Βενετία η βασίλισσα των νερών

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τη Βενετία και σίγουρα θα γραφτούν και άλλες ακόμη για την ομορφιά αυτής της πόλης, τη βασίλισσα των νερών. Η Βενετία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας, είναι χτισμένη πάνω σε 118 νησάκια, που χωρίζονται από 150 κανάλια και ενώνονται με περισσότερες από 400 γέφυρες. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι ένα ζωντανό μουσείο, που συγκινεί όλους όσους την επισκέπτονται και δεν είναι και λίγοι. Η Βενετία προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 20.000.000 τουρίστες!

Venetia_taxidi_1

Για εμάς που ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο η Βενετία δεν είναι μόνο ένας απλός ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά είναι η πόλη έναρξης των ταξιδιών μας, όταν επιλέγουμε να μεταβούμε στην Ευρώπη με πλοίο και γι αυτό την έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές. Επομένως και μόνο από τις εμπειρίες μου αυτές δικαιούμαι να σας κάνω μια ξενάγηση και να πάρετε μια μικρή έστω γεύση από αυτή τη μοναδική, μαγευτική πόλη! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και αφήστε το νου σας να ταξιδέψει μέσα από τα λόγια μου και τις φωτογραφίες μας.

Η είσοδος στη Βενετία με το πλοίο είναι θεαματική

Ήδη, ενώ το πλοίο έμπαινε στην κλειστή λιμνοθάλασσα της Βενετίας, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν ακουμπισμένοι στις κουπαστές του πλοίου για να απολαύσουν από μακριά την πόλη της Βενετίας και να την φωτογραφίσουν. Πλοία, βάρκες, μικρά και μεγάλα σκάφη πηγαινοερχόντουσαν διασχίζοντας το κανάλι, όπως σε έναν δρόμο τα αυτοκίνητα. Με τη σειρήνα του το πλοίο, ενώ έμπαινε στο μεγάλο θαλάσσιο δρόμο προς το λιμάνι, στο Canale della Giudecca, μας ειδοποιούσε πως έφτανε στον προορισμό του. Εκείνη την ώρα όσοι επιβάτες είχαν μείνει μέσα στο πλοίο ανέβηκαν και αυτοί στο κατάστρωμα με τη λαχτάρα να μην χάσουν την πανοραμική άποψη της πόλης.Venetia_1

Venetia_51

Στριμωγμένοι προσπαθούσαμε να βρούμε μια θέση ανάμεσα σε όλους για να απολαύσουμε την όμορφη και μαγευτική αυτή πόλη αλλά και για να την αποτυπώσουμε σε μια φωτογραφία από ψηλά. Η πλεύση του πλοίου ήταν αργή και εμείς είχαμε άνεση χρόνου, όχι μόνο να βγάλουμε φωτογραφίες και από τις δύο πλευρές του καναλιού, αλλά και να θαυμάσουμε την πόλη που απλωνόταν στα μάτια μας απλόχερα.

Venetia-2

Venetia_3

Καθώς το μεγάλο πλοίο έπλεε προς το λιμάνι βλέπαμε γύρω μας να υπάρχει μια μεγάλη κίνηση σκαφών χωρίς να «μποτιλιάρονται» και σκεφτόμασταν πώς είναι δυνατόν μικρά και μεγάλα πλοιάρια, φορτηγίδες, βαπορέτα, σκάφη, τουριστικά, ταχύπλοα, μαούνες, όλα αυτά βαλμένα θαρρείς με τάξη να κινούνται στη θάλασσα χωρίς πρόβλημα; Και τότε διακρίναμε πως στη θάλασσα υπήρχαν πάσσαλοι που έδειχναν και καθόριζαν ποιο θαλάσσιο δρόμο θα ακολουθήσει το καθένα από αυτά.

Venetia_5

Φυσικά οι περισσότεροι επισκέπτες της Βενετίας, επιλέγουν να μείνουν στο Mestre, την πόλη έξω από τη Βενετία, διότι τα καταλύματα είναι φθηνότερα. Εξ άλλου και οι περισσότεροι Βενετσιάνοι έχουν επιλέξει το Mestre ως τόπο διαμονής τους, γιατί δεν αντέχουν πλέον το υψηλό κόστος ζωής, τα υγρά σπίτια, τη μη φυσιολογική ζωή και φυσικά τις χειμωνιάτικες πλημμύρες.Booking.com

Venetia_47

Η χαρά μας απερίγραπτη, όπως και ο ενθουσιασμός μας που θα είχαμε μερικές μέρες στην διάθεσή μας να περπατήσουμε στα μαγευτικά σοκάκια της Βενετίας, να επισκεφθούμε κάποια από τα μουσεία και τις εκκλησίες της και αυτή τη φορά να κάνουμε και  μια μίνι κρουαζιέρα στα δύο όμορφα νησάκια της, το Μουράνο και το Μπουράνο.

Διαβάστε επίσης: Τα νησιά Μπουράνο και Μουράνο της λιμνοθάλασσας της Βενετίας

Από το Mestre ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στη Βενετία είναι ο S11 και μέσω της γέφυρας, Ponte della Liberta, μήκους 4 χλμ., που είναι και η μοναδική πρόσβαση σε αυτήν, φτάσαμε στην πλατεία Piazzale Roma. Στο σημείο αυτό είναι και ο τερματικός του τρένου για όσους επιλέξουν ως μέσον μεταφοράς το τρένο, αλλά και το μεγάλο πάρκινγκ των αυτοκινήτων Tronchetto, για όσους θέλουν να έρθουν με το αυτοκίνητό τους.

Venetia
Parking Tronchetto

Από εδώ ξεκινάνε όλα! Ξεκινάει η ομορφότερη βόλτα στη Βενετία, βόλτα που τόσο πολύ όλοι μας ονειρευτήκαμε να κάνουμε. Οι επιλογές για τη βόλτα αυτή είναι μόνο δύο!  Είτε να ξεκινήσετε με τα πόδια, είτε να πάρετε ένα πλεούμενο ως μέσο μεταφοράς!

Βόλτα στην Βενετία με τα πόδια

Εάν θέλετε να έχετε ως μέσον ξενάγησης τα πόδια σας στα σοκάκια της Βενετίας, πρέπει να έχετε καλά παπούτσια, νερό (non gassata εάν θέλετε να είναι χωρίς ανθρακικό), φωτογραφική και πολλή διάθεση. Γιατί ο δρόμος είναι μακρύς… Είναι μια υπέροχη εμπειρία να περπατάτε ανάμεσα στα κανάλια, να ανεβοκατεβαίνετε τις μικρές γεφυρούλες που τα ενώνουν και να βλέπετε από κοντά την καθημερινότητα των Βενετσιάνων.


Info: Η πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Ticket Βar προσφέρει 2 ώρες ξενάγησης με τα πόδια στην πόλη της Βενετίας, με ξεναγό (στα αγγλικά). Κλείστε απευθείας από εδώ:

City Tour of Venice


Venetia_20

Βόλτα στη Βενετία εν πλω

Ο καλύτερος όμως τρόπος για τη βόλτα σας αυτή είναι να πάρετε το βαπορέτο ή αλλιώς θαλάσσιο λεωφορείο, αρκεί να βγάλετε εισιτήριο διαρκείας, γιατί είναι πιο φθηνό, αλλά και γιατί θα έχετε την ευχέρεια να ανεβοκατεβαίνετε στις στάσεις για την ξενάγησή σας στα αξιοθέατα. Μετά όταν κουραστείτε από την πεζοπορία, μπορείτε και πάλι να μπείτε σε ένα βαπορέτο και να κατευθυνθείτε σε όποιο προορισμό θελήσετε.Venetia_8

 Υπάρχουν και άλλα μέσα μεταφοράς στη Βενετία που είναι:
 1. Τα ξύλινα πλοιάρια που είναι τα θαλάσσια ταξί. Είναι μέσον γρήγορο, πρακτικό, ακριβό, για οποιανδήποτε μετακίνηση, αλλά απαραίτητο εάν θέλετε να πάτε στο αεροδρόμιο από τη θάλασσα.
 2. Το Traghetti που είναι γόνδολες που διασχίζουν το Μεγάλο Κανάλι και αρκετοί τουρίστες τις χρησιμοποιούν γιατί είναι φθηνό μέσο μεταφοράς.
 3. Η γόνδολα παλιά ήταν το μόνο μεταφορικό μέσον στη Βενετία, σήμερα όμως το χρησιμοποιούν μόνο οι τουρίστες. Είναι ένα πολυτελές μεταφορικό μέσον, ακριβό και καλό θα είναι πριν ανεβείτε να κάνετε μια συμφωνία για την τιμή με τον γονδολιέρη.

Info: Ο δήμος της Βενετίας επέβαλλε πλαφόν στις τιμές για τη βόλτα με τη γόνδολα. Έως τη δύση του ήλιου 62 ευρώ για βόλτα 50΄. Μετά τις 8 μ.μ. 80 ευρώ. Συνήθως όμως οι γονδολιέρηδες ζητάνε 100 ευρώ.

Ωστόσο, στην πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Ticketbar βρήκαμε κάτι ακόμη πιο οικονομικό, απλά θα μοιραστείτε τη βόλτα σας και με άλλους τουρίστες:

Βόλτα με Γόνδολα στη Βενετία με 32 ευρώ

Αν θέλετε κάτι πιο ρομαντικό και μάλιστα τις απογευματινές ώρες τότε προτείνουμε βόλτα με γόνδολα και δείπνο σε εστιατόριο μετά το τέλος της βόλτας.


Venetia_9

Οι διαδρομές στη Βενετία είναι «ένας λαβύρινθος» και έχει ο καθένας τη δυνατότητα να την επιλέξει τη δική του διαδρομή. Εμείς για να μην μπλεχτούμε σε αυτόν τον λαβύρινθο, αποφασίσαμε πως για την ξενάγησή μας στα αξιοθέατα της Βενετίας, η διαδρομή στο Μεγάλο Κανάλι (Grande Canal) θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Για αυτό επιλέξαμε την διαδρομή 1 με το βαπορέτο που διασχίζει το Μεγάλο Κανάλι, μήκους 3,8 χλμ. από την μια άκρη ως την άλλη, κινείται αργά, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ανεβοκατεβαίνουμε στις στάσεις και να περιηγούμαστε στην περιοχή που έχουμε επιλέξει. Καθ’ όλο το μήκος του μεγάλου καναλιού υπάρχουν 18 στάσεις.

Ξενάγηση στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας (Grande Canal)

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, για τη μεγάλη διαδρομή του βαπορέτου στο κανάλι που είναι από την Pazzale Roma έως και την Piazza San Marco. Η φωτογραφική μας μηχανή πήρε φωτιά από την πρώτη στιγμή, αφήστε δε εμάς που πηγαίναμε από την μια πλευρά στην άλλη και πολλές φορές ανάμεσα από τα κεφάλια των επιβατών να προσπαθούμε να βγάλουμε τις φωτογραφίες και μάλιστα να θέλουμε να είναι και καλές! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τι να πρωτοδεί; Τι να πρωτοφωτογραφίσει; Απίστευτες στιγμές, μέχρι να καταλάβουμε πως θα μπορούσαμε να ξανακάνουμε και πάλι την διαδρομή μέχρι να τη χορτάσουμε αφού είχαμε κόψει εισιτήριο 3 ημερών.

*Προτείνουμε την κρουαζιέρα Venice Hop On Hop Off Cruise που μπορείτε να κλείσετε ακόμη και πριν το ταξίδι σας.

Venetia_10Venetia_11

Αυτή η πόλη από την πρώτη ματιά μας μάγεψε, μας γαλήνευσε και σκεφτόμουν πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει άλλον τόπο στον κόσμο που να της μοιάζει. Αυτό που αισθανόμασταν και ζούσαμε ήταν απερίγραπτο. Βρισκόμασταν και πάλι στη Βενετία, στο όνειρο της ζωής μας και βλέπαμε και ζούσαμε σε μια πόλη όπως ήταν παλιά, γιατί λίγα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 200 χρόνια. Η Βενετία καταφέρνει και ζει παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένη σε λασπώδεις όχθες και συχνά πλημμυρίζει. Οι εκτιμήσεις λένε πως η μοναδική αυτή πόλη βυθίζεται μερικά εκατοστά ανά δεκαετία. Μάρτυρας γι αυτήν την εκτίμηση είναι πως τα υπόγεια έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν και η καθημερινότητα για τους Βενετσιάνους κρύβει πολλά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά οι τουρίστες δεν πτοούνται, αντιθέτως την επισκέπτονται όλο και περισσότεροι πριν ένα μεγάλο μέρος της βρεθεί κάτω από το νερό.

Venetia_12Venetia_28

Το βαπορέτο άρχισε να κινείται μέσα στο κανάλι, ενώ δίπλα μας μικρά και μεγάλα πλοιάρια σκίζανε το νερό, πάντα με τάξη. Ο κόσμος πολύς και επάνω στο βαπορέτο, αλλά και μέσα στα δρομάκια της Βενετίας. Πριν περάσουμε την Πόντε ντέλι Σκάλτσι, την πρώτη γέφυρα του καναλιού, είδαμε στα δεξιά μας να δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία Σαν Σιμεόνε Πίκολο του 18ου αι. που το σχέδιό της βασίζεται στο Πάνθεον της Ρώμης. Η πρώτη μας στάση είναι η στάση Σαν Στάε που πήρε το όνομά της από την εκκλησία San Stae, μια μπαρόκ εκκλησία στην οποία δίνονται πολλές συναυλίες. Κατεβήκαμε από το βαπορέτο για να κάνουμε μια περιήγηση στα όμορφα στενά δρομάκια της περιοχής, έως ότου το ξαναπάρουμε και πάλι για τη συνέχεια της βόλτας μας στο μεγάλο κανάλι. Υπάρχουν όμορφοι πεζόδρομοι με περιποιημένα σπίτια, στέκια κρυμμένα στις γειτονιές και πολύ καλόγουστα μαγαζάκια με διακοσμητικά είδη. Ο ταχυδρόμος τους κυκλοφορεί με το ποδήλατο και στα κανάλια είναι “παρκαρισμένες” οι ιδιωτικές βάρκες των κατοίκων, αντικαθιστώντας τα αυτοκίνητα τους. Εξ άλλου σε μια πόλη του νερού ακόμα και τα σκουπίδια τους τα φορτώνουν στις μαούνες.

Venetia_17

Venetia_16

Venetia-36

Πάμπολλες εκκλησίες με τα ψηλά τους καμπαναριά όλες με τέτοιο εσωτερικό διάκοσμο, θαρρείς πως βρίσκεσαι σε μουσείο, βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στα στενοσόκακα. Μια από αυτές που επισκεφθήκαμε ήταν και η γοτθική εκκλησία Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι που στο εσωτερικό της έχει έργα τέχνης, όπως την “Ανάληψη της Παναγίας” του Τιτσιάνο του 1518 και το υπέροχο ρετάμπλ “Η Παναγία και το Θείο Βρέφος” του Τζοβάνι Μπελίνι του 1488. Το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας έχει ύψος 83 μ. και είναι το ψηλότερο καμπαναριό μετά από αυτό του Σαν Μάρκο.Venetia_15

Όμως μπορώ να ομολογήσω πως δεν είναι όλα όμορφα στη Βενετία. Αν τύχει και ξεμακρύνετε από τον τουριστικό χώρο θα δείτε μια εικόνα εγκατάλειψης με υγρά σπίτια και πολλές φορές και ερειπωμένα! Θα συναντήσετε γειτονιές που είναι άδειες, γιατί τις εγκατέλειψαν οι κάτοικοι και εγκαταστάθηκαν στα προάστια και στις γειτονικές πόλεις, λόγω του ότι τα σπίτια τους ήταν υγρά και χρειάζονταν επιδιόρθωση, αλλά και γιατί τον χειμώνα έχει πολλές πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά όμως για τον επισκέπτη και αυτά τα ερειπωμένα στενάκια έχουν μια γοητεία και ένα μυστήριο.

Venetia_18

Venetia_19


Ιστορικά στοιχεία για την Βενετία

Η Βενετία κατοικήθηκε από τον 10 αι. και έγινε ανεξάρτητη Βυζαντινή επαρχία Κατά τον Μεσαίωνα οι δόγηδες, την κάνανε ισχυρή δύναμη και η επιρροή τους επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, φθάνοντας ως την Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη και ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου από τον 13ο αι. έως και τον 17ο αι. Τότε ο τεράστιος πλούτος της μετατράπηκε σε μοναδικά έργα τέχνης και κτίρια. Η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίζεται από την Γοτθική τεχνοτροπία, ωστόσο έχει αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία. Ονομάστηκε «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» και κατακτήθηκε το 1797 από τον Ναπολέοντα. Τελικά το 1866 προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Η Βενετία είναι η γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741). Ο Βιβάλντι συνέθεσε πάνω από 600 κοντσέρτα, πολλά για βιολί, ενώ οι «οι τέσσερις εποχές» συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα κομμάτια της κλασσικής μουσικής.

Σήμερα η Βενετία έχει αναλάβει ένα νέο ρόλο και μετατρέπει τα μέγαρα της πόλης σε μουσεία,ξενοδοχεία, καταστήματα, καθώς και τις εκκλησίες σε μουσεία, αφού έχει αναλάβει και την συντήρηση των έργων τέχνης που υπάρχουν σε αυτές.


Η περίφημη γέφυρα του Ριάλτο-Ponte di Rialto

Το επόμενο βαπορέτο ήρθε σύντομα στη στάση και ξεκινήσαμε και πάλι τη διαδρομή μας, ώσπου στην πρώτη μεγάλη στροφή του καναλιού, εμφανίστηκε μπροστά μας η γέφυρα του Ριάλτο, η πιο δημοφιλής γέφυρα της Βενετίας που κατασκευάστηκε το 1591 και για 300 χρόνια ήταν ο μόνος τρόπος για να διασχίσεις το μεγάλο κανάλι με τα πόδια. Κανένας επισκέπτης δεν φεύγει πιστεύω από τη Βενετία χωρίς να φωτογραφηθεί σε αυτό το τοπίο.

Venetia_22

Οι γονδολιέρηδες οδηγούν τα πλεούμενα τους με δεξιοτεχνία και αυτή η εικόνα της γέφυρας με τη γόνδολα είναι αυτή που όλοι μας την έχουμε συνδέσει με τη Βενετία και όλοι μας την έχουμε ονειρευτεί.

Venetia_24

Η διαδρομή μας με το βαπορέτο μετά από τη Γέφυρα του Ριάλτο συνεχίστηκε σε έναν ευθύ θαλάσσιο δρόμο, γνωστό και ως «Λα Βόλτα». Τα μέγαρα κατά μήκος του καναλιού είναι πολλά, έχουν κτιστεί μεταξύ του 13ου και 18ου αι. από πλούσιες Βενετσιάνικες οικογένειες και είναι επάνω τους αποτυπωμένη η μακραίωνη ιστορία της πόλης. Η θέα ήταν μαγευτική.

Venetia_29

Πανέμορφα παλιά κτίρια, δεξιά και αριστερά του καναλιού, με μπαλκόνια γεμάτα γλάστρες, αλλά και πολλά στέκια και εστιατόρια στον παραλιακό πεζόδρομο για να απολαύσεις τη θέα του καναλιού πίνοντας το ποτάκι σου. Είναι το πιο όμορφο τοπίο της πόλης και όλο το σκηνικό θυμίζει σαν να είναι βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Η βόλτα με μια γόνδολα είναι μια μικρή πολυτέλεια, αλλά είναι τόσο ρομαντική που αξίζει να την πραγματοποιήσετε.

Venetia_50

Στη στάση Ca Rezzonico κατεβήκαμε και πάλι για να ξεναγηθούμε στην πιο εμπορική συνοικία και την πιο πολυσύχναστη συνοικία της πόλης. Ενωθήκαμε και περπατήσαμε με τους Βενετσιάνους και τους τουρίστες ανάμεσα στους πάγκους της αγοράς, καθώς και στην ψαραγορά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής ήταν πως στις όχθες ενός καναλιού βρισκόταν η πλωτή αγορά, όπου βάρκες φορτωμένες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά πουλούσαν την πραμάτεια τους στους περαστικούς, αλλά και στους Βενετσιάνους. Μια όμορφη ιδιαίτερη εικόνα της καθημερινής ζωής της Βενετίας.

Venetia_26

Η συλλογή της Peggy Guggenheim

Στη στάση Accademia, όπου και η τρίτη γέφυρα του καναλιού, η Ponte dell΄ Accademia, κατεβήκαμε και πάλι για να επισκεφθούμε την Πινακοθήκη της Ακαδημίας, με έργα ζωγράφων από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, αλλά την τελευταία στιγμή μας κέρδιδε η Μοντέρνα Τέχνη και επιλέξαμε να πάμε στο Παλάτσο Βενιέρ ντέι Λεόνι (18ος αι.) για να δούμε την συλλογή των έργων της Peggy Guggenheim, της αμερικανίδας εκατομμυριούχου συλλέκτριας και εμπόρου τέχνης. Η μεγάλη συλλογή έργων της βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, αλλά και στη Βενετία η συλλογή της είναι πολύ μεγάλη αφού στο μουσείο υπάρχουν 200 πίνακες και γλυπτά. Το κτίριο όπου στεγάζεται η συλλογή έργων είναι ημιτελές, γιατί ενώ προοριζόταν να έχει 4 ορόφους, τελικά χτίστηκε μόνο το ισόγειο και αγοράστηκε το 1949 από την Peggy Guggenheim. Το Μουσείο είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βενετίας και είναι το καλύτερο μέρος της πόλης για να δείτε μοντέρνα τέχνη.Venetia_Guggenheim

Αφού θαυμάσαμε στο εσωτερικό τους πίνακες της συλλογής μοντέρνας τέχνης πολλών καλλιτεχνών, όπως Πικάσο, Ντε Κίρικο, Νταλί, Μιρό, Σαγκάλ και πολλών άλλων, βγήκαμε στον πλακοστρωμένο κήπο του κτιρίου και είδαμε και μια μεγάλη συλλογή γλυπτών. Στο όμορφο δένδρο της αυλής αφήσαμε και εμείς το αποτύπωμά μας όπως συνηθίζεται από όλους τους επισκέπτες να αφήνουν γραμμένη την άποψή τους. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας που θα μας θυμίζουν αυτή την εμπειρία μας και πήραμε από την στάση το βαπορέτο για την συνέχεια της βόλτας μας.Venetia_Guggenheim_1

Η μπαρόκ εκκλησία Σάντα Μαρία ντε λα Σαλούτε

Σε λίγο η διαδρομή μας στο Μεγάλο Κανάλι τελείωνε και δεξιά μας βλέπαμε «ως μεγάλη κυρία στο κατώφλι του σαλονιού της» να δεσπόζει το επιβλητικότερο κτίριο της Βενετίας, η μεγάλη μπαρόκ εκκλησία η Σάντα Μαρία ντέλα Σαλούτε.


Η εκκλησία χτίστηκε το 1630 ως ανάμνηση της απαλλαγής της πόλης από την επιδημία, εξ ου και το όνομά της salute που σημαίνει σωτηρία. Ολοκληρώθηκε μετά από 57 χρόνια το 1687.


Venetia_37

Επόμενη στάση του βαπορέτου η Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Όλοι συνωστιζόμασταν για να κατεβούμε και να περιηγηθούμε στην πασίγνωστη πλατεία με έμβλημα το καμπαναριό της και για να θαυμάσουμε δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δόγηδων.

Η θαυμάσια πλατεία του Αγίου Μάρκου-Piazza San Marco

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς αντικρίζοντας τον διάσημο καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου που χτίστηκε τον 15ο αι. σε ρυθμό βασιλικής; Είναι ένα μείγμα ανατολικής και δυτικής αρχιτεκτονικής που ενώνονται και σχηματίζουν ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα κτίρια της Ευρώπης. Αετώματα, γλυπτά και ρομανικά ανάγλυφα στην είσοδο και στις αψίδες, όπως και θαυμάσια ψηφιδωτά, κοσμούν αυτό το υπέροχο κτίριο.

Venetia_39
Τα μπρούτζινα άλογα που φαίνονται στη φωτογραφία είναι αντίγραφα αυτών που είχαν κλαπεί από τον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ τα πραγματικά φυλάσσονται στο μουσείο της εκκλησίας.

Εάν όλα αυτά σας αφήνουν άφωνους, φανταστείτε τι είδαμε εντός της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου! Απίστευτο πλούτο, με τα ψηφιδωτά που ξεκινούν από το δάπεδο ως τους τρούλους που είναι και τα πιο εντυπωσιακά. Τα ψηφιδωτά στο δάπεδο είναι από μάρμαρο και γυαλί και όλα τα ψηφιδωτά καλύπτουν περισσότερο από 4000 τ.μ. και χρονολογούνται από τον 12 αι. Εκείνο, όμως μου έμεινε γα πάντα στην μνήμη, είναι το έργο, πίσω από την Αγία Τράπεζα από σμάλτο σε φύλλα χρυσού, πλαισιωμένο με μαργαριτάρια, ρουμπίνια, ζαφείρια και αμέθυστο.


Εισιτήρια ώστε να αποφύγετε την αναμονή στα ταμεία μπορείτε να προμηθευτείτε κι από εδώ:


Η πλατεία μπροστά από το ναό, είναι η μόνη που ονομάζεται piazza, οι άλλες ονομάζονται campo, είναι πάντα πλημμυρισμένη από τουρίστες, αλλά και από περιστέρια. Δεκάδες περιστέρια πετούσαν γύρω μας περίμεναν να ταϊστούν από τα χέρια μας και εμένα το μυαλό μου έφυγε από το σήμερα και γύρισε χρόνια πριν, όταν είχαμε επισκεφθεί τη Βενετία τότε με τις κόρες μας μικρές, την Κατερίνα και την Κάλη. Όμορφα χρόνια, με όμορφες αναμνήσεις!

Venetia_40
Στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, μαζί με τα κορίτσια μας το 1987!

Το χλιδάτο Παλάτι των Δόγηδων

Το Παλάτσο Ντουκάλε (Παλάτι των Δόγηδων) δεν το επισκεφθήκαμε εσωτερικά και ήταν λάθος μας, γιατί έχω διαβάσει πως και εδώ κανείς μένει έκθαμβος από τον πλούτο και την χλιδή των δόγηδων, απλώς αρκεστήκαμε να το θαυμάσουμε από έξω. Στο παλάτι αυτό χτυπούσε η καρδιά της Βενετίας και ήταν η επίσημη έδρα των Δόγηδων που ήταν οι κυβερνήτες της Βενετίας από τον 9 αι. Βέβαια ανακατασκευάστηκε ανά τους αιώνες, παίρνοντας τη σημερινή εντυπωσιακή του μορφή τον 15ο αι. καλυμμένο με αυτό το υπέροχο ροζ μάρμαρο και να στέκει επάνω στους πολλούς κίονες από άσπρο μάρμαρο.

Venetia_38
Φωτογραφία από το ταξίδι μας στη Βενετία το 1987

Εισιτήρια skip the line (χωρίς αναμονή στις ουρές) για το παλάτι μπορείτε να κλείσετε ακόμη και πριν το ταξίδι σας από εδώ: Το Παλάτι των δόγηδων και τα μυστικά της φυλακής του και μάλιστα με ξεναγό στα αγγλικά.

Κάρτα των μουσείων της Βενετίας

Εσείς όμως εάν θέλετε να ξεναγηθείτε σε αυτά τα δύο υπέροχα αρχιτεκτονικά μνημεία καθώς και στο μουσείο Κορέρ που βρίσκεται στην ίδια πλατεία, δεν έχετε παρά να προμηθευθείτε την Κάρτα των Μουσείων της Βενετίας. Η Venice Museum Pass είναι οικονομικότερη και μάλιστα παρακάμπτοντας τις απίστευτα μεγάλες ουρές αναμονής!


Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όλα είναι κομψά και όπως είχε πει και ο Ναπολέοντας «η πλατεία Σαν Μάρκο είναι το κομψότερο δωμάτιο της Ευρώπης». Μπροστά στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στέκει ο Πύργος (κωδωνοστάσιο), όπου το 1609 ο Γαλιλαίος έκανε την επίδειξη του τηλεσκοπίου του στον τότε Δόγη. Ο πύργος αρχικά είχε κτιστεί ως φάρος, μετέπειτα έγινε φυλακή και μετά το 1902 χωρίς προειδοποίηση κατέρρευσε. Άμεσα χτίσανε ένα κωδωνοστάσιο, αυτό το σημερινό, που εγκαινιάστηκε το 1912.

Venetia_Palazzo Ducalele

Η πολυφωτογραφημένη Γέφυρα των Στεναγμών

Δίπλα από το παλάτι των Δόγηδων δεν παραλείψαμε να δούμε και να βγούμε φωτογραφία και στη Γέφυρα των Στεναγμών. Πήρε το όνομά της από τους στεναγμούς των φυλακισμένων που περνούσαν από την γέφυρα, πηγαίνοντας από το παλάτι των Δόγηδων που ήταν οι αίθουσες ανακρίσεων και βασανιστηρίων, στις φυλακές και βλέπανε από τη γέφυρα για τελευταία φορά τον κόσμο. Χτίστηκε το 17ο αι και επάνω της έχει διακοσμητικά γλυπτά πρόσωπα. Όλα είναι λυπημένα ή θυμωμένα, εκτός από ένα που χαμογελάει. Τι να σημαίνει άραγε αυτό;

Venetia_44
Φωτογραφία από τη Γέφυρα των Στεναγμών το 1987

Η βόλτα μας στα κανάλια και στις γέφυρες ανάμεσα στα στενοσόκακα ήταν πραγματικά μια απόλαυση. Σε κάθε γωνία αντικρίζαμε όλο και διαφορετικά τοπία που ήταν όμως τόσο δαιδαλώδη που κάποια στιγμή μας φαίνονταν όλα ίδια. Το μυαλό μου γύρισε και πάλι πίσω στον χρόνο, όταν είχαμε ξαναβρεθεί στη Βενετία χωρίς χάρτες και τουριστικούς οδηγούς τότε που είχαμε χαθεί στα στενά της δρομάκια και γεμάτοι πανικό νομίζαμε πως δεν θα βγούμε ποτέ από εκείνον τον λαβύρινθο. Για να μη σας συμβεί αυτό μη ξεχάσετε πως η Βενετία είναι ένα παζλ από σοκάκια, κανάλια και γέφυρες και ακόμα και αν χαθείτε μέσα σε αυτά, γιατί όλα είναι πιθανά, εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας, μην πανικοβάλλεστε, μη νυχτώνεστε μέσα σε αυτά και κάποτε… θα βγείτε από το αδιέξοδο.

Venetia_34

Οι γόνδολες με οδηγό τους γονδολιέρηδες ντυμένους με ριγέ μπλούζες κωπηλατούσαν αργά κάνοντας τους επιβάτες τους να απολαμβάνουν την πιο ρομαντική βόλτα της ζωής τους. Οι γόνδολες είναι βαμμένες όλες μαύρες σύμφωνα με ένα διάταγμα του 1562, προκειμένου να μη μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ανάλογα με τη γόνδολα που έχει στην κατοχή του, εάν κάποιος ήταν πλουσιότερος από τον άλλον.

Venetia_23

Venetia_25

Η διαδρομή μας με το βαπορέτο είχε τελειώσει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όμως η περιήγηση μας στη Βενετία δε σταματούσε εκεί. Τώρα είχε περπάτημα! Ο πύργος Τόρε ντελ Ορολότζο που βρίσκεται στην πλατεία με το ρολόι, δείχνει την ώρα, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Λένε πως η Βενετία είχε πληρώσει πολύ ακριβά τους αδελφούς Ranieri, για την κατασκευή αυτού του ρολογιού και για να μην αντιγράψουν το μηχανισμό του ρολογιού ποτέ, τους έβγαλε τα μάτια! Οι καμπάνες του ρολογιού χτυπάνε ανά μία ώρα. Περάσαμε από τον πύργο και βρεθήκαμε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Βενετίας.
Venetia_42

Ιταλία χωρίς πίτσα γίνεται;

Στη βόλτα μας αυτή με τα πόδια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε μια Pitzzerie μια πίτσα και μια μακαρονάδα ιταλική, γιατί ας μη ξεχνιόμαστε πως στην Ιταλία και όπου και να σταθείς και όπου βρεθείς οι πιτσαρίες βρίσκονται μπροστά σου. Ανάμεσα στα δρομάκια αυτά υπήρχαν όμορφα στεκάκια και σε ένα από αυτά απολαύσαμε και το υπέροχο δροσιστικό ποτό, το βενετσιάνο.

venetia_pizza

Ψώνια στην Βενετία

Αφεθήκαμε να μας παρασύρει το πλήθος και να βρεθούμε ανάμεσα σε ανθρώπους ακούγοντας ένα κράμα διαλέκτων, θα έλεγα σε μια σύγχρονη Βαβέλ και να περπατήσουμε σε στενά δρομάκια με ακριβά καταστήματα. Δεν συναντήσαμε μεγάλα εμπορικά κέντρα, παρά μόνο μικρές αγορές με όμορφα καταστήματα. Υπήρχαν βέβαια και πιο προσιτά μαγαζιά για όλα τα βαλάντια, όμως παρόλα αυτά με τιμές που ίσως για εμάς ήσαν απαγορευτικές. Οι εντυπωσιακές βιτρίνες των μαγαζιών ελκύουν κάθε είδους επισκέπτη και υπάρχουν τα πάντα στη Βενετία! Είναι φημισμένη όμως περισσότερο για ιδιαίτερα αντικείμενα από γυαλί, όπως τα κρύσταλλα Mουράνο, κοσμήματα, δερμάτινα, είδη διακόσμησης και φυσικά για μάσκες! Είναι ο παράδεισος για όσους λατρεύουν τα ψώνια!

Το καρναβάλι της Βενετίας

Και μια και ανέφερα τις μάσκες, ας θυμηθούμε και το καρναβάλι της Βενετίας! Αν έχετε λοιπόν την τύχη να επισκεφθείτε την Βενετία κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού (εγώ δεν έχω πάει), σίγουρα πιστεύω πως θα ζήσετε κάτι το μοναδικό. Δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα καρναβάλια του κόσμου και είναι το μακροβιότερο καρναβάλι με τις ρίζες του από τον 14ο αι. Οι καρναβαλιστές φορούν εντυπωσιακά κοστούμια παλαιότερης εποχής και περιφέρονται στα στενά δρομάκια της πόλης έως τα ξημερώματα. Δόγηδες, κοντεσίνες, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες με τις χαρακτηριστικές Βενετσιάνικες μάσκες τους, κατακλύζουν τους δρόμους, δίνοντας έναν αέρα μυστηρίου. Η γιορτή κορυφώνεται τις 3 τελευταίες μέρες με την παρέλαση από γόνδολες στο Μεγάλο Κανάλι,φωτισμένες με χιλιάδες κεριά.

karnavali_venetia
Οι περίφημες βενετσιάνικες μάσκες κατασκευάζονται από δέρμα, πορσελάνη ή γυαλί και είναι ζωγραφισμένες στο χέρι και διακοσμημένες με φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους.

Info: Το 1268 εμφανίστηκε η bauta, η λευκή ή μαύρη μάσκα που τη φορούσαν για να κρατούν τις ιδιωτικές τους στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η μεταμφίεση ήταν υποχρεωτική και όποιος παρέβαινε τον κανόνα τιμωρούνταν με καρναβαλικά παιχνίδια. Βέβαια κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, οι Βενετσιάνοι φορώντας τη μάσκα μπορούσαν να παραβιάσουν κάθε κανόνα ηθικής. Φορώντας τις μάσκες απελευθερώνονταν, δεν μιλούσαν παρά μόνο με τα μάτια γιατί η γλώσσα θα πρόδιδε το φύλο και θα ήταν ένα στοιχείο αναγνώρισης. Το 1797 όμως επί Ναπολέοντα απαγορεύτηκε το καρναβάλι και επιτράπηκε πάλι το 1979.


ΔιαμονήBooking.com

Διαμονή για campers

Οι τόποι διαμονής για εμάς που ταξιδεύουμε με το αυτοκινούμενό μας, αφού φυσικά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα στη Βενετία, είναι

 1. Το πάρκινγκ Tronchetto που είναι καλό, εξυπηρετεί λόγω της άμεσης πρόσβασης στη Βενετία, αλλά ακριβό, GPS Ν 45.44146° Ε 012.30514
 2. Κάμπινγκ Rialto Via Orlanda 16 στο Mestre. Από εκεί με το λεωφορείο SS14 φτάνετε στη Βενετία.
 3. Η δική μας επιλογή ήταν να μείνουμε σε ένα μεγάλο πάρκινγκ έξω από την Βενετία, Parco di San Giuliano (με νερό και χώρο για άδειασμα ακάθαρτων νερών), 100 μ. από το βαπορέτο προς Βενετία, GPS Ν 45.46742° Ε 012.27916).

Πιστεύω με τα γραφόμενά μου, αν και λίγο μπορεί να σας κούρασα γιατί το Μεγάλο Κανάλι είναι πραγματικά … μεγάλο, να πήρατε μια μικρή γεύση από τη Βενετία. Όμως, αλήθεια σας λέω, μπροστά στη μαγεία και το μυστήριο της πόλης, αυτά είναι πολύ λίγα! Η περιήγηση στα σοκάκια της, στα κανάλια της, στα μουσεία της, στις εκκλησίες της, δεν τελειώνει ποτέ! Απλώς θέλεις να ξαναπάς και ονειρεύεσαι. Εξ άλλου δεν έχουν άδικο πως για να κοιμήσουμε ένα μωρό και να δει τα πιο γλυκά του όνειρα το νανουρίζουμε με το τραγουδάκι:

«Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου,

στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου»

Η Βενετία είναι ένα μαγικό παραμύθι, μια μαγεία, ένα όνειρο!Venetia_45

Σας φιλώ γλυκά και δεν σας ξεχνώ. Θα τα πούμε σύντομα στο επόμενο ταξίδι μας!

μαμά Μαρία

Ταξίδια με προορισμό την Ιταλία στο Ανθομέλι:

Μιλάνο-Λίμνη Κόμο

Λίμνη Garda (Γκαρντα)

Δολομίτες τα χλωμά βουνά

Ιταλική Ριβιέρα

Τα χωριά της Τοσκάνης-Σιέννα (α’ μέρος)

Τα χωριά της Τοσκάνης- (β’ μέρος)

Φλωρεντία-Πίζα

Βερόνα η πόλη του έρωτα

Νησιά Μουράνο και Μπουράνο

Pin it for later:

Βενετία_pinterest

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι υπεροχο ταξιδι μας πήγατε κορίτσια..!! πραγματι μαγεια πρέπει να είναι αυτη η πολή.. για οσους μπορούν να την επισκεφτού.. αλλα και εσε΄ςι με τις φωτογραφιαες σας μα δώσατε μαι πολύ μεγαλ δοση ομορφιας απο την πανεμορφη αυτή πολή.. σε ευχαρσιστουμε.. να περναε ομορφα παντα στα ταξιδια σας.. καλο μηνα φιλακιααα!!

  • Πραγματικά τα σχόλιά σου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μου. Γιατί τί να περιμένει κανείς από μια ταξιδιωτική ανάρτηση; Ν΄αρέσει στον αναγνώστη, να είναι ευχάριστη, να τον κάνει να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να περιπλανηθεί σε ξένα μέρη και ειδικά για τη Βενετία να τον μαγεύσει!
   Σ΄ευχαριστώ πολύ!

  • Paixnidaki, κατ΄αρχήν σ ευχαριστώ γιατί είσαι πάντα μια τακτική αναγνώστρια των ταξιδιών μας.Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις την επθυμία σου και τότε θα ζήσεις και εσύ την ομορφιά της πόλης.

 2. Πως γίνεται κσθε φορά που διαβάζω τα ταξίδια της μαμάς Μαρίας μετά να κάνω επίθεση σε όλα τα ταξιδιωτικά site. Θέλω πολύ να πάω στη Βενετία, είναι μια πολή που έχει σταματήσει σε άλλη εποχή. Βέβαια γνωστοί μας που μένουν εκεί με προσγειώνουν!!

  • Ο στόχος εν τέλει μιας ταξιδιωτικής ανάρτησης είναι αυτός!Όλοι να μπούμε σε μια αναζήτηση και με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να περιπλανηθούμε σε άλλους τόπους και σε άλλα μέρη. Πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε και αναμνήσεις από το θέμα της ανάρτησης και άλλοι ,όπως εσύ Niki Pap, να αναζητήσεις και άλλες πληροφορίες από το διαδύκτιο.Πάντως ένα είναι σίγουρο.Πως ο σκοπός ο δικός μου δεν είναι να προβάλλω προβλήματα.Κάποιοι άλλοι είναι πιο ειδικοί.Αναφέρω βέβαια πως υπάρχουν και αυτά,αλλά ένας επισκέπτης θα τα προσπεράσει και θα δει ,τουλάχιστον για τα Βενετία,μόνο τα θετικά.Την ερημιά και την εγκατάλειψη κάποιων σπιτιών,πλατειών και άλλων, θα την δει ο επισκέπτης αλλά είναι και αυτό μέρος της γοητείας της.Η επιθυμία σου να πας στην Βενετία εύχομαι να πραγματοποιηθεί σύντομα και τότε θα μπορέσεις να έχεις και την δική σου γνώμη.Εξ άλλου το ταξίδι είναι η παρέα, ο καιρός η διάθεση και πολλά άλλα που συντελούν να περάσει κανείς καλά.

  • Χαίρομαι που σου άρεσε,και μάλλον με γνωρίζεις για να αναφέρεσαι σε μένα.Πρέπει να σου αρέσουν και τα ταξίδια.Αφού λοιπόν άρεσε σε εσένα που την επισκέφθηκες και σχολίασες θετικά,αυτό μου δίνει και αυτοπεποίθηση να συνεχίσω να γράφω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες.Σ ευχαριστώ και καλά ταξίδια!

 3. Καλημέρα και σε εσένα My Lovable Baby!Καιρός να σε ξεσηκώσω να κάνεις και ένα ταξιδάκι,όποτε μπορέσεις,άλλη μια φορά στη Βενετία.Γιατί την Βενετία την γνωρίζεις καλύτερα με την δεύτερη ματιά. Όταν είχαμε πάει για πρώτη φορά στη Βενετία,το 1987 με τα κορίτσια μας μικρά, -βλέπε φωτο στην ανάρτηση-είχα απογοητευθεί τόσο πολύ που είπα δεν θα ξαναπάω.Όμως η γνώμη μου αυτή άλλαξε προς το θετικό, στα επόμενα ταξίδια.Και τώρα για μένα η Βενετία είναι μια μαγεία!
  Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.

  • Σίγουρα, όσο πιο πολλές φορές επισκεφτείς ένα μέρος, τόσο πιο πολύ το ανακαλύπτεις. Τα παρατηρείς με άλλη ματιά όλα, δίνεις σημασία σε πολλά περισσότερα από ό,τι την πρώτη φορά και σε "μαγεύει" περισσότερο. Π.χ. το Λονδίνο το έχω επισκεφτεί 2 φορές (από 12 μέρες την κάθε φορά) και ακόμη αισθάνομαι ότι δεν τα έχω δει όλα όσα θέλω να δω. Και θέλω να πάω ξανά και ξανά.
   Και στη Βενετία σκεφτόμασταν να πάμε (στο φετινό μας ταξίδι σε βόρεια Ιταλία και Ελβετία) αλλά δεν προλάβαμε. Κάποια άλλη στιγμή θα την επισκεφτώ πάλι (ευελπιστώ).
   Καλημέρα!

   Ασπασία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης