ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Περιήγηση στις γειτονιές της μαγευτικής Καστοριάς

  Η Καστοριά είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Β. Ελλάδας. Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία, είναι πρωτεύουσα του Nομού Καστοριάς και είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο στην Ορεστιάδα λίμνη, στη λίμνη της Καστοριάς, όπως την αποκαλούν όλοι, ανάμεσα στα βουνά Γράμμο και Βίτσι. Είναι μια πόλη μοναδική, γιατί νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε νησί, επειδή συνδέεται με την ξηρά με μια στενή λωρίδα γης. Τα αξιοθέατά της ατελείωτα. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Την όμορφη πόλη που το είδωλό της αντανακλάται στο νερό της λίμνης δημιουργώντας πάντα ένα θαυμάσιο θέαμα, τα χρωματιστά καράβια της που είναι αραγμένα στα ατάραχα νερά της λίμνης, τα υπέροχα καστοριανά αρχοντικά της, τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες, τον μαγευτικό δρόμο με τα πλατάνια πλάι στη λίμνη; Όλα αυτά και πολλά άλλα ο κάθε επισκέπτης θα τα νοιώσει, θα τα βιώσει και θα φύγει από την πόλη γεμάτος με τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

  taxidi_kastoria_1


  Η Καστοριά, σύμφωνα με μια εκδοχή, λέγεται πως πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κάστορα το 840 π.Χ., τον αδελφό του Πολυδεύκη, τους Διόσκουρους, μετά από χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών.


  Η Καστοριά είναι από τις λατρεμένες μας πόλεις, γιατί η εικόνα της είναι μαγευτική και θέλεις δε θέλεις την αγαπάς με την πρώτη ματιά. Είναι για εμάς ένας ταξιδιωτικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, δίνοντας μας για κάθε εποχή ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς ντύνει το τοπίο της με τα χρώματα της κάθε εποχής. Άσπρο και συννεφιασμένο τοπίο τον Χειμώνα με την παγωμένη πολλές φορές λίμνη της, χρυσαφί και πορτοκαλοκίτρινο τοπίο το Φθινόπωρο, καταπράσινο και λουλουδιασμένο την Άνοιξη και καταγάλανο με το μπλε του ουρανού να καθρεπτίζεται στην λίμνη της το Καλοκαίρι. Εμείς την αγαπήσαμε όλες τις εποχές του χρόνου, τη βάλαμε στην καρδιά μας και γι αυτό την επισκεπτόμαστε πολύ συχνά, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο.Kastoria_8Σας προσκαλώ, λοιπόν, να έρθετε μαζί μας, έστω και νοερά, σε αυτό μας το ταξίδι για να την γνωρίσετε κι εσείς, καθώς θα κάνουμε την περιήγησή μας στις όμορφες γειτονιές της.

  Καστοριά

  Μπαίνοντας κατ’ αρχήν μέσα στην πόλη της Καστοριάς εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι η αντανάκλαση της εικόνας της πόλης επάνω στη λίμνη. Ένα θέαμα που κάθε φορά μας ξεσηκώνει καθώς το αντικρίζουμε.Kastoria_11Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει αλλάξει κατά πολύ την εικόνα της με την άχαρη δόμηση και τις πολυκατοικίες που πήραν την θέση των όμορφων καστοριανών σπιτιών της. Η πόλη έγινε αστική και όπως όλες οι πόλεις έχει την αγορά της, τους εμπορικούς δρόμους της, τα καταστήματα, τα γουναράδικα, τα καφέ της, τις ταβερνούλες, τα ξενοδοχεία της.
  Πριν αρκετά χρόνια η Καστοριά ήταν μια πλούσια πόλη με τους πολλούς γουναράδες που πουλούσαν τις γούνες τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Την τέχνη της γούνας οι Καστοριανοί τη μάθανε από τον 10ο αι. Πλούτισαν και ο πλούτος τους φάνηκε στα μεγάλα αρχοντικά που χτίσανε στην πόλη. Όμως πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε η αγορά της γούνας να μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι γουναράδες και κατ΄ επέκταση να πέσει το βιοτικό επίπεδο της πόλης. Σήμερα, όμως, η πόλη προσπαθεί να βρει και πάλι την ισορροπία της και ίσως κάτι από την παλιά της αίγλη.Kastoria_40Όμως. παρόλα αυτά, η Καστοριά είναι η μαγευτική πόλη της Β. Ελλάδας, που εξακολουθεί η εικόνα της να καθρεπτίζεται στα νερά της λίμνης της. Μιας λίμνης που εδώ και χιλιάδες χρόνια τρέφει ανθρώπους και πουλιά, ακούει τα γέλια και τις λύπες εκείνων που περπατούν στις όχθες της, αφήνει τους αθλητές να κωπηλατούν και τους ψαράδες της να ψαρεύουν τις ψαριές τους. Η πιο όμορφη εικόνα της πόλης είναι η παραλία της. Παρατεταγμένα τα καφέ και τα ουζερί σε όλη την παραλία χαρίζουν στους θαμώνες τους τη δροσιά κάτω από τις μεγάλες τέντες τους, αλλά και την όμορφη θέα της ατάραχης λίμνης.
  Kastoria_18Περπατώντας στην παραλία, χαρήκαμε και μάλιστα απολαύσαμε τους κύκνους και τις πάπιες που περπατούσαν δίπλα μας ανενόχλητες. Προσπαθήσαμε να τις ταΐσουμε, αλλά αυτές μας προσπερνούσαν ή μόνο μας κοίταζαν ή μας ακολουθούσαν… περιφρονώντας ακόμα και το τάισμά μας, γιατί απλά είναι πάντα χορτάτες.Kastoria_22Kastoria_16 Kastoria_45


  Η λίμνη σήμερα έχει έκταση 28 τετρ. χλμ. και βάθος έως και 15 μ. Την τροφοδοτούν 9 ρέματα και σχεδόν κάθε Χειμώνα θα παγώσει από μια βδομάδα έως και ένα μήνα. Φιλοξενεί τουλάχιστον 150 είδη πουλιών όπως κύκνους, πελεκάνους, αγριόπαπιες και είναι γεμάτη ψάρια, όπως γριβάδια, γουλιανούς, τσιρόνια, συγκαταλέγοντας την στους σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας μας. Το 1974 χαρακτηρίστηκε ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


  Η λίμνη δεν έχει όμως μόνο πουλιά, έχει και καράβια. Ναι, καλά διαβάσατε. Καστοριανά καράβια, γιατί δεν μπορώ να αποκαλέσω αλλιώς τις καστοριανές βάρκες, δεν μου επιτρέπεται από τους Καστοριανούς και δεν τολμώ. Είναι φτιαγμένα με μια ιδιόμορφη κατασκευή από ξύλο πεύκου, κινείται με κουπιά, και διαφέρουν από τις βάρκες των άλλων λιμνών αλλά και της θάλασσας. Οι Καστοριανοί είναι πολύ περήφανοι που κατόρθωσαν να κρατήσουν την παράδοση της κατασκευής των καραβιών τους, απλώς το μόνο που έκαναν ήταν να την εξελίξουν με το πέρασμα των αιώνων. Τα καράβια εκτός από τη χρησιμότητά τους στο ψάρεμα, όταν είναι αραγμένα στην παραλία τη στολίζουν και την ομορφαίνουν, δίνοντας την ένα διαφορετικό τόνο και περίσσιο χρώμα.

  Kastoria Kastoria_12 Kastoria_13Ο περίπατός μας στην όμορφη παραλία με τα στέκια και τα ουζερί, συντροφιά με τα πουλιά να πετούν δίπλα μας, φτάνει στο τέλος του, αλλά εμείς δεν έχουμε σκοπό να γυρίσουμε πίσω. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας και σειρά τώρα έχει η περιήγησή μας στις γραφικές γειτονιές της Καστοριάς για να κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο. Σε λίγο, στα αριστερά του δρόμου, αρχίζουν να εμφανίζονται τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της πόλης.Kastoria_20
  Kastoria_43

  Συνοικία Ντολτσό

  Τα πιο όμορφα όμως καστοριανά σπίτια του 17ου και 18ου αι. βρίσκονται στην ωραία συνοικία Ντολτσό. Ανηφορίσαμε στα καλντερίμια της συνοικίας και να φτάσαμε έως και την πλατεία της, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά και άλλοι δρόμοι, θαυμάζοντας τα υπέροχα καστοριανά κτίρια που χαρακτηρίζονται από αρχοντιά, πλούτο και ένα γόητρο μιας άλλης εποχής.Kastoria_25

  Kastoria_28


  Τα Καστοριανά σπίτια, που χτίστηκαν στις αρχές του 18ου αι., είναι συνήθως διώροφα ή τριώροφα με ένα ισόγειο πετρόχτιστο και με λίγα παράθυρα για περισσότερη ασφάλεια. Ο επάνω όροφος όμως έχει περισσότερα ανοίγματα ώστε να μπαίνει άπλετο το φως του ήλιου και είναι χτισμένος με πιο ελαφρά υλικά και προεξέχει από το ισόγειο Λένε πως το όνομα η περιοχή το πήρε από την ιταλική λέξη dolce που σημαίνει γλυκό και έχει να κάνει με το κλίμα της περιοχής που είναι πιο ήπιο από την άλλη πλευρά της πόλης.


  Η περιήγησή μας στα όμορφα καλντερίμια του Ντολτσό μας ενθουσίασε γεμίζοντάς μας με νοσταλγία για το παλιά όμορφα σπίτια, που σε κάνουν να ξεχωρίσεις τη μια εποχή από την άλλη. Ευτυχώς πολλά από αυτά έχουν ανακαινισθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ άλλα καινούργια έχουν χτιστεί με πέτρα σύμφωνα με την παλιά αρχιτεκτονική. Όμως, με λύπη μας διαπιστώσαμε, πως πολλά σπίτια έχουν ζημίες από τη φθορά του χρόνου και έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ίσως μετά από χρόνια αυτή η όμορφη συνοικία να έχει αλλάξει χαρακτήρα. Βέβαια, πολλά πράγματα είναι στα χέρια των κατοίκων που με την επιμονή και τη θέλησή τους αλλά και τη συμβολή του Δήμου ή του κράτους, ίσως μπορέσουν να κρατήσουν αυτή την χαρακτηρισμένη περιοχή, ώστε να την καμαρώνουν οι Καστοριανοί και να την θαυμάζουμε εμείς οι ταξιδιώτες.Kastoria_23 Κατεβήκαμε από την ωραία συνοικία του Ντολτσό και φθάσαμε στην παραλιακό δρόμο με τα μεγάλα πλατάνια και ξεκουραστήκαμε στα παγκάκια κάτω από τη μεγάλη σκιά των δένδρων. Αυτή η ανάσα ξεκούρασης μας ήταν απαραίτητη γιατί η βόλτα μας είχε και συνέχεια. Έπρεπε να πάμε στην βόρεια πλευρά της πόλης, διασχίζοντας κάθετα την πόλη, για να γνωρίσουμε μια ακόμη όμορφη περιοχή της.

  Kastoria_44

  Συνοικία Απόζαρι

  Ο παραλιακός δρόμος της ωραίας συνοικίας Απόζαρι με τα πλατάνια, μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη βόλτα μας δίπλα στη λίμνη. Στον δρόμο πάνω από την παραλία, βρίσκονται τα μεγάλα νεοκλασικά σπίτια των γουναράδων του 20ου αι.Kastoria_31 Kastoria_32Kastoria_29


  Λένε πως η συνοικία πήρε το όνομά της από το πιο ζόρικο κλίμα που έχει εν συγκρίσει από την νότια πλευρά από την παράφραση της έκφρασης «από ζόρι».


  Περπατήσαμε στους δρόμους της περιοχής, μπήκαμε στις γειτονιές της και είδαμε πως ανάμεσα στα σπίτια υπάρχουν ακόμη πολλές βυζαντινές εκκλησίες, οι οποίες όμως δυστυχώς ήταν κλειστές και μη επισκέψιμες.Kastoria_33


  Στην Καστοριά χτίστηκαν από τον 9ο αι. έως και το τέλος του 19ου αι πολλές εκκλησίες και ευτυχώς έως σήμερα υπάρχουν στην πόλη τουλάχιστον 60. Έχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους, αποδεικνύοντας πως η Καστοριά κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ήταν σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο.


  Το τοπίο εξαιρετικό και από όπου και να το βλέπαμε μας καθήλωνε. Οι φωτογραφίες που βγάλαμε ήταν πολλές, όμως εγώ επειδή όμως σας προείπα η Καστοριά είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, σκέφτηκα πως αυτή την πλευρά της πόλης, θα ήταν ωραίο και διαφορετικό να σας την δώσω με μερικές φθινοπωρινές φωτογραφίες που είχαμε βγάλει από ένα άλλο μας ταξίδι, ώστε να την απολαύσετε και με τα φθινοπωρινά της χρώματα.Kastoria_2Kastoria_6Kastoria_9 Kastoria_47Την επόμενη ημέρα πρωί-πρωί ξεκινήσαμε για τον μεγάλο μας περίπατο. Σκεφθήκαμε πως για να ευχαριστηθούμε και να γνωρίσουμε περισσότερο την πόλη, άξιζε τον κόπο να κάνουμε και τον μικρό γύρο της λίμνης που η συνολική του διαδρομή είναι 10 χλμ. ξεκινώντας από την νότια πλευρά της πόλης την περιοχή του Ντολτσό και να φθάνοντας στη βόρεια πλευρά της πόλης, στην συνοικία Απόζαρι. Συνεχίστε και εσείς μαζί μας, γιατί νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Θα μας δώσει εικόνες απίστευτης ομορφιάς και θα μάθουμε συγχρόνως περισσότερα για την ιστορία αυτής της μαγευτικής πόλης.Kastoria_49 Kastoria_50Η διαδρομή αυτή είναι η αγαπημένη των Καστοριανών, είναι η ανάσα τους, είναι η διαφυγή τους από τα προβλήματά τους, είναι ο περίπατός τους και συγχρόνως η άθλησή τους. Συναντήσαμε πολλούς μοναχικούς περιπατητές, αλλά και παρέες δύο ή τριών ατόμων να περπατούν κουβεντιάζοντας στο πλάι της λίμνης κάτω από την σκιά των μεγάλων δέντρων, αλλά και πολλούς να αθλούνται κάνοντας ποδήλατο μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό στενό δρομάκι. Ο δρόμος στενός, όμως γεμάτος μαγεία κάτω από τα πλατάνια που υποκλίνονται στα ατάραχα νερά της λίμνης. Για όποιον έρχεται πρώτη φορά στην πόλη ο περίπατος αυτός του μικρού γύρου της λίμνης είναι αυτός που θα του μείνει αξέχαστος και κάθε φορά που θα επιστρέφει στην πόλη θα θέλει να τον κάνει και να τον ξανακάνει.Kastoria_48

  Στα 2,2 χλμ βρεθήκαμε στο σημείο όπου είναι η είσοδος του Σπηλαίου του δράκου, που η παράδοση λέει πως παλιά ήταν χρυσωρυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που έβγαζε φλόγες. Το σπήλαιο το χαρτογράφησαν το 1963 και αποκαλύφθηκε πως έχει 7 υπόγειες λίμνες και 10 αίθουσες. Βρέθηκαν επίσης και οστά αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών.
  Στα 4 χλμ. περίπου από την αρχή της διαδρομής μας, συναντήσαμε το παλιότερο μοναστήρι της Δ. Μακεδονίας, την μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, που είναι και ένας τουριστικός προορισμός για όσους επισκέπτονται την πόλη. Η μονή έχει εξαιρετικές εξωτερικές και εσωτερικές τοιχογραφίες.Kastoria_14


  Θεωρείται πως τη μονή την έφτιαξε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1083 όταν κατέλαβε την πόλη από τους Νορμανδούς. Αργότερα την ανακαίνισε ο Μιχαήλ ο 8ος ο Παλαιολόγος και για αυτό στην εξωτερική πλευρά του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες τους. Το μοναστήρι ήκμασε από τον 90 αι. μέχρι το 17ο αι. και είχε φθάσει να έχει έως και 50 μοναχούς.


  Εκτός από το μοναστήρι εκείνο που μας προσέλκυσε την προσοχή και μας εντυπωσίασε ήταν και ο γεροπλάτανος που βρίσκεται μπροστά στη λίμνη, έξω από το μοναστήρι με τον ιδιαίτερο μεγάλο κορμό του. Λέγεται πως έχει ηλικία 900 ετών και χρειάζονται 9 άνδρες να ενωθούν με ανοικτά τα χέρια τους για να αγκαλιάσουν τον κορμό του.Kastoria_42Λίγο πριν το τέλος του περιπάτου μας στον μικρό γύρο της λίμνης, ανταμώσαμε στην άκρη της λίμνης και κάτω από τις κλαίουσες ιτιές, πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες που προσπαθούσαν να βγάλουν την ψαριά τους. Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και στις περίφημες γουλιανότρυπες. Στο μέρος αυτό έρχονται οι γουλιανοί για να γεννήσουν τα αυγά τους Τρέφονται επί μήνες, γίνονται τεράστιοι και στο τέλος δεν χωρούν να βγουν από το στενά περάσματα που μπήκαν. Γι αυτό ο δήμος άνοιξε τις γουλιανότρυπες κάτω από την άσφαλτο ώστε τα ψάρια να διευκολύνονται κατά την έξοδό τους.Kastoria_51Λίγα χιλιόμετρα ακόμη δρόμο και φθάσαμε και πάλι στη βόρεια πλευρά της λίμνης, ολοκληρώνοντας έτσι τον περίπατό μας σε αυτή την όμορφη περιοχή. Ξεκουραστήκαμε στο καφέ που ήταν δίπλα στην λίμνη και απολαύσαμε το θέαμα που μας έδωσαν τα παιδιά καθώς κωπηλατούσαν μέσα σε αυτήν, πάντα υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους.Kastoria_34Απολαύσαμε, ευχαριστηθήκαμε, περπατήσαμε, γνωρίσαμε και μάθαμε τόσα πολλά πράγματα για την Καστοριά, σε αυτό το διήμερο ταξίδι μας. Όμως, όπως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν, έτσι και το ταξίδι μας αυτό έφθασε στο τέλος του και το βραδάκι ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή στη βάση μας. Ήταν ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή και ήταν ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας ταξιδευτής, γιατί το ταξίδι αυτό στην Καστοριά και η περιήγησή μας στις μαγευτικές γειτονιές της, μας άφησε ανεξίτηλα τυπωμένες στο μυαλό μας τις πιο όμορφες εικόνες της και επειδή είναι ένας υπέροχος τόπος, μια θαυμάσια πόλη, κάθε φορά μας μαγεύει και έχει δεσμεύσει μια μεγάλη θέση της καρδιάς μας. Εάν μέχρι τώρα δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμη, ανεπιφύλακτα σας προτείνω ένα ταξίδι, όποτε μπορέσετε, στην όμορφη πόλη της Καστοριάς.Kastoria_19Εξτρά πληροφορίες για την περιοχή γύρω από την Καστοριά

  • Ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να παραλείψετε να το επισκεφθείτε και βρίσκεται στο χωριό Δισπηλιό 7 χλμ, από την Καστοριά, είναι η αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού, στο σημείο που βρέθηκαν μερικά από τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στην Ευρώπη, από την 6η χιλιετία π.Χ. Συγκεκριμένα στο πλάι της λίμνης, έχουν αναπαραστήσει την ζωή της μακρινής εποχής, φτιάχνοντας 8 προϊστορικές καλύβες με όλα όσα χρησιμοποιούσαν τότε, όπως μαγειρικά σκεύη, τόξα, βέλη, εργαλεία, δίχτυα ακόμα και βάρκες των προϊστορικών εκείνων ανθρώπων.
  • Για όσους βέβαια αγαπούν το χιόνι και είναι λάτρεις του σκι, πολύ κοντά στην Καστοριά και μόλις 38 χλμ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, τόπος υπέροχος για χειμερινές διακοπές.
  • Επίσης, ένα άλλο πολιτιστικό γεγονός που φέρνει πολλούς επισκέπτες στην πόλη της Καστοριάς είναι τα Ραγκουτσάρια που γίνονται κάθε χρόνο στις 6, 7 και 8 του Γενάρη και είναι τα λεγόμενα «καρναβάλια της Καστοριάς». Είναι μια αναβίωση διονυσιακών τελετών όπου οι κάτοικοι της πόλης μεταμφιέζονται και σε μπουλούκια γλεντούν με τα όργανα γυρίζουν στα σπίτια και στους δρόμους, πίνοντας αρκετό κρασί και χαρίζοντας εκείνες τις μέρες έναν ξεχωριστό τόνο στην πόλη πανζουρλισμού, χαράς και κεφιού.
  • Από την Θεσσαλονίκη η Καστοριά απέχει 190 χλμ. και από την Αθήνα η απόστασή της είναι 482 χλμ.

  Μαμά Μαρία

  Διαβάστε ακόμη στο Ανθομέλι:

  Γρεβενά

  Βάλια Κάλντα

  Ζαγοροχώρια

  Καστροπολιτεία Ιωαννίνων

  Για να κλείσετε ξενοδοχείο εμπιστευτείτε την πλατφόρμα Hotels.com 

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κ. Μαρία, με συγκίνησε η περιγραφή σας και θαύμασα το πόσο ενημερωμένη είστε! Εμείς μένουμε σε μία κωμόπολη δέκα λεπτά από την Καστοριά και έχουμε την τύχη να τη χαιρόμαστε συχνά. Είναι πανέμορφη πόλη ειδικά τώρα το χειμώνα!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης