ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια

    Μπήκαμε για τα καλά στην Μ. Βδομάδα και σίγουρα αυτές τις ημέρες ένα από τα κύρια μελήματα όλων είναι να ετοιμάσουμε το δώρο για τις νονές και τους νονούς! Θα σας δείξω τις δύο συνθέσεις που ετοίμασα για τις νονές των παιδιών. Και στις δύο αντικαθιστώ το καλάθι με κάτι άλλο. Στην μία χρησιμοποιώ έναν μεταλλικό δίσκο ενώ στην άλλη ένα μεταλλικό κασπώ.

    Πασχαλινές παραδόσεις για το βαφτισίμι και τους νονούς

    Κατά το έθιμο, που έχουμε τουλάχιστον εμείς στην οικογένειά μας, το βαφτισίμι επισκέπτεται την νονά για να της πάει το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά. Εκείνη με τη σειρά της του δίνει τη λαμπάδα του, ένα ζευγάρι παπούτσια κι ένα σοκολατένιο αυγό. Σύμφωνα με την παράδοση, η λαμπάδα και το τσουρέκι συμβολίζουν την Ανάσταση και τα κόκκινα αυγά το αίμα του Χριστού. Τα σοκολατένια αυγά, αν και όχι τόσο ελληνικό έθιμο, συμβολίζουν την άνοιξη. Τα παπούτσια, ως δώρο του νονού, έρχεται από τα παλιά όταν τα παιδιά δεν είχαν την πολυτέλεια των πολλών παπουτσιών, όπως έχουν τα παιδιά σήμερα. Φυσικά το δώρο αυτό δεν είναι δεσμευτικό και οι νονοί μπορούν να επιλέξουν και κάτι άλλο.  

    “Υποχρεώσεις” όμως δεν έχουν μόνο οι νονές και οι νονοί αλλά και τα βαφτιστήρια! Τις προηγούμενες χρονιές σας είχαμε δείξει στο Ανθομέλι κάποια από τα δώρα μας στις νονές και με χαρά είδαμε ότι πολλοί από εσάς προσπαθείτε να δώσετε ένα όμορφα στολισμένο δώρο στους κουμπάρους σας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα τιμάμε τα έθιμά μας.   

    Διαβάστε περισσότερα για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα εδώ

    Είναι ωραίο να τιμάμε τη νονά για να μάθουν και τα παιδιά μας να την τιμούν, να την αγαπούν αλλά και να μάθουν να τηρούν τα έθιμα. Είναι όμορφο να υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια πολλές φορές, να βρίσκονται οι νονοί με το πνευματικό τους παιδί και να περνάνε χρόνο παρέα. Σ’ αυτό φυσικά πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη και η παρότρυνση των γονιών του παιδιού αλλά η καλή διάθεση από τους νονούς. 

    Το φετινό δώρο για τη νονά μας

    Ας πάμε όμως στα φετινά δώρα που ετοίμασα για τις νονές μας. Το θέμα μου ήταν να τα προσφέρουμε με ξεχωριστό τρόπο. Ήθελα να ξεφύγω από το κλασικό καλάθι και τις μπισκοτοθήκες. Γι΄ αυτό κατέληξα στα παρακάτω!

    Πασχαλινή σύνθεση για τη νονά μέσα σε μεταλλικό δίσκο.

    Αγόρασα έναν μεταλλικό δίσκο που αργότερα η νονά θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για σερβίρισμα. Ο δίσκος περιλάμβανε μια πλεξούδα από τα σπιτικιά τσουρέκια μας, και αυγά βαμμένα με 3 διαφορετικές τεχνική με χρήση βερνικιών νυχιών και χρωμάτων ζαχαροπλαστικής. Πρόσθεσα ένα σακουλάκι με κλωστές φλος και εκτυπωμένες τις οδηγίες από το Ανθομέλι για να φτιάξει τα αυγά της με μια άλλη τεχνικη.

    Δείτε τις πρωτότυπες τεχνικές για τη βαφή αυγών που έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ.

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 1
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 8

    Επίσης έφτιαξα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού σε σχήμα κουνελιού. Βέβαια ο Θεός να το κάνει κουνελάκι βέβαια γιατί φουσκώνοντας παραμορφώθηκαν τα καημένα!  

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 9

    Από το δώρο της νονάς δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει μια παιδική ζωγραφιά αφιερωμένη σε εκείνη και μια χειροποίητη αυγοθήκη! Η σύνθεση ολοκληρώθηκε με μια κοτούλα αυγουθήκη που έφτιαξε το βαφτισίμι.

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 10

    Πασχαλινή σύνθεση για την νονά μέσα σε κασπώ

    Το δώρο για την άλλη νονά ήταν ένα μεταλλικό κασπώ που περιείχε κι αυτό το τσουρέκι, τα αυγά και τα κουλουράκια

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 11

    Δείτε σχετικές αναρτήσεις: 

    Δείτε όλες τις πασχαλινές μας αναρτήσεις εδώ

    Τα δώρα μου ολοκληρώθηκαν τυλίγοντάς τα με διάφανη κόλλα περιτυλίγματος και κορδέλες! Αυτό το βήμα δεν είναι εντελώς απαραίτητο για όσους δεν τους αρέσει φυσικά.

    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 12

    Ελπίζω να σας άρεσαν και οι φετινές επιλογές μας για το δώρο της νονάς και του νονού. Και μην ξεχνάτε ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Ακόμα και όταν τα οικονομικά μας/σας είναι σφιγμένα υπάρχει ο τρόπος να κάνετε το δώρο σας μοναδικό και ιδιαίτερο.    Την καλημέρα μου!
    Kathy

    Pin it for later

    Δώρο για τη νονά. Δύο συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια για τη νονά και τον νονό. Τι περιέχει το παραδοσιακό καλάθι που προσφέρει το βαφτιστήρι. anthomeli.com
    Δώρο για τη νονά: 2 συνθέσεις με πασχαλινά καλούδια 13

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    10 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ σωστά τα λες Κατερινάκι μου για τις νονές/ους και τα βαπτιστήρια. Η σχέση δεν πρέπει να είναι καθαρά διεκπαιρεωτική του στυλ παίρνω δώρο-δίνω.
      Ξέρω πόσο δύσκολο είναι με τα τρελά ωράρια όλων μας, αλλά με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται.
      Πολύ ξεχωριστές και πρωτότυπες οι ιδέες σου για δωράκι χειροποίητο στους νονούς!!! Εύγε Κατερινάκι μου. Φαντάζομαι τη χαρά των νονών σας:)
      Φιλάρες πολλές!!!

    2. Πολύ σωστά Κατερίνα είπες πως υποχρεώσεις έχουν και τα βαφτηστηρια προς τους νονους τους.Και πολύ καλά κανετε που εσείς το μεταδίδετε στα παιδιά σας.Τα παιδιά μπορούν πάντα να βλέπουν τους νονους τους,Ομως επειδή αυτό δεν είναι δυνατόν πάντα,απαραίτητο σχεδόν είναι να τους βλέπουν τουλάχιστον τις Ημέρες των εορτών Χριστουγεννων και Πάσχα.Και προς ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς αυτούς τουλάχιστον να τους δίνουν το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά.Συνεχίστε τα έθιμά μας γιατί αυτά μας κρατούν ζωντανούς.Καλό Πάσχα σε όλους.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης