To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel

 

Καλημέρα ανθομελάκια! Μέρες έχουμε να τα πούμε! Μας λείψατε! Επιστρέφουμε με μια ανάρτηση που ετοίμασε για όλους μας η μαμά μας, ναι η γνωστή πλέον σε όλους σας ως μαμά Μαρία! Σαν πήρε φόρα με τις ταξιδιάρικες αναρτήσεις της είπαμε να την “εκμεταλλευτούμε”! Η προηγούμενη ανάρτησή της σας ξετρέλανε κι οι περισσότεροι ετοιμάσατε (έστω και νοερά) τις βαλίτσες σας. Σήμερα θα επισκεφτούμε μαζί της δύο μνημεία που έχουν σχέση με την αρχαία Ελλάδα, το WALHALLA (Βαλχάλα) και το μνημείο του Ηρακλή τα οποία βρίσκονται στην Γερμανία. Ας την απολαύσουμε!

Kathy & Callie


Αυτή τη φορά η επιλογή μου να ταξιδέψουμε μαζί  δεν είναι διαδρομή ή πόλη, αλλά είναι δύο μνημεία στην Γερμανία, που αξίζουν να τα δείτε. Γιατί θα μου πείτε; Μα γιατί έχουν κεντρικό θέμα την αρχαία Ελλάδα!! Μήπως αυτοί που τα κατασκεύασαν είχαν ζηλέψει την δόξα των μνημείων μας ή των προσώπων; Η αξιολόγηση είναι δική σας. Εγώ τα κατέγραψα και σας τα παραθέτω να τα δείτε, γιατί έχουν τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Walhala, Regensburg

Κοντά στην πόλη Regensburg στην Βαυαρία της Γερμανίας, σε γραφικό σημείο στις όχθες του ποταμού Δούναβη, βρίσκεται το πρώτο μνημείο που θα επισκεφθούμε, που έχει την μορφή νεοκλασικού ναού και θυμίζει τον Παρθενώνα των Αθηνών.


Το μνημείο είναι γνωστό με το όνομα WALHALLA (Βαλχάλα).

(Συντεταγμένες Ν 49.03271 Ε012.22774 μεγάλο πάρκινγκ  στάθμευσης οχημάτων, δωρεάν)

Πότε κατασκευάστηκε, από ποιόν και γιατί; 
 
Ας δούμε και λίγα ιστορικά στοιχεία, ώστε να γνωρίσουμε το μνημείο αυτό. Από το 1807 ο Ludwig (Λουδοβίκος), ως διάδοχος του θρόνου, είχε την ιδέα να γίνουν προτομές των μεγάλων  και διάσημων  προσωπικοτήτων,  από γλύπτες  και να τοποθετηθούν σε μνημείο. Αλλά τελικά το 1826, όταν ανέβηκε στον θρόνο, ως βασιλιάς Λουδοβίκος  Α΄ της Βαυαρίας, ανέθεσε την κατασκευή  του μνημείου σε διακεκριμένο αρχιτέκτονα, ώστε να τοποθετηθούν  οι προτομές  αυτές.
 
 
Οι προτομές στο Walhalla δεν είναι από πολεμιστές που σκοτώθηκαν στις μάχες, αλλά από επιστήμονες, συγγραφείς, κληρικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς, βασιλείς, ποιητές, συνθέτες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, «της γερμανικής γλώσσας», που είχαν δραστηριοποιηθεί  και αποκτήσει φήμη, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα κράτη ανά την υφήλιο. 
 
Μερικές άλλες γνωστές μορφές που υπάρχουν ως προτομές στο Walhalla είναι οι προτομές των Κοπέρνικου, Μπετόβεν, Γκαίτε, Χάιντ, Αικατερίνη της Ρωσίας, Κέπλερ, Μαρία Θηρεσία,  Μότσαρτ, Αϊνστάιν, Στράους, Μπάχ και άλλοι. Όταν εγκαινιάστηκε το μνημείο το 1842 υπήρχαν 96 προτομές και 64 πλάκες που εκπροσωπούσαν άτομα για τα 1800 χρόνια της γερμανικής ιστορίας.
Τη σημερινή εποχή, η κυβέρνηση της Βαυαρίας αποφασίζει για το ποιες προτομές θα προστεθούν στο  Walhalla. Όλοι μπορούν να προτείνουν ονόματα, αλλά θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν πεθάνει  20 τουλάχιστον χρόνια  πριν επιλεχθούν. 
Τώρα στο μνημείο υπάρχουν 130 προτομές και 65 πλάκες διάσημων και επιφανών  προσώπων και καλύπτει 2000 χρόνια ιστορίας.

Το Walhalla θεωρείται  ένα αριστούργημα, από  όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας, με πολλά στοιχεία του δικού μας Παρθενώνα, από τα αετώματα, τις κολόνες, το μέγεθος, αλλά με διαφορετική χρήση.

Όσο για εμάς του Έλληνες είναι τιμή μας, γιατί έχει κτιστεί με τα πρότυπα του δικού μας Παρθενώνα, που θαύμαζαν ως μνημείο και επέλεξαν αυτό για το δικό τους μνημείο.

Kassel, μνημείο του Ηρακλή

Το δεύτερο μνημείο που θα επισκεφθούμε βρίσκεται στην Κεντρική Γερμανία στην πόλη KasselAς γνωρίσουμε όμως λίγο και την πόλη. 

To Kassel είναι πόλη της Κεντρικής Γερμανίας και ήταν υποψήφια, ως νέα πρωτεύουσα μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ενώ η πόλη ήταν κατάλληλη δεν επιλέχθηκε τελικά, γιατί βρισκόταν κοντά στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία. 
Η κυκλική κεντρική πλατεία της πόλης με τα συντριβάνια της

Υπέστη αρκετά σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό στον πόλεμο, εξαιτίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονταν εκεί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ξανακτίστηκε, σύμφωνα με το στυλ του 1950.

Σήμερα η πόλη διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο από τραμ και έχει περίπου 200.000 χιλιάδες κατοίκους. 


Διαθέτει ένα μεγάλο χώρο για αυτοκινούμενα (stell platz) πολύ κοντά στη πόλη.
 
(Ν 51.29136 Ε009.48732 τιμή 12,50 ευρώ, άνετο και με όλα τα σχετικά)
 
 
Το σημαντικότερο γεγονός που γίνεται στη πόλη είναι η DOCUMENTA. Είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοξενείται στην πόλη κάθε 5 χρόνια και ως βάση έχει το Μουσείο Fridericianum, αλλά καταλαμβάνει και ολόκληρη την πόλη με διάφορα καλλιτεχνικά έργα.

Το Μουσείο Fridericianum ιδρύθηκε το 1769-76 και έγινε το δεύτερο Δημόσιο Μουσείο μετά το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.


 

Η DOCUMENTA είναι η δεύτερη μεγάλη έκθεση μοντέρνας τέχνης μετά την BIENALE της Βενετίας. 

 

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, που θα επισκεφθούμε σε αυτή την ταξιδιωτική ανάρτηση, ως μνημείο με αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, είναι το αρχιτεκτονικό έργο που στην κορυφή του δεσπόζει το άγαλμα του Ηρακλή.

Το μνημείο του Ηρακλή αποτελεί ορόσημο για την πόλη του Κassel και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1696 και το άγαλμα έγινε το 1700-1717. Άρα, σχεδόν 150 χρόνια πριν την κατασκευή του μνημείου στο Walhalla.

Διακόσια σκαλοπάτια οδηγούν από το ανάκτορο έως την κορυφή, όμως υπάρχει και δρόμος μέσα από το δάσος, που εμείς επιλέξαμε αυτόν για να ανεβούμε, ανάμεσα σε πανύψηλα δένδρα και καλοτυχίζαμε τους εαυτούς μας που ο καιρός ήταν καλός. Μετά από ανηφόρα 3 χλμ μέσα στο δάσος δικαιολογημένα νομίζω είχα αυτό το ύφος. 

Η όλη κατασκευή του μνημείου βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά από το ανάκτορο Wilhelmshöhe (Βίλχελμσχεχε).

Σήμερα είναι πινακοθήκη με εξαιρετική συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης και ένα ιδιαίτερο
όμορφο πάρκο.
 
 
Το μνημείο Herculus απεικονίζει σε ένα χάλκινο άγαλμα τον Έλληνα ημίθεο Ηρακλή κρατώντας το ρόπαλό του, όρθιο, στην κορυφή μιας πυραμίδας στην βάση ενός οκταγώνου, με θέα όλη την πόλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Το μνημείο του Ηρακλή έχει συνολικό ύψος 70,5 μ., το δε άγαλμα του Ηρακλή έχει ύψος 8,25μ.
Η διαφορά ύψους ανάμεσα στο άγαλμα και το πάρκο του παλατιού είναι 179μ.


Η θέα ψηλά από το μνημείο ήταν εξαιρετική και στα πόδια μας απλωνόταν όλη η πόλη με πρώτο και κύριο το ανάκτορο και σημερινή πινακοθήκη.

Μεγάλη ατραξιόν στο μνημείο είναι, (που εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, λόγω του ότι  πήγαμε μέρα που δεν ήταν στο πρόγραμμα), όταν τα νερά κυλάνε ως καταρράκτης από την κορυφή έως το πάρκο του παλατιού και εκεί ένα συντριβάνι 50 μ. τελειώνει το θέαμα.

Εάν είναι βράδυ το θέαμα γίνεται πιο θεαματικό με την φωταγώγηση του μνημείου, καθώς
κυλούν τα νερά.
 
http://de.wikipedia.org/wiki/Kassel

Το θέαμα με τον καταρράκτη λαμβάνει χώρα μόνο κάθε Τετάρτη και Κυριακή απόγευμα, ενώ η
φωταγώγηση γίνεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα.(Υπάρχει και δωρεάν μεγάλο παρκινγκ πριν από το μνημείο με συντεταγμένες Ν 51.31786  Ε 009.42470 με πρόσβαση στο τραμ για την πόλη)

Θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν ανέφερα πως στο Kassel υπάρχει και το Μουσείο των αδελφών Γκριμ και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο των παραμυθάδων.

Οι αδελφοί Γκριμ μεγάλωσαν, σπούδασαν και εργάστηκαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο Kassel από το 1798 έως το 1830. Συνέλεξαν  και διαμόρφωσαν παραμύθια προς το καλύτερο (σκοτωμοί, λύκοι, ανοίγματα κοιλιάς κ.α.) σε διάφορες εκδόσεις και μέχρι το 1857 έκαναν 7 εκδόσεις με συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, η Ωραία κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα, ο Λύκος και τα 7 κατσικάκια, Χάνσελ και Γκρέτελ κ.α.) 


 

Η διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία μας καταγράφηκε, εμείς την ευχαριστηθήκαμε και νοιώσαμε και υπερήφανοι  για το ότι τα μνημεία αυτά είχαν μέσα τους το μεγαλείο της Ελλάδας. Τα σχόλια δικά σας!

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η μαμα Μαρία μας ταξίδεψε και πάλι. ..υπέροχη ανάρτηση τέλειες φωτογραφίες. Εισαι πολύ τυχερή κυρια Μαρία που έχεις κανει τετοια ταξιδια…τα ταξίδια τελικα ειναι επένδυση

  • Έχεις δίκαιο πως τα ταξίδια είναι επένδυση ζωής.Να φανταστείς πως πριν τελειώσει το ταξίδι που ζεις ξεκινά στο μυαλο σου το επόμενο.Αρκεί να υπάρχει υγεία .Σ ευχαριστώ για τα Ομορφα σχόλια σου.

  • Να σας πω την αλήθεια από όλους μας περνάει ίσως αυτή η λογική,αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό ,τις πόλεις,τα τοπία ,την Ομορφια του τόπου .Εγώ που έχω πάει πολλες φορές στη Γερμανία,κάθε φορά μου αρέσει και κάτι άλλο,όσον αφορά τις πόλεις τους,την καθαριότητα,τους δρόμους τους,τα πάρκα,τα μμουσεία τους.Θα πρέπει να αρνηθώ την Ομορφιά τους,γιατι υπάρχει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ?Εξάλλου τα ταξίδια είναι μια καταγραφή των όσων ζήσαμε και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.!Σ ευχαριστώ πάντως που σου άρεσε η ανάρτηση και που τα λόγια σου για την Γερμανία κρύβουν τόση αληθεια.

 2. Τα ταξίδια είναι ότι καλύτερο και δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να κάνω αρκετά.Ευτυχώς που η μαμά Μαρία τα κάνει αλλά μας μεταφέρει και φωτογραφίες και υλικό. Την ευχαριστούμε θερμά:*

  • Ευχαριστώ για τα Όμορφα λόγια σου,και επειδή αρέσει και σε εμάς να μεταφέρουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες σε εσάς,έχεις ακόμα πολλά να απολαυσεις.

 3. Περιμένοντας και αλλες τέτοιες καταπληκτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες καλοδουλεμένες αλλα καί περίφημα φωτογραφιμένες ειναι βέβαιο πώς οι κρυες νυχτες του χειμώνα θα περάσουν γρήγορα καί θα φέρουν τό καλοκαίρι με νέα ταξίδια καί εμπειρίες .Σύντομα να έχουμε και το υπόλοιπο του ταξιδιού σας στην Γερμανία.
  Βασίλης-Κατερίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Anthomeli Newsletter

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.Διαβάστε Επίσης