ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Bιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    Ιστορίες από παλιά αλλά και από το παρόν με επίκεντρο τα doodles και τα πρωτότυπα βιβλία που ανακάλυψα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Δύο υπέροχα βιβλία χαλάρωσης και ζωγραφικής της εικονογράφου Τζοάνα Μπάσφορντ. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επίσης και βιβλία αντιστρές ή art therapy books!

    Αναμνήσεις με doodles

    Σήμερα αποφάσισα να σας γυρίσω λίγο στα παλιά! Να βρε παιδί μου… να ανασκαλέψω μνήμες που ίσως να έχουμε παρόμοιες και να γελάσουμε με αυτές! Θυμάστε τότε που ακόμη τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα δεν είχαν μπει καν στη ζωή μας; Ναι, τότε που κρυβόμασταν στο δωμάτιο για να μιλήσουμε στις φίλες μας και να μη μας πουν οι γονείς μας… “φτάνει πια, γράφει το τηλέφωνο!” Στο παλιό μας σπίτι μας το τηλέφωνο βρισκόταν στο χολ πάνω σε ένα έπιπλο-παπουτσοθήκη που πάνω του είχε έναν καθρέπτη. 

    Απαραίτητο αξεσουάρ δίπλα στο τηλέφωνο, ξέρετε εκείνο του ΟΤΕ με το καντράν που έκανε το κλασικό ντριν-ντριν, ήταν μια μολυβοθήκη με μερικά στυλό κι ένα σημειωματάριο-μπλοκάκι. Βασικός ρόλος του σημειωματάριου, ειδικά όταν μεγαλώσαμε, ήταν να σημειώνουμε εκεί ποιος τηλεφώνησε στον μπαμπά ή στη μαμά για να τους το πούμε μετά την επιστροφή τους από την δουλειά ή τα ψώνια. Εσείς είχατε τέτοιο μπλοκάκι ή απλά είχατε καλύτερη μνήμη από εμάς;

    Bιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles 1
    Να΄μαι εδώ στην ηλικία των 4 σε μια παλιότερη εκδοχή του επίπλου για το τηλέφωνο από αυτή που περιγράφω παραπάνω.

    Σημειωματάριο με doodles;

    Αυτό το σημειωματάριο, όμως, είχε και μια άλλη ικανότητα… να μεταμορφώνεται μαγικά σε μπλοκ ζωγραφικής! Μια εικόνα, βλέπετε, που έχω έντονα στη μνήμη μου είναι τη μαμά μου να σχεδιάζει στο μπλοκάκι διάφορες γραμμές και σχήματα χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία ή συνοχή. Είναι εκείνες οι στιγμές που απασχολείς το χέρι σου με κάτι άλλο χωρίς να χρειάζεσαι ιδιαίτερο ταλέντο γι αυτό και ως δια μαγείας δημιουργείς μικρά καλλιτεχνήματα ή απλά καλλικατζούρες! 

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles
    Εδώ και η μαμά Μαρία να φτιάχνει τα δικά της…

    Doodles σε λεύκωμα

    Με τα χρόνια και καθώς μεγάλωνα τη μιμήθηκα πολλές φορές… με μεγάλη επιτυχία, ούσα καλλιτεχνική φύση, όπως έχω ξαναπεί. Ελάτε, μη μου πείτε πως δεν το κάνατε κι εσείς κάποιες φορές αυτό; Ή μήπως ακόμη το κάνετε;

    Και ενώ όλα αυτά τριγύριζαν καιρό τώρα στο μυαλό μου, έπεσα πριν μερικούς μήνες πάνω σε κάτι σχέδια στο pinterest. Τα λεγόμενα doodles ή αλλιώς σκαριφήματα.

    doodle (ως ρήμα)= γράφω/γράφω αφηρημένα/άσκοπα

    doodle (ως ουσιαστικό)= σκαρίφημα, ζωγραφιά

    Ενθουσιασμένη που οι αναμνήσεις μου έπαιρναν “σάρκα και οστά”, αρχικά τα αποθήκευσα για να τα εκτυπώσω αλλά τελικά δεν το έκανα ποτέ. Δεν ήθελα να έχω σκόρπιες σελίδες. Εξάλλου κάποια απλά σχέδια μου ήταν εύκολο κοιτάζοντάς τα να τα ζωγραφίσω κι εγώ.
    Κάποια σκίτσα που θα βρείτε στον board μου στο Pinterest τα χρησιμοποιώ για να μάθουν τα παιδιά (πολλές φορές κι εγώ η ίδια) πώς να σχεδιάζουν εύκολα κάτι που τους φαίνεται δύσκολο. Όπως φύλλα, δέντρα ή παράξενα λουλούδια! Τα χρησιμοποίησα, επίσης, για να διακοσμήσω το πρώτο λεύκωμα της κόρης μου.  

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    Οι αναρτήσεις της Θεανώς και της μαμάς Παπαδοπούλου με έκαναν να ανασκαλέψω τα παλιά σεντούκια να βρω τα παλιά μου λευκώματα που τα είχα κρατημένα, να μιλήσω στην κόρη μου γι’ αυτά και τελικά να δημιουργήσουμε μαζί το δικό της λεύκωμα που είχε την αποδοχή μικρών και μεγαλύτερων φίλων της.

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles
    Κάτω δεξιά είναι και τα δικά μου παλιά λευκώματα μαζί με της κόρης μου

    Χαραγμένα ποτήρια με doodles

    Επίσης τα χρησιμοποίησα για να βρω κάποια σχέδια να χαράξω πάνω σε γυάλινο ποτήρια (Αλλά γι αυτό θα σας μιλήσω άλλη φορά). 

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles
    Δώρα για φίλους χαραγμένα ποτήρια με doodles

    Βιβλία αντιστρές με doodle για χρωμάτισμα και χαλάρωση

    Όμως, ο ενθουσιασμός μου δεν έμεινε μόνο εκεί. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα ότι από τις  εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν δύο υπέροχα βιβλία της εικονογράφου Τζοάνα Μπάσφορντ. Μέσα στα βιβλία της με τίτλο Ο μυστικός κήπος και Το μαγεμένο δάσος  τα απλά σκαριφήματα, τα γραμμικά σχέδια ή τα απλά μοτίβα, που ανέφερα πιο πάνω, μετατρέπονται σε πραγματικά έργα τέχνης που καλούμαστε χρωματίσουμε ή ακόμα και να συνεχίσουμε το σχέδιό τους. Πρόκειται για δύο καταπληκτικά βιβλία που δε θα λατρέψουν μόνο οι λάτρεις της ζωγραφικής αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. 

    Αυτό που διάβασα και μου έκανε εντύπωση είναι πως πολλές εταιρείες συστήνουν στους εργαζομένους τους να έχουν δίπλα τους ένα τέτοιο βιβλίο ζωγραφικής για μερικά λεπτά χαλάρωσης και δημιουργικότητας όταν νιώθουν αγχωμένοι! Τι υπέροχο!

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    To βιβλίο Μυστικός κήπος θα το βρείτε με έκπτωση εδώ. Το Μαγεμένο δάσος θα το βρείτε εδώ. Περισσότερα βιβλία της εδώ.

    Δεν είναι υπερβολή να σας πω πως ανυπομονώ να βρεθώ στο σπίτι για να χαλαρώσω ζωγραφίζοντας. Η οχτάχρονη κόρη μου, δε, που είναι πολύ καλή στη ζωγραφική και πολύ εξοικειωμένη είναι το ίδιο ξετρελαμένη παρόλο που τα βιβλία απευθύνονται σε ενήλικες. Το ίδιο ενθουσιασμένη είναι και η μαμά μου που ένιωσε ζωγραφίζοντας την χαλαρωτική δράση της ζωγραφικής. Έτσι βρισκόμαστε να “μαλώνουμε” γιαγιά, κόρη κι εγγονή για το ποια θα ζωγραφίσει στο Μαγεμένο δάσος ή στον Μυστικό κήπο. Γι’ αυτό στο τέλος καταλήγουμε να ζωγραφίζουμε και οι τρεις μας παρέα προσπαθώντας να αποφασίσουμε ποια χρώματα θα συνδυάσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    Τα βιβλία δεν είναι απλές χρωμοσελίδες! Δεν έχουν απλώς κάποια μοτίβα που καλούμαστε να τα χρωματίσουμε. Σε πολλές σελίδες καλούμαστε να συμπληρώσουμε τα μοτίβα ώστε να ολοκληρωθεί η ζωγραφιά. Να φτιάξουμε πεταλούδες, κλαδιά με φύλλα ή να προσθέσουμε πέταλα στα λουλούδια.

    Ακόμα μέσα στις σελίδες τους υπάρχουν κρυμμένα κάποια συγκεκριμένα σχέδια που καλούμαστε να τα βρούμε και να τα χρωματίσουμε (υπάρχουν όλα στην αρχή του βιβλίου ενώ στο τέλος υπάρχουν οι λύσεις που μας δείχνουν τι κρύβεται σε κάθε ζωγραφιά). Θα μπορούσα να πω πως είναι ένα παιχνίδι μιας και ενώ ζωγραφίζει κανείς ανάμεσα στις φυλλωσιές μπορεί να υπάρχει ένα κλειδί και ανάμεσα στα δέντρα μπορεί να υπάρχουν δράκοι και άλλα ζώα.

    Η έκδοση είναι πολυτελής με ωραία χοντρά φύλλα με μαλακό εξώφυλλο! Αυτό που με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή που πήρα τα βιβλία στα χέρια μου είναι ότι δεν υπάρχει μέρος στις σελίδες τους ή στο εξώφυλλο/εσώφυλλο που να μην θέλεις να ζωγραφίσεις! Οι ζωγραφιές που υπάρχουν μέσα είναι γύρω στις 70! Και σε σχέση με την τιμή του βιβλίου νομίζω ότι συμφέρει! 

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    Στο προσωπικό blog της εικονογράφου μπορείτε να δείτε έργα πολλών αναγνωστών και να εμπνευστείτε. Μάλιστα μας προτρέπει να στείλουμε τα έργα μας γράφοντας και το είδος των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν (στυλό, ξυλομπογιές, μαρκαδοράκια κλπ).

    Ακόμη κι αν δεν έχετε ποτέ σας ζωγραφίσει πάρτε λίγα χρωματιστά στυλό ή μαρκαδοράκια και ξεκινήστε! Είναι σίγουρο πως από τα πρώτα λεπτά θα νιώσετε την ευεργετική επίδραση της ζωγραφικής στον νου και στην ψυχή σας! Χρωματίστε τα σχέδια και φτιάξτε τα δικά σας μοναδικά έργα τέχνης. Κάντε τα κάδρα και διακοσμήστε μοναδικά τους τοίχους του σπιτιού σας. 

    Βιβλία ζωγραφικής αντιστρές με doodles

    Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο Μυστικός Kήπος, της πρωτοπόρου της ζωγραφικής μοτίβων, Τζοάνα Μπάσφορτν, έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 1,5 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως σε 25 χώρες σε λίγες μόνο εβδομάδες! Το δεύτερο βιβλίο της ακολουθεί τα χνάρια του πρώτου. Γιατί όχι άλλωστε;

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Κατερίνα ,με εξέπληξες ομορφα και νοσταλγικά στο πρώτο μέρος της ανάρτησης ,ειδικά με την φωτογραφία σου.Όσο για τις ζωγραφιές των βιβλίων πράγματικα περιμενω να έρθει Σαββατοκύριακο για να ξαναπιασουμε καμμία ζωγραφια για να νοιώσω και εγώ παιδί μαζί με τα εγγόνια μου.Καταπληκτική δουλειά αυτή της συγγραφέως!

    2. Αχ τι μου θύμισες Κατερινάκι στην αρχή της ανάρτησης… Όμορφα αθώα παιδικά χρόνια με λευκώματα:)
      Τα βιβλία της Τζοάνα Μπάσφορντ τα ανακάλυψα λίγο πριν το καλοκαίρι και ενθουσιάστηκα! Πήρα για την κόρη μου κ δώρο σε μια φίλη μαζί με ένα κουτί ξυλομπογιές!
      Είναι τόσο δημιουργικά, πρωτότυπα, οικονομικά και αγχολυτικά!!!! Έκανες πολύ καλά που το μοιράστηκες μαζί μας για να το μάθουν περισσότεροι.
      Σας φαντάζομαι πάντως και τις τρεις να ζωγραφίζετε παρεούλα. Το Μαράκι σας βάζει τα γυαλιά ε;;;
      Φιλάρες πολλές κ περιμένουμε με αγωνία το διαγωνισμό!!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης