ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel

   

  Καλημέρα ανθομελάκια! Μέρες έχουμε να τα πούμε! Μας λείψατε! Επιστρέφουμε με μια ανάρτηση που ετοίμασε για όλους μας η μαμά μας, ναι η γνωστή πλέον σε όλους σας ως μαμά Μαρία! Σαν πήρε φόρα με τις ταξιδιάρικες αναρτήσεις της είπαμε να την “εκμεταλλευτούμε”! Η προηγούμενη ανάρτησή της σας ξετρέλανε κι οι περισσότεροι ετοιμάσατε (έστω και νοερά) τις βαλίτσες σας. Σήμερα θα επισκεφτούμε μαζί της δύο μνημεία που έχουν σχέση με την αρχαία Ελλάδα, το WALHALLA (Βαλχάλα) και το μνημείο του Ηρακλή τα οποία βρίσκονται στην Γερμανία. Ας την απολαύσουμε!

  Kathy & Callie


  Αυτή τη φορά η επιλογή μου να ταξιδέψουμε μαζί  δεν είναι διαδρομή ή πόλη, αλλά είναι δύο μνημεία στην Γερμανία, που αξίζουν να τα δείτε. Γιατί θα μου πείτε; Μα γιατί έχουν κεντρικό θέμα την αρχαία Ελλάδα!! Μήπως αυτοί που τα κατασκεύασαν είχαν ζηλέψει την δόξα των μνημείων μας ή των προσώπων; Η αξιολόγηση είναι δική σας. Εγώ τα κατέγραψα και σας τα παραθέτω να τα δείτε, γιατί έχουν τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

  Walhala, Regensburg

  Κοντά στην πόλη Regensburg στην Βαυαρία της Γερμανίας, σε γραφικό σημείο στις όχθες του ποταμού Δούναβη, βρίσκεται το πρώτο μνημείο που θα επισκεφθούμε, που έχει την μορφή νεοκλασικού ναού και θυμίζει τον Παρθενώνα των Αθηνών.


  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 1
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 3

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 5

  Το μνημείο είναι γνωστό με το όνομα WALHALLA (Βαλχάλα).

  (Συντεταγμένες Ν 49.03271 Ε012.22774 μεγάλο πάρκινγκ  στάθμευσης οχημάτων, δωρεάν)To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 7

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 9

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 11

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 13

  Πότε κατασκευάστηκε, από ποιόν και γιατί; 
   
  Ας δούμε και λίγα ιστορικά στοιχεία, ώστε να γνωρίσουμε το μνημείο αυτό. Από το 1807 ο Ludwig (Λουδοβίκος), ως διάδοχος του θρόνου, είχε την ιδέα να γίνουν προτομές των μεγάλων  και διάσημων  προσωπικοτήτων,  από γλύπτες  και να τοποθετηθούν σε μνημείο. Αλλά τελικά το 1826, όταν ανέβηκε στον θρόνο, ως βασιλιάς Λουδοβίκος  Α΄ της Βαυαρίας, ανέθεσε την κατασκευή  του μνημείου σε διακεκριμένο αρχιτέκτονα, ώστε να τοποθετηθούν  οι προτομές  αυτές.
   
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 15
   
  Οι προτομές στο Walhalla δεν είναι από πολεμιστές που σκοτώθηκαν στις μάχες, αλλά από επιστήμονες, συγγραφείς, κληρικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς, βασιλείς, ποιητές, συνθέτες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, «της γερμανικής γλώσσας», που είχαν δραστηριοποιηθεί  και αποκτήσει φήμη, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα κράτη ανά την υφήλιο. 
   
  Μερικές άλλες γνωστές μορφές που υπάρχουν ως προτομές στο Walhalla είναι οι προτομές των Κοπέρνικου, Μπετόβεν, Γκαίτε, Χάιντ, Αικατερίνη της Ρωσίας, Κέπλερ, Μαρία Θηρεσία,  Μότσαρτ, Αϊνστάιν, Στράους, Μπάχ και άλλοι. Όταν εγκαινιάστηκε το μνημείο το 1842 υπήρχαν 96 προτομές και 64 πλάκες που εκπροσωπούσαν άτομα για τα 1800 χρόνια της γερμανικής ιστορίας.
  Τη σημερινή εποχή, η κυβέρνηση της Βαυαρίας αποφασίζει για το ποιες προτομές θα προστεθούν στο  Walhalla. Όλοι μπορούν να προτείνουν ονόματα, αλλά θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν πεθάνει  20 τουλάχιστον χρόνια  πριν επιλεχθούν. 
  Τώρα στο μνημείο υπάρχουν 130 προτομές και 65 πλάκες διάσημων και επιφανών  προσώπων και καλύπτει 2000 χρόνια ιστορίας.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 17

  Το Walhalla θεωρείται  ένα αριστούργημα, από  όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας, με πολλά στοιχεία του δικού μας Παρθενώνα, από τα αετώματα, τις κολόνες, το μέγεθος, αλλά με διαφορετική χρήση.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 19

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 21

  Όσο για εμάς του Έλληνες είναι τιμή μας, γιατί έχει κτιστεί με τα πρότυπα του δικού μας Παρθενώνα, που θαύμαζαν ως μνημείο και επέλεξαν αυτό για το δικό τους μνημείο.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 23

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 25

  Kassel, μνημείο του Ηρακλή

  Το δεύτερο μνημείο που θα επισκεφθούμε βρίσκεται στην Κεντρική Γερμανία στην πόλη KasselAς γνωρίσουμε όμως λίγο και την πόλη. 

  To Kassel είναι πόλη της Κεντρικής Γερμανίας και ήταν υποψήφια, ως νέα πρωτεύουσα μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ενώ η πόλη ήταν κατάλληλη δεν επιλέχθηκε τελικά, γιατί βρισκόταν κοντά στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία. 
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 27
  Η κυκλική κεντρική πλατεία της πόλης με τα συντριβάνια της

  Υπέστη αρκετά σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό στον πόλεμο, εξαιτίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονταν εκεί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ξανακτίστηκε, σύμφωνα με το στυλ του 1950.To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 29

  Σήμερα η πόλη διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο από τραμ και έχει περίπου 200.000 χιλιάδες κατοίκους. 

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 31
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 33
  Διαθέτει ένα μεγάλο χώρο για αυτοκινούμενα (stell platz) πολύ κοντά στη πόλη.
   
  (Ν 51.29136 Ε009.48732 τιμή 12,50 ευρώ, άνετο και με όλα τα σχετικά)
   
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 35
   
  Το σημαντικότερο γεγονός που γίνεται στη πόλη είναι η DOCUMENTA. Είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοξενείται στην πόλη κάθε 5 χρόνια και ως βάση έχει το Μουσείο Fridericianum, αλλά καταλαμβάνει και ολόκληρη την πόλη με διάφορα καλλιτεχνικά έργα.

  Το Μουσείο Fridericianum ιδρύθηκε το 1769-76 και έγινε το δεύτερο Δημόσιο Μουσείο μετά το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.


   

  Η DOCUMENTA είναι η δεύτερη μεγάλη έκθεση μοντέρνας τέχνης μετά την BIENALE της Βενετίας. 

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 37
   

  Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, που θα επισκεφθούμε σε αυτή την ταξιδιωτική ανάρτηση, ως μνημείο με αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, είναι το αρχιτεκτονικό έργο που στην κορυφή του δεσπόζει το άγαλμα του Ηρακλή.To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 39

  Το μνημείο του Ηρακλή αποτελεί ορόσημο για την πόλη του Κassel και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1696 και το άγαλμα έγινε το 1700-1717. Άρα, σχεδόν 150 χρόνια πριν την κατασκευή του μνημείου στο Walhalla.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 41

  Διακόσια σκαλοπάτια οδηγούν από το ανάκτορο έως την κορυφή, όμως υπάρχει και δρόμος μέσα από το δάσος, που εμείς επιλέξαμε αυτόν για να ανεβούμε, ανάμεσα σε πανύψηλα δένδρα και καλοτυχίζαμε τους εαυτούς μας που ο καιρός ήταν καλός. To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 43Μετά από ανηφόρα 3 χλμ μέσα στο δάσος δικαιολογημένα νομίζω είχα αυτό το ύφος. 

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 45

  Η όλη κατασκευή του μνημείου βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά από το ανάκτορο Wilhelmshöhe (Βίλχελμσχεχε).

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 47
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 49
  Σήμερα είναι πινακοθήκη με εξαιρετική συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης και ένα ιδιαίτερο
  όμορφο πάρκο.
   
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 51
   
  Το μνημείο Herculus απεικονίζει σε ένα χάλκινο άγαλμα τον Έλληνα ημίθεο Ηρακλή κρατώντας το ρόπαλό του, όρθιο, στην κορυφή μιας πυραμίδας στην βάση ενός οκταγώνου, με θέα όλη την πόλη.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 53To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 55

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Το μνημείο του Ηρακλή έχει συνολικό ύψος 70,5 μ., το δε άγαλμα του Ηρακλή έχει ύψος 8,25μ.
  Η διαφορά ύψους ανάμεσα στο άγαλμα και το πάρκο του παλατιού είναι 179μ.


  Η θέα ψηλά από το μνημείο ήταν εξαιρετική και στα πόδια μας απλωνόταν όλη η πόλη με πρώτο και κύριο το ανάκτορο και σημερινή πινακοθήκη.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 57
  Μεγάλη ατραξιόν στο μνημείο είναι, (που εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, λόγω του ότι  πήγαμε μέρα που δεν ήταν στο πρόγραμμα), όταν τα νερά κυλάνε ως καταρράκτης από την κορυφή έως το πάρκο του παλατιού και εκεί ένα συντριβάνι 50 μ. τελειώνει το θέαμα.

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 59

  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 61
  Εάν είναι βράδυ το θέαμα γίνεται πιο θεαματικό με την φωταγώγηση του μνημείου, καθώς
  κυλούν τα νερά.
   
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 63
  http://de.wikipedia.org/wiki/Kassel

  Το θέαμα με τον καταρράκτη λαμβάνει χώρα μόνο κάθε Τετάρτη και Κυριακή απόγευμα, ενώ η
  φωταγώγηση γίνεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα.  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 65

  (Υπάρχει και δωρεάν μεγάλο παρκινγκ πριν από το μνημείο με συντεταγμένες Ν 51.31786  Ε 009.42470 με πρόσβαση στο τραμ για την πόλη)

  Θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν ανέφερα πως στο Kassel υπάρχει και το Μουσείο των αδελφών Γκριμ και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο των παραμυθάδων.
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 67

  Οι αδελφοί Γκριμ μεγάλωσαν, σπούδασαν και εργάστηκαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο Kassel από το 1798 έως το 1830. Συνέλεξαν  και διαμόρφωσαν παραμύθια προς το καλύτερο (σκοτωμοί, λύκοι, ανοίγματα κοιλιάς κ.α.) σε διάφορες εκδόσεις και μέχρι το 1857 έκαναν 7 εκδόσεις με συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, η Ωραία κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα, ο Λύκος και τα 7 κατσικάκια, Χάνσελ και Γκρέτελ κ.α.) 


   
  To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel 69

  Η διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία μας καταγράφηκε, εμείς την ευχαριστηθήκαμε και νοιώσαμε και υπερήφανοι  για το ότι τα μνημεία αυτά είχαν μέσα τους το μεγαλείο της Ελλάδας. Τα σχόλια δικά σας!

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η μαμα Μαρία μας ταξίδεψε και πάλι. ..υπέροχη ανάρτηση τέλειες φωτογραφίες. Εισαι πολύ τυχερή κυρια Μαρία που έχεις κανει τετοια ταξιδια…τα ταξίδια τελικα ειναι επένδυση

   • Έχεις δίκαιο πως τα ταξίδια είναι επένδυση ζωής.Να φανταστείς πως πριν τελειώσει το ταξίδι που ζεις ξεκινά στο μυαλο σου το επόμενο.Αρκεί να υπάρχει υγεία .Σ ευχαριστώ για τα Ομορφα σχόλια σου.

   • Να σας πω την αλήθεια από όλους μας περνάει ίσως αυτή η λογική,αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό ,τις πόλεις,τα τοπία ,την Ομορφια του τόπου .Εγώ που έχω πάει πολλες φορές στη Γερμανία,κάθε φορά μου αρέσει και κάτι άλλο,όσον αφορά τις πόλεις τους,την καθαριότητα,τους δρόμους τους,τα πάρκα,τα μμουσεία τους.Θα πρέπει να αρνηθώ την Ομορφιά τους,γιατι υπάρχει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ?Εξάλλου τα ταξίδια είναι μια καταγραφή των όσων ζήσαμε και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.!Σ ευχαριστώ πάντως που σου άρεσε η ανάρτηση και που τα λόγια σου για την Γερμανία κρύβουν τόση αληθεια.

  2. Τα ταξίδια είναι ότι καλύτερο και δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να κάνω αρκετά.Ευτυχώς που η μαμά Μαρία τα κάνει αλλά μας μεταφέρει και φωτογραφίες και υλικό. Την ευχαριστούμε θερμά:*

   • Ευχαριστώ για τα Όμορφα λόγια σου,και επειδή αρέσει και σε εμάς να μεταφέρουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες σε εσάς,έχεις ακόμα πολλά να απολαυσεις.

  3. Περιμένοντας και αλλες τέτοιες καταπληκτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες καλοδουλεμένες αλλα καί περίφημα φωτογραφιμένες ειναι βέβαιο πώς οι κρυες νυχτες του χειμώνα θα περάσουν γρήγορα καί θα φέρουν τό καλοκαίρι με νέα ταξίδια καί εμπειρίες .Σύντομα να έχουμε και το υπόλοιπο του ταξιδιού σας στην Γερμανία.
   Βασίλης-Κατερίνα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης