικρίζοντας τη διάσημη Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco που χτίστηκε τον 15ο αι. σε ρυθμό βασιλικής! Είναι ένα μείγμα ανατολικής και δυτικής αρχιτεκτονικής που ενώνονται και σχηματίζουν ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα κτίρια της Ευρώπης. Αετώματα, γλυπτά και ρομανικά ανάγλυφα στην είσοδο και στις αψίδες, όπως και θαυμάσια ψηφιδωτά, κοσμούν αυτό το υπέροχο κτίριο.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου
  Εκθαμβωτικά όμορφη η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

  Εάν όλα αυτά σας αφήνουν άφωνους, φανταστείτε τι είδαμε εντός της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου! Απίστευτο πλούτο, με τα ψηφιδωτά που ξεκινούν από το δάπεδο ως τους τρούλους που είναι και τα πιο εντυπωσιακά. Τα ψηφιδωτά στο δάπεδο είναι από μάρμαρο και γυαλί και όλα τα ψηφιδωτά καλύπτουν περισσότερο από 4000 τ.μ. και χρονολογούνται από το 12° αι. Εκείνο όμως μου έμεινε για πάντα στη μνήμη είναι το έργο πίσω από την Αγία Τράπεζα κατασκευασμένο από σμάλτο σε φύλλα χρυσού και πλαισιωμένο με μαργαριτάρια, ρουμπίνια, ζαφείρια και αμέθυστο.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου
  Τα κολάρα στα άλογα προστέθηκαν το 1204 για να καλύψουν το μέρος που είχε κοπεί το κεφάλι ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στη Βενετία όταν λεηλατήθηκαν από τη Βασιλεύουσα. Λέγεται πως είναι το έργο είναι του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Λύσιππου από τον 4 αι.

  Τα άλογα μαζί με το τέθριππο (που δεν υπάρχει σήμερα) αποτελούσαν ένα σύνολο και βρίσκονταν στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Το 1204 λεηλατήθηκαν από τους Βενετούς όταν έφτασαν εκεί κατά την τέταρτη Σταυροφορία. Τα άλογα με διαταγή του Δόγη τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη πάνω από την είσοδο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου το 1254. Το 1797 ο Ναπολέων αφαίρεσε με τη βία τα άλογα από τη Βασιλική και τα μετάφερε στο Παρίσι και τοποθετήθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου μαζί με το τέθριππο όπως ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός. Το 1815 τα άλογα επιστράφηκαν στη Βενετία και έως και το 1980 βρίσκονταν στην πρόσοψη της εκκλησίας. Όμως για λόγους ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα. Τα αυθεντικά άλογα εκτίθενται στο μουσείο εντός του Ναού.

  Δεκάδες περιστέρια πετούσαν γύρω μας και περίμεναν να ταϊστούν από τα χέρια μας. Εμένα εκείνη τη στιγμή το μυαλό μου ξέφυγε από το σήμερα και γύρισε χρόνια πριν, όταν είχαμε επισκεφθεί τη Βενετία μαζί με τις μικρές μας τότε κόρες, την Κατερίνα και την Κάλη. Όμορφα χρόνια με όμορφες αναμνήσεις!

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Ταξίδι στη Βενετία το 1987! Οικογενειακές αναμνηστικές φωτογραφίες

  Εισιτήρια ώστε να αποφύγετε την αναμονή στα ταμεία μπορείτε να προμηθευτείτε κι από εδώ: Saint Mark’s Basilica Skip the line. Περιλαμβάνουν skip The Line είσοδο στο Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Pala D’Oro, skip The Line είσοδο στο μουσείο St. Mark’s, και στην στέγη με θέα την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε το audio guide εφαρμογή για την Βενετία.

  Το καμπαναριό-πύργος του Αγίου Μάρκου

  Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όλα είναι κομψά και όπως είχε πει και ο Ναπολέοντας «η πλατεία Σαν Μάρκο είναι το κομψότερο δωμάτιο της Ευρώπης». Μπροστά στην πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στέκεται ο Πύργος, το καμπαναριό του που οι Βενετσιάνοι τον ονομάζουν “κύριο του σπιτιού”. Ο πύργος αρχικά είχε κτιστεί ως φάρος, μετέπειτα έγινε φυλακή και μετά το 1902 χωρίς προειδοποίηση κατέρρευσε. Άμεσα χτίσανε ένα κωδωνοστάσιο, αυτό το σημερινό, που εγκαινιάστηκε το 1912. Έχει ύψος 98,6 μέτρα και είναι η ψηλότερη κατασκευή στη Βενετία.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Βενετίας.

  Στο καμπαναριό της Βενετίας το 1609 ο Γαλιλαίος έκανε την επίδειξη του τηλεσκοπίου του στον τότε Δόγη.

  Το χλιδάτο Palazzo Ducale

  Το Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων) δεν το επισκεφθήκαμε εσωτερικά και ήταν λάθος μας, γιατί έχω διαβάσει πως και εδώ κανείς μένει έκθαμβος από τον πλούτο και την χλιδή των δόγηδων, απλώς αρκεστήκαμε να το θαυμάσουμε από έξω. Στο παλάτι αυτό χτυπούσε η καρδιά της Βενετίας και ήταν η επίσημη έδρα των Δόγηδων που ήταν οι κυβερνήτες της Βενετίας από τον 9 αι. Βέβαια ανακατασκευάστηκε ανά τους αιώνες, παίρνοντας τη σημερινή εντυπωσιακή του μορφή τον 15ο αι. καλυμμένο με αυτό το υπέροχο ροζ μάρμαρο και στέκεται επάνω στους κίονες από άσπρο μάρμαρο.

  Εισιτήρια fast track για το παλάτι μπορείτε να κλείσετε ακόμη και πριν το ταξίδι σας από εδώ: Το Παλάτι των Δόγηδων και τα μυστικά της φυλακής τους. Πατήστε στο link να δείτε τι περιλαμβάνει.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών. Palazzo Ducale
  Το Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων) στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

  Η πολυφωτογραφημένη Γέφυρα των ΣτεναγμώνPonte dei Sospiri

  Δίπλα από το παλάτι των Δόγηδων δεν παραλείψαμε να δούμε και να βγάλουμε φωτογραφία και στη Γέφυρα των Στεναγμών. Πήρε το όνομά της από τους στεναγμούς των φυλακισμένων που περνούσαν από την γέφυρα, πηγαίνοντας από το παλάτι των Δόγηδων που ήταν οι αίθουσες ανακρίσεων και βασανιστηρίων, στις φυλακές και βλέπανε από τη γέφυρα για τελευταία φορά τον κόσμο. Χτίστηκε το 17ο αι και επάνω της έχει διακοσμητικά γλυπτά πρόσωπα. Όλα είναι λυπημένα ή θυμωμένα, εκτός από ένα που χαμογελάει. Τι να σημαίνει άραγε αυτό;

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Η γέφυρα των στεναγμών - Ponte dei Sospir
  Η γέφυρα των στεναγμών στη Βενετία. Διακρίνεται τα πρόσωπα επάνω στη γέφυρα; Παρατηρήστε τα καλύτερα όταν βρεθείτε και εσείς εκεί.

  Στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας μπροστά στο μεγάλο κανάλι βρίσκεται ένας ανοικτός χώρος ,μια μικρή λπατεία που ονομάζεται Πιατσέτα ντέι Λεοντσίνι. Πήρε το όνομά της από τα δύο μαρμάρινα λιοντάρια που βρίσκονται επάνω στους στίλους και είχαν δωρηθεί στη Βενετία από το Δόγη Αλβίζε Μοτσενίγο το 1722.

  Η βόλτα μας στα κανάλια και στις γέφυρες ανάμεσα στα στενοσόκακα ήταν πραγματικά μια απόλαυση. Σε κάθε γωνία αντικρίζαμε όλο και διαφορετικά τοπία που ήταν όμως τόσο δαιδαλώδη που κάποια στιγμή μας φαίνονταν όλα ίδια. Όμως η κάθε διαδρομή μας είχε και τα δικά της αξιοθέατα. Τα σπίτια κολλητά το ένα με το άλλο είχε το δικό του χρώμα, αλλά και τη δική του μοναδική ιστορία. Στενοί δρόμοι με πανύψηλα σπίτια, που πολλές φορές δεν μας έβλεπε ούτε ο ήλιος, μας έβγαζαν σε κανάλια μικρά ή μεγάλα που περνούσαμε κάθε φορά και από μια διαφορετική γέφυρα.

  Βενετία η βασίλισσα των νερών
  Μια εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις είναι η βόλτα με τα πόδια στα σοκάκια της Βενετίας

  Διαβάστε μια μαγευτική διαδρομή στην Β. Ιταλία που σας προτείνω να κάνετε: Δολομίτες. Μια οδική διαδρομή στις ιταλικές Άλπεις.

  Το μυαλό μου γύρισε και πάλι πίσω στον χρόνο, όταν είχαμε ξαναβρεθεί στη Βενετία και είπαμε να κάνουμε βόλτα στα σοκάκια της. Βράδιαζε, όταν χωρίς χάρτες, τουριστικούς οδηγούς και κινητά τηλέφωνα, χαθήκαμε στα στενά της δρομάκια και γεμάτοι πανικό νομίζαμε πως δεν θα βγούμε ποτέ από εκείνον τον λαβύρινθο. Το λάθος μας ήταν πως τη βόλτα μας εκείνη την κάναμε νύχτα, τότε που όλα παίρνουν άλλο πρόσωπο και εύκολα αποπροσανατολιστήκαμε. Για να μη σας συμβεί αυτό επειδή η Βενετία είναι ένα παζλ από σοκάκια, κανάλια και γέφυρες προσπαθήστε να μη νυχτωθείτε μέσα σε αυτά. Ακόμα όμως και αν παρασυρθείτε και χαθείτε στα ερημικά στενοσόκακα, γιατί όλα είναι πιθανά, εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας, μην πανικοβάλλεστε, και κάποτε… θα βγείτε από το αδιέξοδο.

  Μια βόλτα στην αγορά των καταστημάτων της Βενετίας

  Η διαδρομή μας με το βαπορέτο είχε τελειώσει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όμως η περιήγηση μας στη Βενετία δε σταμάτησε εκεί. Τώρα είχε περπάτημα! Ο πύργος του Ρολογιού (Torre dell’ Orologio)που βρίσκεται στην πλατεία με το ρολόι, δείχνει την ώρα, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Λένε πως η Βενετία είχε πληρώσει πολύ ακριβά τους αδελφούς Ranieri, για την κατασκευή αυτού του ρολογιού και για να μην αντιγράψουν ποτέ το μηχανισμό του ρολογιού, τους έβγαλε τα μάτια! Οι καμπάνες του ρολογιού χτυπάνε ανά μία ώρα. Περάσαμε από τον πύργο και βρεθήκαμε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Βενετίας.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών.
  Ο πιο εμπορικός δρόμος της Βενετίας είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτος κόσμο.

  Η ώρα είχε περάσει και σε λίγο θα έπεφτε η νύκτα. Τα φώτα στα καταστήματα είχαν ανάψει και ο στενός δρόμος της αγοράς που είναι και ο κύριος δημόσιος δρόμος της πόλης γνωστός ως Μερτσερία, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο. Δεν ξέρω ποιοι ψώνιζαν και ποιοι όχι, όμως ένα ήταν σίγουρο πως οι τουρίστες απολάμβαναν τη βόλτα τους. Τα σπίτια αριστερά και δεξιά ψηλά (4 ορόφων) και η απόσταση μεταξύ τους περίπου ένα άνοιγμα σε έκταση των χεριών 3 ανδρών!!!

  Ιταλία χωρίς πίτσα γίνεται;

  Στη βραδινή μας βόλτα μπορεί να μην καθίσαμε στο πιο όμορφο καφέ της Βενετίας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, το διάσημο καφέ Φλοριάν που άνοιξε το 1720, όμως δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε σε μια Pitzzerie μια πίτσα και μια μακαρονάδα ιταλική, γιατί ας μη ξεχνιόμαστε πως στην Ιταλία όπου σταθείς και όπου βρεθείς οι πιτσαρίες βρίσκονται μπροστά σου. Αργότερα για να κλείσει ωραία η μέρα μας, μέσα στα δρομάκια που υπάρχουν όμορφα στέκια απολαύσαμε σε ένα από αυτά το υπέροχο δροσιστικό ποτό τους, το βενετσιάνο.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Ιταλική πίτσα και ποτό βενετσιάνο
  Ταξίδι στην Ιταλία χωρίς να φας ένα κομμάτι πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό δεν γίνεται!!!

  Ψώνια στην Βενετία

  Αφεθήκαμε να μας παρασύρει το πλήθος και να βρεθούμε ανάμεσα σε ανθρώπους ακούγοντας ένα κράμα διαλέκτων, θα έλεγα σε μια σύγχρονη Βαβέλ και να περπατήσουμε σε στενά δρομάκια με ακριβά καταστήματα. Δεν συναντήσαμε μεγάλα εμπορικά κέντρα, παρά μόνο μικρές αγορές με όμορφα καταστήματα. Υπήρχαν βέβαια και πιο προσιτά μαγαζιά για όλα τα βαλάντια, όμως παρόλα αυτά με τιμές που ίσως για εμάς ήσαν απαγορευτικές. Οι εντυπωσιακές βιτρίνες των μαγαζιών ελκύουν κάθε είδους επισκέπτη και υπάρχουν τα πάντα στη Βενετία! Είναι φημισμένη όμως περισσότερο για ιδιαίτερα αντικείμενα από γυαλί, όπως τα κρύσταλλα Murano και κοσμήματα, αλλά και δερμάτινα, είδη διακόσμησης, γκραβούρες με θέμα τη Βενετία και φυσικά αποκριάτικες μάσκες! Είναι ο παράδεισος για όσους λατρεύουν τα ψώνια!

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Αποκριάτικες μάσκες.
  Στη Βενετία υπάρχουν μάσκες για όλα τα βαλάντια. Μια μάσκα είναι το ωραιότερο αναμνηστικό δώρο από τη Βενετία που θα σας θυμίζει για πάντα αυτό το ταξίδι σας.

  Οι περίφημες βενετσιάνικες μάσκες κατασκευάζονται από δέρμα, πορσελάνη ή γυαλί και είναι ζωγραφισμένες στο χέρι και διακοσμημένες με φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους.

  Το καρναβάλι της Βενετίας

  Και μια και ανέφερα τις μάσκες, ας θυμηθούμε και το καρναβάλι της Βενετίας! Αν έχετε λοιπόν την τύχη να επισκεφθείτε την Βενετία κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού (εγώ δεν έχω πάει), σίγουρα πιστεύω πως θα ζήσετε κάτι το μοναδικό. Δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα καρναβάλια του κόσμου και είναι το μακροβιότερο καρναβάλι με τις ρίζες του από τον 14ο αι. Οι καρναβαλιστές φορούν εντυπωσιακά κοστούμια παλαιότερης εποχής και περιφέρονται στα στενά δρομάκια της πόλης έως τα ξημερώματα. Δόγηδες, κοντεσίνες, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες με τις χαρακτηριστικές Βενετσιάνικες μάσκες τους, κατακλύζουν τους δρόμους, δίνοντας έναν αέρα μυστηρίου. Η γιορτή κορυφώνεται τις 3 τελευταίες μέρες με την παρέλαση από γόνδολες στο Μεγάλο Κανάλι,φωτισμένες με χιλιάδες κεριά.

  Βενετία, η βασίλισσα των νερών. Αποκριάτικες μάσκες
  Οι στολές στο καρναβάλι της Βενετίας έχουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον το ντύσιμο να είναι των ευγενών παλαιότερης εποχής και δεύτερον να κρύβεται η ταυτότητα του ανθρώπου πίσω τη μάσκα που αφήνει ανοικτά μόνο τα μάτια, χωρίς να αφήνουν να φανεί κανένα συναίσθημα

  Το 1268 εμφανίστηκε η bauta, η λευκή ή μαύρη μάσκα που τη φορούσαν για να κρατούν τις ιδιωτικές τους στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η μεταμφίεση ήταν υποχρεωτική και όποιος παρέβαινε τον κανόνα τιμωρούνταν με καρναβαλικά παιχνίδια. Βέβαια κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, οι Βενετσιάνοι φορώντας τη μάσκα μπορούσαν να παραβιάσουν κάθε κανόνα ηθικής. Φορώντας τις μάσκες απελευθερώνονταν, δεν μιλούσαν παρά μόνο με τα μάτια γιατί η γλώσσα θα πρόδιδε το φύλο και θα ήταν ένα στοιχείο αναγνώρισης. Το 1797 όμως επί Ναπολέοντα απαγορεύτηκε το καρναβάλι και επιτράπηκε πάλι το 1979.

  Φτιάξτε τη δική σας βενετσιάνικη μάσκα σε ένα workshop. Μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία.

  Διαμονή

  Για τη διαμονή σας στην Βενετία κάντε την αναζήτησή σας από το παρακάτω χάρτη:  Booking.com

  Για οικονομικότερη διαμονή επιλέξτε το Mestre που απέχει περίπου 15 λεπτά με το τρένο από την Βενετία.  Booking.com

  Διαμονή για campers

  Οι τόποι διαμονής για εμάς που ταξιδεύουμε με το αυτοκινούμενό μας, αφού φυσικά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα στη Βενετία, είναι

  1. 1. Το πάρκινγκ Park Banchina Ghiaia που είναι καλό, εξυπηρετεί λόγω της άμεσης πρόσβασης στη Βενετία, αλλά ακριβό,
  2. GPS Ν 45.44146° Ε 012.30514
  3. 2. To Κάμπινγκ Rialto Via Orlanda 16 στο Mestre που έχουμε μείνει. Έξω από το κάμπινγκ κάνει στάση το λεωφορείο SS14 το οποίο πήραμε και μας μετέφερε στη Βενετία.
  4. 3. Η άλλη δική μας διαμονή ήταν όταν μείναμε σε ένα μεγάλο πάρκινγκ έξω από την Βενετία, στο Parco di San Giuliano Διαθέτει νερό και χώρο για άδειασμα ακάθαρτων νερών. Βρίσκεται 100 μ. από το βαπορέτο προς Βενετία, GPS Ν 45.46742° Ε 012.27916.

  Πιστεύω με τα γραφόμενά μου, αν και λίγο μπορεί να σας κούρασα γιατί το Μεγάλο Κανάλι είναι πραγματικά … μεγάλο, να πήρατε μια μικρή γεύση από τη Βενετία. Όμως, αλήθεια σας λέω, μπροστά στη μαγεία και το μυστήριο της πόλης, αυτά είναι πολύ λίγα! Η περιήγηση στα σοκάκια της, στα κανάλια της, στα μουσεία της, στις εκκλησίες της, δεν τελειώνει ποτέ! Απλώς θέλεις να ξαναπάς και ονειρεύεσαι. Εξ άλλου δεν έχουν άδικο πως για να κοιμίσουμε ένα μωρό και να δει τα πιο γλυκά του όνειρα το νανουρίζουμε με το τραγουδάκι:

  «Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου,

  στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου»

  Σας φιλώ γλυκά και δεν σας ξεχνώ. Θα τα πούμε σύντομα στο επόμενο ταξίδι μας!

  μαμά Μαρία

  Εκτός από τα ταξίδια που βρίσκονται μέσα στην ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε ακόμα περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για την Ιταλία στα παρακάτω link του Ανθομέλι:

  Ταξίδι στο Μιλάνο και τη Λίμνη Κόμο, μια έκπληξη για μένα

  1.Το ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (μέρος 1ο)

  2.Το ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (μέρος 2ο)

  3.Το ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (μέρος 3ο)

  6+1 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε στη Ρώμη

  Pin it for later:

  Βενετία η βασίλισσα των νερών 42

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι υπεροχο ταξιδι μας πήγατε κορίτσια..!! πραγματι μαγεια πρέπει να είναι αυτη η πολή.. για οσους μπορούν να την επισκεφτού.. αλλα και εσε΄ςι με τις φωτογραφιαες σας μα δώσατε μαι πολύ μεγαλ δοση ομορφιας απο την πανεμορφη αυτή πολή.. σε ευχαρσιστουμε.. να περναε ομορφα παντα στα ταξιδια σας.. καλο μηνα φιλακιααα!!

   • Πραγματικά τα σχόλιά σου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μου. Γιατί τί να περιμένει κανείς από μια ταξιδιωτική ανάρτηση; Ν΄αρέσει στον αναγνώστη, να είναι ευχάριστη, να τον κάνει να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να περιπλανηθεί σε ξένα μέρη και ειδικά για τη Βενετία να τον μαγεύσει!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ!

   • Paixnidaki, κατ΄αρχήν σ ευχαριστώ γιατί είσαι πάντα μια τακτική αναγνώστρια των ταξιδιών μας.Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις την επθυμία σου και τότε θα ζήσεις και εσύ την ομορφιά της πόλης.

  2. Πως γίνεται κσθε φορά που διαβάζω τα ταξίδια της μαμάς Μαρίας μετά να κάνω επίθεση σε όλα τα ταξιδιωτικά site. Θέλω πολύ να πάω στη Βενετία, είναι μια πολή που έχει σταματήσει σε άλλη εποχή. Βέβαια γνωστοί μας που μένουν εκεί με προσγειώνουν!!

   • Ο στόχος εν τέλει μιας ταξιδιωτικής ανάρτησης είναι αυτός!Όλοι να μπούμε σε μια αναζήτηση και με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να περιπλανηθούμε σε άλλους τόπους και σε άλλα μέρη. Πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε και αναμνήσεις από το θέμα της ανάρτησης και άλλοι ,όπως εσύ Niki Pap, να αναζητήσεις και άλλες πληροφορίες από το διαδύκτιο.Πάντως ένα είναι σίγουρο.Πως ο σκοπός ο δικός μου δεν είναι να προβάλλω προβλήματα.Κάποιοι άλλοι είναι πιο ειδικοί.Αναφέρω βέβαια πως υπάρχουν και αυτά,αλλά ένας επισκέπτης θα τα προσπεράσει και θα δει ,τουλάχιστον για τα Βενετία,μόνο τα θετικά.Την ερημιά και την εγκατάλειψη κάποιων σπιτιών,πλατειών και άλλων, θα την δει ο επισκέπτης αλλά είναι και αυτό μέρος της γοητείας της.Η επιθυμία σου να πας στην Βενετία εύχομαι να πραγματοποιηθεί σύντομα και τότε θα μπορέσεις να έχεις και την δική σου γνώμη.Εξ άλλου το ταξίδι είναι η παρέα, ο καιρός η διάθεση και πολλά άλλα που συντελούν να περάσει κανείς καλά.

   • Χαίρομαι που σου άρεσε,και μάλλον με γνωρίζεις για να αναφέρεσαι σε μένα.Πρέπει να σου αρέσουν και τα ταξίδια.Αφού λοιπόν άρεσε σε εσένα που την επισκέφθηκες και σχολίασες θετικά,αυτό μου δίνει και αυτοπεποίθηση να συνεχίσω να γράφω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες.Σ ευχαριστώ και καλά ταξίδια!

  3. Καλημέρα και σε εσένα My Lovable Baby!Καιρός να σε ξεσηκώσω να κάνεις και ένα ταξιδάκι,όποτε μπορέσεις,άλλη μια φορά στη Βενετία.Γιατί την Βενετία την γνωρίζεις καλύτερα με την δεύτερη ματιά. Όταν είχαμε πάει για πρώτη φορά στη Βενετία,το 1987 με τα κορίτσια μας μικρά, -βλέπε φωτο στην ανάρτηση-είχα απογοητευθεί τόσο πολύ που είπα δεν θα ξαναπάω.Όμως η γνώμη μου αυτή άλλαξε προς το θετικό, στα επόμενα ταξίδια.Και τώρα για μένα η Βενετία είναι μια μαγεία!
   Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.

   • Σίγουρα, όσο πιο πολλές φορές επισκεφτείς ένα μέρος, τόσο πιο πολύ το ανακαλύπτεις. Τα παρατηρείς με άλλη ματιά όλα, δίνεις σημασία σε πολλά περισσότερα από ό,τι την πρώτη φορά και σε "μαγεύει" περισσότερο. Π.χ. το Λονδίνο το έχω επισκεφτεί 2 φορές (από 12 μέρες την κάθε φορά) και ακόμη αισθάνομαι ότι δεν τα έχω δει όλα όσα θέλω να δω. Και θέλω να πάω ξανά και ξανά.
    Και στη Βενετία σκεφτόμασταν να πάμε (στο φετινό μας ταξίδι σε βόρεια Ιταλία και Ελβετία) αλλά δεν προλάβαμε. Κάποια άλλη στιγμή θα την επισκεφτώ πάλι (ευελπιστώ).
    Καλημέρα!

    Ασπασία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης