Προσφέροντας πασχαλινά καλούδια στη νονά

Kathy

Καλημέρα, καλημέρα! Μπήκαμε για τα καλά στην Μ. Βδομάδα και σίγουρα αυτές τις ημέρες ένα από τα κύρια μελήματα όλων είναι να ετοιμάσουμε το δώρο για τις νονές και τους νονούς! Κατά το έθιμο (που έχουμε τουλάχιστον εμείς στην οικογένειά μας) το βαφτισίμι επισκέπτεται την νονά για να της πάει το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά. Εκείνη με την σειρά της, του δίνει τη λαμπάδα του, ένα ζευγάρι παπούτσια κι ένα σοκολατένιο αυγό. Σύμφωνα με την παράδοση, η λαμπάδα και το τσουρέκι συμβολίζουν την Ανάσταση και τα κόκκινα αυγά το αίμα του Χριστού. Τα σοκολατένια αυγά (αν και όχι τόσο ελληνικό έθιμο) συμβολίζουν την Άνοιξη. Τα παπούτσια, ως δώρο του νονού έρχεται από τα παλιά, όταν τα παιδιά δεν είχαν την πολυτέλεια των πολλών παπουτσιών, όπως έχουν τα παιδιά σήμερα. Φυσικά το δώρο αυτό δεν είναι δεσμευτικό και οι νονοί μπορούν να επιλέξουν και κάτι άλλο.  

Διαβάστε περισσότερα για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα εδώ

«Υποχρεώσεις» όμως δεν έχουν μόνο οι νονές και οι νονοί αλλά και τα βαφτιστήρια!  
 
Τις προηγούμενες χρονιές σας είχαμε δείξει στο Ανθομέλι κάποια από τα δώρα μας στις νονές και με χαρά είδαμε ότι πολλοί από εσάς προσπαθείτε να δώσετε ένα όμορφα στολισμένο δώρο στους κουμπάρους σας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα τιμάμε τα έθιμά μας. 
 
Δείτε σχετικές αναρτήσεις: 
 
Είναι ωραίο να τιμάμε την νονά για να μάθουν και τα παιδιά μας να την τιμούν, να την αγαπούν αλλά και να μάθουν να τηρούν τα έθιμα. Είναι όμορφο να υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια πολλές φορές, να βρίσκονται οι νονοί με το πνευματικό τους παιδί και να περνάνε χρόνο παρέα. Σ’ αυτό φυσικά πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη και η παρότρυνση των γονιών του παιδιού αλλά η καλή διάθεση από τους νονούς. 
 
Ας πάμε όμως στα φετινά δώρα που ετοίμασα για τις νονές μας. Το θέμα μου ήταν να τα προσφέρουμε με ξεχωριστό τρόπο. Ήθελα να ξεφύγω από το κλασικό καλάθι και τις μπισκοτοθήκες. Γι΄ αυτό κατέληξα στα παρακάτω!
 pasxalini_synthesi_nona
 
pasxalini_sinthesi_nona

Δείτε όλες τις πασχαλινές μας αναρτήσεις εδώ


Πασχαλινή σύνθεση για τη νονά μέσα σε μεταλλικό δίσκο.

Ο δίσκος περιλάμβανε μια πλεξούδα από τα σπιτικιά τσουρέκια μας, και αυγά βαμμένα με 3 διαφορετικούς τρόπους με χρήση  βερνικιών νυχιών και χρωμάτων ζαχαροπλαστικής. Πρόσθεσα ένα σακουλάκι με κλωστές φλος και εκτυπωμένες τις οδηγίες από το Ανθομέλι για να φτιάξει τα αυγά της.

Δείτε όλους τους τρόπους για τη βαφή αυγών που έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ

Επίσης έφτιαξα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού σε σχήμα κουνελιού (ο Θεός να το κάνει κουνελάκι βέβαια γιατί φουσκώνοντας παραμορφώθηκαν τα καημένα!  
Από το δώρο της νονάς δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει μια παιδική ζωγραφιά αφιερωμένη σε εκείνη και μια χειροποίητη αυγοθήκη! 

Πασχαλινή σύνθεση για την νονά μέσα σε ένα κασπώ

Το δώρο για την άλλη νονά ήταν ένα μεταλλικό κασπώ που περιείχε κι αυτό το τσουρέκι, τα αυγά και τα κουλουράκια.  
Τα δώρα μου ολοκληρώθηκαν τυλίγοντάς τα με διάφανη κόλλα περιτυλίγματος και κορδέλες!
 
Ελπίζω να σας άρεσαν και οι φετινές επιλογές μας για το δώρο της νονάς και του νονού. Και μην ξεχνάτε ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Ακόμα και όταν τα οικονομικά μας/σας είναι σφιγμένα υπάρχει ο τρόπος να κάνετε το δώρο σας μοναδικό και ιδιαίτερο. 
 
Την καλημέρα μου!
Kathy
 
Pin it for later
 
Πασχαλινά καλούδια για τη  νονά και το νονό. Τι περιέχει το παραδοσιακό καλάθι του Πάσχα από το www.anthomeli.com