ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων

    Φθινόπωρο! Νέα εποχή! Νέο ξεκίνημα! Τα παιδιά μεγαλώνουν αλλά τα ρούχα τους μικραίνουν! Κοντά στους γονείς και στα παιδιά τους, βρίσκεται η εταιρεία For Funky Kids Collection φτιάχνοντας ποιοτικά ρούχα σε μοντέρνα σχέδια και cool γραμμές σε προσιτές τιμές. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς ήδη ψωνίσαμε για τα παιδιά φόρμες, μπλουζάκια, μπλουζοφορέματα με κολάν, ζακέτες, παντελόνια, πουκάμισα, πουλόβερ (για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα) και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όχι μόνο το Φθινόπωρο αλλά και τον Χειμώνα! Παρέα θα δούμε συμβουλές για την φροντίδα των ρούχων. Από το πλύσιμο, το άπλωμα, το σιδέρωμα ως την τακτοποίησή τους.

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 10

    Τι χαρά που κάνουν τα παιδιά με τα καινούργια ρούχα! Όταν τα δοκίμασαν δεν ήθελαν να τα βγάλουν με τίποτα, αλλά να να παίξουν με αυτά! Εγώ πάλι ενώ χάρηκα στην αρχή, έπαθα και το σοκ μου! Και ο λόγος είναι ένας! Το πλύσιμο! Όταν τα είδα αναποδογυρισμένα στο πάτωμα έτοιμα να τα πλύνω, κόλπος μ’ έπιασε! Βαθιές αναπνοές και όλα πήγαν μια χαρά!

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Πριν πλύνετε τα ρουχα, ειδικά για πρώτη φορά αναποδογυρίστε

    Τώρα βρίσκονται ήδη στις ντουλάπες ετοιμοπόλεμα και περιμένουν να τοποθετηθούν “στην πρώτη γραμμή” με τα πρώτα κρύα!

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 11

    Κι ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το πέρασα ανάμεσα σε πλυντήριο, στεγνωτήριο, απλώστρα και ντουλάπα είχα τον χρόνο να σκεφτώ! Τι; Για την ακρίβεια όλες τις μάνες που με αγωνία ρωτάμε όταν πάμε σ’ ένα κατάστημα για να αγοράσουμε ρούχα αν πλένονται στο χέρι, αν μπαίνουν στο στεγνωτήριο και πάντα έχουμε τον νου μας αν κάποιο ρούχο ξεβάψει ή στενέψει ή μπιμπικιάσει ή …ή …ή….!

    Κάτι άλλο που με τρελαίνει στα ρούχα είναι το γάριασμα! Προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ. Αλλά ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Πως γίνεται να φοράνε κάποια παιδιά γαριασμένα ρούχα ενώ τα παιδιά συνήθως τα φοράνε για μία μόνο σεζόν (άντε δύο αν είναι αδέρφια)! Και μετά σου λέει η μάνα ότι τα ρούχα δεν είναι καλής ποιότητας! Όμως πιστέψτε με, εκτός από το την πρώτη ύλη, νήμα, βαφές, και στην συνέχεια τη ραφή, μεγάλο ρόλο για την διατήρηση του ρούχου σε άριστη κατάσταση, ώστε να μοιάζει σαν καινούργιο, παίζει το πλύσιμο!

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    30 χρήσιμες και έξυπνες ιδέες για το σπίτι και όλη την οικογένεια

    10 μικροσυσκευές για την κουζίνα που με σώζουν καθημερινά!

    Μικρές οικολογικές συνήθειες που υιοθετήσαμε ως οικογένεια

    Νικήστε τη μέρα με ένα διαφορετικό πρωινό ξύπνημα!

    Συμβουλές για φροντίδα ρούχων

    Έτσι, λοιπόν, το blog Ανθομέλι  σε συνεργασία με την εταιρεία παιδικών ενδυμάτων For Funky Kids Collection ετοίμασαν για σας συμβουλές για την φροντίδα των ρούχων σας.

    Πλύσιμο ή αλλιώς…εφιάλτης!

    • Θεωρώ ότι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις ηλεκτρικής συσκευής είναι το πλυντήριο ρούχων. Απορώ πώς τα καταφέρνανε οι γιαγιάδες μας πριν χρόνια χωρίς αυτό! Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε να εκμεταλλευόμαστε σωστά την ύπαρξή του όχι μόνο για να γλιτώνουμε χρόνο και κούραση αλλά και χρήμα! Υπάρχουν βέβαια και πολλές γυναίκες που θεωρούν ότι αν πλύνουν στο χέρι κάποιο ρούχο θα είναι καλύτερα. Όμως οι προδιαγραφές των υφασμάτων στις μέρες μας είναι για πλύσιμο στο πλυντήριο (εκτός κάποιων ευαίσθητων υφασμάτων που αναγράφει στην ετικέτα τους το πλύσιμο στο χέρι). Άρα η καλύτερη και ευκολότερη λύση είναι η χρήση του πλυντηρίου μας!
    • Η ποσότητα των ρούχων στο πλυντήριο δεν πρέπει να φτάνει το μέγιστο του χώρου του κάδου ώστε να υπάρχει χώρος για να γυρνάνε τα ρούχα και να πλένονται καλά και σωστά.
    • Η ποσότητα του απορρυπαντικού/μαλακτικού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
    • Πάντα ξεχωρίζουμε τα ρούχα ανά χρώμα.
    1. Μαύρα/Κόκκινα//Μπλε σκούρα/Τζιν/
    2. Γκρι/μπεζ
    3. Χρωματιστά
    4. Λευκά
    • Τα πλένουμε από την ανάποδη ειδικά αν έχουν τυπώματα ή έχουν ειδικά ξεβάμματα (όπως τα τζιν).
    • Τα φερμουάρ τα έχουμε κλειστά κατά το πλύσιμο για να αποφύγουμε το σπάσιμό τους αλλά και την φθορά των υπόλοιπων ρούχων της πλύσης.
    • Τα μάλλινα τα πλένουμε στο χέρι με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα ή στο ειδικό πρόγραμμα του πλυντηρίου.
    • Δεν πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε 30-40 βαθμούς και αν υπάρχει βρωμιά προτιμούμε κάποιο καθαριστικό τοπικά στους λεκέδες ή επιλέγουμε το πρόγραμμα για έξτρα βρωμιά. (Εξαιρούνται φυσικά οι πετσέτες που πιθανότατα να χρειαστούν υψηλότερους βαθμούς για την πλύση τους).
    • Για τα καινούργια ρούχα των οποίων δεν γνωρίζουμε τις αντιδράσεις τους, καλού κακού, χρησιμοποιούμε μια χρωμοπαγίδα ή τα πλένουμε χωριστά την πρώτη φορά. (Την έπαθα μια δυο φορές να γίνει ροζ ολόκληρη η πλύση εξαιτίας ενός και μόνο ρούχου!)

    Σύμβολα για την φροντίδα των ρούχων

    Το καλύτερο γενικά κατά το πλύσιμο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνει ο κατασκευαστής πάνω στις ετικέτες των ρούχων. Μήπως δεν τα γνωρίζετε;

    Τι σημαίνουν οι ετικέτες των ρούχων;

    Αν θέλετε να τα έχετε στο σπίτι σας μπορείτε να τα εκτυπώσετε από εδώ την πρώτη σελίδα και από εδώ την δεύτερη σελίδα.

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό; Σύμβολα για την φροντίδα των ρούχων
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 12

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό; Σύμβολα για την φροντίδα των ρούχων
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 13

    Άπλωμα, ο βραχνάς της νοικοκυράς

    • Απλώνουμε το δυνατόν γρηγορότερα μετά το τέλος της πλύσης ώστε να αποφύγουμε την άσχημη μυρωδιά. Αυτή η μυρωδιά είναι το χειρότερό μου, αφού όσες φορές συνέβη, αναγκάστηκα να τα ξαναπλύνω από την αρχή. Με το άμεσο άπλωμα αποφεύγουμε και το γάριασμα (ναι, συμβαίνει όταν μένουν πολύ ώρα βρεγμένα).
    • Καλό θα είναι να τα απλώσουμε ανάποδα (έτσι όπως ακριβώς τα πλύναμε δηλαδή).
    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Απλώνουμε ανάποδα

    Στεγνωτήριο ή Άπλωμα;

    • Αν επιλέξουμε απλώστρα που βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο προσέχουμε και δεν αφήνουμε εκεί τα ρούχα για πολλές ώρες αφότου στεγνώσουν διότι μπορεί να ξεθωριάσουν ή να χάσουν το χρώμα τους στα σημεία που ακουμπάνε στην απλώστρα (ειδικά τα σκουρόχρωμα). Είναι προτιμότερο τους καλοκαιρινούς μήνες να στεγνώνουν στη σκιά.

    Η μαμά μου μου έλεγε πάντα πόσο σημαντικό είναι να τινάζουμε δυνατά τα ρούχα πριν το άπλωμα. Αυτό κάνει τα ρούχα να στεγνώνουν γρηγορότερα αλλά και να μην είναι πολύ τσαλακωμένα κατά το σιδέρωμα.

    Θυμήθηκα τώρα και τις συμβουλές της μανούλας μου για το άπλωμα. Η καλή νοικοκυρά λέει πρέπει να τα απλώνει και με σωστό τρόπο. Να είναι τεντωμένα και ομαδοποιημένα πάνω στα σκοινιά ή στα σύρματα, κοινώς….νοικοκυρεμένα! Μήπως γι αυτό λάτρεψα το στεγνωτήριό μου; 

    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Η αλήθεια είναι ότι εδώ λείπουν τα μανταλάκια, αλλά είχε τόσο καλό καιρό εκείνη την ημέρα οπότε…μία δουλίτσα μείον!
    • Όπως στο πλυντήριο χωρίζουμε τα ρούχα ανά χρώμα το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο άπλωμα (και στο στεγνωτήριο) γιατί αν απλώσουμε λευκά με χρωματιστά μαζί μπορεί το χρώμα να ξεβάψει.
    • Αν επιλέξουμε στεγνωτήριο ελέγχουμε πρώτα την ετικέτα για να βεβαιωθούμε ότι επιτρέπεται η χρήση του (κάποιες μάρκες στεγνωτηρίων διαθέτουν αυτόματα προγράμματα και μπορούμε άφοβα να βάλουμε σχεδόν όλα τα ρούχα).
    • Επιλέγουμε χαμηλές θερμοκρασίες και τα βγάζουμε αμέσως μόλις τελειώσει το στέγνωμα ώστε να αποφύγουμε το τσαλάκωμα.
    • Τα μάλλινα πρέπει να στεγνώνουν οριζόντια πάνω στην απλώστρα και όχι με μανταλάκια όπως τα ρούχα, ώστε να μην
      χάσουν το σχήμα τους και ξεχυλώνσουν. Καλό θα είναι να μην τα κρεμάσουμε έπειτα σε κρεμάστρα στην ντουλάπα αλλά να τα διπλώσουμε σε ράφι ή συρτάρι.
    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 14

    Σίδερο, αυτό που ποτέ δεν τελειώνει!

    Έχοντας ακούσει χαρακτηρισμούς όπως τα ασιδέρωτα φτάνουν έως το ταβάνι, είναι σαν ουρανοξύστης ή πλησιάζουν την κορυφή του Έβερεστ… ένα έχω να σας πω! Συμπάσχω μαζί σας! Τι πρέπει όμως να προσέχουμε στο σιδέρωμα;

    • Επιλέγουμε τη σωστή θερμοκρασία ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος
    • Δεν σιδερώνουμε ποτέ απευθείας τα τυπώματα αλλά πάντοτε από την ανάποδη!
    • Δεν σιδερώνουμε απευθείας πάνω στο κουμπιά ή τα μεταλλικά στοιχεία προς αποφυγή σπασίματος (προσοχή στα πουκάμισα) αλλά κι επείδή μπορεί να καούν τα χέρια μας (ειδικά με τα μεταλλικά)

    Δίπλωμα και τακτοποίηση

    • Αφού σιδερώσουμε και διπλώσουμε τα ρούχα, καλό θα ήταν να μην τα τακτοποιήσουμε απευθείας στις ντουλάπες ή στα συρτάρια αλλά να τα αφήσουμε περίπου ένα μισάωρο ώστε να φύγει η υγρασία από τους ατμούς του σίδερου.
    Πλένω, απλώνω, σιδερώνω! Τελειώνει ποτέ αυτό;
    Συμβουλές για την φροντίδα ρούχων 15

    Άλλες συμβουλές:

    • “Μαμά, θέλω να φορέσω ΤΩΡΑ την καινούργια μου φόρμα” Πόσες φορές δεν το έχετε ακούσει αυτό; Για την υγιεινή των παιδιών όμως… συνιστάται να πλένουμε τα ρούχα αμέσως μετά την αγορά και πριν να φορεθούν.
    • Τα παλτόκαι τα μοντγκόμερι πλένονται με στεγνό καθάρισμα για να μην στραβώσει η φόδρα.
    • Τα μπουφάν πλένονται στο πλυντήριο (φερμουάρ κλειστά…το είπαμε αυτό!). Ίσως κάποια να θέλουν καθαριστήριο
    • Ρούχα που έχουν κατασκευαστεί από υφάσματα που έχουν προπλυθεί ή ξεβάφουν προοδευτικά με το πλύσιμο ώστε να δίνουν μία εικόνα παλαιότητας, όπως τα jeans και τα πετροπλυμένα είναι απαραίτητο να πλένονται  αναποδογυρισμένα και να μη γίνεται τοπική αφαίρεση λεκέδων. Επίσης αυτά ξεφάφουν ακόμα και απλωμένα από την ανάποδη. Στεγνώστε τα οριζόντια στην απλώστρα σε σκιά.

    Στα ρούχα FFK τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την ραφή των ρούχων επιλέγονται με βάση την άριστη ποιότητά τους σε ελκυστική τιμή, προσφέροντας στα παιδιά όχι μόνο άνεση αλλά και στυλ κάθε λεπτό της ζωής τους.

    Είστε ευπρόσδεκτοι και στη σελίδα FFK στο facebook για να μαθαίνεται κάθε νέα collection!

    Κι εδώ ας πούμε πως τελειώσαμε για την ώρα! Εσείς έχετε κάποια άλλη συμβουλή να μας γράψετε που εμείς ίσως την ξεχάσαμε;

    Kathy and Callie

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
      Κι εγώ το στεγνωτήριο ειδικά τώρα το χειμώνα που μυρίζει και η ατμόσφαιρα τζάκι – που καίει τα πάντα εκτός από κανονικά ξύλα – είναι τρελό βόλεμα!

    2. Τώρα θα σου απαντήσω. Μου θυμίζεις τον αντρα μου. Τι την θελουν την οικιακή οικονομία στα αγορια μου λες; Δεν ειμαι αχαριστη. Γιατι μπορει να ξέρει και να βοηθάει αλλα μου κανει και τον εξυπνο. Θα την εκτυπώσω την αναρτηση για να μαθει και οτι δεν ξέρει.χιχι

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης