ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ στην Αυστρία

    Ένα ακόμη ταξίδι της μητέρας μας, της μαμάς Μαρίας ξεκινάει εδώ στο blog Ανθομέλι! Αυτή τη φορά μας παίρνει μαζί της στο Σάλτσμπουργκ (Salzburg) της Αυστρίας, στην πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός Αμαντέους Μότσαρτ, για να γνωρίσουμε μέσα από την πένα της τα αξιοθέατα της ομορφότερης πόλης της Ευρώπης μέσα από τις δικές της ταξιδιωτικές αναμνήσεις και φωτογραφίες.

    Ήταν απομεσήμερο Κυριακής και χουχουλιάζαμε με την Κατερίνα, την κόρη μου, δίπλα στο τζάκι, πίνοντας το καφεδάκι μας. Έξω το κρύο είχε δυναμώσει και ο ουρανός μουντός, προμήνυε ίσως το πρώτο χιόνι για φέτος.

    Κάποια στιγμή η Κατερίνα με ρώτησε: “Μαμά, ποια είναι για σένα  η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, ειδικά τον χειμώνα;

    Χωρίς καμιά αμφιβολία,, η απάντηση μου ήρθε αυθόρμητα: Μα βέβαια το Σάλτσμπουργκ!

    «Αν κι είχαμε πάει όλοι μαζί όταν ήμουν μικρή δεν θυμάμαι και πολλά! Πάμε να δούμε μερικές φωτογραφίες και να τα πούμε όσο πίνουμε καφεδάκι;», μου λέει.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Από τον ποταμό Salzαch η εικόνα του Salzburg με τα καμπαναριά, τους τρούλους αλλά και το κάστρο ψηλά είναι παραμυθένιο

    Είδαμε πολλές φωτογραφίες από εκείνο το ταξίδι μας στο Σάλτσμπουργκ και συζητήσαμε αρκετά και για τα αξιοθέατα της περιοχής. Για μένα όμως εκείνη τη στιγμή άναψε η φλόγα του μοιράσματος. Ήθελα οπωσδήποτε να μοιραστώ μαζί σας και αυτή την ταξιδιωτική μου εμπειρία. Εκείνο το βράδυ κιόλας, συγκέντρωσα τις φωτογραφίες της πόλης από τον υπολογιστή μου και άρχισα να βάζω στο μυαλό μου «τι είδα και τι έζησα» και να σκιαγραφώ το κείμενο. Ήρθαν εύκολα στο μυαλό μου οι αναμνήσεις μου, εξάλλου το Σάλτσμπουργκ είναι από τις πόλεις που σου μένουν στο μυαλό και δεν ξεχνιέται, όσα χρόνια και αν περάσουν.

    Διαβάστε την ανάρτηση και επιλέξτε μια από τις οδικές διαδρομές που σας ταιριάζει για το ταξίδι σας: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Ταξίδι στο Σάλτσμπουργκ

    Το Σάλτσμπουργκ το έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές, μα πάντα, καλοκαίρι. Έτσι, οι αναμνήσεις αλλά και οι φωτογραφίες μας είναι καλοκαιρινές. Εσείς όμως, τυλίξτε όλα αυτά με ένα πέπλο χιονιού και η πόλη θα γίνει αμέσως σαν ένα χειμωνιάτικο παραμύθι.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Οι κορυφές των εκκλησιών είναι χαρακτηριστική εικόνα στο Σάλτσμπουργκ

    Χάρτης

    Διαμονή στο Σάλτσμπουργκ

    Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε καταλύματα στο Σάλτσμπουργκ (Salzburg)για να κλείσετε μέσω της booking.com



    Booking.com

    Πληροφορίες προς διευκόλυνση διαμονής των αυτοκινούμενων στο Σάλτσμπουργκ (Salzburg)

    Κάθε φορά που ταξιδεύουμε οδικώς στην Ευρώπη με το αυτοκινούμενο, επισκεπτόμαστε την όμορφη πόλη της Αυστρίας, γιατί κάνουμε τη διανυκτέρευση της δεύτερης μέρας του ταξιδιού μας. Έχουμε επιλέξει να μένουμε εκτός Σάλτσμπουργκ σε ένα όμορφο και άνετο χώρο στην γερμανική πόλη Freilassing με συντεταγμένες του stell platz  Ν 47.84 031°  Ε 012.98 599 °. (Στον παραπάνω χάρτη θα βρείτε και το ακριβές σημείο).

    Υπάρχει ένας ελεύθερος δημοτικός χώρος στην γερμανική πόλη, πολύ κοντά στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας, όμως επειδή δεν υπάρχουν πλέον σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, η μετακίνηση γίνεται με αστική συγκοινωνία από τη μια χώρα στην άλλη. Έτσι ενώ βρίσκεστε στην Γερμανία, σε 10 λεπτά είστε στην Αυστρία και εναλλάξ.

    Το αστικό λεωφορείο θα σας μεταφέρει από το κέντρο του Σάλτσμπουργκ έως την τελευταία στάση της Αυστρίας, στα σύνορα και από εκεί θα πάρετε το αστικό γερμανικό λεωφορείο, για να σας μεταφέρει στην γερμανική πόλη Freilassing, όπου και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινούμενων. Βέβαια υπάρχουν και κάμπινγκ για όσους θέλουν άλλο χώρο ή τρόπο διανυκτέρευσης.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το πρώτο μας ταξίδι στο Σάλτσμπουργκ ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν τα κορίτσια μας, η Κατερίνα και η Κάλη ήταν μικρές.

    Σε κάθε οδικό ταξίδι μας, η επίσκεψη στο Σάλτσμπουργκ  είναι καθιερωμένη σαν ημέρα ξεκούρασης, αλλά και σαν ημέρα απόλαυσης, καθώς όπως σας είπα, για μένα το Σάλτσμπουργκ είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Αυστρίας. Βέβαια αποτελεί και πόλο έλξης και για χιλιάδες επισκέπτες, χάρη στις ομορφιές που διαθέτει, αλλά και στο γεγονός ότι έχει συνδεθεί  άρρηκτα με τον μεγάλο μουσουργό, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Πριν από 300 χρόνια το Σάλτσμπουργκ δεν ήταν παρά ένα χωριουδάκι. Η γέννηση όμως του Μότσαρτ, τα κοιτάσματα χαλκού, αλλά κυρίως το αλάτι (Ζάλτς στα γερμανικά σημαίνει αλάτι από το οποίο πήρε και το όνομά της), την έκαναν να ξεχωρίσει και φυσικά να πλουτίσει.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Salzburg, Austria

    Όταν, δε, το 1964 το Σάλτσμπουργκ επιλέχθηκε για να γυριστεί  σε αυτήν και η ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας», με τη Τζούλι  Άντριους, τότε αναδείχθηκε  σε διεθνή προορισμό. Τα σπίτια του είναι παραμυθένια, οι τρούλοι των εκκλησιών δεσπόζουν πάνω από τα μπαρόκ κτίρια και η μουσική του μεγάλου συνθέτη είναι αυτή που σε οδηγεί στα μαγικά του δρομάκια.

    Διαβάστε το αφιέρωμα για τη Βιέννη που έχουμε κάνει στο Ανθομέλι από τις δικές μας ταξιδιωτικές εμπειρίες:

    Ταξίδι στη Βιέννη. Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου

    Βιέννη.Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)

    Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το “Φιλί” του Κλιμτ

    Πράτερ (Prater), το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης

    Ξενάγηση στο Σάλτσμπουργκ 

    Για να μπορέσω να κάνω την ξενάγηση στο Σάλτσμπουργκ πιο κατατοπιστική, σκέφτηκα να χωρίσω την πόλη στα δύο. Έτσι, πρώτα θα περιηγηθούμε στα αξιοθέατα που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του ποταμού  και μετά στα αξιοθέατα που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του. Εξάλλου ο ποταμός Zalzach την χωρίζει από μόνος του και κάνει την ξενάγηση ευκολότερη.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Ο ποταμός Salzach (Ζάλτσαχ) χωρίζει το Salzburg στα δύο
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στις όχθες του ποταμού Σάλτσαχ στο Σάλτσμπουργκ

    Ας αρχίσουμε την περιήγησή μας από τη δεξιά όχθη του ποταμού, για να επισκεφθούμε  το περίφημο ανάκτορο Mirabell (Μίραμπελ) με τους κήπους του, το σπίτι που κατοικούσε ο Μότσαρτ με τους γονείς του από το 1773-87 και που σήμερα είναι μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη, την όμορφη πλατεία Makartplatz (Μάκαρτπλατς), το μοναστήρι των Καπουτσίνων  που βρίσκεται επάνω σε ένα λόφο με εξαίσια θέα της πόλης και την νέα πόλη του Σάλτσμπουργκ.

    Τρόποι ξενάγησης στο Σάλτσμπουργκ (Salzburg)

    Ξεκινήσαμε οπλισμένοι με τις φωτογραφικές μας μηχανές και με διάθεση για αρκετό περπάτημα. Η πόλη είναι αρκετά μικρή και ιδανική για να την περπατήσει κανείς με τα πόδια, αλλά είναι πολλοί και αυτοί που επιλέγουν μια ρομαντική βόλτα-ξενάγηση στην πόλη με τις  παραδοσιακές  άμαξες με τα άλογα, αλλά και με τα ποδήλατα, τα λεωφορεία Hop on-Hop off, τα segway, καθώς και με τα καραβάκια για μια βόλτα στον ποταμό.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Θα δείτε πολλές άμαξες μέσα στο Σάλτσμπουργκ που κάνουν τον γύρο της πόλης. Είναι ένα όμορφο θέαμα για όλους, αλλά και μια θαυμάσια εμπειρία για αυτούς που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ξενάγησης

    Η πιο άνετη και ευχάριστη περιήγηση στο Σάλτσμπουργκ για όλες τις ηλικίες είναι με τα λεωφορεία hop on-hop off (περιλαμβάνει και κάποιες εκπτώσεις σε tour και εισιτήρια μουσείων). Εσείς μπορείτε να επιλέξετε σε ποια στάση θα κατεβείτε και πόσο χρόνο θα διαθέσετε στο κάθε αξιοθέατο, ώστε να πάρετε το επόμενο λεωφορείο για τη συνέχεια της ξενάγησής σας.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Mε ένα Hop on Hop off bus η ξενάγησή σας στο Σάλτσμπουργκ είναι ακόμα πιο ξεκούραστη
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Εάν είστε τύποι που σας αρέσει το ποδήλατο, αυτός ο τρόπος είναι ο ιδανικός, αφού στα μέρη που θα κυκλοφορήσετε δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Είναι βέβαια και ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος μετακίνησης των ντόπιων κατοίκων
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Φανταστική και συνάμα μαγευτική είναι και μια βόλτα με το καραβάκι στο ποταμό Ζάλτσαχ!

    Πλατεία Makartplatz

    Αφετηρία μας η πλατεία Makartplatz. Μια όμορφη μεγάλη πλατεία, που πήρε το όνομά της από τον ζωγράφο Makart που γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ και επηρέασε  την αρχιτεκτονική της πόλης αλλά  και την εσωτερική διακόσμηση των κτιρίων του 19ου αι. Στην πλατεία βρίσκεται και το γραφείο τουριστικών πληροφοριών που προτείνω να επισκεφθείτε ώστε να πάρετε όσες πληροφορίες θέλετε και φυσικά χάρτες της πόλης αλλά και της περιοχής.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Η νέα πόλη του Salzburg

    Mirabell Palace (Παλάτι Μίραμπελ)

    Αφού κάναμε μια μεγάλη βόλτα και στη νέα πόλη και είδαμε και το σπίτι του Μότσαρτ το επόμενο μεγάλο αξιοθέατο ήταν τα ανάκτορα Mirabell (Μίραμπελ) με τους θαυμάσιους κήπους του. Εξ άλλου και να θέλαμε να το χάσουμε, δεν θα μπορούσαμε, γιατί πλήθος κόσμου κατευθυνόταν προς αυτό.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το ανάκτορο Mirabell μέσα στην καρδιά του Σάλτσμπουργκ είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε.

    Το ανάκτορο Mirabell

    Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το παλάτι Mirabell, το 1606 είχε χτιστεί ένα μέγαρο, από τον αρχιεπίσκοπο-ηγέτη Ντίτριχ για την αγαπημένη του Σαλώμη που του είχε χαρίσει 15 παιδιά. Το 1727 στην θέση του μεγάρου, χτίστηκε ένα νέο, σε ρυθμό μπαρόκ, για έναν άλλο αρχιεπίσκοπο. Το 1818 ένα μέρος του ανακτόρου καταστράφηκε από φωτιά, όμως το μεγαλύτερο διασώθηκε και έχουμε την ευκαιρία εμείς να θαυμάζουμε το εντυπωσιακό κλιμακοστάσιο των αγγέλων, τη μαρμάρινη αίθουσα, τα επιχρυσωμένα γυψοτεχνήματα  και άλλα πολλά γλυπτά που διασώθηκαν και αποτελούν το ανάκτορο που εμείς βλέπουμε σήμερα. Ο κήπος που το περιβάλλει είναι εντυπωσιακός, πολύ όμορφος, διαμορφώθηκε το 1690 και ανοίχτηκε για το κοινό το 1854. Στις μέρες μας το ανάκτορο Mirabell στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες.

    Οι κήποι του ανακτόρου Mirabell 

    Οι κήποι του ανακτόρου Mirabellgarten είναι ένας χώρος όμορφος, παραμυθένιος, είναι ένας χώρος  που λέμε χάρμα οφθαλμών. Τα πέτρινα αγάλματα γύρω από το συντριβάνι, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, ομορφαίνουν περισσότερο τον κήπο, ενώ οι μορφές των νάνων είναι σαν να βγήκαν από το παραμύθι της Χιονάτης. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Από τους κήπους Mirabell η θέα του κάστρου θα σας εντυπωσιάσει

    Χαίρεσαι πραγματικά να περπατάς ανάμεσα στα παρτέρια με τα ανθισμένα λουλούδια που είναι φυτεμένα σε όμορφους συνδυασμούς, να χαζεύεις, να ανακατεύεσαι ανάμεσα στο πλήθος των τουριστών και να χάνεσαι στους ρυθμούς των μουσικών που παίζουν μουσική σε κάθε γωνιά των κήπων. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Τα τριαντάφυλλα είναι πάμπολλα μέσα στους κήπους των ανακτόρων
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Mirabell Garden

    Το μοναστήρι των Καπουτσίνων

    Το μοναστήρι βρίσκεται σκαρφαλωμένο επάνω σε ένα σχεδόν κάθετο λόφο στη δεξιά όχθη του ποταμού. Κάποτε στην κορυφή του υπήρχε ένα μικρό κάστρο αργότερα όμως , το 1602 ενσωματώθηκε σε αυτό το μοναστήρι των Καπουτσίνων. Εμείς δεν τολμήσαμε να ανεβούμε τα 250 σκαλοπάτια του. Εσείς εάν το τολμήσετε, η θέα του Σάλτσμπουργκ με τους τρούλους και τους οβελίσκους που θα αντικρίσετε από ψηλά θα σας αποζημιώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε ένα ταξί για να ανεβείτε στο λόφο, αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή μεταφοράς.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    ο μοναστήρι των Καπουτσίνων επάνω στον λόφο στη δεξιά πλευρά του Σάλτσμπουργκ
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στο βάθος το μοναστήρι των Καπουτσίνων

    Στην ανάρτηση αυτή θα βρείτε τα περισσότερα ταξίδια που έχουμε γράψει στο Ανθομέλι για την Ευρώπη: Family travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ευρώπη

    Ο ποταμός Salzach

    Φύγαμε από την πλευρά αυτή της πόλης γεμάτοι με όμορφες εικόνες, ειδικά από τους κήπους του ανακτόρου Mirabell. Πήγαμε προς το ποτάμι της πόλης, για να περάσουμε στην απέναντι όχθη. Παλιά ο ποταμός ήταν η κύρια οδός μεταφοράς εμπορευμάτων ειδικά του αλατιού που μεταφέρονταν στην πόλη. Χάριν δε στο εμπόριο του αλατιού η πόλη είχε αποκτήσει πλούτο και φήμη. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στις όχθες του ποταμού θα βρείτε πεζούλια πέτρινα για να καθίσετε και να απολαύσετε την μαγεία της πόλης

    Ο ποταμός Salzach (Ζάλτσαχ) είναι ένα όμορφο και ήρεμο ποτάμι και τρεις γέφυρες ενώνουν τις δύο όχθες της πόλης. Η κεντρική γέφυρα, η πεζογέφυρα που θα περνούσαμε ήταν γεμάτη από πολύχρωμες κλειδαριές, που δένουν οι ταξιδιώτες επάνω της, ως σύμβολο της αγάπης τους.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Μην ξεχάσετε να κρεμάσετε και εσείς την κλειδαριά σας!

    Αναγράφουν επάνω στην κλειδαριά την ημερομηνία της γνωριμίας τους ή του ταξιδιού τους στην πόλη ή ενός άλλου σημαντικού γεγονότος και κλειδώνουν την κλειδαριά στα πλαϊνά της γέφυρας. Πετάνε το κλειδί στο ποτάμι ή το παίρνουν μαζί τους με την ευχή μετά από χρόνια να επιστρέψουν πάλι μαζί να την βρουν και να την ξεκλειδώσουν.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Η πεζογέφυρα του ποταμού Salzach είναι γεμάτη από κλειδαριές των ζευγαριών

    Περιήγηση στην παλιά Πόλη του Salzburg

    Η γέφυρα αυτή μας οδήγησε στην αριστερή πλευρά της πόλης για να συνεχίσουμε την ξενάγησή μας, όπου θα περπατούσαμε στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ. Θα επισκεπτόμασταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, θα θαυμάζαμε τον μεγάλο Καθεδρικό Ναό της πόλης, θα βλέπαμε την πινακοθήκη που βρίσκεται στο Resindenz και το φρούριο Hohensalzburg. Φυσικά θα βολτάραμε στις πλατείες με τις όμορφες κρήνες και στα δρομάκια της. Η πλευρά αυτή της πόλης είναι εξ ολοκλήρου σχεδόν χτισμένη σε ρυθμό μπαρόκ. Tην πανέμορφη παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ, που η UNESCO την έχει ανακηρύξει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

    Η οδός Getreidegasse

    Ο πιο όμορφος και πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος της παλιάς πόλης είναι ο Getreidegasse. Είναι ένας στενός δρόμος ανάμεσα σε πολύ ψηλά κτίρια και πάντα γεμάτος από πολύ κόσμο να περπατάει αμέριμνα και να απολαμβάνει τη βόλτα του.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στο τέλος του στενού μεσαιωνικού δρόμου ο πύργος που βλέπαμε ήταν το παλιό Δημαρχείο της πόλης, ένα κτίσμα του 15ου αι.

    Εδώ βρίσκονται οι μεγάλες διεθνείς φίρμες των καταστημάτων σε σικάτες μπουτίκ. Αλλά και μικρά μαγαζάκια στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Κοσμήματα, αντίκες, δερμάτινα, όμορφα αναμνηστικά σουβενίρ και ότι βάλει ο νους σου μπορεί κανείς να βρει σε αυτόν τον μικρό, αλλά τόσο όμορφο δρόμο. Σήμα κατατεθέν του δρόμου οι γραφικές κρεμαστές  σιδερένιες ταμπέλες τους, που δίνουν μια όμορφη και ιδιαίτερη πινελιά στο όλο σκηνικό.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Η οδός Getreidegasse με τις χαρακτηριστικές σιδερένιες ταμπέλες των μαγαζιών

    Τα ενθύμια με τη μορφή του Μότσαρτ κατακλύζουν την αγορά. Παντού βλέπαμε πορσελάνινες φιγούρες, πιάτα, καμπανούλες που και εμείς δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και έτσι ως ενθύμιο προς την κόρη μας, ως δασκάλα μουσικής, πήραμε τον δικό μας Μότσαρτ! Ο Μότσαρτ όμως δεν είναι διάσημος μόνο για την μουσική του… αλλά και για τα σοκολατάκια του, τα ονομαζόμενα “Μozartkugeln”. Φυσικά δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε, αφού υπάρχουν παντού! 

    Το 1890 ο σεφ Furst δημιούργησε μια συνταγή τυλίγοντας αμυγδαλόπαστα σε μικρά σοκολατένια μπαλάκια. Τα γλυκά αυτά κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στην έκθεση του Παρισιού το 1905. Σήμερα ο εγγονός του συνεχίζει την πορεία του, κρατώντας επτασφράγιστο το μυστικό της συνταγής.

    Στη βόλτα μας μέσα στην παλιά πόλη ήταν τόσος πολύς ο κόσμος, που πολλές φορές δημιουργούνταν το αδιαχώρητο. Οι περισσότεροι χάζευαν βολτάροντας, άλλοι ψώνιζαν και άλλοι έτρωγαν το γλυκό τους ή έπιναν το ποτό  τους στα πολυάριθμα καφέ του δρόμου, που ήταν γεμάτα από κόσμο. Γιατί ο μύθος λέει πως τα καφέ της πόλης ήταν τα προσωπικά σαλόνια των μουσικών και οι ντόπιοι τα τιμούν δεόντως με την παρουσία τους.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Οι μικρές αυλές μέσα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ έχουν μετατραπεί σε όμορφα στέκια καφέ
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Χαρακτηριστικό στέκι με τις ομπρέλες και τα λουλούδια μέσα στην πόλη

    Οι καλλιτέχνες του δρόμου βρίσκονταν παντού. Στις γωνιές των δρόμων, στις πλατείες, στα σταυροδρόμια, παντού υπήρχαν καλλιτέχνες. Πολλοί ήθελαν να σου ζωγραφίσουν  το πορτρέτο σου. Άλλοι σου χάριζαν μελωδικές στιγμές με τη μουσική που έπαιζαν, ενώ άλλοι ζητούσαν να φωτογραφηθούμε μπροστά στη μασκαρεμένη και ακίνητη φιγούρα τους. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Οι ακίνητες φιγούρες των καλλιτεχνών είναι για όλους εμάς μια ευχάριστη έκπληξη

    Mozart Museum, το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ

    Περπατούσαμε ενθουσιασμένοι στον δρόμο αυτό, όπως όλοι και φτάσαμε στο σπίτι με τον αριθμό 9. Η επιγραφή έγραφε πως εδώ είναι σήμερα το Mozart Museum. Το 1756 ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ  και έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια. Το επισκεφθήκαμε και είδαμε διάφορα οικογενειακά τους πορτρέτα αλλά και τα πρώτα μουσικά όργανα που χρησιμοποίησε ο Μότσαρτ, ως παιδί θαύμα.

    Πατώντας εδώ μπορείτε να κάνετε online περιήγηση στο μουσείο Mozart. (Πατήστε πάνω στους λευκούς κύκλους. Προχωρήστε και επάνω στους γαλάζιους κύκλους και θα διαβάσετε πληροφορίες για τα εκθέματα και τα δωμάτια του σπιτιού.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το κίτρινο σπίτι στο βάθος είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ και σήμερα είναι μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν τον μεγάλο μουσουργό

    Μπορείτε να κλείσετε ξενάγηση με επίσκεψη στο σπίτι του Μότσαρτ πατώντας στο παρακάτω link. Εισιτήρια για το City Center Bus Tour & το σπίτι του Mozart

    Περιλαμβάνουν 

    • 1.5 ώρα ξενάγηση με λεωφορείο στο κέντρο του Salzburg 
    • Είσοδο στο σπίτι του Mozart και του Μουσείου του.
    • Instant ticket delivery/Smartphone tickets accepted

    Ξεχαστήκαμε απορροφημένοι από τη μαγεία της πόλης και χαθήκαμε μέσα  στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε στην μνήμη μας τα πάντα. Όμως ένα ήταν σίγουρο πως δεν θα μπορούσαμε και γι’ αυτό οι φωτογραφίες ήταν  περισσότερες από ποτέ, μήπως μπορέσουν αυτές να αποτυπώσουν την ομορφιά της πόλης.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Όμορφη εικόνα στο κέντρο της παλιάς πόλη του Σάλτσμπουργκ

    Βγαίνοντας από την οδό Getreidegasse βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ιδιαίτερο μνημείο. Ενώ το φωτογραφίζαμε άνοιξα τον ταξιδιωτικό μου οδηγό, που είναι και ο απαραίτητος προσωπικός μας ξεναγός, για να δω τι είναι. Ξέρετε τι έγραφε; Αυτή η υπέροχη σύνθεση με τα άλογα και τα μάρμαρα, ήταν οι ποτίστρες των αλόγων του αρχιεπισκόπου πριν μπουν στον στάβλο. Και όλα αυτά το 1695!

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Είναι το μνημείο που χτίστηκε 320 χρόνια πριν για να δένουν και να ποτίζουν τα άλογά τους οι ταξιδιώτες όταν έμπαιναν στην πόλη.

    Στο σημείο αυτό ήταν η αρχή της πόλης του Σάλτσμπουργκ. Εδώ έπρεπε να ξεπεζέψουν τα άλογα για να μπουν στα ανάκτορα. Από το 1917 οι στάβλοι μετατράπηκαν σε χώρο θεάτρου. Το 1960 έσκαψαν τον βράχο για να δημιουργήσουν τη σκηνή που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 2.500 άτομα. Σήμερα εδώ διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ θεάτρου και όπερας της πόλης. 

    Η πλατεία του Μότσαρτ (Motzartplatz)

    Στην πλατεία που βρεθήκαμε σε λίγο ήταν η μεγάλη πλατεία Motzartplatz  (Μότσαρτπλατς), που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του μεγάλου μουσουργού. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει και το άγαλμα του Motzart (Μότζαρτ) από το 1842.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Προς ανάμνηση η απαραίτητη φωτογραφία κάτω από το άγαλμα του μεγάλου συνθέτη Μότσαρτ

    Εάν τύχει και βρεθείτε στην πλατεία στις 7.00, στις 11.00 ή στις 18.00 θα ακούσετε τις καμπάνες να ηχούν μελωδικά από τη Ρεζιντέντς, την έδρα του πρίγκηπα αρχιεπισκόπου. Εάν δε, είστε και τυχεροί και ακούσετε να χτυπούν και οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού, αλλά και της Φραγκισκανικής εκκλησίας, τότε η ηχώ θα σας συνεπάρει και θα νιώσετε την μαγεία της πόλης να σας τυλίγει!

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Η μεγάλη πλατεία Motzartplatz  (Μότσαρτπλατς) στο Salzburg

    Επόμενος σταθμός μας ο Καθεδρικός Ναός της πόλης. Η εκκλησία των Αγίων Ρούπερτ και Βιργιλίου, στην όμορφη πλατεία της αγοράς  Kapitelplatz. Ο ναός χτίστηκε το 774 αλλά έως και τη σημερινή του μορφή έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές. Ο νέος ναός  άνοιξε το 1628 σε μπαρόκ ρυθμό. Μας εντυπωσίασε η πρόσοψή του.

    Κοσμείται με τέσσερα αγάλματα του Ρούπερτ, Βιργιλίου, Πέτρου και Παύλου. Αλλά και το εσωτερικό του πραγματικά μας άφησε άφωνους με το μέγεθός του. Ο Ναός δεσπόζει στην πλατεία και είναι τόσο μεγάλος που χωράει πάνω από 10.000 πιστούς. Φανταστείτε πως τότε που είχε κατασκευαστεί ούτε καν η πόλη του Σάλτσμπουργκ είχε τόσους κατοίκους!

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, η εκκλησία των Αγίων Ρούπερτ και Βιργιλίου Στην πλατεία βρίσκεται και μια από τις πιο όμορφες κρήνες στο Σάλτσμπουργκ

    Εδώ ο Μότσαρτ έπαιζε το εκκλησιαστικό όργανο. Στον χώρο μπροστά από την καθεδρικό ναό της πόλης στήνεται κάθε Χριστούγεννα η μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά. Δεκάδες μαγαζάκια είναι φορτωμένα με τα στολίδια τους, με το χριστουγεννιάτικο δένδρο να λάμπει από τα πολλά λαμπιόνια και τον κόσμο να διασκεδάζει πίνοντας ζεστό κρασί για να ζεσταθεί από το πολύ κρύο που επικρατεί. Στην πλατεία Kapitelplatz του Σάλτζμπουργκ υπάρχουν και κάποιες  από τις ωραιότερες κρήνες της πόλης.

    Πλατεία Residenzplatz

    Δίπλα στον καθεδρικό ναό, είναι η πλατεία Residenzplatz και το Resindenz (Ρέζιντεντς), το πολυτελέστατο κτίριο της πόλης, που ήταν η πρώην κατοικία των αρχιεπισκόπων και αποκαλύπτει τον πλούτο και την ισχύ τους. Σήμερα οι επάνω αίθουσές του είναι πινακοθήκη και στους εσωτερικούς του χώρους σώζονται πολλά στοιχεία από την παλιά του διακόσμηση.

    Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, μπροστά στον καθεδρικό ναό, αρχίζει το φεστιβάλ του Σάλτζμπουργκ  προς τιμή του Μότσαρτ και του έργου του. Περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις θεατρικές και μουσικές, που δίνονται και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης. Πόσο ωραία θα ήταν σκέφτομαι να μπορούσαμε πριν χρόνια να ήμασταν εκείνη την εποχή του χρόνου εκεί και να διεύθυνε την ορχήστρα με μουσική του Μότσαρτ, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν! 

    Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1908-1989) γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ από οικογένεια ελληνικής καταγωγής. Ήταν από τους σημαντικότερους μαέστρους του 20ου αι. και υπήρξε μουσικός διευθυντής του φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ επί 30 χρόνια.

    Το φρούριο Hohensalzburg

    Το φρούριο Hohensalzburg  (Χόχενζαλτσμπουργκ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια της Ευρώπης. Χτίστηκε το 1077 και κανένας εχθρός δεν μπόρεσε να το κατακτήσει. Η σημερινή του μορφή είναι από τον 16ο αι. Για εμάς όμως η μέρα σχεδόν τελείωνε και ήταν αδύνατο να ανεβούμε  ως το φρούριο Hohensalzburg, έστω και με το τελεφερίκ

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στο βάθος της φωτογραφίας το φρούριο Hohensalzburg  (Χόχενζαλτσμπουργκ) στο Salzburg

    Τότε υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας πως στο επόμενο ταξίδι μας, θα είναι το πρώτο αξιοθέατο που θα επισκεφθούμε, γιατί ήταν παράλειψή μας. Όπως και παράλειψη βέβαια θα είναι για κάθε επισκέπτη να μην το επισκεφθεί. Αυτή τη φορά αρκεστήκαμε μόνο να το θαυμάσουμε από μακριά και φυσικά να το  να το φωτογραφίσουμε.

    Info: Για να ανεβείτε στο κάστρο Hohensalzburg θα χρειαστείτε 15′ περπάτημα για να ανεβείτε τα 1200 μέτρα ως την κορυφή του βουνού.Ειδάλλως μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ, που ξεκινάει δίπλα από την εκκλησία του Αγίου  Πέτρου. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Η θέα της πόλης θα είναι καταπληκτική από εκεί ψηλά, αλλά και η θέα προς τις κορυφές των Άλπεων

    Σας προτείνω να αγοράσετε την «Salzburg Card». Θα έχετε ελεύθερη είσοδο στα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης. Δωρεάν χρήση του Fortress Funicular (σιδηρόδρομο) και του Untersberg cableway (τελεφερίκ για το βουνό Untersberg, 1300m υψόμετρο). Επίσης δωρεάν κρουαζιέρα στον ποταμό Salzach και απεριόριστη χρήση των αστικών συγκοινωνιών. Ακόμα με την κάρτα αυτή μπορείτε να επωφεληθείτε τις εκπτώσεις σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Μείναμε ως το βράδυ περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της πόλης. Περπατήσαμε στις γέφυρες του ποταμού. Φωτογραφηθήκαμε με το ουράνιο τόξο που βγήκε για καλή μας τύχη στον ουρανό της πόλης και φύγαμε έχοντας στο μυαλό μας τις πιο όμορφες εικόνες από αυτή τη μαγευτική πόλη. Η ομορφιά του Σάλτσμπουργκ μας επηρέασε τόσο πολύ. Δεν χρειάστηκε και πολύ να υποκύψουμε στην γοητεία του και να το λατρέψουμε. Είναι σίγουρο πως θα το λατρέψετε και εσείς, όποια εποχή και να το επισκεφθείτε. Είτε το χειμώνα σε ένα σκηνικό μαγικό, παραμυθένιο, χιονισμένο, είτε το καλοκαίρι σε ένα σκηνικό φωτεινό, ήρεμο, γαλήνιο και απολαυστικό.

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το ουράνιο τόξο σημάδι ευτυχίας, τύχης και αισιοδοξίας αποτυπώθηκε εκείνη τη στιγμή στην φωτογραφία μας

    Εκδρομές στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας

    Εάν διαθέτετε περισσότερες μέρες στο ταξίδι σας στο Σάλτσμπουργκ σας προτείνω να κάνετε μία εκδρομή στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας. Στην περιοχή των 76 λιμνών. Αυτή η περιοχή της Αυστρίας είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Τα τοπία της μέσα στα βουνά των Άλπεων, είναι μαγευτικά. Εμείς επισκεφθήκαμε στη λίμνη Wolfangsee τρία πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια, το St. Gilgen, το St. Wolfang και το Strobl. Η εκδρομή αυτή  θα μας μείνει αξέχαστη!

    Διαβάστε μια εκδρομή χριστουγεννιάτικη εκδρομή από το Σάλτσμπουργκ στην περιοχή των λιμνών της Αυστρίας: Road trip στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας

    Εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα που θα πάτε τα Χριστούγεννα διαβάστε τις προτάσεις μας στο Ανθομέλι: Ταξίδι σε 10 πόλεις της Ευρώπης τα Χριστούγεννα

    St. Gilgen

    Το St. Gilgen μας ξετρέλανε με τα όμορφα ζωγραφιστά και λουλουδιασμένα σπίτια του. Στη μικρή του πλατεία το άγαλμα του Μότσαρτ υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες πως και η πόλη τους θέλει να πάρει λίγη δόξα από τον μεγάλο μουσουργό. Εδώ είχε γεννηθεί η μητέρα του και έμενε για πολλά χρόνια η αδελφή του με τον σύζυγό της. Στο μικρό λιμανάκι και στα ήρεμα νερά της λίμνης καθρεπτίζονταν τα σπίτια και έπαιρναν όλα ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα στο σουρούπωμα εκείνης της μέρας. Πόσο όμορφα ήταν και πόσο νοσταλγικά είναι τώρα! 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το St. Gilgen τυλιγμένο στα χιόνια τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων

    St. Wolfang, Stobl, Bad Ischl, Hallsatt, Ebensee, Gmuden

    Όμως και τα άλλα χωριουδάκια St. Wolfang και το Strobl ήταν πανέμορφα. Όπως και  η αυτοκρατορική πόλη του Bad Ischl και το υπέροχο μαγευτικό και παραμυθένιο Hallstatt στην ομώνυμη λίμνη. Αλλά και το Ebensee  και το Gmuden στη λίμνη Traunsee. Αυτά τουλάχιστον ήταν όσα επισκεφθήκαμε εμείς, αλλά για όλα αυτά θα τα πούμε σε μια άλλη ανάρτηση. 

    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Το παραμυθένιο χωριό Hallstatt στη περιοχή των λιμνών Salzkammergut της Αυστρίας
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στo λιμάνι του Ebenseee στη λίμνη Traunsee της περιοχής Salzkammergut της Αυστρίας αγκυροβολούν πολλά ιστιοφόρα
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Ηλιοθεραπεία στο Gmuden!
    Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ
    Στο όμορφο γραφικό λιμανάκι του Strobl στη λίμνη Wolfangsee

    Κι άλλες επιλογές για το ταξίδι σας στο Salzburg

    Αλατωρυχεία Hallein με τα παιδιά

    Όταν ταξιδέψετε στο Σάλτσμπουργκ εκτός από την εκδρομή σας στο ειδυλλιακό τοπίο των λιμνών στην περιοχή Salzkammergut, σας προτείνω να επισκεφτείτε ακόμα δύο σημαντικά αξιοθέατα. Τα αλατωρυχεία Hallein, βορειοδυτικά του Sazburg και το παλάτι Hellbrunn.

    Η πόλη Hallein ιδρύθηκε από τον 13ο αι αλλά η εξόρυξη του αλατιού γινόταν εδώ ήδη από την προϊστορική εποχή. Χάρη στο αλάτι , στο” λευκό χρυσό” όπως τον αποκαλούσαν, η περιοχή απέκτησε πολλά πλούτη έως και τον 18ο αι. Στα αλατωρυχεία σήμερα υπάρχουν υπόγειες στοές που μπορείτε να τις επισκεφτείτε. Η επίσκεψή σας θα σας μείνει αξέχαστη. Θα φορέσετε μία άσπρη φόρμα και θα ανεβείτε σε ένα ηλεκτρικό τρενάκι. Κατόπιν θα κατεβείτε στα επίπεδα του ορυχείου με ξύλινες τσουλήθρες και θα ταξιδέψετε με βάρκα στην υπόγεια λίμνη! Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και ενδείκνυται και για τα παιδιά.

    Δείτε φωτογραφίες και κλείστε online το skip the line εισιτήριό σας από εδώ. (Περιλαμβάνει και είσοδο στο Celtic Village)

    Παλάτι Hellbrunn

    Το παλάτι Hellbrunn ήταν η θερινή κατοικία του αρχιεπισκόπου του Salzburg (1612). Βρίσκεται σε μία καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία, περίπου 6-7 χλμ. έξω από το Salzburg. Το πιο ενδιαφέρον σημείο του είναι οι κήποι του και τα συντριβάνια με το νερό των οποίων… ο αρχιεπίσκοπος ιδιοκτήτης τους κατάβρεχε και διασκέδαζε τους ανυποψίαστους καλεσμένους του. Σας συνιστώ εάν ξεναγηθείτε στους κήπους με κρυμμένα συντριβάνια καλό θα ήταν να φοράτε ένα αδιάβροχο!

    Για την επίσκεψή σας στο παλάτι Hellbrunn προτείνουμε να κλείσετε μία βόλτα με πλοίο στο ποτάμι που θα σας πάει ως εκεί και περιλαμβάνει και είσοδο. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την ανάγνωση. Οι επισκέψεις σας στις αναρτήσεις μου στο Ανθομέλι, τα σχόλια και τα e-mail σας που ζητάτε πληροφορίες για την οργάνωση του ταξιδιών σας, μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να γράφω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες. 

    Περισσότερες αναρτήσεις της μαμάς Μαρίας μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία ταξίδια στο Ανθομέλι. Μην παραλείψετε να διαβάσετε και τις παρακάτω αναρτήσεις:  

    μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Άκουγα Αυστρία και το μυαλό μου πήγαινε σε μία χώρα μουντή και συννεφιασμένη (το χειρότερό μου). Αυτή η ανάρτηση με διεψευσε. Μαγεύτηκα από τις περιγραφές της μαμάς Μαρίας, με λεπτομέρεια αλλά ποτέ κουραστικές. Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ξενάγηση!!
      Niki by Mama-Farma

      • Niki Pap σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Η Αυστρία είναι μια όμορφη χώρα, παρ΄όλο που στο περισσότερο μέρος της είναι ορεινή.Έχουν τέτοιες υποδομές που πραγματικά δεν σε επηρεάζει καθόλου ο ορεινός όγκος των Άλπεων.Όσο για την μουντάδα που λες,εγώ επειδή περνάω την Αυστρία καλοκαίρι,δεν την έχω νοιώσει.Επομένως εάν σε επηρεάζει, κάνε το ταξιδάκι σου καλοκαίρι.

      • Αυτό είναι! Πέτυχα τον στόχο μου! Ν α σας αρέσει και να σας έρθει η επιθυμία να πάτε.Εάν πάλι δεν μπορείτε, και αυτό το ξεσήκωμα είναι μεγάλο κατόρθωμα!

      • Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!Μου δίνεις κουράγιο και αυξάνεις την διάθεσή μου και για άλλες περισσότερες ταξιδιωτικές αναρτήσεις.Τ α λόγια σου έχουν τόσο μεγάλη αξία για μένα,που πραγματικά δεν περίμενα. Και πάλι σ΄ευχαριστώ.

    2. Είναι ένα παραμυθένιος τόπος!Μια πόλη μικρή σχετικά που σου δίνει την ευκαιρία να την περιηγηθείς με όποιο τρόπο θέλεις και να μαγευτείς από αυτήν.
      Χαίρομαι που σου άρεσε.Εξ άλλου είσαι αντικειμενικός κριτής, γιατί την έχεις επισκεφθεί.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης