Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά!

Δύσκολο το θέμα για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα! Πριν από λίγες ημέρες, βλέπετε, μας ζήτησε η δασκάλα του σχολείου να κάνουμε – τον καθιερωμένο πια -έλεγχο για ψείρες! Ψείρες! Μόνο που ακούς τη λέξη φαγουρίζεσαι και αρχίζεις να ξύνεσαι! Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Μπορώ να ξεχάσω εγώ πως εξαιτίας τους μου έκοψε η μαμά μου τα μαλλιά μου “αγορίστικα” στη β’ δημοτικού κι από τότε για να καταφέρω να τα μακρύνω πέρασαν χρόνια και χρόνια και τελικά έφτασα στο Λύκειο! Τι άχτι, Θεέ μου, το είχα να τα μακρύνω! Και τελικά κατάφερα να τα κρατήσω μακριά έως και τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου οπότε και τα έκοψα ασύμμετρο καρέ. Θυμάμαι επίσης όταν, λίγα χρόνια μετά την πρώτη μου εμπειρία με τις ψείρες, κόλλησε στο τέλος όλη η οικογένεια! Και μην μου πείτε! Ταμπού οι ψείρες από παλιά! Τότε μάλιστα μ’ εκείνες τις άχαρες δύσοσμες σκόνες δεν μπορούσες καν να βγεις από το σπίτι! Τυλίγαμε τα κεφάλια μας οικογενειακώς με τα λευκά τσεμπέρια και μετά χτένισμα με το χτενάκι! Άδικος κόπος να χτυπάει η γειτόνισσα την πόρτα για καφέ! Εμείς “λείπαμε”! Χαχα! 

Όχι ότι τώρα, βέβαια, είναι καλύτερα τα πράγματα! Αλλά τουλάχιστον υπάρχει το τακτ να ενημερωθεί η δασκάλα ώστε (διακριτικά) και με τρόπο να ενημερώσει και τους υπόλοιπους γονείς για να μεριμνήσουν όλοι για τον έλεγχο στα κεφάλια των δικών τους παιδιών (το σωστό είναι να γίνεται συγχρονισμένα ο έλεγχος π.χ. ένα συγκεκριμένο σαβ/κο). Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις των γονιών που θα δουν το σημείωμα και δεν θα δώσουν σημασία λες και τα δικά τους παιδιά δεν θα κολλήσουν ψείρες ποτέ! Οι ψείρες εξάλλου δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα! Άσε που έχουν και τις εξάρσεις τους ανά εποχή! Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι
χειρότερες εποχές! 

 
Στην περίπτωσή μας, ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε γιατί η κόρη μου κόλλησε τα Χριστούγεννα! Σοκ εγώ! Πίστευα πως δεν θα τις αναγνωρίσω ανάμεσα στις τρίχες αλλά τελικά… αν έχει το παιδί, μια χαρά τις ξεχωρίζεις από την ξηροδερμία!  Καταρχάς οι κόνιδες δεν ξεκολλάνε όταν κουνάς τα μαλλιά αλλά είναι κολλημένες στην τρίχα (όχι απαραίτητα πολύ κοντά στο δέρμα). Φαντάζομαι γνωρίζετε πως οι ψείρες προτιμούν  να γεννούν τ΄ αυγά τους (τις κόνιδες)
στην περιοχή του αυχένα και πίσω από τ΄αυτιά. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως
δεν μπορεί να υπάρχουν και αλλού.
Αν δείτε τα παιδιά να ξύνονται συχνά κάντε έναν έλεγχο στις ρίζες των μαλλιών με τα χέρια σας-σε στεγνά μαλλιά – κι αν πάρει το μάτι σας… κατευθείαν Apaisyl! Τη συγκεκριμένη λοσιόν την εφάρμοσα σε στεγνά μαλλιά, έκανα ελαφρύ μασάζ, την άφησα για 15 μόνο λεπτά και μετά την ξέβγαλα.
Η Apaisyl Poux είναι ένα φυτικό και ήπιο θεραπευτικό προϊόν χωρίς τοξικέςκαι χημικές ουσίες  που καταπολεμά ψείρες και κόνιδα, ενδείκνυται και για πολύ μικρές ηλικίας, ενώ αρκεί μία 15λεπτη εφαρμογή (αν και καλό είναι να γίνονται και επαναληπτικές αν κριθεί αναγκαίο μετά από κάποιες μέρες. Βλέπε συσκευασία).
 
Όμως οι άτιμες επέμεναν και εμφανίστηκαν και πάλι μετά από 10 μέρες. Τότε η φαρμακοποιός μου μού πρότεινε ένα άλλο προϊόν ακόμη πιο δραστικό!
Το Apaisyl Expert, μετά από 1 ώρα εφαρμογή, σκοτώνει και τα αυγά! Ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά (10 – 11  χρονών και πάνω) που όμως θέλουν άμεσα να απαλλαγούν από τις ψείρες (συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάτσουν μία ώρα αν και εφόσον το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουν καθώς καταλαβαίνουν περισσότερο τι σημαίνει να έχεις ψείρες και ίσως ντρέπονται). 

Είναι ένα προϊόν, που με απλά λόγια, σκοτώνει ψείρες και κόνιδες και με τη βοήθεια ενός ελαίου που περιέχει, βοηθάει στη διάλυση της χιτίνης στο κέλυφος της ψείρας και διαλύει την κόλλα της κόνιδας, με αποτέλεσμα οι ψείρες και οι κόνιδες να σκοτώνονται και να απομακρύνονται εύκολα με την ειδική χτένα. Επίσης το Apaisyl Xpert δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο διευκολύνει το φορμάρισμα των μαλλιών.

Από κει και πέρα σκοτώνονται μεν οι ψείρες και οι κόνιδες αλλά μην περιμένετε και θαύματα! Αν δεν μπει το χτενάκι (αυτό το Άγιο χτενάκι) σε συνδυασμό πάντα με το Apaisyl, δεν υπάρχει σωτηρία! Κι είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται τα παιδιά αλλά και να κολλάνε και τα υπόλοιπα. 

Συμβουλή 1: Εάν κολλήσουν ψείρες μην επαναπαυτείτε σε έναν και μόνο έλεγχο με το χτενάκι αλλά επαναλάβετε καθημερινά όσο επίπονο κι αν είναι για τα παιδιά (όσο κι αν γκρινιάζουν). Τα αντιφθειρικά συνήθως επαναλαμβάνονται 7 μέρες μετά την πρώτη εφαρμογή. Αυτές τις μέρες εκμεταλλευτείτε τες για να βρείτε, να αφαιρέσετε και να σπάσετε τα αυγά τους πριν γεννηθούν κι άλλες ψείρες (θα σας πω παρακάτω πώς).

Συμβουλή 2: Μην χρησιμοποιείτε το χτενάκι σπασμωδικά ενώ το παιδί είναι στην μπανιέρα (ένα άγχος μας πιάνει ειδικά την πρώτη φορά). Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κρυώσετε, ειδικά αν είναι χειμώνας! 

Τώρα, ας υποθέσουμε πως την πρώτη μέρα βάζετε το φάρμακο και είναι να χρησιμοποιήσετε το χτενάκι. Τοποθετήστε στα πόδια σας μια πετσέτα και μια λευκή μαξιλαροθήκη/ύφασμα και βάλτε το παιδί να καθίσει απέναντί σας.  

Χωρίστε τα μαλλιά (ειδικά αν είναι μακριά) σε 4 τουλάχιστον ομάδες με κλάμερ ή με λαστιχάκια.

Αρχίστε τον έλεγχο με το χτενάκι ενώ είναι ακόμη βρεγμένα τα μαλλιά. Περάστε κάθε τούφα από τις ρίζες προς τις άκρες με 1 συνεχόμενη κίνηση
 

Υπάρχουν δύο ειδών χτενάκια στο εμπόριο. Τα πλαστικά ή κοκάλινα (τα προϊόντα Apaisyl περιλαμβάνουν ένα μέσα στη συσκευασία) και τα μεταλλικά (που τα βρίσκετε μεμονωμένα στα φαρμακεία). Αν χρησιμοποιήσετε τα μεταλλικά θα χρειαστείτε ίσως και μια καρφίτσα για να αφαιρέσετε τις κόνιδες γιατί σφηνώνουν και δεν βγαίνουν εύκολα από τα «δοντάκια» τους.  

Οι ψείρες είναι εύκολες γιατί είναι μεγάλες και συνήθως πιάνονται πρώτες. Στόχος μας είναι να βρούμε γρήγορα και τις κόνιδες. Σκουπίστε το χτενάκι μετά από κάθε χτένισμα τούφας πάνω στη λευκή μαξιλαροθήκη και ελέγξτε συγχρόνως προσεκτικά τα «δοντάκια» του μήπως έχει μείνει κάτι! Εν ανάγκη βγάλτε τις κόνιδες μία μία με τη βοήθεια μιας καρφίτσας. Μετά καλό θα είναι να τις… σκάσετε.
 
Τις επόμενες μέρες, που δεν μπορείτε να βάλετε λοσιόν, βρέξτε τα μαλλιά και απλώστε μπόλικη μαλακτική (ε, μην τα ταλαιπωρήσουμε τα καημένα τα παιδάκια μας!). Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία του χτενίσματος και μετά λούστε κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο γλιστράνε εύκολα τα… ανεπιθύμητα! Μέρα με την ημέρα θα λιγοστεύουν. 

Προσωπικά είχα πάθει αμόκ όταν κόλλησε η κόρη μου κι επειδή ήταν να φύγουμε και στην Αθήνα έπρεπε να το επισπεύσω! Οπότε όταν η μικρή κοιμόταν έβαζα ένα λαμπατεράκι με λεντ κοντά στο κρεβάτι της και της καθάριζα τα μαλλιά βγάζοντας μία μία τις κόνιδες με τα νύχια σε στεγνά μαλλιά! Είχα βρει πάνω από 10 ψείρες τότε! Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αλλά μόνο έτσι τελειώνουν! Αλλιώς… θα κολλήσει κι άλλα παιδιά και πάει λέγοντας! Δεν δέχομαι αυτό που λένε κάποιες μαμάδες ότι είναι γεμάτο κόνιδες το μαλλί και δεν πειράζει ψόφιες είναι!Και πού ξέρω εγώ ότι δεν είναι κάποια ζωντανή και τσουπ θα μου ρθει πάλι η ψειρούλα! 

Κι όσο κι αν λένε ότι οι ψείρες έχουν πάθει ανοσία στο προληπτικά αντιφθειρικά προϊόντα μην παραλείψετε κάθε πρωί όταν έχουν σχολείο να ψεκάζετε τα μαλλιά των παιδιών

Το Apaisyl Poux Prevention Spray (για ενήλικες και παιδιά από 3 ετών)

  •  Διατηρεί τις ψείρες μακριά
  • Αποδεδειγμένη δράση & προστασία για 12 ώρες (όλη μέρα στο σχολείο) (1)
  • Προλαμβάνει την επανεμφάνιση μετά από θεραπεία
  • Πρακτικό: Σε μορφή σπρέι – Στεγνώνει γρήγορα – Δεν λεκιάζει – Δεν αφήνει λιπαρότητα – Δεν κολλάει τα μαλλιά
Επίσης 1-2 φορές την εβδομάδα κάντε έναν έλεγχο είτε με χτενάκι είτε με το μάτι! 
 
Α, και για να μην το ξεχάσω! Για τις μακρυμαλλούσες… μαζεμένα μαλλιά
στο σχολείο!
  
 
Αχρείαστη να είναι η αναρτησούλα μου για όσους δεν έχουν ανεπιθύμητες κεφαλοεπισκέψεις, αν και ποτέ δεν ξέρεις! Καλά ξεμπερδέματα σε όσους κόλλησαν! 
Kathy

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΜΕ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΒΑΜΒΑΚΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΞΥΔΙ,. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΤΣΙ ΗΜΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΑ ΓΛΙΤΩΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝΕ

  2. Έχουν γίνει πολύ ανθεκτικές οι ψείρες σήμερα! Κι εγώ είχα πλήρη άγνοια του θέματος καθώς η μεγάλη μου δεν είχε κολλήσει ποτέ όσα κρούσματα κι αν υπήρχαν κατά καιρούς στην τάξη. Την πρώτη γνωριμία με τις ψείρες τις είχα με τη μικρή μου πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι, απελπισία σκέτη. Τώρα βάζουμε προληπτικά σπρέι για να μην κολλήσουμε ξανά κι ένα μυστικό: λίγη καμφορά μέσα σε ένα υφασμάτινο μικρό πουγκάκι που το κρεμάω με παραμάνα στο μπλουζάκι της.

  3. Βρε Κατερίνα κι εμένα στην Ε' με είχαν κουρέψει αγορίστικο επειδή είχα ψείρες! Χαχα.. πωπώ μας έμεινε, ε; Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, well done! Και το apaisyl στα υπόψην!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης